Google+

oleh: nakatadikoya aiskrim paling mudah

Aiskrim

resepi ini diajar oleh kakak angkat saya.. cepat, mudah, sedap dan halus aiskrimnya


Created on : 21-04-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nakatadikoya




Bahan-bahan ( 1.5 liter )

  • 1. 1 biji telur (tak kesah grade ape)
  • 2. 1 sudu besar ovallet
  • 3. 1/2 tin susu pekat (nak kurang kan pon boleh tapi kalo guna susu pekat yg krimer tak payah la pakai sampai 1/2 tin..manis sangat)
  • 4. 1 tin air suam (pakai tin susu pekat tu sukat air)
  • 5. essen vanila sikit (nak kasi wangi)
  • 6. pewarna/serbuk yang disukai

Cara-cara

  1. 1. masukkan telur, ovallet, susu cair, air suam dan essen vanilla ke dalam blender. blend sampai sebati/tepu/betul-betul likat
  2. 2. masukkan yang dah di blend tadi ke dalam mixer. letakkan pewarna/serbuk yang disukai. kemudian mixer kan sampai betul-betul sebati.
  3. 3. kemudian tuangkan ke dalam mangkuk dan bekukan..selepas itu boleh la makan..selamat mencuba.. ;)

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (4)

Ovallet
22-04-2011
Ini lah ovallet yang saya gunakan untuk buat aiskrim..
Laporan oleh: nakatadikoya
Photo2187
28-04-2011
ni le hasilnye..zai buat 3 flavor : blueberi, strawberry n choc..memang senang nk buat!! TQ ye share resepi ni...
Laporan oleh: zai_fadilah

congrate zai..nxt time x yah pakai gula pon xpe..guna susu pekat je..heheh..selalu tersasul susu cair and susu pekat hohoho

Photo1227
05-03-2012
jadi. tp manis sgt la. satu lg, rase x lembut sgt la. knp yer
Laporan oleh: azurazakaria

kalo boleh jgn guna susu krimer sbb mmg manis sgt..elok guna susu pekat yg biase tu...sukatan dia lebih kurang 3/4 cwn.

Ice_cream_choc_chip
16-03-2012
Trima kaseh.....memang senang sangat nak buat....tambahkan choc rice......
Laporan oleh: yatisabar

congrate.. ;) nxt time boleh cube mcm2 perisa lagi


Komen (37)

22-04-2011, yanaghazali komen :

telur mentah la ekkk....


22-04-2011, cha_ijal komen :

telur mentah?? xlalu lar pulak..tp nmpk marbeles sgt


22-04-2011, fadzieda komen :

Telur ayam kampung digunakan cara tradisional untuk memulihkan tenaga @ memberi tenaga dengan cara memakannya @ menelannya secara mentah sebiji pada waktu pagi.. so x salah la ais krim ni... bagi yg penggemar telur... maaf sekiranya tersalah kata2...


22-04-2011, farra@idaman komen :

saya keliru antara susu cair ngan susu pekat...setahu saya kalu susu cair yg wat abc tu..susu pekat yg wat teh tarik tu...yg mna satu erk..sbb sya tgk resipi ni x pkai gula lgsung..jd dari mna dtg manisnye aiskrim tu nnt..


22-04-2011, mona90 komen :

yup.btol gk.sya sokong farra@idaman .klo xltk gula manis kew??


22-04-2011, syazaqira komen :

dh blend bahan2 tu nape lak kena guna mixer lak..bole x klu trus blend or mixer je..guna 1 cara je..


22-04-2011, juhanita komen :

resepi ni ade rase manis x,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


22-04-2011, zailawati@penara komen :

camne rupa nye ovallet ni ya xpernah tgk la plk......


22-04-2011, nakatadikoya komen :

To: farra@idaman, mona90, juhanita aiskrim ni saya guna susu pekat..maaf..saya dah tukar susu cair tu kepada susu pekat..untuk bahan2 asas untuk manis memang saya guna susu pekat tapi kalo nak letak gula sikit, susu pekat sikit dan susu cair sikit bolee saje..tapi pastikan air x terlalu banyak..sebab nanti cair sangat...


22-04-2011, nakatadikoya komen :

To syazaqira..kenapa saya guna mixer? sebab kalo nak letak sume kat dalam blender tu memang tak muat..lagi pon lepas kite dah blend bahan2 tadi..bahan2 tu dah jadi pekat..so untuk sebatikan perasa/pewarna tu better gune mixer..


22-04-2011, nakatadikoya komen :

To syazaqira, cha_ijal, fadzieda... memang saya guna telur kampung sebab lagi berkhasiat..heheheh..tapi kalo nak gune telur yang biase kite makan tu pon bolee..


22-04-2011, nakatadikoya komen :

To zailawati@penara..ovallet ade jual kat kedai2 runcit or kedai kek..dia mcm jem kaler kuning terang..


23-04-2011, merche komen :

sis..saye dah cube...menjadi..sedap sgt2..ari tu try bg student makan,depa ckp cikgu buat ka beli???saye ckp,home made..he3..puas hati a..thanks nakatadikoya!!!


23-04-2011, nakatadikoya komen :

To merche..congrate2..lepas ni kalo buat lagi bolee la upload gambo..kongsi ngan kawan2.. ;)


28-04-2011, zai_fadilah komen :

zai buat ice-cream ni time nakata x edit resepi..guna 1/2 tin susu cair (yg buat ABC tu) + 5 sb gula pasir...utk stroberi n choc zai letak emulco tapi utk blueberi zai letak filling..color x brp nk nampak..memula blend then guna mixer..bila guna mixer tu adunan akan jadi lg pekat..adik2 pun suka..memang berbaloi buat ice-cream sendiri...


28-04-2011, syazaqira komen :

ok thx for info..nnti i dh try i upload pic yea!


02-05-2011, mummywawa komen :

susu pekat tu size yg mana satu? tin kecil ke tin besar?


03-05-2011, nakatadikoya komen :

susu pekat yang saiz biase tu..x silap yg berat dia 505g kot..bukan tin yang besar sangat tu...


13-05-2011, zaini mat komen :

tq kerana resepi ni, tapi belum try lagi


13-05-2011, nakatadikoya komen :

to zaini..nanti cuba laaa..senang je buat.. ;)


14-05-2011, siti noormala komen :

Sy dah cuba last weekend...sedap, halus n mudah sangat. Thx 4 d resepi....


14-05-2011, nakatadikoya komen :

to siti noormala...congrate..nnti leh upload gambar ;)


07-09-2011, afeeq007 komen :

nk bekukan 2 bapa lme erk??


07-09-2011, afeeq007 komen :

KLAU GNE MIXER JER X BLH KER


03-10-2011, nakatadikoya komen :

to afeeq007: ikut suhu peti ais..selalunya esok ari dh boleh mkn..


03-10-2011, nakatadikoya komen :

to afeeq007: kalo guna mixer je nnti aiskrim x kembang..padat je..better guna dua2...mixer n blender


20-10-2011, rinashah komen :

Wah nampak mcm senang jak..da rezeki lebih nak try buat nie :-)


21-10-2011, shafika_zainal komen :

nnti nk cbe lah...


26-10-2011, siti rohaya sainu komen :

kalau x letak telur jadi x??


19-11-2011, nakatadikoya komen :

To rinashah and shafika_zainal: resepi ni sangat senang..cuba jangan x cuba.


19-11-2011, nakatadikoya komen :

To siti rohaya sainu; boleh je kalo x pakai telur tapi nanti aiskrim x halus sangat laa..kasar je..


19-11-2011, syimma komen :

pd yg baru nk mncuba buat aiskrim yg mnguna kn telOr .. jgn la was2 ye .. xhanyir pn .. akak da slalu wt .. pastu kte bOle perbagai kn perisa kt aiskrim tuh .. segala nye ikOt citerase masing2 .. slmt mncuba .. ^_^


20-02-2012, aimi88 komen :

dah cube...jadi...tp cubaan yg ke dua..x jadi..tak tau knp....mase blend jd cair...pelik gak...


17-03-2012, nakatadikoya komen :

to aimi: masa blend make sure ovallete sume dh di blend..jgn ade sisa2 ovallete lg dlm blender..kalo masih cair lagi boleh tambah lg 1 sudu ovallete..


18-03-2012, ashypink komen :

salam nak mintak tunjuk ajar ye..saya dah buat 2 kali recipe aiskrim ni ikut betol2 recipenye tapi x jadi gak..kenape ye? sepatutnye berkrim cam aiskrim wall kan? saya buat still keras jugak..x berkrim..rasa dah sedap dah...1st time pukul sampai kembang sikit..sama gak..2nd time saya pukul sampai kembang and cam berbuih dan ringan adunan tu still same gak cam keras and berais texturenye nape eh?


18-03-2012, nakatadikoya komen :

To ashypink: masa blend make sure ovallete betul2 hancur. i mean xde lagi serpihan ovallete. mungkin ashypink guna sikit sgt ovallete kot. ovallete tu kalo letak 1 sudu besar gunung2 pon xpe..blend and mixer kasi lama sikit. kalo acuan cair sgt and ovallete dah hancur tp still cair boleh je tambah ovallete lagi..no hal..selamat mencuba ;)


18-03-2012, ashypink komen :

ok terima kasih ye..nanti saya cuba lagi..nti saya gtau jadi tak kali ni,,


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd