Google+

oleh: Rara Tan Coklat Buatan Sendiri

Rt4

Sesuai untuk penggemar coklat.


Created on : 15-04-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Rara Tan




Bahan-bahan ( 90 biji )

  • 1paket coklat jenama LeBOurne (syor)
  • acuan coklat (boleh dibeli di kedai bakery supplies)
  • bekas stainless steal untuk proses double boil coklat
  • Piping bag (plastik segi tiga)
  • Badam yang telah digoreng (sebagai hiasan)

Cara-cara

  1. Panaskan bekas stainless steal, kemudian masukkan kepingan coklat untuk dicairkan.
  2. Masak coklat tersebut secara double boil sehingga coklat tersebut cair dan licin.
  3. Apabila coklat sudah cair, masukkan coklat cair tersebut kedalam piping bag dan paipkan coklat tersebut ke dalam acuan coklat
  4. Kemudian, bekukan coklat tersebut di dalam freezer selama 5 minit.
  5. Dah siap! Keluarkan coklat tersebut dengan hati-hati ya!

Tag

coklat









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (8)

15-04-2011, baking sokmo komen :

o0o0..mcm tu ek nk buat nye..leh cuba ni..cantik lah Rara :)


15-04-2011, choc. komen :

kalau tak de stainless steal boleh guna 2 periuk , yg besar guna utk panaskan air periuk kecik utk cairkan choc.Rendam dalam air panas. pemanasan terus adalah kurang baik_coklat akan cepat rosak. terutama coklat susu. cadangan suhu sesuai 50 ke 70 C. cara lain boleh guna hair dryer. suhu sesuai untuk peyejukan adalah 8 ke 15 C, masa 15 ke 30 min. Suhu terlampau sejuk mengakibatkan kondensasi pada coklat. adalah saya mencadang.


07-07-2011, alynn collyn komen :

klau tuk coklat yg pelbagai colour tu plak di buat mcm mn tu yer?? guna coklat putih dulu yer?then bru letak pewarna nyer ke??


08-11-2011, nyla komen :

teringin nak buat coklat sendiri, tp tk berani cuba takut x menjadi.. kalau guna coklat masakan biasa tu sedap ke?? if ada resepi homemade coklat kongsi2 le ye..


15-11-2011, hawa kasim komen :

Coklat masakan tak sesuai sebab ianya mudah beku. Lebih baik gunakan coklat 'couverture chocolate' atau pun 'compound chocolate'.


01-02-2012, Resepi2011 komen :

Buat nyala kalau nak cepi coklat ada dlm myr saya...boleh buat niaga kalau rajin..kat tempat saye sebiji boleh menjangkau RM 1.50 kalau berkaler2..Kalau nak kaler guna coklat susu compound n kaler guna oil base...Cantik buat hantaran n sebagai oleh2...


20-02-2012, azurazakaria komen :

piping bag tu mcm mn? beli kat mn? hihi. malu la x tau


24-02-2012, lymib58 komen :

Nak tau jenis coklat apa yg elok digunakan..adakah 'milk chocolate atau dark chocolate atau boleh campur2 tak?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd