Google+

oleh: DianaA Ayam Goreng Style Beriani

Ayam_goreng_style_beriani_3

Ayam ini memang sesuai dihidangkan dengan Nasi Beriani atau juga enak disediakan sebagai salah satu juadah untuk dimakan dengan nasi putih dan lauk yang seiring dengannya.


Created on : 04-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi DianaA




Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )

  • 1 ekor ayam, belah 4 atau 6 kepak ayam
  • 5 sudu besar pes halia dan bawang putih
  • 1 biji telur
  • 5 sudu besar serbuk cili
  • sedikit serbuk ketumbar
  • sedikit serbuk jintan manis
  • garam secukup rasa
  • tepung beras secukupnya

Cara-cara

  1. Ayam_goreng_style_beriani_1
    Gaul semua bahan diatas kecuali tepung beras sehingga sebati dan perap selama 30 minit
  2. Ayam_goreng_style_beriani_2
    Kemudian tabur tepung beras dan salut secukupnya.
  3. Goreng dalam deep fryer pada suhu 160 darjah C selama 15 minit atau sehingga masak. Angkat, toskan dan sedia untuk dihidang.
  4. Nota: Boleh juga campurkan daun kari, ia akan membangkitkan aroma sewaktu ayam digoreng.









Laporan Masakan Bergambar (8)

Dsc00945
03-05-2007
Saya letak cili sikit je..tu nampak tak merah sangat..terima kasih Diana, ayam ni tolong menyedapkan nasi goreng sempoi yg kat tengah tu!
Laporan oleh: zaliana

sedapnyaaaa... ayam goreng cam gini la makan dengan apa2 pun sedap...thanks for trying zaliana...

Picture_1780
31-05-2007
mmg best..jun mkn ngan nasi biasa aje...tq D
Laporan oleh: junjs11

waweeee ayam goreng lagi... lapa laaa D... thanks for trying jun...

Ayam_rempah
30-04-2009
ini je yg sempat snap yg lain dah selamat....tq ...cedap sungguh kata bebudak tu
Laporan oleh: watierman
Dsc01770
24-07-2009
Sedap, tak rugi try nih. Anak2 suka..diaorg kate cam kat kfc plak!!
Laporan oleh: nat_rashid
Img-20111010-00941
11-10-2011
semalam buat makan dgn nasi beriani pakistan..terangkat beb!! mmg terbaekkk...
Laporan oleh: mummyroshie
P1040526
17-10-2011
slm,sllu celup tlo bru salut tpg..kli ni ada kelainan...wat 2 ari beturut2...tq tuan nye rspi sbb bg rspi yg mudah tp sdp..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc00687
01-06-2012
sedaplh ayam ni...kite org kt umah ni main ratah gitu jer! he2..mekasih ya diana...next time wat lagi :)
Laporan oleh: k.zila66
2013-12-04_15
04-12-2013
sedap.. wat tuk ank2..
Laporan oleh: dzahairi@yahoo.com

Komen (10)

23-11-2007, mariakl komen :

diana, crispy tak ayam ni? nampak sungguh menyelerakan la..


11-01-2009, ann melati komen :

nmpk sdp je ann nk cb la


05-03-2009, syarizan komen :

sedapnyee...simple jer resipi ni


11-04-2009, love2cook komen :

Alamak, I buat resipi ni jugak hari ni, tapi tak ambik gambar lepas dah siap. Ambik gambar masa ayam marinating aje. Aiyoh!


20-07-2009, Penyulawa komen :

ni baru betul mamak style... emmm... cedap! cedap!...


05-06-2010, sharmi komen :

kepak boleh di gantikan dng drum stik cuma masa mengoreng ambil lebih sedikit


12-10-2011, firas sofyrien komen :

pes halia n bawang putih tu ada jual ke?nk try salu makan ni kt kdai nasi kandar


13-10-2011, chr arithon abdullah komen :

5 sudu bsr serbuk cili tu tak byk ke?


24-10-2011, fm lover komen :

nak trylah...ramai komen sdp mst sdp


15-01-2012, aleeyarusdi komen :

wow terangkat..nyum2 i like ayam grg..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd