Google+

oleh: DatinLulu ╰☆╮Ikan Bawal Panggilan Pulau®

Imga0453

cam 3 rasa...gak & sedikit aroma dr kulit kayu manis ;)


Created on : 24-04-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi DatinLulu




Bahan-bahan ( 3-4 org mkn )

  • 1 ekor ikan bawal hitam@apa2 jenis ikan pun bleh - saiz M@L
  • cuci/tos/d garamkunyit - goreng
  • *1 labu bwg besar
  • *6 biji bwg merah
  • *4 ulas bwg putih
  • bhn* d hiris nipis
  • 1@2 inci halia - dhiris halus mmnjang
  • 2 bts serai - d hiris halus
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 1/2 cawan sos cili
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 biji tomato - dadu kasar
  • garam cukup rasa @ 1 sudu kecil maggi cukup rasa
  • 1/2 cawan air panas
  • 2 sudu besar cili kering kisar

Cara-cara

  1. Panaskn 1/4 cawan minyak @ agak2 la...
  2. Tumiskn bhn *, halia, serai & kulit kayu manis hingga naik bau & sedikit garing...masukkn cili kering kisar, biar sedikit garing
  3. Bleh masukkn 2 jenis sos brsama kicap manis - gaul mesra & sebati gtew, d ikuti 1/2 cawan air panas
  4. Sesuai rasa garam nya @ masukkn maggi cukup rasa, apabila kuah @ sosnya sedikit pekat, masukkn tomato - kecilkn api. Biar kuah mereneh prlahan-lahan hingga tomato layu, tutup api
  5. Curahkn kuah@sos ke atas ikn, bleh d hidangkn panas2
  6. Selamat mncuba :)...

Laporan Masakan Bergambar (6)

Photo0181
03-05-2011
mmg sedap!!! semua puji sedap.... ank siap tmbh nasi 3x gtewww.... tq...
Laporan oleh: yongnani

TQ, yongnani...sbb sudi mncuba, kalo btul U ckap sedap tu...x lah d hati sy ada rasa kecewa gtewww ;))

P1030833
22-05-2011
ni bukan ikn bawal tau zi,ikn pe ntah,tp yg pasti bukan ikn mas,sbb bila tnam tulang nye,yg tmbuh bukan pkok bedaun mas,hehe lalang semata2....tqtq zi tok rspi ni.
Laporan oleh: Mariani(KT)

Ucu, sepatut nya,,,U masak ikn kaloi, baru brbaloi,,,kn bila U tanam tulang nya, akn tumbuhlah pokok yg siap ada buaian gtew. Mana tau, tgh2 U nyanyi tu,,,muncul lah sorang putera kacak yg rupa nye saling x tumpah cam hubby U,,,cam na, tu? TQ, Ucu,,,;D

Dsc00129
22-07-2011
sedap & senang.. credit kat datin lulu, ada blog tak yg blh saya singgah he he he.. teringin nak mengenali Datinlulu
Laporan oleh: iela_azam

Trimakasih iela.. kerna sudi mncuba, rumah(blog) sy blum siap lgi.. trgendala sebentar(x cukup modal) nnti dh siap sy bgtau, k.. sy sorang insan biasa aja & bnyak kekurengannya.. :)

Dsc01013
11-06-2012
salam Datin,menerai rspi datin ...kt umah ni paling suke msak mcm ni laaaaju jer! mekasih ya share rspi yg best..
Laporan oleh: k.zila66

w'salam.. wahhh! meriahnya ikn bawal tu, patut pun laaaju aja menikmatinya.. apatah lgi bila kak zila yg memasaknya, trimakasihhh jga sbb masih sudi mncuba ;D

Dsc00036
22-09-2012
salam rindu Z, doaku moga kau bahgia slalu. jeles ngn teman2 lain yg dh mnerai, akk pon buat lah di bln posa aritu. x syak lg.. memang memanggil2 ke dapo aromanye. hingga ramai yg trpanggil utk buka tdung saji wlaupon blom msuk wktu..huhu. jazakillah Z utk rspi yg mabeles ni..
Laporan oleh: kakbesah

salam rinduuu serindu-rinduuunya buat akak, maaf ya! lmbt reply.. syukran kekanda, kerna trpanggil utk mncuba respi ni ;))

Photo0478
26-06-2013
salam Z, kalu memasing dh suke..buat je la slalu.kb potong siap2 baru goreng,pstu susun balik. bkn ape spaye sme dpt bhagian msing2, mklumla..ank ramai, subur cm padi malinja..kihkih.. buat 4 ekor tu Z..huhu..
Laporan oleh: kakbesah


Komen (10)

24-04-2011, karambit komen :

lazatlah,,,,nanti raya,,,boleh pergi raya,,,dirumah datin,,,,


24-04-2011, tasriffyra komen :

wahhhh peberettt ku sefamily...ikan bawal.....selama nie pun saya masak style camnie..tap sy xletak kkmanis tu....& sy call bawal masam2 manis..nantie nextime nk wat cara camniela....saya caye,datin nye menu2 some sodap2 belako & gempak nama pd setiap menu...apepun,suke suke suke.....


25-04-2011, DatinLulu komen :

tasriffyra: 3 rasa, masam2 manis...adik beradik la tu, sy biasa letak kulit kayu manis ni sbb nk kasi aroma & smua bhn2 smpingan d hiris aje, TQ ;)


25-04-2011, tasriffyra komen :

ooo gytuz...maklumla cikgu,ank murid yg seowg nie mmg slow sikitkn....hihihi..nantie,insyallah pasnie nk try cara datinla.....konpem dijamin sedap....(da leh bygkn daa niee)


25-04-2011, DatinLulu komen :

karambit: sorry...raya kita 'close house' blik kg moyang kt kepulauan HAWAII, Honolulu...gtew :D


25-04-2011, adab komen :

No komen..sebab confirm sedaplahh...adab pernah buat masakan'3 rasa' tapi masam manis tomyam...murid2 semua, siapa nak resepi ni angkat tangan....


25-04-2011, DatinLulu komen :

adab: u kena cuba (buat dulu), baru bleh confirm sedap...lepas ni kalo sy main campak2 pun U kata sedap... ;D


25-04-2011, tasriffyra komen :

stuju adab...da kate kalo datin yg nye cepinye,kite da mmg tau nye la sodap!!!!!! suke suke suke....... wpun xwat lg tap mmg leh dipercayainye laaa


08-12-2011, dewe komen :

cedap sangat... i dah try dah.. tp terpedas ckit.. but sehingga menjilat jari..


11-12-2011, DatinLulu komen :

dewe.. trimakasih krana dah mncubanya & memenuhi citarasa jga, Alhamdulillah :))


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd