Google+

oleh: junjs11 Puding susu buah2an

Picture_1277

masih resipi dalam simpanan. mmg suka wat ni bila wat open house or jemput org makan2 sbb cantik. antara feveret hbby n kids.


Created on : 02-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 1 loyang besar )

  • 1 paket serbuk agar2 (11gm)
  • 2 biji telur
  • 4 cawan air
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 cawan gula
  • 2-3 sudu besar tepung kastad
  • 1 tin fruit cocktail

Cara-cara

  1. masak agar2 dengan air dan gula hingga larut.
  2. pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
  3. bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. bila mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad. masukkan fruit cocktal.
  4. masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. sejukkan dan hidangkan.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (32)

Puding
15-07-2008
wahh..dah rajin masak pulak la ni..semalam buat puding ni la..thanx jun.!!
Laporan oleh: bee_rbs
Img_1964
21-08-2008
Projek 2 hr lps..mmg sedapp n menyegarkan.. TQ junjs
Laporan oleh: zana08
Image_202_
23-08-2008
1st time buat berjaya. So simple resipi ni dan sedaaap.... ni lah hasilnya tadaa... bergayalah i dengan resipi u ni jun hehehehe... Terima kasih bebanyak jun...
Laporan oleh: som e one
Image_201_
23-08-2008
ni gambar sebelum dipotong. susah sikit nak keluar dari loyang la... i ketuk sekali, keluar terus... nasib tak berkecai puding u jun.. tapi cukup cantik la... nak jadikan buat tangan masa pergi majlis rumah member ni...
Laporan oleh: som e one
Image_203_
23-08-2008
sori ye jun... puding i tak secantik macam yang u buat.. tapi i cukup puas hati dengan resipi yang u bagi. Mudah, murah, sedap & cantik. Sampai 3 kali i snap untuk laporan. Dah excited sangat.. TQ bebanyak jun... Yang belum cuba kena cuba resipi u ni...
Laporan oleh: som e one
25082008287
25-08-2008
Dah last kopek,baru teringat nak buat laporan... semlm pagi buat, bawak pergi rumah sis in law sekali hadap je dah habis.. sheila cuma letak buah peach je sbb coktail takder stock kat umah.. buat yg mana ada jer.. apa pun tetap maintain sedap la... thnx Jun..
Laporan oleh: sheila_9132
Img_3922
31-01-2009
menyegarkan.. di msim panas.. TQ jun
Laporan oleh: zana08
Puding_susu_koktel_2
13-09-2009
chedap la jun.. mekacih ya...
Laporan oleh: nor_67
005
04-10-2009
finally...I'm so very222 happy..
Laporan oleh: kak_yang
Puding_buah_pic
03-01-2011
Mmg sedap & enak.....sejuk jek anak tekak bila time cuaca panas2 mkn puding ni...
Laporan oleh: Aini DTHO
P1030269
14-02-2011
nak wat jugak.sya ltk stgh tin buah2an je...sdp.tqtq ya.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Photo2363
19-02-2011
Wat tok mjlis ppsahan staff thats y skit je buah bcoz sume bg kt tpware tok mjlis 2.hehe, gn peach je coz x da cocktail la. ;)
Laporan oleh: nurda
P3130050
13-03-2011
sedapppppp dan senang....guna air buah dan kurang kan gula separuh..cukup puas hati, tq ye..
Laporan oleh: zana0508
15032011068
16-03-2011
sedap, buat mlm tadi...anak x sabo nak makan, belum keras dah ngap 3 biji...hehehe..lenkali wat lagi...
Laporan oleh: kay730601
Dscn0594
10-04-2011
da buat last year lg,ni baru upload,bapa sy suka sgt ni,..tq bg resepi ni.,best!
Laporan oleh: anasham12
Dsc06279
18-05-2011
salam jun..puding nih dh jadi feverat anak2..mmg sedap sgtt2..tq2
Laporan oleh: k.zila66
Puding_koktel
23-05-2011
sejuk jer lalu kat tekak. Buat dua adunan tp guna 1 tin buah jer. So kurang la sket rs buah2 nyer. Anyway mmg sedap...
Laporan oleh: dapurnanie
Puding_coctail_16-03-10
15-06-2011
Ni gambar sebelum potong..jadi tapi, mcm terlembek skit..apa pun..best resepi ni. Paling mencabar..time nak potong..
Laporan oleh: yanidungun
Dsc06281
22-06-2011
buat lg mmg sedappp!!..suke2 hihi...tgk tu beratur nk msuk petiais..10Q
Laporan oleh: k.zila66
100_4477
07-07-2011
terima kasih tuan punya resipi...nyaman sangat makan puding nih..
Laporan oleh: Pak Ngah Mak Ngah
Dsc06440
05-08-2011
salam jun, ni pon feveret anak2..biasanyer diorg mkn dgn susu cair seeedap!! tq ya atas kongsi resepi yg best!
Laporan oleh: k.zila66
Dsc08035
26-08-2011
mmg seedap dn enak...mkn dgn susu cair...tengkiu jun
Laporan oleh: k.zila66
Dsc06439
11-04-2012
yummy2....tq2..
Laporan oleh: k.zila66
20120417_142319
17-04-2012
sedapnya....sejuk je ...memang sgt best makan pd hari panas mcm hari ni...tqvm utk resepi yg sedap ni..
Laporan oleh: rohaya1710
20120802_051443
02-08-2012
sedap sgt!rasa yg sgt menyegarkan..manis buah tu yg best thanks ye
Laporan oleh: ashypink
121011_puding_susu_buah-buahan
11-10-2012
salam. buat mlm td request dr hb. sy guna 3/4 cup fresh milk, 3/4 cup gula, air koktel, telur kuning sebiji, tepung kastad 1sb n tmbh esen vanilla. tpakse adjust sbb xde susu cair kt rumah n jelly powder 10g je. alhamdulillah sedap & manis2 buah. thx for the recipe :)
Laporan oleh: moonbug
121028_puding_susu_buah
28-10-2012
wat lg utk raya haji. 2 loyang licin fam mkn. smpai x cukup. cuaca panas mmg best mkn puding ni. sy xltk telur pn kali ni, n lebihkan fresh milk. sdap! tq :)
Laporan oleh: moonbug
121225_puding_susu_buahan
26-12-2012
blk kg mak request wat puding ni lg. sdap mkn ramai2. tq :)
Laporan oleh: moonbug
Kue
28-06-2013
antara kue kegemaran keluarga..mmg selalu buat..makcik pakcik suka sgt kalo dpt sbg buah tangan..
Laporan oleh: cutie_winkle
20130823_223610
23-08-2013
ntah kali ke bape buat..perasa choc tu sesat..kiki
Laporan oleh: cutie_winkle
20140510_164150
10-05-2014
tq utk resipi nie... sy letak buah peach saja.. baru 1st time try. memang sedap. mkn dgn sos kastard lg sedap. terima kasih sekali lagi.
Laporan oleh: sham3479
20140916_132827
18-09-2014
siaran ulangan hehe..sedap and mmg menyegarkn..
Laporan oleh: ashypink


Komen (44)

02-04-2007, roshida komen :

boleh tak guna agar2 kering.


02-04-2007, fymein komen :

hah! dah lama carik resepi nih...tks yer jun...cam tau2 jerk,ahaks! >>roshida,mmg bole sbb dulu selalu buat guna agar2 kering.zaman dulu mana ader agar2 segera nih... dulu selalu gak buat tapi resepinyer dah tak ingat and dah luper.sib baik ader jun...


02-04-2007, fymein komen :

jun,kalau tambah esen vanilla skit pun ok kan? lawa jerk jun potong,lurus2 sumernyer...guna apa ek? dulu mein buat selalu herot berot time nak potong sbb ader fruit cocktail....


02-04-2007, junjs11 komen :

roshida, betul ckp fymein..mmg boleh tp lama sket nak masak smpai agar2 larut, maybe kna tambah air n adjust resepi sket. kalu guna serbuk, kejap aje masak, x smpai 30min, siap. fymein, boleh..tuk tambah wangi dia. jun, tiap kali wat puding ni kna asah pisau sbb nak potong dia..hehe..tau aje la bila dah campur fruit cocktail tu.


02-04-2007, noyeen komen :

yummy, yummy..teliur tgk puding ni..geram nye,,


02-04-2007, miza komen :

jun,koktail tu masuk skali dgn air dia ke ?..sedapnyer ...


02-04-2007, junjs11 komen :

miza..ikut suka..jun masuk skali so air tu jun kurangkan,kalu air syrup cocktail tu ada 1 cwn, air dia masuk 3 cwn je..n gula tu pun jun kurang kan dlm 2 sudu besar sbb x kuat manis. tp kalu x nak, masuk fruit dia aje. kalu guna syrup dia rasa jus buah tu lebih sket la..ade masam2 tp sket aje. terpulang masing2.


03-04-2007, yummiez komen :

wah puding buah!! sedap niii... hehehe member baik sy pandai wat.. sy? tak pandai.. hahaha.. hmm tak salah sy, dia letak gula batu campo gula biase, nk bagi agar2 nmpk kilat.. ade sape2 penah dgr petua ni? and dia guna agar2 biase je.. anyway, sy stuju ngan fymein.. cantek je kak jun potong =)


03-04-2007, Mat Gebu komen :

musim2 panas nie kalau makan sure sedap nie....pulak2 bila dah didinginkan dalam peti ais....ish menggoda uuu.....


03-04-2007, junjs11 komen :

yummiez...letak gula batu? hmm...mcm wat agar2 kering...x pernah lak tau. kalu ade resipi, post la kat sini...cara baru tu... mmg pon mat, letak dlm fridge,hmmm...cepat aje abiss..heheh


03-04-2007, perdana komen :

Memang letak gula batu utk. kilatkan agar2 tapi nak elak buahnya jatuh kebawah macamna ya.Kadang2 buah tu ok aje tp kadang2 semua kebawah.


03-04-2007, yummiez komen :

resepi ye kak jun? hehe nnt sy suruh membe sy tu register myresepi ni.. or mintak resepi dr dia pun buley.. hehehe.. iAllah akan diusahakan! =) tungguuu...


03-04-2007, yummiez komen :

oh yee.. betul la kate perdana.. mmg buah2 tu slalu turun ke bawah.. hm bab ni tak penah dgr pape petua lg.. erm kak jun wat buahnye turun ke bwh tak? =)


03-04-2007, junjs11 komen :

yummiez...akak wat ok aje..x d lak prob buah sume kat bawah...lg pun puding ni pekat, buah2 dia susah nak turun kot..hahaha...try la wat..


04-04-2007, fymein komen :

tak pernah lak dgr guna gula batu...kalau betul,share la skali brp sukatan yg sepatutnyer yer....kalau tak nak buah jatuh @ mendap,jgn masak buah tu lelama.masuk jerk buah trus tutup api then masuk dlm bekas utk disejukkan (petua dr makcik)


17-04-2007, aida1609 komen :

junjs11, mmg sedap... mak mertua siap suruh buat kt dia lagi. .... he he he tq ek.


19-04-2007, zla komen :

mmg sedap puding ni.hari selasa (17/4/07),zla baru saja buat.adik2 suka mkn & diorg suruh wat lg.mmg best klu kita buat terus jd.tp,lps zla masak puding tu,then zla blender bg halus barulah masak semula sbb + koktail dlmnya kena bg lebih pekat.


19-04-2007, zla komen :

alhamdulillah...lps zla masak semula ngan koktail.lama gak zla masak sbb nak bg pekat.buahnya elok berselerak & xjatuh.


23-04-2007, nurdiana komen :

diana dh buat puding nie 2 kali.. first time try guna gelatin..tp x jd sgt...the second one guna serbuk agar2..n everyone loves it.. even my neighbour pun suka..but then my mum ckp..she personally like it when guna gelatin lg...tau x kalau guna gelatin..camner nk buat?? anyway thanks yer kak..resepi nie best sgt2..


25-04-2007, kakfiza komen :

jun..puding buah ni nmpak cantik kan bila hidang...tp problem skit bila nak potong...nk senang lepas masak masukkan dlm acuan yg kecil2.nak mkn lekang je dari acuan tu..x pyh susah2 nk potong...


09-05-2007, yati komen :

yummy...yummyyyy.... sedap. Kita dah cuba resepi jun. Mmg sedap.. cuma manis skit jee


26-07-2007, alizam komen :

Askum Jun, saye baru jer wt puding nie tadi tapi nk tnye npa bile masuk adunan telur&tepung kastard g agar2 yg da mendidih jadi berketul2...lgi 1 bile bancuh telur&tepung tue tkya letak skit air ker?kene biarkan dlm2 min cmtue ker atas api pas cmpurkan semue bhn2nye?nmpk tk menarik puding nie saye wt sebab tepung kastardnye berketul2 tk cm Jun wt cantik jer


09-08-2007, cikgu_aifaa komen :

thanks for the recipe! baru jek sudah buat utk bwk ke gathering mlm esk.. arigato!


23-08-2008, som e one komen :

Smekom jun. Saya dah cuba resipi ni. Sedaapp.... Siapa yang rasa mesti cakap sedap. Thanks a lot jun. Cadang nak jadikan buah tangan masa kena jemput kenduri rumah member nanti.


02-10-2009, datin_fiezzams komen :

salam...i br nak cuba2 wat puding, nmpak delicious...ptg ni nak cuba la.


02-10-2009, datin_fiezzams komen :

cikgu...dah siap pun n tgh bekukan tp nape bila tmbh telur n tpg cstrd dia beku beku mcm berkeping2 n brape lama nak didihkan lps letak tlr+tpg jg n fruit cocktail..sory le i br nak blaja msak...


03-10-2009, datin_fiezzams komen :

ha...dah sejuk pun...eh jadi pulak...anyway tqsm cikgu..my hubby & kids puji...1st time mama wat dah jadi leh le wat lg...siap bwkkan sepupu beraya mlm tadi...tp cmne nak upload photo..


05-10-2009, ayuharlina komen :

salam baru nak tercari-cari resepi nie.. semasa gi raya rumah kawan adalah makan puding nie sedap betul nak tanya malu.. so.. belek aje lah .. wah.. tak sangka ulam di cari puding yang datang ... terima kasih jun saya mesti buat ...


27-10-2009, viviana komen :

first touch dh menjadi..thanx alot.. tunang saya suka makan... simple but nice...


05-11-2009, cikma komen :

assalam saya ni dh lame nk cari resepi ni mkn kt sek mase jamuan h.guru best.nnt bleh cube buat............tq


22-02-2010, k.zila66 komen :

salam jun..ini pon dh buat dua ari lepas...udah abis hehe...saja nk bagitahu yg akak udah buat...apapon cedappp sgt2 mekasih ya...


18-08-2010, azuradanish komen :

salam jun..1st time wt ni..nk tnya napa bila kita msuk kn cmpuran tlur&castard die jdi brketul2 yea..


29-08-2010, cintamutiara komen :

saya tak suka fruit coctail.rasa2nya sedap tak klu saya tkr dgn laici dlm tin


24-11-2010, fiesha komen :

thnk, dh buat byk kali dh, rmai yg suka,sdappppp......sapa yg mkn mesti mnta resepi.


03-01-2011, mak_sarah komen :

jun, sukatan untuk cawan tu agak2 brapa ml yer? bukan guna cawan minum tu kan? hehe


25-01-2011, Umifiraswifezahrin komen :

kalu tak ada tepung kastard mcm mn?


28-01-2011, wat je komen :

friut coctail 2 kn ad air dyer? xpyah asingkn kep? ltak sekali erk?


05-03-2011, Kinamanja komen :

suka gak nk try...next week my besday leh jamu kat kekawan..


16-03-2011, anasham12 komen :

da penah buat,mmg sedap. sure menjadi!


18-03-2011, amnie_zafran@yahoo komen :

LUM CUBA..TAPI..SAYA YAKIN SEDAPP.


17-04-2011, kerepek_ku komen :

sy dh cube, mmg jadik ler.. my hubby say "yummy la, ibu.." ade potensi nk request lagi la tu.. nasib baik my baby br 7 bln, x dpt nk join mkn.. thanks a lot kt jun...


19-05-2011, seriana komen :

Saya baru je buat semalam x sempat nak snap pic dah kena ngap, tq kak sedap..


13-08-2011, sha_macc komen :

wah nampak cam best ni..nk try buat tuk juadah berbuka puasa n hantar kt mertua ckit..hehe>.<


08-10-2011, izzatinia komen :

Salam, minta copy resepi yer...nk try buat ptg ni...thanks!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd