Google+

oleh: Mrs Fendy Apam polka dot

Apam_polka_dot

-kanak-kanak amat menyukai..-


Created on : 28-04-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mrs Fendy




Bahan-bahan ( 15-20 biji )

  • 3 biji telur sejuk-dr peti ais
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling-blueberry / strawberry @ ape2 ikut citarasa
  • pewarna

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang..
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih
  4. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-
  5. Letakkan filling secukupnya-nak senang masuk dlm plastik @ sudukan jer..
  6. Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga 3/4 penuh . Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan...
  7. *Cara sendiri-pukul telur dulu, pastu masuk gula dan ovalette. Last tepung yang telah di ayak dengan baking powder...

Tag

hi tea

Laporan Masakan Bergambar (13)

Image1188
29-04-2011
1st time wat kurang gebu la..tp rasa sedap..tq 4 d receipe..
Laporan oleh: annefaiez
251746_2144396091894_1306001299_32600555_2795606_n
19-06-2011
sedapp ! tp x jadi la dot2 dye..cmane ek nk dapatkan dot yg cntek ? ;'(
Laporan oleh: intanshukrie
Dsc07232
09-07-2011
percubaan pertama menjadi.. tp semalam tk jd.. tk tahu apa dah jd.. huhuhu bahan2 ikut yg selalu buat.. tp msih bantat..
Laporan oleh: awish
Polka
13-07-2011
mula2 apam tu jadi..bentuknya x jadi..pas 2,3 kali..bwu mkin comel..lembut sgt..sume puji sedap.thnks yaa ^_^
Laporan oleh: miss bluey
Dscn7488
28-07-2011
hasil pertama..alhamdulillah menjadi. filling yg paling sedap blueberry. guna juga kaya tapi terkeluar
Laporan oleh: rusamira
Dsc08945
03-08-2011
apam polkadot tapi saya buat ladybird.
Laporan oleh: ummidira
16092011689
17-09-2011
ni la keje org mls.. x lrt wat dot2 ganti dgn smiley.. tq ya for da recipe..
Laporan oleh: lady_effa
21102011428
24-10-2011
dah buat n sgt2 puas hati..t kasih atas resepi....tapi saya x guna pun tlur dr pt sejuk...sbb ade sekali buat mcm tak naik jer...keras lak tu..so sy try n error la..akhirnya jadi la macam ni....;)
Laporan oleh: ummiazie
Dsc03981
02-12-2011
tadaaaaaaaaaaaa..... seken time buat, 1st time buat bantat... then try yg nih.. pehtu siap ada orang tempah.. ;)
Laporan oleh: lily_moha
Dsc03255
20-12-2011
Apam saya buat kali ke dua jadi tapi takde acuan yang sesuai.
Laporan oleh: anajamil
Photo0981
07-04-2012
sedap my kids suke sgt2..byk kali dh wat..tq
Laporan oleh: lynnYus
P1050432
18-05-2012
slm..pehh pnat nye..projek ngan ank2..dia lah yg wat dot2 nye tu..mcm2 bntuk ada....sdp.tq ye..
Laporan oleh: Mariani(KT)
420491_533697853310803_2136439469_n
12-10-2012
saya punya dot2 x jdi la.. mgkn baru first time.. tq 4 the recipe
Laporan oleh: apejanpunyer


Komen (72)

28-04-2011, noor satinah komen :

cantik ya,nk tnya blh tak kita letak esen vanilla sikit,sbb saya penah try buat tp kuat bau telur,..ank2 x suka plak,..mgkin kurang bau ltk esen ya..


28-04-2011, nor lyn komen :

Kuih apam polka dot yang dibuat puan fendy sungguh berwarna-warni tapi saya nak tanya kuih berkenaan kukus berapa minit?sekali pandang kuih nampak menarik apa lagi masuk ke dalam mulut pasti "Yummy":)


28-04-2011, bibie_mins komen :

Apam yang cantik dan menyelerakan...apam ni mrs fendy kukus atau di bakar...


28-04-2011, Mrs Fendy komen :

noor satinah:boleh letak esen vanilla untuk kurangkan bau hanyir telur.. nor lyn:kukus dalam 10 minit,untuk make sure apam tuh btl2 masak,u boleh cucuk apam tuh dgn lidi satay,klu x melekat,maknanya sudah masak.. bibie_mins:kukus..


28-04-2011, lindasham komen :

Mrs Fendy:saya br try td sbb bhn2 dah ada.rupanya cantik tp nak th adunan tepung 2 bila dah msk jd mcm mana?mcm kenyal n keras.adakah kuil saya menjadi.saya letak inti kaya...dah rasa mcm kaya ball.help me!!!!..


28-04-2011, Mrs Fendy komen :

lindasham:tepung tuh msk last skali..inti kaya jgn letak terlalu banyak..mungkin tepung yg linda mskkan terlalu banyak sbb klu terlebih tepung,akan jadi keras.. *tips:jgn buka tutup pengukus selalu kerana kuih akan merajuk(xmau naik)


28-04-2011, fiza_myazarra komen :

eh... hari tu oranmg yang bisnes apam ni masuk WHI tv3 la.


28-04-2011, lindasham komen :

thank..nanti nak cuba buat sekali lg..


28-04-2011, wanizmawati komen :

comey lotey....i like.....nanti nak try....


29-04-2011, mekda komen :

hai mrs fendy... sy nak tny ms kukus tu adunan taruk dlm paper cup camtu je???? xde lapik dgn acuan keras????


29-04-2011, ieka7688 komen :

Mrs fendy klu kita x guna kn ovalette blh ke


29-04-2011, chikadakbiru komen :

mekda : el0k LETAK papercup dlm acuan lompang atau acuan kecik alumunium..kalau tak letak ...nanti kembang kuncuppp papercup tuh


29-04-2011, yanaghazali komen :

mak aihh banyaknye kaler.....so sweet...


30-04-2011, mekda komen :

oo ok trime kasih chikadakbiru....;-)


30-04-2011, karambit komen :

mambang kayu,,,belum tido ke


30-04-2011, fzzh komen :

filing blueberry/strawberry tu jem ke?


04-05-2011, ayong87 komen :

mse kte kukus tu,lau pnutup kukus tu kte bngkus ng kaen leh???spaye air kt pnutup xjtuh kne apam...


08-05-2011, cik lijah komen :

sesiapa leh bgtau susu 150ml actually berapa kotak or camner nak sukat tlg jwp dgn kadar sgra


08-05-2011, DatinLulu komen :

maaf ya, mrs fendy, sy tlg jwnkn...cik lijah, 150 ml tu 3/4 cawan...TQ ;)


11-05-2011, cik lijah komen :

TRMA KSH..DZ..sy baru je jengok2..nak belajar..time muda2 dlu malas..dah kawin ni baru kelam kabut..harap anda smua dapat menolong sy yang tak berapa pandai nie..


12-05-2011, han ji en komen :

smlm buat xmnjadi sbb adunan lembik,arini wat lg sbb xpuas ati ngn smlm,cantekk,lembut,gebu...suke,suke,suke..tq


16-05-2011, suraya2 komen :

tak sabar nak cuba.. comey comey


22-05-2011, uaslinda komen :

berapa lama apam polka dot blh bertahan?


25-05-2011, khamilah65 komen :

dh cuba buat ...sedap tp merekah la...cmne x nk bg dia merekah


25-05-2011, syimma komen :

~ api jgn kuat sgt khamilah ...


25-05-2011, Karima Ahmad komen :

sy nk tanya.kenapa adunan jd bubble dan setelah dikukus permukaannya x licin?kalau adunan tersebut x ada bubble maka permukaannya cantik dan licin.tolong sesiapa berikan penjelasan cox sy bt kuih ni tiap2 hr.


26-05-2011, qaseh melur komen :

salam...mcm mna nk buat dot kt apam 2...sya xphm...huhu


27-05-2011, Karima Ahmad komen :

qaseh melur..gunakan plastik piping yang sm waktu awak letakkan adunan pd papercup.so..bila nk gunting plastik piping tu jgnlah terlalu besar sgt.titikkan ke atasnya.


27-05-2011, Karima Ahmad komen :

hah skrg br sy th..sebab apa jd bubble.adunan tak boleh dikacau terlalu lm setelah semua bahan dicampurkan.brlah cantik dan licin permukaannya.


29-05-2011, izzann komen :

kena masuk dlm acuan juga ke even dah guna papercup?


31-05-2011, adam2224 komen :

salam..sy nak tanye kenapa filling dia jatuh ke bawah..bila nak buka acuan tu filling dah melekat pd paper cup tu..


01-06-2011, Karima Ahmad komen :

izzann...kena guna acuan jg.kalau x adunan akan mengelebeh.


01-06-2011, Karima Ahmad komen :

adam...mg awk letak adunan tu skit sgt.biarlah hampir seprh.letak pula fillingnya dan ditutup lg hingga 3/4.brlah filingnya x jth...slmt mencb ya.


02-06-2011, lyana_fly komen :

karima: saya pun mengalami masalah yg sama ngan adam..separuh adunan sy letak then filing..pastu tutup lg ..still jatuh gak..


02-06-2011, Nis Manja komen :

Mudah....makaseh untuk resepi.


09-06-2011, norami komen :

dh 2x saya try..rase ade tp rupa paras apam polka dot sy x menarik..kembang sgt sane sini..mcm mane tu??help me plez.....


09-06-2011, Karima Ahmad komen :

lyana:mungkin adunan tercair sikit kot.sy wat elok aje.cblah lg..jgn putus asa.


09-06-2011, Karima Ahmad komen :

norami:awk guna acuan x?kalau skdr paper cup dah pasti apam akan jd gelebeh.adunan tu pula jgn penuh sgt.api pun jgn besar.nanti apam jd mengerutu.


09-06-2011, Karima Ahmad komen :

norami:awk guna acuan x?kalau skdr paper cup dah pasti apam akan jd gelebeh.adunan tu pula jgn penuh sgt.api pun jgn besar.nanti apam jd mengerutu.


16-06-2011, mordiah abdul rahim komen :

baru tengok nak cubalah


18-06-2011, abbyfai komen :

tq.....mmg dah lm cr resepi ni.....x sangka ade jgk yg nak bg resepi.....tq sgt2


19-06-2011, intanshukrie komen :

macamane ek nk wt dot2 tuh ?da buat tp x jadi yg dot2 tu hihi :)


27-06-2011, abbyfai komen :

100 mg bersamaan berapa cawan ek plezzzzz.....ade sape2 blh bgtau x.....tq...


28-06-2011, farleenqueen komen :

aah ssh la xde tmbang,klau ikt sukatan cwan cne?


03-07-2011, norshy komen :

tq..kak...percubaan pertama berjaya...sedap n gebu jer...ank saya suka...


04-07-2011, lanasukor komen :

Insyallah, rasa berkobar - kobar nak mencuba, anak - anak mesti suka...this is my first , doakan sya ok!


05-07-2011, mimie88 komen :

sy dah cuba.. tapi bau telurnye kuat sangt la. kenapa ek?


06-07-2011, Qu Ida komen :

boleh sy tau pewarne tu jenis ape yg boleh digunakan utk buat apam pola dot ni...cos sblm ni kalau sy wat coklat kene pakai pewarne oil based...so utk apam ni pewarna jenis ape ye...tq..harap dpt membantu..


08-07-2011, lanasukor komen :

Saya dah cuba... alhamdulillah percubaan pertama berjaya, anak anak dan suami pun suka. Esok nak buat lagi.... terima kasih kak bagi resipi yg best nie...


09-07-2011, liza@yahoo komen :

saya dah cuba,menjadi elok dan cantik tapi sedikit keras.blh x kalau next time saya lebihkan sedikit susu?...


09-07-2011, eitasweet komen :

sy pun dah buat apam POLKADOT ni mmg sedap n gebu jerr...tq 4 resepi


10-07-2011, d'RED komen :

Bole tak kalu paki sole cup... saya tak ada ler acuan utk buat kuih apam ni.. :(


13-07-2011, affiqah komen :

sy dah try bnyk kali wat..apam 2 mmg jadi cuma dot2 je x jadi..so apam sy jd x lawa..bagaimana cara nk pastikan dot2 2 x tnggelam ms kukus?


15-07-2011, FARANITA komen :

kenapa apam yg saya buat jdi keras


17-07-2011, fr74_athome komen :

salam.family amat suka dgn kuih ni...sebelum ni penah beli. tapi kali ni buat sendiri...cuma kalau tak kisah..nak tambah sikit aje...klu tak nak keras apam tu..pukul telur tu lama2...sampai putih gebu...thanks again...


28-07-2011, Qu Ida komen :

dah buat tp xjadik....sedihnye....


29-07-2011, MAMA NAJMI komen :

dh banyak kali wat.siap wat bisnes lg...like..like.like..


29-07-2011, cik xoera komen :

tumpang lalu... faranita ce awak kurgkn tepung..mgkin lbh tepung tu la keras


29-07-2011, cik xoera komen :

sy da buat tuk bpe kali but lately ni tetibe ade buble la xsukeee cmne nk solve dis pblm..help me


29-07-2011, norma_sharil komen :

salam...nak tanya kenape saya buat apam ni jadi keras sgt2.. rupe dah cantik dah.


29-07-2011, lady_effa komen :

sis.. klu guna susu cair boley tak?


09-09-2011, xoera komen :

slm...umm mule2 buat apam ni jd tp lately xjd jer...msti ade buble knp ea?tulisan pon kembang...pls help me... blh x tukarkn tepung gndum ngn tepung penaik...susu segar plak tukar ngn susu cair?


15-09-2011, eimanqaisara komen :

camne nk wat dot2 tue jdik cantik?


20-09-2011, faeezah komen :

bole wat resipi nie ngan gambar step by step tak?


20-09-2011, feera82 komen :

assalamualakum..teringin sgt nk buat.tapi,boleh bagi sukatan dalam cawan x?tq


03-10-2011, yusnita0201 komen :

TQ 4 the resepi...tak sabar nak cuba...apa petua supaya apam tu jadi gebu dan x keras?


11-11-2011, aishahb263 komen :

saya buat apam tak berapa naikla..dh ikut resepi..blh tak kalau apam ni kite kukus terus bile dh msuk kat mgkuk kertas tu?..tak payah gune mgkuk spt acuan blueberry kat luar utk elak apm kembng..


15-11-2011, dani haziq komen :

nak try ari minggu tgk jd x.......sbb suka gak try wat


19-11-2011, tisyastar komen :

sy nk tanye skit. Ovalette tu ade jual kat giant tak?


20-12-2011, anajamil komen :

Alhamdulillah percubaan kali ke 2 jadi. Tk.


19-03-2012, noorlida komen :

Dah try mula2 kukus ok, kali kedua dah tak naik, kenapa ye......


02-02-2013, scha arezemie komen :

mcm ne nk dot2kn colour kt apam 2 ekk, sy bt xjd la...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd