Google+

oleh: yummiez Osso Buco

Pix_117_

masakan ala2 omputeh campo italy gitu (hm yeke?) hehe ntahler.. cuba je ler ek.. nnt kasik komen =)


Created on : 01-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yummiez




Bahan-bahan ( 4 org makan )

  • 2 - 3 tablespoon olive oil (2-3 sudu besar minyak zaitun, boleh ganti dgn minyak biase kalau takde)
  • 1 kg veal shank pieces (1 kg hujung kaki anak lembu)
  • enough plain flour to coat the veal (tepung gandum secukupnya untuk salut daging tadi)
  • 1 carrot, diced (1 biji karot, dipotong dadu)
  • 1 onion, diced (1 biji bawah merah, dipoting dadu.. kalau suka boleh letak lebih dr 1 biji)
  • 2 tablespoon tomato paste (2 sudu besar tomato pes)
  • 3 cups chicken stock (3 cawan air rebusan ayam)
  • 1 teaspoon dried oregano leaves (1 sudu kecil daun oregano kering)
  • 1 or 2 bay leaves (1 atau 2 helai daun bay kering)
  • 2 strips orange zest (parutan kulit buah oren.. tak perlu byk..sket saja dh cukup)
  • 2 tablespoon chopped flat-leaf parsley, plus extra to garnish (2 sudu besar daun parsley yg dipotong, tambah extra untuk hiasan)
  • salt (garam secukup rasa)
  • black pepper (serbuk lada hitam secukup rasa)

Cara-cara

  1. Preheat oven to 190 degree Celcius. (Panaskan oven pada suhu 190 darjah Celcius).
  2. Put the flour in a mixing bowl and add enough salt and black pepper to taste. (Di dalam sebiji mangkuk, gaulkan tepung gandum dgn garam dan serbuk lada hitam secukup rasa).
  3. Coat the veal with the flour. (Salutkan hujung kaki anak lembu tadi dgn tepung yg telah digaul).
  4. Heat oil in a frying pan and brwon the veal in batches. When finished, transfer the browned veal to a large ovenproof casserole. (Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng hujung kaki anak lembu itu hingga warna kekuningan.. tak perlu masak sgt sbb nnt nak masak dlm oven lagi.. bila dah siap goreng, pindahkan ke dalam bekas untuk dimasukkan ke dlm oven).
  5. Add onion to the frying pan and cooked for 1 minute. Then, add carrot and continue stirring until onion is soft. (Kemudian, tumis kan bawang merah tadi sebentar dan masukkan karot.. masak sehingga bawang menjadi lembut).
  6. Stir through tomato paste and continue cooking for 1 minute. (Masukkan tomato pes dan teruskan memasak selama 1 minit).
  7. Add in the chicken stock, dried oregano, bay leaves and orange zest; season with salt and black pepper. Bring to boil, and pour mixture evenly over veal. (Tambahkan air rebusan ayam, daun oregano, daun bay, parutan kulit oren, garam dan serbuk lada hitam ke dalam kuali.. Teruskan memasak sehingga mendidih.. Kemudian, tutup api dan tuang kuah itu ke dalam bekas yg mengandungi kaki lembu tadi).
  8. Cover the casserole with aluminium foil and bake for 75 minutes until veal is barely tender. Then, stir through parsley. Bake uncovered for 15 - 20 minutes more until veal is quite tender and liquid reduced. Garnish servings with extra parsley. (Tutup bekas dgn aluminium foil dan bakar selama 75 minit sehingga kaki lembu menjdi agak empuk.. Kemudian, tambahkan daun parsley dan bakar tanpa aluminium foil selama 15-20 minit lagi sehingga kaki lembu lebih empuk dan kuah agak pekat.. Akhir sekali, hiaslah hidangan anda dgn lebihan daun parsley td).
  9. Bon appetit~

Laporan Masakan Bergambar (2)

Ossobuso
14-04-2007
enak dan lazat sekali.. nyummmm .. boleh buat lagi---i ganti dengan lamb bahagian rib. thks.
Laporan oleh: princessharyati

oo princessharyati gune lamb rib ek.. boleh je janji daging hehe.. nmpk best =)

Img_3573
08-06-2009
baru try td for lunch..sy gune lamb neck..ade juga tgk resepi ni kat blog mat salleh..sy ade tambah2 sikit..letak kentang, cendawan and serbuk parsley..then gune tomato paste yang tuk wat spagetti sbb tu je ade kat umah..Alhamdulillah hubby suke..tq
Laporan oleh: shakira


Komen (14)

01-04-2007, Mat Gebu komen :

hi yummiez.....boleh tanya skit.. veal shank pieces tu ekor anak lembu ke?....


01-04-2007, umi_e komen :

yummiez... boleh tak kalau terjemahkan atau gunakan Bahasa Melayu :) *** umie kurang faham sikit resepi tulis dalam bahasa inggerislah :) TQ


01-04-2007, skyblue komen :

veal shank adalah bahagian hujung kaki anak lembu. saya suka lamb shank juga, cara masak lebih kurang mcm ni tapi tak guna oven... sedap!


01-04-2007, yummiez komen :

Mat Gebu, betul lah kata skyblue tue.. veal shank tu adalah hujung kaki anak lembu.. bukan ekor lembu.. my mistake..hehe.. thanks ya skyblue =)


01-04-2007, yummiez komen :

umie.. nak terjemahkan ye? boleh2.. takde masalah =) nnt sy tuliskan terjemahan nyer ek.. hrp nnt umie boleh cuba resepi ni.. tak susah sgt.. hehhe.. nnt bila dah cuba tempek gambar ya! =)


01-04-2007, yummiez komen :

skyblue.. thanx again for the correction.. sy tak pernah cuba guna lamb shank lagi.. sedap ye.. hehhe.. nnt lain kali boleh jugak tuka dgn lamb shank.. =)


01-04-2007, skyblue komen :

yummiez, yrw. dah lama saya tak masak lamb shank... nak makan!


01-04-2007, princessharyati komen :

mm sedap ni istemawa resepi.. nyum!


02-04-2007, yummiez komen :

princessharyati.. mmg sedap (cewah hehe..) cuba jgn tak cuba =)


10-04-2007, wana komen :

gambar makanan ne mmg menarik...saya yg tgh diet ne pon teruja melihatnya... tp masa baca cara2 memasak, asik terbaca "kaki anak lembu", kesian pulak nak mkn..sedih pulak tu...


10-04-2007, yummiez komen :

wana.. menarik ek? hehe mekasih =) diet ke? takpe.. diet pun boleh makan ni =P psl "kaki anak lembu" tu, bila sy bace balik baru sy perasan and mmg rase kesian gak.. isk tp jgn le camtu.. sy tatau nak tulis camne hehehe =)


25-03-2008, lyn08 komen :

hai, bila baca resepi guna kaki lembu, terus rasa loya. ganti ngan ayam sedap tak.


08-04-2009, Ladybird254 komen :

Perkataan 'kaki anak lembu' tu tukar je ke daging lembu pun boleh. Jadi takde le rasa kesian or loya ... :D


02-01-2010, masslieza komen :

byk juge bhn gune utk resipi ni...kna pk dulu b4 buat..hehehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd