Google+

oleh: noorbani Udang Goreng tepung

Udang_goreng_tepung

Hidangan Ringan


Created on : 20-04-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi noorbani




Bahan-bahan ( 1/2 kilo udang sederhana besar untuk 5-7 orang makan )

  • Udang = 1/2kilo serbuk Ajisho black paper Tepung kek Blue Key Tepung Gandum garam
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. Udang hendaklah di siang dan di buang separuh kulit nye,basuh bersih kemudian perap udang bersama serbuk ajisho black paper serta sedikit garam..biarkan ketepi...panaskan minyak,pabila minyak hampir panas ambik 2senduk tepung kek blue key dan segenggam tepung gandum serta sedikit serbuk black paper....letak air,kacau sehingga tepung tadi boleh untuk kita celupkan udang kedalamnye...( tepung jgn terlalu cair,nanti kesan nye udang yang di goreng tak cantik).. minyak dah panas,masukan udang yang telah di gaul dgn bancuhan tepung tadi..goreng sehingga kekuningan dan sedia untuk diangkat...Udang ni sesuai dimakan masa kita bersabtai sambil menonton tv...
  2. Klik untuk isi cara-cara di sini

Tag

udang








Laporan Masakan Bergambar (1)

Udangku
09-06-2011
nyum..nyum.. hb puji sbb sdp. wt utk mkn dgn nasi goreng kg mlm td..mmg mudah jek nak buat..thnks share resepi ni..;-)
Laporan oleh: reyna254

Komen (11)

20-04-2011, zsrina komen :

wahhhh gebusnyeeee...sy yg x makan udang ni pun terliur tengok...


20-04-2011, noorbani komen :

mmg gebuss kalau pakai tepung blue key nie...try la buat...pasti lepas ni makan udang.,..hehehehe...


20-04-2011, DatinLulu komen :

as salam...noorbani, tip top @ mantop :)


20-04-2011, rmybee komen :

salam noorbani, sungguh menyelerakan,memang terliur,mkn panas2 ya, tk.


20-04-2011, zsrina komen :

hehehe noorbani...tu lah permintaan suami sy sejak kawin tau nak tgk sy makan udang :)...blom tertunai lagik...tp sy tetap masakkan udang utk dia & anak2...


20-04-2011, baking sokmo komen :

wah2 nor..montokk gitu udangnya... :)


20-04-2011, che8371 komen :

wah! nmpk memang mengancam tapi serbuk ajisho blackpper tu bukan k dah masin?? Kena tambah garam lagi k??


21-04-2011, noorbani komen :

trima kasih pd semua yg sudi komen..ajisho 2 mmg masin,perlu gak skit,kdg2 tawar dek kne air udang..lupa sya nk bgtau kamu semua pakai tepung kek blu key yg warne pink tau...tepung naik sendri ..memang hasil nye memuaskan ati..selamat mencuba semua...


30-04-2011, airputeh komen :

emmm....nampak best dan menyelerakan, sama macam yg kat kedai selalu makan, bleh cuba.mekasih tuan punye resepi.


09-06-2011, setiasaba komen :

Gambar masakan nie telah diciplak dari blog ini http://ria0900816953.blogspot.com/2007/11/udang-goreng-tepung.html. gambar udang tu kemerahan sebab dalam doh bancuhan ada serbuk lada. Lain kali gunalah gambar sendiri....sedihnya tengok.


01-12-2012, norhaznita komen :

terima kasih ye noorbaini...saya baru je tengah hari td cuba buat udang goreng tepung nie dan hasil dia memang best...ank2 yg tak minat mkn udang pun berebut-rebut mkn...memang sedap...buat pun senang...tp saya tambah sedikit kunyit pd tepung tu biar ada warna kuning ckit...dan bila dh siap goreng...memang cantik udang tu...thanks 4 sharing...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu