Google+

oleh: syahmi Kuih Keria

Img_0059

untuk sarapan pagi ini pun best jugak!


Created on : 31-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi syahmi




Bahan-bahan ( 20 biji saiz comel2 )

  • 500gm ubi keledek putih
  • 1 cawan tepung gandum
  • Sedikit garam
  • 3 sudu besar gula dan sedikit air

Cara-cara

  1. Rebus ubi keledek hingga empuk.
  2. Toskan airnya dan bubuh sedikit garam.
  3. Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
  4. Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.
  5. Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
  6. Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.
  7. Setelah siap digoreng, masak gula dgn air dalam kuali lain.
  8. Didihkan gula hingga pekat.
  9. Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
  10. Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
  11. Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
  12. Jom kita makan.

Laporan Masakan Bergambar (20)

Img_0060
31-03-2007
gentel bulat2 pun boleh . Cucuk pd lidi macam satay....!
Laporan oleh: syahmi
Pcdv0029
07-05-2007
Lebihan adunan cucur badak dan sira gula ikut cara u. TQ
Laporan oleh: cikgunita

ye..baru le betul tempatnya... same2..

Keria
26-08-2007
Keria saya ni x sira ikut cara u, sbb x sabo nk makan, golek je atas gula..thanks syahmi :)
Laporan oleh: dy_addis

jadilah ia kuih keria@donut!...ur welkem..

100_3626__wince_
31-07-2008
Thanks syahmi, dah 3 kali buat, baru letak gambar, memang sedap.....dah lama nak makan kuih ni...saya kat N.Z..
Laporan oleh: Wati_Eltham
17112007_001
16-01-2009
dh try, guna keledek kaler oren. husband kata..nakniaga ke? heheh..lembut je keria tu..
Laporan oleh: suka_masak
Dsc00347
06-04-2009
Salam Syahmi, saya wat weekend ...actually dah pernah wat sblm ni... but xde sukat2, agak2 je...ni try awak nye sukatan ...ok lar menjadi... tq ya..
Laporan oleh: suzzlyn
Dsc00452
11-05-2009
Wat semalam...guna keledek yg warna oren tu, manis keledek ni...sedap... tak ikut sukatan pun, just agak2 je.. tq
Laporan oleh: suzzlyn
Dsc_4397
23-05-2009
selalu buat...kuih kegemaran semua kat rumah ni...
Laporan oleh: zaina
02082009668
02-08-2009
sedap..tp sy pakai ubi kemili@keling..husband puji sdp..tgk dia x henti mkn..nk gelak pn ada tgk gelagat dia...tq!!!
Laporan oleh: mardiha
Picture_029
24-08-2009
buat utk buka pose smlm.sedap tp agak keras ckit sbb terlebih isi tepung pulak da....
Laporan oleh: eiyna
Cek_mek1
13-01-2011
guna adunan ni buat cek mek molek..elok kejadiannya.mekasih
Laporan oleh: izahdaut
217015_1993543682043_1346965816_2348511_7223399_s__1_
12-04-2011
waaaahhhh sedap.....
Laporan oleh: nadox
Fp2
03-06-2011
Saya guna keledek oren.. kuih lembut dan warnanya cantik tapi kurang rasa keledek.. kena buat dengan keledek putih pulak lepas ni.. apa-apa pun, terima kasih syahmi!
Laporan oleh: LynnSham
Dsc01699
09-06-2011
First of all terima kasih atas resepi ni. Percubaan pertama. Sedap. sekejap licin. anak-anak suka.
Laporan oleh: Sis Azah
Sn3r0150
20-06-2011
Salam.. terima kasih sebab share resepi ni.. suka sangat2 sebab menjadi.. buat banyak2, lepas tu frozenkan..
Laporan oleh: sevenoctober
Pic
19-07-2011
Yang ini versi guna keledek putih.. tq syahmi!
Laporan oleh: LynnSham
_image__1074_
08-05-2012
Minum ptg dgn kuih keria..emm,sdap juga gna ubi putih,slalu gna yg oren..tq ye
Laporan oleh: Ain86
20120913_172104
13-09-2012
saya tmbh tepung sebab terlalu lembik, susah nak dibentuk, mungkin rebus keledek lama sangat. gula sira pun kena belajar lg,.. :/
Laporan oleh: sayacomel
Dsc00681
27-08-2013
senag.tapi saya guna keledek ungu.warna pun hitam je..hehehe. gula sira saya lebihkan sikit..tq for the recipe!
Laporan oleh: aisyahsid82
Dsc07339
01-10-2014
belen rebus keledek yg tk abis! so tergajin laa buat kuih ni hehee.. mekacih yer! :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (20)

31-03-2007, alma komen :

instinct samerlah syahmi, alma dh beli ubi keledek nk wat kuih keria pastu nk share kt sini...since u dh bg, xyah ler, mkn sdiri2 je ler hehe...i mmg suker wat pg2 then bwk opis, kdg2 jamu kwn2 sket ^_*


01-04-2007, umi_e komen :

my fav ni! cuma kat sini susah sikit... dahtu keledek tak berapa sama cam tempat kita... pernah buat tapi lembik pastu bila letak tepung jadi keras :(


01-04-2007, joayee komen :

kak umie. memang keledek kat sini tak sama, coz getahnya dah tak der. my family pun suka kuih ni, also kuih cek mek molek. What i did, jangan masuk tepung tak byk, memang dough tu lembik, susah nak shape. dah melekat kat tangan..Leceh..tp nak kasi senang, jo sapu sangan dengan minyak dulu, pas tu baru shape. susah skit. tapi kene sabar..nak makan nyer pasal. :)


01-04-2007, syahani komen :

Saya baru je ingat nk tempek resipi kuih keria. Rupanya syahmi cepat sket je dari saya. Kalau guna keledek jepun yg color purple tu lagi sedap!


01-04-2007, umi_e komen :

syahani... bubuh je your resepi... ada tu resepi sama tapi bahan dan cara berbeza sikit so bolehlah share... tengok je cam contoh resepi kek pisang ada mcama2 jenis tak kat sini... so umie tunggu ni resepi kueh keria syahani ok ;)


19-07-2007, nany.z komen :

tq...saya dah buat mmg..jadi..pertama kali dlam hidup buat kuih ni.....tima kasih banyak2


22-07-2007, 1234 komen :

xjadi pun,kenapa kuih keria xble nak dibentuk bila tambah tepung lagi sehingga ble dibentuk kuih jadi keras dan liat bila digoreng


22-07-2007, syahmi komen :

mungkin jenis keledeknya lain....syahmi pun penah buat ngan keledek merah, oren dsb tp x berapa mnjadi...apa2hal syahmi ttp cari keledek yg mcm dlm pic tu...


01-08-2007, Mami Cheril komen :

1234,i buat ok je...tak liat n keras pun..


13-08-2007, MEMERANG komen :

Kak saya nak cuba buat tapi bla bca komen yng lain2 ni cm susah je nak buat. kelu untuk 4 org makan seelok2nya keledek tu bape biji? n tepungnya bape byak? air plak bape byk....tolong kak...


13-08-2007, syahmi komen :

memerang....kalau nk senang..timbang dulu keledek tu...cuba buat setengah adunan. Air utk merebus keledek, cukup untuk tenggelamkan keledek aje...bila keledek dah empuk, toskan airnya dan terus lenyek masa dia masih panas....jgn tambah air lagi lak..cubalah try..sedap buat sendiri ...


04-07-2008, animed07 komen :

saya punya prob sama cam 1234. Keria lepas goreng jadi keras ngn liat. Pastu nak gentel pn susah, sebab asik melekat. kena tambah tepung gandum byk sikit. Sebab saya pakai ubi keledek kaler merah kot cam syahmi ckp. Salah beli keledek la ni. Igt keledek suma sama. Maklumla dok di perantauan..x dak sapa nak guide..hehehehe


23-01-2009, kak nard komen :

animed07.... kalau nak bentuk kuih ni, senang je.....letakkan doh diantara dua keping plastik, tekan2 rata 3/4" dan gunakan acuan donut, cepat siap cantik dan tangan pun bersih. meja pun tak kotor......**sebelum guna acuan donut tu, celuplah dulu ke dalam tepung supaya doh mudah dikeluarkan dari acuan. dengan cara ni tak delah doh tu asyik tertambah tepung....k


31-01-2009, idah66 komen :

saya nak cuba resipi ni lah. dua minggu lepas saya buat resipi kuih keria pakai tepung gandum dan tepung tapioca patutlah ia keras dan kenyal. nak cuba lagi


12-06-2009, adynor komen :

hi saya dah cuba kuih keria tp saya guna kentang sbb xsabar nak buat...sdap gak...mggu ni nak wat skali lagi guna keledek nak jamu mak dtg nnti...tq


04-08-2009, tudung komen :

semalam dah try wat kuih ni.baik je rasanya.nak elak dr melekat kat tangan masa nak bentuk kuih,saya sapu skit minyak kat tangan,senang je membentuknya.tq syahmi.


27-01-2011, Atiesya komen :

dah byk kali wat kuih ni... sdp sgt... tq syahmi...


27-01-2011, Atiesya komen :

dah byk kali wat kuih ni... sdp sgt... tq syahmi...


07-03-2011, lina9300 komen :

semalam balik kampung, FIL bagi keledek. Nak buat kuih kerialah utk minum petang esok. tq syahmi dan semua atas tip dan panduan. :)


24-04-2012, aien_liza komen :

keria yg sy buat ni x ikot sukatan pn..main letak je..1st time buat ok laaa.... hihihi...hubby puji :))


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd