Google+

oleh: adrianie cheezy wedges

205696_10150150049614791_523309790_6340575_1000206_n

simple dan sedap!


Created on : 15-04-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi adrianie




Bahan-bahan ( boleh 2-3 kali makan )

  • 500gm frozen wedges (pakai brand simplot)
  • 200gm cheese slice warna oren
  • 1 sudu besar mentega
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1/2 cawan (125ml) susu segar
  • 2 sudu besar yogurt perasa asli
  • Mayonis secukupnya

Cara-cara

  1. Goreng wedges hingga masak. Ketepikan.
  2. Panaskan non-stick pan. Cairkan butter dan masukkan tepung. Gaul sebati.
  3. Masukkan susu dan kacau hingga pekat .
  4. Masukkan cheese dan kacau hingga cheese cair.
  5. Masukkan yogurt dan kacau sebati hingga elok kepekatannya.
  6. Paipkan sos cheese dan mayonis ke atas wedges yg telah digoreng tadi.









Laporan Masakan Bergambar (2)

Cheese
15-04-2011
slice cheese yang saya guna
Laporan oleh: adrianie
Photo0161
15-06-2011
sos cheezy sy x brp nk menjd la...kenyal n more rase cheese aje..x jmpe cheese yg kaler oren tu, so nk test punye psl...pakai aje yg kaler kuning cair tu...so ape2 pun tks share resepi ni..walaupun kenyal..abih jgk anak2 sy kerjakan sbb mmg rase cheese aje..hehe..
Laporan oleh: irma75

tq irma kerana mencuba.next time boleh cuba lg


Komen (32)

15-04-2011, zaleen komen :

my fav..biasa main beli kt kfc je lps ni blh cuba buat sendiri.tq.


15-04-2011, sua_sue komen :

nk cuba jugak laa...


15-04-2011, adrianie komen :

zaleen-cubala buat sua-sue-dapat byk jg,cuba buat 1/2 adunan dulu


15-04-2011, Aidazull komen :

mmm..yummy....my peberet....leh try test sndri nie....


15-04-2011, adrianie komen :

Aidazull-lepas try jangan luna snap gambar ye


15-04-2011, baru_belajar komen :

waah.. my fav la.. tapi kurang faham. mintak tunjuk ajar plz :)


15-04-2011, linrazali komen :

Hi Adrianie......apa brand cheese tu yek??? senang tak nak cari???


15-04-2011, heryanti komen :

ni resepiutk buat sos dia ke..


15-04-2011, adrianie komen :

lin razali-saya dah letak contoh cheese yang saya pakai,senang nak cari ada jual kat c4,giant,tesco


15-04-2011, adrianie komen :

heryanti---->yup,resepi sos


16-04-2011, azizpenang komen :

cuba dulu baru tahu..sedap ke dak..


16-04-2011, linrazali komen :

Adrianie.....thanks.....nanti I cari..then blh ler try......


16-04-2011, hamidah7378 komen :

non-stick pan tu ape ek??


16-04-2011, sariah ambi komen :

saya dah cuba..sedapnye....


16-04-2011, safiqa komen :

nyam2!!!


16-04-2011, kakashiy komen :

cheese biasa bolehkah?


17-04-2011, dayang nursyafinaz komen :

kak anie,non stick pan tu ape?


18-04-2011, nurul majdina komen :

X SILAP SAYA, NON-STICK PAN TU KUALI YANG TIDAK MELEKAT.


18-04-2011, yanienoraini komen :

boleh x bagitau brand apa cheese tu..gambo kecik sangat laa


23-04-2011, faiziela komen :

pic kecik sgt la.. xnmpk brand cheese...


23-04-2011, surighani komen :

ank2 suka mkn cheezy wedges,sblm ni p bli kat kfc ja,lps ni boleh wat sendiri.....


26-04-2011, akin komen :

dh buat smlm....mmg terasa mcm beli kt kfc tu...sdap..dpt setegah botol kecik... :D...pasni mmg buat selalu,ank suke..papa pun suke :D..thanks bg resepi nie..


23-05-2011, puteri_rimba komen :

Kfc guna Jalapeno Cheese .. surf kat internet kalau nak beli.. ada orang jual.


03-06-2011, pila komen :

knpa ye saya buat tak menjadi.. sos yg jdi kental btl le..


03-06-2011, pila komen :

rasa ok dah tp kental betul..


08-06-2011, effalicious komen :

sy pnya pon kental..tp sdp..:)


02-07-2011, tasha azry komen :

wow sedapnyer! boleh try nie ^_^


19-11-2011, zaidah2286 komen :

klau pakai kuali biase tu leh x??sya slalu bli tepung cheezy instant...rase pon mmg marveloussss....nk bli bleh la orde ngan sya


16-12-2011, nurulislam komen :

susahnye nak cari cheese warna oren.. cheese plastik pembungkusnya warna oren banyak la... boleh tak bagi nama detail cheese pliss... tq


20-12-2011, Ekin Sam komen :

kalau guna susu cair xboleh ke?? gnti susu segar tu.. hehe


17-01-2012, kamdar komen :

sy berminat nak beli cheese jalapeno tu.. tp bila surf kat internet... xtau nak contact sape


04-03-2012, zam757 komen :

sape nak Jalepno tu kolingx lah saya, seluruh Malaysia. cuma tambah 1 bhg serbuk jalapeno: 1.5 bhg air panas. tadaaa... sudah siap! boleh dimakan dgn kentang goreng, ayamm goreng, nugget & apax je lah! 200gm RM12 je tak termasuk pos. nahgorpis@gmail.com


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd