Google+

oleh: kakbesah popia basah

Dsc03328

di BBBangi ni popia dijual 50 sebiji yg kecik. ada tu sampai 60 sen.. jd, utk berjimat & puas makan, kenalah buat sendiri.walaupun rupa x secantik mana.. yg penting sedap & puas..insyaallah.


Created on : 07-05-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakbesah




Bahan-bahan ( 12 - 15 keping kulit popia )

  • inti:
  • 5 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih - dihiris
  • segenggam udang kering - dicuci & ditumbuk kasar
  • sebatang lobak merah - disagat
  • 5 helai kacang panjang - dipotong 1 cm
  • sekerping, dua tauhu - potong dadu 1cm
  • 1/4 biji sengkuang - disagat
  • ikut suka lah jika nk tambah sayur2 lain yg diingini janji brsifat kering. ada juga yg bubuh telur dihancur2kn.
  • bahan2 utk kulit:
  • 2 cawan tepung gandum
  • sebiji telur, 1 sudu makan cuka, 1 sudu makan minyak masak, 1 sudu teh rata garam & air secukupnya.
  • bahan utk sos:
  • 20 tangkai cili kering, 5 ulas bawang putih, 2 sudu makan bawang goreng - dikisar
  • 1 sudu kicap manis, 2 sudu sos tiram, 1/2 cawan air asam jawa, gula melaka secukupnya, garam secukup rasa.

Cara-cara

  1. masak inti; panaskan sedikit minyak, tumis bawang hiris hingga layu, masukkan udang kering dan tumis hingga kering.
  2. Dsc03157
    masukkan carrot, tauhu, & kacang panjang.msk ngn api besar dan pantas supaya x berair. last skali masukkan sengkuang. suaikan rasa garamnya dan angkat - ketepikan.
  3. Dsc03139
    masak sos; campurkan semua bahan dlm periuk bersama 1 cawan air. masak hingga pekat sambil disuaikan asam garamnya. ikutlah selera masing2 ya..
  4. membuat kulit; gaul sebati semua bahan menggunakan tangan. adunan hendaklah pekat/kental seperti adunan cekodok/cucur/jemput2. angkat adunan & dihempas2kan hingga kenyal mcm getah.
  5. PERAP 3,4 jam.
  6. Dsc03323
    panaskn kuali, dgn tangan ambil sejemput besar adunan lalu di lenserkan atas kuali dgn cepat & nipis.bawa/tarik adunan serata kuali. (bnda ni kena praktis la..hehe.. tp sbnarnya senang je..)
  7. adunan yg lebih tu kaut & masukkan balik dlm mangkuk brsama yg lain. agak kalau panas, sengetkan kuali, kaut lh ngn sudu lebihan doh tu.
  8. Dsc03327
    biar beberapa minit pstu blhlah diangkat. x pyah diterbalikkn utk msk bhagian sebelahnye
  9. buatlah sampai habis.
  10. Dsc03159
    ambil sekeping kulit popia, sapukan sos keatasnya.. jgn banyak2..nnti lencun kulit tu hehe..
  11. Dsc03162
    isikan inti, lalu gulung lah ikut citarasa/kreativiti masing2..

Tag

kuih









Laporan Masakan Bergambar (5)

Popia_basah
09-05-2011
dah jadi kak besah, hepiiii sangat.. jazakillah khairan..
Laporan oleh: UmmuAmir

Alhamdulillah.. UmmuAmir brjaya mmbuatnya.. terutama kulit popia tu..tentu kuarga pn hepiii, insyaallah.. hihihi..

Popia_basah
17-05-2011
tq akak... lepas hajat nk makan lama dah.. huhuh tapi xlalu akak nk gune tangan.. udah merah2... terpaksa gune sudu gak.. heheeh janji jadik.. suke sgt... terimakasih daun keladi..ada resepi simple post la lagik...
Laporan oleh: pisces^amie

la, kesiannyer.. sampai merah2 tangan yer.. x pe, tu la tandanya org rajin masak.. kn..kn..kn.! x pe la guna senduk pun janji jd.. terimakasih krana sudi mncuba pisces...

Photo__5_
02-07-2011
tq k.besah, saya kawinkan resipi akak dgn resipi umi, mmg marbeles resipi nih :)
Laporan oleh: wani

wani, bkn kambing, lembu je bleh dikacukkan yer.. kulit popia pn bleh gak.. bijak..bijak.. cuba wani bgitau apa yg ditambah & apa yg diabaikn, akk pun ingin nk cuba gak nnti..hehe.. tq wani.

Dsc_0860edit
06-08-2011
Thanks kak Besah, mmg sedap resepi akak n first time buat menjadi. trtunai hajat dihati nk makan homemade popiah basah hehe
Laporan oleh: FidaRafidah

Alhamdulillah, respi ni memenuhi citarasa FidahRafidah, kuih ni sgt berkhasiat sbb banyak sayuran dlmnya.. trimakasih Fida..sbb mencuba..

Popia
24-01-2014
Thanks. memang menjadi resepi ni walaupun first time buat.=)
Laporan oleh: fatin19

Alhamdulillah mnjadik, nmpknye fatin memang ade talent memasak, teruskan merajinkan diri yer! hehe thanks for the report yer...


Komen (42)

07-05-2011, kh267tm komen :

salam kakbesah...waah!!..smua homemade yer...good...hehe..ni mmg fav akak..mekaseh respinye.. :)


07-05-2011, nuni komen :

adoi kak besah, bab kulit ni la yg leceh sikit.tp popia basah sedap dimakan.best la kak besah.byk benda dh boleh buat.


07-05-2011, CheqSueCommot komen :

hummmmmm tergoda... bawak mai sini buleh lima riya kak...


07-05-2011, kakbesah komen :

salam kaklong.. dah terbiasa dari dulu buat sndiri selagi terdaya.. lg pun tangan ibu kan berkat.. lgipun diorang ni kuat mkn, maklum lah ank2 lelaki yg sdang mmbesar..


07-05-2011, sepet1113 komen :

waahh..!! nmpak mcm sedap je tg0k gambar tu....


07-05-2011, kakbesah komen :

nuni, kulit tu x lah sesusah mana.. terai jer.. insyaallah jadi. mula2 mungkin tebal skit.. tp bila ke2 kali & sterusnya akn brtambah baik.. >>>CheqSue, popia akk ni 5 riya dpt 3 ketol jer..maklumlah, susah mmbuatnya.. berpeluh2 tau.. tu yg mahal skiiit...hehe..


07-05-2011, kakbesah komen :

sepet1113, nk tau sdp ke tak, cubala try test buat yer.. hehe..


07-05-2011, mim71 komen :

sekian lama mencari akhirnya bertemu..... (lenggok jamal abdillah) ni nak kene buek nie... feveret ni... klu kat kajang s.s. ali popiah lah yg paling fofular...


07-05-2011, baking sokmo komen :

walawei,popia plok..sdp emm..nsi dgang CheqSue pn x buat2 ag,teliur tgk popiah kakbesah plok...


07-05-2011, tasriffyra komen :

sungguh mnyelerakannnnn.....emmmm..suke suke sukeerrr


07-05-2011, kakbesah komen :

mim71, feeweeet..! trima kassey..! ( ala2 alleycats..) hihihi. >>>baking sokmo, esok2 pn blh buat.. tp, kalu awk nk msk 7 masake dale sehari pun xde oghe nok maghoh doh.. hihihi.. >>>tasriffyra..buat buat buat...hihihi..


07-05-2011, atih sweet komen :

kulit popia ni kena buat cara mcm tu yek...kalau guna sudu x bleh yek...leceh jugakn buat kulitnya...tp intinya sng sikit nk buat...apa2 pun terima kasih yek...


07-05-2011, Mariani(KT) komen :

ala akak leceh nya nk wat kulit tu..kalo la tngn ucu ni le masuk kt lap top,akan ku bawa lari ngan pinggan nya sekali...


07-05-2011, kakbesah komen :

atih sweet & ucu, nampak cam susah, tp sbenarnya x.. insyaallah, mesti jd. kalau x pandai skali pun still jd, cuma ia akn jd tebal sikit.. tp bila dh buat 2,3 helai akn jd mahir lah.dulu2 kelangkabut akk mmbuatt kulitnya, tp, smenjak Allah beri ilham utk angkat kuali dari api & ltak atas meja/kabinet (alas yer..).. tangan x la melecur lg.. wlaupun kuali tu hanya suam2 panas, doh tetap akan lekat mlh lebih nipis.. nnti bila dh ltk smula atas api, kulit akn lekang je bila kita tarik.. isy, pnjang lebo beno plk iye.. hihihi..


08-05-2011, Mdm ZuEE komen :

salam..kak besah..klo gne kulit yg dah sedia da dijual kt kedai pun bole jgak kan?


08-05-2011, kakbesah komen :

Mdm ZuEE, bleh je kalau nk guna yg readymade tu.. cuma utk popia bsah ni kulitnya akn rasa liat2 skitlah.tp kalau buat popia goreng, memang sesuai.. masa menggulung jgn bubuh sambal juz inti sayur tu saja. sambal dicurah kemudian.


08-05-2011, takoyaki komen :

kak besahnye .. kenapa tak lengkaapp


08-05-2011, yanaghazali komen :

adunan kulit ni pekat ke kak besah?


08-05-2011, kakbesah komen :

takoyaki, rasanya dh lengkap ni.. tang mana agaknya yg kurang faham.. tanyala.. insyaallah akk jwpkan.. >>>yanaghazali,ya,adunan ni pekat mcm adunan cekodok udang tu.. jgn risau, walaupun pekat, tp bila dilenser/disapu sambil ditekan ke atas kuali, ia nipis je..


09-05-2011, atih sweet komen :

popia basah ni selalu saya tgk sosnya dicurahkn di luarnya...isi di dalamnya still sama je...cuma sos di luar...boleh jugakn...


09-05-2011, kakbesah komen :

atih sweet, boleh belaka mana2 cara.. akk ada tengok kedua2 cara ada dijual dipasar mlm.


09-05-2011, nor hafizah hasan komen :

adui..boleh mngugat jiwa sy yg sdg brpose smbil cr resepi utk juadah buka pose nnti...


09-05-2011, kakbesah komen :

nor hafizah hasan, bertambah lah pahala puasa awk bila dpt melawan godaan popia ni..insyaallah..hehe..


09-05-2011, cariresepi@yahoo.com komen :

salam kak besah..saya ni mmg buat popia basah...bisnes lagi tau....popia saya dah lagi ade harga tau..rm 0.70 satu..tak de plak orang complen pasal mahal..tu sebab popia saya setimpal dengan saiz dan rasenya... semua bhannya saya buat sendiri dan saya jamin kesedapannya...


09-05-2011, jayyid komen :

wah, kene try ni, fav hb. kak besah, kalau kita buat kulit dia awal2, brapa lama boleh simpan? lagi satu, boleh tak difrozenkan?


09-05-2011, kakbesah komen :

salam cariresepi, wah! mesti sedap popia awak tu.. bleh tak share respinya dgn kami. akk ni x de sapa2 ajar, baca sana baca sini pastu buat2 jadi.. kalau tanya ngn org, kadang dia x ajar lengkap..jaga periuk nasi kot.. hehe. akk dek krana pebret sgt ngn popia ni, 70 sen pn sanggup beli..asalkan sdap.. ajarlah akk yer...


09-05-2011, kakbesah komen :

aduss jayyid.. honestly.. akk memang x bleh jawap soalan tu.. coz x prnah buat cmtu, akk buat smpai habis. maaf ya!.. kalau ada sesiapa yg expet tntang popiani.. silah tampil ke depan ya.. kita kongsi2 ilmu. respini pun akk baca dlm mjalah lama 25 thn yg lps..hehe..


10-05-2011, UmmuAmir komen :

kak besah, pagi ni wat lagi.. mcm dah ketagih pulak hihi. teringat zaman2 belajar kat banting dlu, makanan wajib beli kalau gi pasar malam. skrg duduk di rantau kene la wat sndri kan..


10-05-2011, kakbesah komen :

wah.. rajinnya UmmuAmir ni.. hihihi..Banting tu bandar akk mmbesar, brsekolah dan akn selalu kesana mnjenguk bapa di morib, pstu brkelah, pstu gi kilang krepek...hehehe..


10-05-2011, ctzai komen :

sy dh 3 kali buat popia basah ni, guna resepi umi e (time tu x pndi nk hntr laporan). mmg siksa membuatnya, tp puas hati. kali pertama buat dpt 13 keping..hb mkn x tgk kiri kanan dh, smpi 12 kpg hb mkn, sy dpt rasa satu kpg ja, tu pun yg x brp cantik. anak2 x minat. oh ya...nk share satu pengalaman...nk jwb jg soalan jayyid, klau terjawab la...kali ketiga saya buat, sy buat kulit dulu, simpan dlm fridge, esoknya baru buat inti...tp bila nk gulung kulit tu pecah2, semua sekali rosak..terpaksa la bancuh tepung buat lg sekali. tp terfikir jg, klau spray sikit air mgkn ok kot. cubalah...sy pun ingat nk buat juga, tp kali ni nk cuba resepi kak besah pula...ada kelainan..apa2 pun mesti sedap ni. jgn kata 70 sen, rm1.50 pun kitaorg prnh beli (bazar ramadan kat melaka). siksa membuatnya, berbaloi la kot mcm tu harganya..


10-05-2011, kakbesah komen :

ctzai, ya lah memang agk rumit mmbuat kulit popia ni.. masa 1stime akk buat agak tebal kulitnya.. pastu dh mati kutu susah sgt, akk tambah air buat mcm dadar,buat cair2 konon spaya nipis..hihihi.. lg tebal adala..(amaran;jgn tiru aksi ini dirmh) lps tu bila buat lg, akk perap adunan. dan yg paling pnting, angkat pan dari api spaya kita x kelangkabut kepanasan. kulit elok mnjadi. nipis jer.. akk trfikir, kalau kita tutup kulit popia yg dh siap tu dgn kain nipis yg tlh dilembabkn maybe blh mmbantu kot.. hehe


10-05-2011, UmmuAmir komen :

akak, masalah saya pagi ni, bila dah gulung ngan inti, lepas biar 2-3 jam, kulitnye jadi pecah hancur. padahal sebelum buh inti cantik molek je kulitnye. satu lagi, sesetengah tu, bila nak tarik kulitnye dari pan, ada yg koyak rabak. nape eh? ada tips tak?


10-05-2011, kakbesah komen :

ummuAmir ada bubuh cuka & telur tak.. lg satu, sos kena betul2 pekat, pastu inti kena kering betul. dan paling pnting kulit kena betul2 dah masak.. selain itu.. akk pun xde idea.. sbb akk buat xprnah pecah.. kpd teman2 lain yg ada pengalaman.. sudi2 lah berkonsi tips ya..


10-05-2011, UmmuAmir komen :

oo gitu ye. mungkin sos tak brape pekat dan sayurnye sikit basah. takpe saya cuba lagi next time. mekasih kak besah atas tips2nye :)


15-06-2011, ikyn komen :

salam..sya bru je cba buat respi ni tapi nape masa sya ltakkn tpng dlm kauli dia x nk mlkat kt kuali.....bila sya spu adunan 2 ikut skali....x nk lekat


15-06-2011, kakbesah komen :

salam ikyn, adunan tak nak melekat dlm kuali sebab kuali tu non stock dan telah disapu dgn minyak yg banyak. try jgn sapu minyak ya, tngok camne hasilnya...


15-06-2011, quinnie komen :

kakbesah saya nak mencelah skit melalui pengalaman saya..hehhehe...ikyn...pastikan kuali non stick tu kalau u penah goreng ikan ke apa....kuali tu kena betul2 kesat dah tak dek tinggalan minyak kat dlm dia.....walaupun kita dah basuh bersih dgn sabun tapi kadang2 kuali tu still licin kerana kesan minyak sebelum nya.....itu sebab dia tak melekat...bila kuali dah panas...ambik seketul doh...sapu2 kat kuali tu tengok nanti ada kesan kuning kat doh...tu tandanya kuali ada minyak la tu...cuba la buat sampai doh melekat....maknanye kesan minyak dah tak dek....itu dari pengalaman saya...memang frust la jugak...tapi kita belajar kan...lepas saya cuba beberapa kali baru la mau doh melekat setelah kesan minyak dah takdek kat kuali....


16-06-2011, kakbesah komen :

akk setuju 100% dgn quinnie. akk pn ada pngalaman mcm quinnie ckp tu.. so, marilah kita jadikn panduan ok.. mekaseh quinnie...


16-06-2011, quinnie komen :

akak saya sampai skang fail lagi buat kulit dia...hehehhe...pertama kali buat....doh langsung tak melekat...heran gak ngape tak boleh...itu pengalaman 2 thn lepas...kekkeke...thn ni cuba resepi akak lak....kejadian yg sama....lepas tu cuba2 jugak...sampai la dah hilang kesan minyak kat kuali baru la saya dpt tau masalah sebenarnya...hehhehe...tapi waktu tu separuh doh habis duk experiment jek...aleh2 tinggal la skit nak buat kulit...kekek...itu pun buruks lagi rupa kulitnya...tu yg tak hantar laporan tuh...tunggu la bila pulih semangat balik baru nak cuba buat kulit popia nih...hehehhehe


26-10-2011, cakoi meletup komen :

saya sk sgt mkn popia basah, xsbr nk cuba..


30-10-2011, suchirah komen :

saya dah cuba bayk kali..semua fail..last2 saya ada idea baru kalu tepung popia xjadi..tebal..saya buat tortila wrap...goreng sikit dgn minyak..bubuh inti ayam dan mayinis...baru la membazir...wlaupun mcm saya akan ttp berusaha dgn kulit popia ni....gerammmmm


30-12-2012, UMMU KK komen :

mesti cuba.. mkn kt trg baru2 ni hrganya dah 60sen sebiji...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd