Google+

oleh: r41494 Blueberry Cheese Tart

Blueberry

Resepi dari kelas baking


Created on : 19-04-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi r41494




Bahan-bahan ( ~ 12biji ( saiz acuan 50) )

  • Bahan untuk Pastri:
  • 125g butter (salted) - bagi lembut sikit sebelum guna
  • 63g gula icing/ gula biasa di blend
  • 250g tepung gandum
  • 1 kuning telur (saiz B)
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu besar air
  • Bahan untuk Filling:
  • 250g cream cheese - bagi lembut sikit sebelum pukul
  • 20g butter (salted) - bagi lembut sikit sebelum pukul
  • 60g gula halus/gula castor
  • 1 biji telur (saiz B)
  • Blueberry filling, strawberry filling atau apa2 filling yg digemari secukupnya

Cara-cara

  1. Tepung dan gula campur sekali dan ayak.
  2. Masukkan butter dalam tepung dan gula tadi, gaul rata hingga jadi seperti pasir/crumb.
  3. Kemudian masukkan kuning telur, esen vanila dan air, gaul sebati hingga jadi doh.
  4. Cover dan rehatkan pada suhu bilik selama ~15min sebelum dimasukkan kedalam acuan tart.
  5. Tartlet_before_cook
    Tidak perlu guna sebarang gris untuk acuan. Pastikan acuan kering untuk elak adunan melekat pada acuan selepas bakar.
  6. Bakar pada suhu 180C selama ~20-25min atau hingga sedikit perang shj.
  7. Filling - Pukul cream cheese, butter dan gula hingga kembang.
  8. Masukkan telur, pukul sekejap sahaja ~1-2min bagi telur sebati dgn cheese tadi.
  9. Pipekan filling dalam pasteri yang telah dibakar. Bakar lagi pada suhu 180C ~ 15min. Jika saiz kecil kurangkan masa membakar bagi pasteri dan filling.
  10. Acuan
    Gambar acuan

Tag

tart

Laporan Masakan Bergambar (14)

Img_3411
14-06-2011
resepi yg senang n menjadi.sy x letak filling jam.tp starwberry emulco sbg hiasan.terima kasih ye.
Laporan oleh: nuni

u'r welcome nuni. mmg senang resepi ni..buat 1st time pun jadi.cute ur emulco deco:-)

2011-07-27_16
27-07-2011
yummy,utk cheese tart yg pertama kali buat,,mmg berbaloi,,tq vm
Laporan oleh: draziahzaidihakim

tq sebab berani mencuba & share :-)

2011-08-13_02
13-08-2011
Kalau dulu rasa macam susahje nak buat tapi bila dah cuba sekali sentiasa nak buat je
Laporan oleh: surinah

tq kerana mencuba, senang jer kan..nampak je macam susah:)

Dsc_0063
09-09-2011
Thanks...saya buat utk raya baru2 ni. Semua puji sedap.
Laporan oleh: lyne

comel lah ur deco:)

Dsc_0074
09-09-2011
Yang ni pula versi kiwi...dua2 pun sedap & licin. :)
Laporan oleh: lyne

mcm2 versi pun ada..pas nie semua buat sdiri je. thanks for trying:)

Dsc00535
25-10-2011
thanks r41494..... resepi yg sgt mudah dah ringkas, pastrynye mmg ranggup dan inilah hasilnye, hubby pun suka n anak anak apetah lg, pasni boleh la buat business :)
Laporan oleh: nananina

u'r welcome nananina....kalau rajin mmg boleh buat bisnes..:)

2011-12-10_18
10-12-2011
baru je wat ptg td rasa mmg superb.. terbaikkkk.... 1st time wat trus jd , cuma x pandai nk deco lg.. ape pun resepi ni mmg mudah + sedap ..x rugi mencuba.. pas ni leh wat lg.. thanks kongsi resepi...
Laporan oleh: intan3026

ok jer deco tu..janji sedap di makan :)

385056_265591576830997_100001404713639_735906_1649760159_n
18-12-2011
terima kasih utk resepi nih.. i yg never cook n bake anything pong boleh buat.. :D .. my sister terkejut i boleh buat.. hari ini dalam sejarah... thanks again... :D
Laporan oleh: cikliza1973

:) tahniah & tq for trying. Happy tgk org berjaya wat kuih sdiri.

Snapshot_20111221
21-12-2011
alhamdulillah sodapp...buat tadi, takes time la kan..sebab saya buat tak pakai individual mole, pakai loyang 3x3..n tambah tepung dalam 20g sebab doh macam lembik sikit
Laporan oleh: ana abid
482071731
27-12-2011
pastry mcm tak jadi tp housemate ckp sdp. entohlerr :p
Laporan oleh: kucinggedik
20120116_131244
16-01-2012
1st time cuba buat tart ni..mmg jd...sedap...ank2 suka.. tqvm 4 da resepi.. teruja sgt2...hehe dah bole wat bisnes tart dah lps ni...
Laporan oleh: farina101180
Img_5964
31-01-2012
buat lagi atas permintaan adik...memang best respei ni. tak cerewet sgt.
Laporan oleh: nuni
Dsc05605
26-09-2013
buat 2 adunan yg ni inti strowberry..sedaapp tq atas rspi:)
Laporan oleh: k.zila66
Img_20140321_093654
29-03-2014
hai r, kalini kb try rspi ni plak, Alhamdulillah mnjadi, filling pon muai cz de tmbah butter, akk buat 2 adunan cz nk jamu sdaremare. syukran r utk rspinye!
Laporan oleh: kakbesah


Komen (41)

19-04-2011, ahqimielia komen :

TAK DA BAHAN2NYA ?


19-04-2011, r41494 komen :

alahai..sorry, tengah type resepi coz baru nak cuba share resepi


20-04-2011, noor satinah komen :

tq r41494,..lom penah try wt tart lg,..kna cari acuan le lps ni nmpknya..


20-04-2011, Qaseh_syg komen :

nak buat chees ni, ada sarg dia jgak ea


20-04-2011, che8371 komen :

Nampak sangat menarik tapi saya ni tak pandai buat pastri..takut tak jadi la plak..


21-04-2011, mona90 komen :

cna nk buat pastri yang cantik?


21-04-2011, r41494 komen :

Qaseh, acuan dia murah je..ade jual kat kedai bakery supply shop


21-04-2011, r41494 komen :

che8371, nak buat pastri ikut jer sukatan & cara2 mengadun kat bwh tu..insyaallah jd..ambil adunan kepal or bulat2kan, tekan dlm acuan mula dari dasar acuan sebelah tepi, tolak adunan bg cover hingga bahagian atas acuan, kemudian ratakan bahagian dasar acuan supaya tak tebal, potong lebihan yg terkeluar dari acuan dengan pisau or jari pun boleh..insyaallah jadi..


21-04-2011, r41494 komen :

resepi pastri ni rangup sikit...insyallah jadi cantik & sedap..saya dah rasa...baru post resepi nie..


27-05-2011, nurulwhoda komen :

nk tny,camne erk nk wat blueberry tu bg cantik?slalu wat xjd la..mesti berlubang kt tempat blueberry tuh..


13-06-2011, r41494 komen :

nurul, saya just letak skit blueberry kat atas cheese tu, then guna lidi kacau perlahan2 bagi bercorak...ikut suka hati nak kacau mcm mana....kacau lightly bahagian atas je.


14-06-2011, amoy_fatin komen :

mau tanye nie..blueberry 2 buah ye ka or ape ea?? konpius nie...huhu


14-06-2011, nuni komen :

nuni rasa guna jem pon boleh..nuni pon letak strawberry emulco je.just nk amik bau je...


15-06-2011, r41494 komen :

blueberry tu mcm jem...filling utk pie. Ada jual dlm tin or dlm bekas kecil kat kedai jual bhn2 kek. Selalu disimpan dlm peti ais. Nak letak lain2 perisa pun boleh, anak saya suka strawberry or kiwi, sama je.


15-06-2011, malfy komen :

r41494 mau tanya..masa bakar pastry, masuk an acuan nya skali ye..then bila masa nk kluarkannnya..masa pas dah bakar kali ke 2..or pas pastry masak?? tq


15-06-2011, Adrana komen :

pastu dah siap bakar semuanya... kuih tu kena keluarkan dr acuan kan???? pastu kuih tu nak letak dlam bekas paper cup ke???


15-06-2011, r41494 komen :

malfy: masa bakar kena bakar dgn acuan sekali. Keluarkan acuan lepas bakar kali ke 2. Adrana: nak letak dlm paper cup atau tidak tak kisah, kalau makan sendiri kat rumah tak perlu letak pun tak pe, yg jual tu letak paper cup utk senang pegang dan lebih presentable jer.


25-06-2011, ijatzat komen :

sy da try buat...tp kn..cheese sy jd pekay sgt2,knp ek..? pas 2, sy beli filling bluebery n then,bla sy letak dlm cheese cream 2..die jd berkerul...x blh nk wat c0rak,npe ek..?...nk kna cairkn filling 2 lg k..?


26-06-2011, r41494 komen :

ijatzat: cream cheese,butter,gula tu pukul mesti sampai kembang, cair skit & tak bketul2, pastu masa masuk telur tu tak payah pukul lagi,kacau skit je bagi telur ngan adunan cheese td tu rata. Filling blueberry tu ada yg banyak kandungan buah2an/pekat dan ada yg kurang. Kalau pekat sgt mmg berketul, tapi u boleh tarik2 skit dari semua arah guna lidi untuk bagi corak sikit2 atau pilih yg kandungan buah kurang supaya senang nak bg bercorak, anyway, yg banyak buah tu sedap, x corak pun tak pe:-)


18-07-2011, nurulwhoda komen :

nk tny skit..knp yerk kulit tart nih mkin lma jd lembik erk..??da xranggup cam mula2 siap2 tu..


19-07-2011, rinazin komen :

macamana pulak cara yg sesuai nk simpan kuih ni bg tahan lama?


25-07-2011, r41494 komen :

nurul, kulit tart nie saya simpan dlm tupperware or plastik yg diikat &letak dlm peti ais bhgn bwh mcm kat kedai ,sebelum guna semula, saya bake~5min bg rangup.Tp jika letak filling cheese mmg kena bake lagi sekali sekejap.Masa first bake saya tak bake sampai garing jika nak simpan. rinazin, cara yang sama simpan utk thn lama.


29-07-2011, Mar75 komen :

salam. saya pernah buat cheese tart ni, nak tanya kenapa bila bakar tu filling dia x nampak gebu dan tenggelam sikit bila dah sejuk. kalau letak dlm peti ais lepas seminggu mesti kat bhg yg kita corakkan tu pecah. TQ.


31-07-2011, r41494 komen :

mar75:filling dia x cukup masak lg kot sbb tu x nampak gebu..anyway kalau makan ok x jd masalah. Filling tu sebaiknya kena letak penuh, mmg kalau simpan dlm peti dia lama dia akan pecah sbb kering..kalau kita simpan buah dlm peti lelama pun kecut sbb peti serap lembapan..Kalau x nak mkn lg, x yah masak filling awal sgt..pastri dia pun akan lemau jika letak filling& simpan lama.


09-08-2011, azzra nazir komen :

Tak perlu nk pukul sangt kan..cume ramaskan adunan pastry tu jer yer..kalo ganti majerin pun blehkannn


13-08-2011, r41494 komen :

azzara: pastri tak perlu pukul, cuma ramas2 jer. Saya tak pernah guna majerin, tapi rasanya boleh je sebab kalau buat biskut ada org guna butter ada yg guna majerin, cuma rasa je mungkin berbeza skit.


14-08-2011, norri komen :

r41494.. creamecheese tu nk pakai jenama ape..? saya tengok dekat kedai ade jenama tatura tp xde halal la..


23-08-2011, zaraayed komen :

hai, nak tanya kalau untuk buat pastri die & letak dalam peti ais berape lame ye tahan (tak lemau)


10-09-2011, r41494 komen :

norri: creamcheese saya pakai jenama achor....


10-09-2011, r41494 komen :

zaraayed: pastri tu saya bakar tak sampai garing sgt, bila nak guna saya bake lg few min bagi rangup. Tak sure pulak tahan berapa lama sbb selalu dalam 2 minggu dah guna..


17-09-2011, iezaz13 komen :

adunan pastri utk bape bnyk dlm resepi atas ni?? kalo nak buat dlm kuantiti bnyk adunan cmne??


18-09-2011, r41494 komen :

iezaz13: acuan mcm dlm gambar paling bwh tu,besar skit dari syiling 50sen dpt ~60pcs. Acuan byk size,lg besar acuan,lg kurang qty. Nak byk, gandakan semua bhn2 pastri. Cara tetap sama.


27-09-2011, liana_hazarin komen :

mane nk beli filling tu?jem ke?


11-10-2011, r41494 komen :

liana: filling tu boleh beli dari kedai bahan2 kek. Ada paking dlm plastik or ada juga dalam tin. Filling utk pie boleh guna juga.


11-12-2011, siti suhana komen :

as salam...bole sy tahu kt mne nk bli cheese cream.sy xtahu nk cari kt pasaraya ape n kt mne.sy teringin sgt nk wt kuih ni...


18-12-2011, r41494 komen :

cream cheese ada jual kat pasaraya besar cam giant,jusco,tesco...saya beli kat kedai bahan kek sbb biasanya lebih murah kat situ.


27-12-2011, kucinggedik komen :

nk tnye, spatotnye pastry die jd cmne ek?lembut ke, rapuh mcm biskut? ape yg tak kne eh kalau crunchy cmtu?


28-10-2012, r41494 komen :

Pastry ni patut rapuh mcm biskut. Kalau x rapuh mungkin silap tang telur atau air. Pastikn 1 sudu air dan bakar secukupnya. Kalau x cukup masak pun lemau juga jdnya. Selamat mencuba ye.


29-01-2013, pokadotsempire komen :

salam..macamana nak lukis deco tu?


15-07-2013, r41494 komen :

nak lukis deco tu just ambil lidi tarik2 je ketepi ikut suka...pusing2 guna lidi pun boleh...


29-08-2013, aa_iezah komen :

Selepas dh letak cheese ngn filling than nk bakar smula kena letak dlm acuan semula ke? X pernah bt lg ni..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd