Google+

oleh: chefairod Butter Prawns with Egg Floss

Dsc02607

Mudah dan cepat!


Created on : 23-04-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi chefairod




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 7-8 udang besar, deep fried 1 biji telur (guna kuning sahaja) 2 sudu besar mentega atau marjerin (saya gunakan Planta..wangi dan sedap) 2 sudu besar susu cair daun kari 2 biji bwg putih (cincang halus) cili padi (optional) garam dan gula secukupnya
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. 1. Cairkan planta/butter (api kecil) dan tuang kan sedikit minyak masak. Ini adalah utk mengelakkan butter hangus. 2.Teruskan mengaul butter hingga cair. Jangan berhenti mengaul. 3. Masukkan telur kuning dan terus kacau. Anda akan melihat kuning telur bertukar menjadi floss. 4. Angkat dan toskan. Ketepikan. 5. Cairkan sesudu butter dan sedikit minyak. 6. Tumiskan bawang putih, daun kari dan cili. 7.Masukkan udang goreng tadi. 8. Gaul rata dan tambahkan susu cair. (Jgn guna terlalu byk susu cair kerana ini akan menjadikan ia terlalu basah..tak sedap) 9. Masukkan garam dan gula. Gaul rata. 10. Angkat dan taburkan egg floss tadi.

Tag

udang









Laporan Masakan Bergambar (2)

2012-04-22_14
22-04-2012
tq 4 d recipe. fav sy ne. sng rupanya. tq chefairod
Laporan oleh: princessacha
P1000279
30-12-2012
best!!
Laporan oleh: fubai

Komen (15)

23-04-2011, myg_77 komen :

sodap ni.. cam makan kat restoran cina aritu, entah ape ke namanyer ... ooo restoran abdullah chan.. bru tingat..


24-04-2011, mimieda komen :

mesti cuba nih..itu hr mkn kt restoren hj shahril low..sedap sgt..nk tnya udang tu kena goreng deep fry dulu ke?


24-04-2011, Tasni komen :

dah lama duk cari resepi ni..akhirnya dapat gak..thanks chefairod


24-04-2011, chefairod komen :

mimieda: ya, udang kena goreng dulu. nak lagi sedap, goreng dgn planta..hebat rasanya!


24-04-2011, saridahibrahim komen :

terima kasih kerana saya dah lama mencari resipi ni....


24-04-2011, najihahsakinah komen :

najihah peminat UDANG!:) boleh makan udang sorang setangah kilo:) okies nak CUBA:)


28-04-2011, kasih ayubi komen :

dh lm cri resepi nie.klu p rest order butter prwan mesti cm x kene je.sbb sy xtau lak yg nie 'floss'.husband pun suka resepi nie...thnks


28-04-2011, fiza_myazarra komen :

wah... cam masakan cina yang kuar kat astro dulu la...


28-04-2011, fiza_myazarra komen :

tapi kalori tinggi ni, sy ni suke cube masakan tp bila dah mask tak makan sgt sbb ambil kira kalori dan lemak yang akan timbul kat body..


18-06-2011, syifa qistina komen :

nk cuba la..klu mjadi ble jamu kengkawan hehe


10-08-2011, Alegna komen :

Macam aku kenal je chef ni... pinggan tu familiar betul... dah cuba brapa kali, tapi floss tak juga menjadi2 rasa ada.... cun....


21-08-2011, lanasukor komen :

Hari nie nak cuba masak lah.... harap - harap menjadi...thanks chef for resipi !


07-09-2011, kakmuni2005@yahoo.com komen :

dah try buat tapi fioss kureng menjadi dan agak berminyak


21-01-2012, hajaar komen :

yea jumpa resepi,nk cuba buat utk makanan pengantin adik ipar, hr ni dia kawin,hope menjadi ^^


10-08-2012, zailahusman komen :

nnt nk cube buat floss tu .... ala2 kedai gitu ... thanks chefairod


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd