Google+

oleh: princessharyati Kubis masak lemak

Cimg1769slemak

sayur masak kampung2 ni mkn dgn ikan goreng nyummm!


Created on : 03-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi princessharyati




Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 1/2 biji kubis (di potong besar skit)
  • 2 cawan santan
  • 1/2 cawan ikan bilis kecil (udang kering juga boleh)
  • 1 biji bawang besar (di hiris besar)
  • 1 biji cili besar
  • Sedikit garam dan ajinamoto
  • Lada sulah

Cara-cara

  1. Masukkan santan di dalam periuk , kacau sehingga mendidih, masukkan kubis , cili dan ikan bilis, kacau lagi. akhir sekali masukan bawang merah, garam dan ajinamota serta lada sulah.
  2. Siap untuk di santap bersama keluarga. * semasa masak hendaklah sentiasa kacau, jika tidak santan akan pecah minyak.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (2)

Image-0058
03-11-2007
favorite adik2.. tiap kali masak memang licin : )
Laporan oleh: sunkist

jom mkn ^v^

P1030347
17-02-2011
wat sayo ni lawan kn ngan smbl dn ikan grg...perhh..sdp.
Laporan oleh: Mariani(KT)

Komen (21)

03-04-2007, zara_klate komen :

mmmmm.. princess.. lauk nie mmg popular la kat kampung.. kalo makan ramaiĀ² sambil duduk bersila mesti best punye..


03-04-2007, Mat Gebu komen :

sedap....ada ikan masin dan sambal belacan dah kira lengkap tu....mat kalau masak campur soo hoon skit.


03-04-2007, Mat Gebu komen :

eheh pn zara yg body slim leh leer dduk bersila tu, kalau yg jenis montok2 dan gebu2 hmm alamatnya.....semput leerr....(termasuk lah mat).


03-04-2007, princessharyati komen :

haa betul tu mat, terangkat ... kalu makan dgn ikan masin..


03-04-2007, princessharyati komen :

zara_klate.. mkn sayur lemak dgn buduk dan pekasam.. pecah pala hhuuu.. aduh zara_kate .. sini takde budu


03-04-2007, princessharyati komen :

kalu princess duduk bersila.. lepas mkn.. duduk tang tu lah kalu dah habis mkn.. kenyang bangat ,kalu dpt bersila ni.. bersila atas tikar mengkuang...huuuuu


03-04-2007, Mat Gebu komen :

tapi kalau dpt makan lauk2 macam nie kat bangsal atau pondok yg dok tgk2 bendang atau dusun.....seperiuk nasi pun leh habis.....sebab suasan dia kan lain


03-04-2007, alma komen :

**ha-a ler cik mat, kalau alma blk kg abah, pegi kebun, dpt lak makan nasi panas dgn lauk2 kg gini, kene lak angin2 sepoi bahasa..waduuhh...rasa xmo balik ke umah sdiri di bandar :( **yati, ni fav my kids, atau lemak petola, depa mmg suka mkn sayur


03-04-2007, princessharyati komen :

ye ke alma.. petola pun sodap tu.. pasal kt kmpg ni tak leh cete kang menitis air mata... aduh.. cik mat umah u tu boleh lah mkn pulak yg fresh2 mcm udang galah u tu,... aduh..(oooo ooo balik kampung.. ooo balik kampung.. hati riang)


03-04-2007, s_shamen komen :

umah cik mat boleh dapat fresh udang galah?? bestnyerr..kat mana tuu??


03-04-2007, hzasabrina komen :

sedapnyeee..jo...


03-04-2007, princessharyati komen :

s_shamen nk mkn udang lak..uuhhuuu.. hzasabrina ni bukan jo.. ni princess ..hehheh


03-04-2007, s_shamen komen :

princess..bukan je nak makan udang..kalau masuk myresipi ni..semua benda rasa nak makan. semua benda sedap. nampak gayanyerr my husband 'naik pangkat' ler tak lama lagii... pangkat BUNTAL hahhahahhahahha


03-04-2007, hzasabrina komen :

hehehe..sori ye princess..x perasan..dok terbayang2 menu y cik mat ckpkan..sedapnye..ank tekak dh mmnggil2 nk mkn tp x leh msuk dapur..x leh bau org memsk..w/pun goreng ikan..tp bau ikn masin goreng bole plak...


03-04-2007, alma komen :

sabor haiza, tgh2 gini mmg memacam dugaan, senyum sokmo yerr!


03-04-2007, junjs11 komen :

amboi yati...makan kat dubai, sedap tu..ju br j masak ni 2 ari lepaih..mmg ikan masin x tinggal la...hehe..


03-04-2007, girls komen :

hmmmmm....mmg sedap lauk ni..nak2 ada cili tumbuk ngn ikan masin.....


03-04-2007, princessharyati komen :

s_shamen ni,.. buntal pun buntal lah asal hati senang n sayang kt kita sudah cukup.. betul tak?


03-04-2007, princessharyati komen :

ju .. ni memang sayur kegemaran.. senang nak buat ...girls.. sayur+cili+ikan masin tak perlu lauk lain pun boleh tambah sambah byk nasi kali.. tau...grau..grau..


03-04-2007, s_shamen komen :

hmm korang penah makan umbut kelapa masak lemak takk??? saya makan tu masa kecik2 dulu, masa tu arwah nenek ada lagi... la ni tak merasa dah laaa..dok jauh2 merantau ni, jangan kata umbut kelapa, kelapa parut fresh pun susah nak jumpa :(


04-04-2007, princessharyati komen :

s_shamen saya pernah makan umnut kepala.. kt satu kenduri ini.. sedap.. nak tambah tgk2 dah habis frust yek.. hheh nyum2


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu