Google+

oleh: syahmi Popia kraker

Img_0057

snek yg berkhasiat........utk dikunyah sambil menonton tv............


Created on : 31-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi syahmi




Bahan-bahan ( utk sekeluarga )

  • 1 peket kulit popia (saiz kecil )
  • 1 sudu tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air untuk dijadikan gam)
  • BAHAN UTK TABUR
  • 1/2 cawan quaker oat atau nestum
  • 1/4 cawan gula ( ikut rasa )

Cara-cara

  1. Quacker oat / nestum diblender dengan gula dan ketepikan.
  2. Img_0054
    Gulung kulit popia satu-satu dan gam di hujungnya.
  3. Img_0052
    Gunting serong setiap satu.
  4. Goreng dalam minyak penuh hingga keemasan.
  5. Angkat dan toskan sebentar.
  6. Gaul dengan bahan (1) sementara kraker masih panas. Kalau dah sejuk, serbuk tak lekat.
  7. Kalau banyak serbuk lagi sedap.......

Tag

popia snack









Laporan Masakan Bergambar (10)

Img_0097
06-02-2009
buat satu bungkus....cepat sangat habis...sedap sangat le.....kena tunggu rajin baru boleh buat lagi...tq 4 d recipe...
Laporan oleh: yap ah loy
Picture_023x
02-03-2009
sedap..krup krap..tq
Laporan oleh: junjs11
Sp_a0127
12-05-2009
manis nya... kena adjust 3 cawan nestum.. 1/4 gula.. idea yg sgt bernas n tq kongsi resipi..
Laporan oleh: fubai
Picture_070
27-05-2009
Salam...semalam dah buat tapi malam ni baru sempat nak mereport....cuma saya tukar bentuk sikit,pakai lipat macam lipat kain saja...sedap & tq:)
Laporan oleh: Cik Anie
Image066
15-06-2009
buat bbrp minngu lps, sebagai percubaan, alhamdulillah menjadi, lagi pulak senang je nk membuatnya, ati asingkan blend gula n nestum, then amik dlm nisbah yang sama masa nak digaulkan dgn kraker, anyway, mmg yummy2 :) nnt nak buat s kuih raya (sesuai la utk ati yg masih belum ada oven) hehe. tq syahmi. share resepi
Laporan oleh: ati_hayat
Photo0858
22-01-2010
snack for family..dh jadi menu wajib..memag sedap n simple je nk buat
Laporan oleh: zai_fadilah
Popiah_kracker_nestum
25-10-2011
taraaa ini la hasilnye, tapi saya tambah horlick skit, sedap.... buat masa hubby tgk bola sekejap habis :)
Laporan oleh: nananina
Popia_chips
24-12-2011
dah bnyk kali wat popia nie, baru nak antar report. saya wat versi gunting2 jer x gulung pun. sedap tq tuan punyer cepi. anak2 suka, kejap jek dah abih
Laporan oleh: ibu_aqil79
2012-06-18_15
18-06-2012
dah buat hari ni. sedappppp betul. tq syahmi.
Laporan oleh: meklina
2013-07-31_22
31-07-2013
salam..syahmi...tq share resepi ni sedappp...sy tmbhkn susu tepung skit nk bg rase lemak2...tp lenguh pinggang nk mnggulung popia tu...sib bek ank dara 2 org n sorg ank bujang tlg hehe...
Laporan oleh: irma75

Komen (32)

31-03-2007, umi_e komen :

ermmmmm memang sedap ni... kalau camni umie pernah buat tapi lepas tu gaul dengan samba... yang ni versi manis.. pastu letak nestum lak... errrmmm fav umie tu!


31-03-2007, Mat Gebu komen :

mat tak pernah lagi jumpa resipi cam nie...kira baru nie.....satu lah nak tanya. quaker oat tu tak yah kisar ke, dan gula tu guna gula halus ekk............ ;-)


31-03-2007, pijah komen :

cik mat, step no 1 ade suh blend oat dan gula :)


31-03-2007, syahmi komen :

quaker oat diblender dgn gula........semua akan jadi halus.


31-03-2007, zyrex komen :

syahmi........ saya pernah gak mkn popia cam ni tp x de letak oat cuma tabur gula halus je mmg best..... tentu yg ni lebih special lg betol x umi_e & cik mat.


31-03-2007, umi_e komen :

tu lah... ada macam2 versi untuk satu2 jenis masakan... tu yang bagusnya kita dapat kongsi bersama... umie tak tau pulak popia ni blh guna oats dan nestum atau gula saja cam zyrex buat... errmmm seronok bila dapat tau macam2 versi lain :) kannnnnnnnnnn cik mat ;)


31-03-2007, alma komen :

ha-a lah, nice arr resipi ni, sempoiiii gitu. leh la sok p carik quaker oat & kulit popiah hihi


31-03-2007, Mat Gebu komen :

hehe...sorry semua, tak perasan maklumlah dah ber"usia" nie..mata pun ada sikit kelabu asap....tapi still can cook n bake........kan umie?


31-03-2007, umi_e komen :

laaaaaaa cik mat ni masih belia lagi :P lainlah kalau cam umie :P memang dah kelabu mata heheheheh bukan mata kelabu aarrrrrrrr :D


31-03-2007, mamazai komen :

ermm...... sedap nye dah cuba buat tapi di gaul dgn holick... tak sempat simpan besok...


31-03-2007, Nong komen :

Mesti sedap ni..biasa makan dsalut dgn tpg kcg hijau goreng tnpa myk cmpur gula icing..dpanggil batang buruk gtu


07-04-2007, suria33 komen :

lagi satu cara goreng dgn cili, saya buat jual ni raya ke musim tak raya ke sentiasa ada permintaan... utk sebungkus popia 500g dah siap gulung, gunting, goreng dan sejukkan boleh disira dgn cili 3 sudu cili kisar 3 ulas bawang putih -tumbok 6 sudu gula pasir cuka beberapa titik minyak satu sudu =panaskan minyak masuk semua bahan2 atas diatas, kacau sampai keluar buih, macam buat gula sira kuih keria, tutup api gaul popia tadi...selamat mencuba...gerenti sedap...boleh juga bubuh daun kari kalau suka


18-04-2007, ita311 komen :

Saya pun pernah buat ni, anak saya belum lagi sejuk dah ambik dan cecah ngan sos cili dan mayonis...memang sedap. Tapi penat nak buatnya..hehehe


21-04-2007, esah komen :

esah wat semalam 1/2 ikut resep syahmi 1/2 lagi ikut suria33 (abiskan kulit pph yg dah keras kat espeti) bagus gak web ni, la ni esah asyik idangkan resep baru jer kat meja makan, syer lak ngan ipar duai, aduhai kbang kpis kena puji. Million TQ


31-05-2007, haminah komen :

em sodap gak


08-08-2007, Jijah komen :

Hi semua A member fm Singapore :). I dah try resipi ni..anak2 suka sekali..sedap!


25-04-2009, mashimaro komen :

hi... tq kongsi resipi ni bukan anak2 je my huby pun suka,,, puji2 lagi,,, tq so much


12-05-2009, annck89 komen :

i selalu buat popia ni...tp i blend cornflakes...sdap gak...so kl i xde cornflakes blh la ganti an oat atau nestume yee...mesti sdap...ada jugak orang tempah time raya...nanti you all pun blh la wat bisnes...


16-06-2009, akmiena komen :

annck89 , u jual popia ni mcm mn harga..


16-06-2009, kasihsuri komen :

akmiena,just sharing..satu pek kecik 100 gram akk jual rm1.50.tp, org ckp murah and rasanya harga yg sesuai adalah rm 2 utk 100gram.


17-06-2009, akmiena komen :

kahsuri, o.. i ingat nk bt jual. tp i ada tambah susu ckit. i rasa rm1.50 pun ok gak..


19-11-2009, ranggi77 komen :

popia ni mmg sedap.sy dah try n dh jdkan bssnes.s bt dlm pelbagai variasi,ada yg disira pedas dan ada yg disira dgn kacang..tq.


22-01-2010, boboy_lady komen :

fulamak...sy 'n' family mmng penggemar popia...x kiralah yg jenis mcmana tapi semestinya halal dan sodap....hehehe....versi popia ni pun sodap..sy dah buat tadi...t.q


04-08-2010, jan_72 komen :

buat ptg td..mmg mudah n sedap n rangup n dah licin..gambo x smpt amk sbb dah selesai dikerjakan suami n anak2 smbl tgk tv ptg td..tq syahmi for the recipe....


10-10-2010, purpleBear89 komen :

kalau nak bulatan popia itu lebih sempurna, gunakan chop stick... saya pernah buat nie darjah 4 lagi dah.. dan kalau guna serbuk susu lebih sedap(cara org sarawak)


13-11-2010, izah_is84 komen :

erm..kl nk sedap lg + dgn susu tepung ape2 la..nisbah die, kl nestum tu 3 senduk, susu tu 1 senduk jer..kl nk bt rsa coklat plak.. blend la koko krunch dan gaul sekali la ngn bahan2 gaul yg lain..bdk2 kn suka perisa coklat..mmg sedap...


24-11-2010, salmier komen :

betul3... + susu tepung lg best.@ cmpur ngan honey star pun best gak..adoiii byknyer idea kengkawan ni rasa pch liur sya.


27-11-2010, nuwayanis komen :

fuhh..mcm2 versi ada..pepun best la join my resipi nih..tq kengkawan..nati nk try la, dh lama carik resipi nih..


02-02-2011, anna_shah komen :

resepi ni senang leh wat bisness ni,para surirumah leh la bisness k tambah pendapatan poket sendiri


08-02-2011, d'jay komen :

sya spt satu lagi kelainan. selalu wat goreng jer & tabur gula halus. tk 4 d recipe


25-02-2011, rosekg3 komen :

dah biasa buat sebenarnya tapi yg x gulung .Hari ni buat yg gulung k lah rangup sedap makan sambil chatting


06-04-2011, erah72 komen :

prnah mkn popia ni...dkt nk raya biasanya ada kwan2 jual...thun ni bleh la bt sndiri....jimat skit duit...hehehehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd