Google+

oleh: kak fida ♥Kek Mentega Cair (Blended Butter Cake)™

Blended_butter_cake

Mudah penyediaannya...boleh dijadikan kek marble atau kek pelangi... :)


Created on : 14-04-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )

  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri - ayak
  • 1 3/4 cawan gula halus (boleh kurangkan)
  • 250 g mentega cair (guna yang berkualiti)
  • 1 1/4 cawan susu segar - dr peti sejuk
  • 4 biji telur
  • 1 sk esen vanilla (atau esen perisa buah2an pilihan)

Cara-cara

  1. Blended_butter_cake_001
    Masukkan kesemua bahan kecuali tepung dan esen ke dalam blender.Kisar hingga sebati dan gula larut.Tuangkan adunan ini ke dalam mangkuk.
  2. Blended_butter_cake_002
    Masukkan tepung sedkit2 sambil dikacau rata.Masukkan pula esen dan kacau lagi hingga sebati.
  3. Blended_butter_cake_003
    Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan disapu mentega.
  4. Blended_butter_cake
    Bakar pada suhu 160C selama 50 min-1 jam atau hngga masak.
  5. Blended_butter_cake_006
    Perbezaan kek yang dah siap...sebelah kiri, kek yang mengguna mixer..yang sebelah kanan, kek yang menggunakan blender... :)
  6. Kek yang dah siap ni moist skali,sekiranya permukaan kek kelihatan melekit,boleh bakar dengan api atas utk menggaringkan lagi.








Laporan Masakan Bergambar (22)

Makanan_026
15-04-2011
salam kak fida,tq utk resepi kek blend ni,saya dh marblekan kek resepi akak ni,gebus dan sedap wlaupon marble x bape cntik,maklum la amatur lg...tq kak fida,cayang akak...
Laporan oleh: noor satinah

w'salam noor satinah...tq3 krane mncube dn brpuas hati dgn hasilnye...luv u tooo... :)

Dsc00779
23-04-2011
tks kak fida..utk resepi ni..sedap..sy tukar kpd tepung gandum + 1 1/2 sudu bk..ikut saranan akak ari tu hehe..ni sy wat versi kukus sbb x de oven..sj wat 4 kaler..igt nk letak kaler purple ..tp puas cr kt pasaraya..x pnh jmpe..jd sy campurkn pink n hijo..igt jd la purple..skli jd coklat daa hehe...ape2pun sodap..
Laporan oleh: irma75

mekaseh Irma75 krane mncube gak akhirnye wlpon kek dikukus...nmpk cantik kek tuuu..:)

Blended_cake1
03-06-2011
kak fida. tq sudi share resepi kek yg menggebu ni. best!!
Laporan oleh: izahdaut

aaiiik izah, kemmain mndongak lagi kek mu iteww...heheee...mekaseh izah jrane sudi mncube... :)

Marble_cake
05-06-2011
Salam k.fida, mmg best kek ni. Ni baru keluar oven, saya cuma kurangkan gula & tukar mentega dengan minyak sbb mentega tak cukup. Hehehehe.. jgn marah yea kak fida. Kek dah jadi marble warna warni sbb main buat kek dgn my 4 year old. Ni hasil marble my son la ni. :) Tapi teksturnya mmg moist & lembut. Two thumbs up! TQ k. fida.
Laporan oleh: aludra

w'salam aludra..tk kesah ler tu,mmng dlm adunn kek,mentega/majerin leh dituko dgn minyak dn sebaliknye tapi kek ttp mnjadi...Alhamdulillah..mekaseh aludra n d boy krane dh mncube...heee... :)

Image0768
06-06-2011
...dlm versi cupcake. Buat utk mak bawak gi rewang. 24's keluar oven, 4's masuk mulut saye. 5's masuk mulut anak sulung. Eiii...ntah sempat ke tidak bawak gi kenduri ni. Kene tukar nama laa kek ni, Kak Fida. Kek Tak Tahan Godaan! Belom masuk oven lg dah tergoda dgn bau dia. Apatah lg bile dah masak. Terima kasih ye sbb sudi share resepi ni. Resepi2 akak memang best..! Mekacih...
Laporan oleh: Microtiny

ekhehee...cmner tk trgode..kek tu dh dipakaikn mekap...dh lawo sbb nk gi rewang...heheee....mekaseh yer Microtiny krane dh mncube... :)

11062011484
11-06-2011
Assalam kak fida..ni kek saya...kenapa kek saya x gebu ye...jadi padat sgt...masa panas tu elok naik..bila dah sejuk mendap terus..tapi sedap...ape masalahnya agaknya ya...mentega tu bagi cair dulu kan...kalau x letak susu segar agak2 jadi tak...sebab kek ni mcm basah sikit didalam...
Laporan oleh: kay730601

pastikan tpg naik sndiri blom luput tarikhnye,penutop kukusan harus dibalut kain supaya air tk menitik ke dlm kek dn harus menggunekn susu sgr sbb dlm adunan susu sgr ade 1 1/4 cwn klau tk buboh kek akan keras dn mentega mmng harus dicairkn dulu...ppon mekaseh kay krane dh mncube hrp2 tk serik utk mncube lagi... :)

Raisins_buttercake
01-08-2011
Terima kasih kak fida. Sgt sedap dan senang. Dah banyak kali saya buat. Saya ganti fresh milk dengan fresh cream sedap jugak. Boleh buat pelbagai perasa. Saya letak kismis dalam ni. Terima kasih akak. Ramadhan Kareem
Laporan oleh: MAISARAH12

Alhamdulillah..nmpk cntek kek tu,mesti lebih lmk dn fresh cream yer dn ade perase lagi...mekaseh MAISARAH krane mncube... :)

Blended_butter
07-09-2011
dah dicupcake kan.. waduh gebusnye.. definitely a keeper!
Laporan oleh: ieyra

dh jadi cupcake lebih sng nk mkn...heeee...mekaeh ieyra krane mncube... :)

Image1112
10-10-2011
Cupcake yg telah dimekap secara extreme... ahakss!!
Laporan oleh: Microtiny

e'ehh menareknye berwane-wani lagi tentu jadi perhatian..bijakk2...heeeee... tq3 Microtiny krane mncube... :)

Dsc04308
11-10-2011
kak fida..try kek ni lak..sedappppp..mas marblekan juga..he3
Laporan oleh: mass80

dlm perjlnn nih ke Dunia Mas...bwk kopi sndirik...heheee....cntek kek yg dh dimarblekn teww..mekaseh yer mas kerane rajen mncube... :)

11102011372
11-10-2011
taadaaaa...mmg sedap & tbaikkkk rcp akak ni...wpun sy hnya mgunakkan susu cair tetap mjd...malahan pula kek butter fav bapa sy, jd sy slalu lah mbuat kek butter...stlh mcuba rcp akak mmg sy bpuas hati...blh la tukar2 rcp utk kek butter spy xjemu mbuat dr rcp yg sm je...hehehe....ermmm, klau letak butter oil ok x?tqvm k.fida :)))
Laporan oleh: syalina

Alhamdulillah..mekaseh syalina krane mncube dn berpuas hati ngan hasilnye...klau nk letak butter oil gntikn esen vanilla mmng boleh tapi bubuh dlm 1/2 sk je sbb aromanye kuat sgt atau ikut selere lh yer...ma'af yer akak lmbt bls komen... :)

2012-05-06_11
28-05-2012
assalamualaikum.... ni kek saye.. dah byk kali bt.. tq akak.. tp ngelat skit kalo nk mkn cepat.. gune minyak je n bako dlm bekas nipis2 15 minit siap..huhuhu
Laporan oleh: pisces^amie

wa'alaikumsalam amie..pd akak tkde istilah ngelat tapi rajin..klau tk rajin tk mnjadi ape care skali pon...mekaseh amie krane dh sering dn rajen mncube...nmpk cantek lorekkan kek mu itew...akak sukeee.. :)

P1050503
05-06-2012
slm kak...tgok tu kak angos kek ucu...tp tang tu yg ucu suka..hehe.
Laporan oleh: Mariani(KT)

slm ucu..itu maseh ketegori angos yg boleh dimkn...klau rentong masok tong...ekheheee... :D

P1050504
06-06-2012
ni la hasilnye kak...gebu dn lmk sgt..sdp.ank2 siap ckp cm kek yg jual kt kdi...ltk kale ping,bio cun skit...tq kak..
Laporan oleh: Mariani(KT)

Alhamdulillah..anak2 suke yer..leh bukk kedai ler ucu camni...heee...kek mmng cantek klau ade ping..mcm kite jugak klau pkai ping, cntek jadi ping lady klau tk cntek jadi ping panter...hehee...ppon mekaseh yer ucu krane rajen mncube... :)

2012-06-27_18
27-06-2012
salam kak fida.. ni dia kek yg bru klua oven.. da potong & rse.. sedap & gebu butter cake ni.. time kaseh kak fida!
Laporan oleh: yaniezara

salam yaniezara...e'ehh mmng gebu skali kek yg yaniezara buat tuuu..puas hati melhatnye...alhamdulillah...mekaseh yer krane sudi mncube.. :)

Img_20121031_161648
31-10-2012
da siap... senang da cepat.. :) tapi kek iye manis sangat (akan kurang kan gula next time).. dan oven temp saya mukin kena lebih kan sikit panas iye.. sebab kek ni ajak kurang masak.. tapi tetap sedap.. terima kasih kak for the resipi..
Laporan oleh: RK Kris

mekaseh RK Kris krane sudi mncube..kemanisan gula mmng boleh dikurangkn seperti yg dh tercatit dlm bhn2, dan sekirenye sudi mncube lagi boleh ler adjust suhu oven tu yer sbb lain oven lain kepanasn suhunye, kena paham kerenah oven masing2 yer...mekaseh skali lagi.. :)

Photo
06-11-2012
Assalamualaikum :) saya newbies kat sini. Ni hasil di buat during the weekend. same technique tapi buat cara kukus :)
Laporan oleh: Farisha1106

wa'alaikumsalam Farisha...slm prknln..mekaseh krane kek ini mnjadi pilihan percubaan pertama Farisha dlm Myr ni..hasil yg memuaskan.. :)

20121228_094242
29-12-2012
salam...kak fida,maaf ye dah bnyk derhaka ni...buat cup kek dan tukar pandan paste dan tambah badam hiris utk hiasan stas kek,mmg lembut dan semmgnya sedaapp...timakaseh bebanyak ye kak fida..
Laporan oleh: manjasayang

salam manjasayang...iishh itu bukn derhaka tapi kretip namenye..bhn yg ade tu asas aje boleh dipelbagaikn seperti kwn2 di atas jugak..boh pndn pes tentu harum baunye yer manja...mekaseh krane sudi mncube..slmt menyambut tahun baru 2013..heee... :)

Dsc05577
21-09-2013
Assalam fida, wat besday utk mak zila..nk kek butter katanya so..zila try rspi ni..Alhamdulilah jadii! tapi terhangus sket namun tetap sedap tau!..tq tq.. :)
Laporan oleh: k.zila66

wa'alaikumsalam zila..epi belated b'day utk mak zila yer..alhamdulillah...b'day mak dpt kek..semuge murah rezki dan diberi kesihtn berpnjgn yer utk mak zila..amiiin.. :)

Dsc05579
21-09-2013
slmt dibedah...xsempt tunggu sejuk..(mak yg potong) ni...apapun tq yq :D
Laporan oleh: k.zila66

amboii b'day mak jadi dokto yer...heee...yg trhangus sikit tapi dlm berseri jer..heee...mekaseh zila krane mncube... :)

20140430_212927
30-04-2014
kak fida, 1st time cuba terus jadi.. sedap sangat2 suami + anak suka sangat.. terima kasih kongsi resepi.. :)
Laporan oleh: eja escobart

eja escobart..terima kasih kerana sudi mencuba..yang sedap2 ni bolehlah cuba selalu ye....heee. :)

P_20140528_090138
28-05-2014
baru buat tdi kak fida...mmm...sedap just manis sgt even sy dah kurgkn suktn gula g 1 1/2 cwn, lain kali 1 1/4 cwn je ...pepun,terhangus sdkit sb adjust oven sb shu oven msg² tk sma...:-)tq kak fida...semoga Allah merahmati kak fida sekeluarga amiiin....
Laporan oleh: epent

alhamdulillah...mekaseh krane dah mncube yer...slmt mncube lagi...mekaseh jugak atas do'anye ye...aamiiin... :)


Komen (117)

15-04-2011, quinnie komen :

kakfida...nampaknye minggu ni semua duk simpan mixer n kuarkan blender je nak buat kek...hehheheh...best la kak mudah n cepat...bersemangat saya nak membaking cam gini...:)


15-04-2011, quinnie komen :

baru perasan perbandingan gambar kek guna mixer n blender...lagi gebu la yg guna blender....


15-04-2011, tasriffyra komen :

emmm beznyeee


15-04-2011, tasriffyra komen :

pasnie saya rase kalo nk wat kek,baik guna blende jelaa...xyah susah payah nk kuaqkn mixer lg..... chantekk & gebuuu je nmp


15-04-2011, tatai komen :

kak fida, hehehe.. maaf eh.. sy ni mak bdk baru belajar, cam mana tu mentega cair. nak kena cairkan atas api ke ??


15-04-2011, kak fida komen :

hahaaa....Q...pendek kate tk brnapas ler blender tuuu...heheeee...ini akak saje2 jer bongkar rcp2 yg guna blender...sbb ade yg mintak lps buat kek oren blender tmpoh hari...kebetuln bwk utk mkn2 kenduri umah teman jadi cubelh kedua2 care....yg guna mixer tu mampat tapi lembut jugak tapi tk segebu kek yg guna blender...slmt mncube Q..semoge semangat mmbaking makin brkobr2 yer...ekheheee...mekaseh Q.. :D


15-04-2011, kak fida komen :

tasriffyra....mmng gebu kek ni wlpon guna blender,utk kek yg akak dh cube jer akak syorkn tapi klau utk kek2 yg lain akak tk pasti hasilnye cm mane... :)


15-04-2011, kak fida komen :

tatai...btol tu,cairkn mentega atas api perlahan aje,agak2 3/4 bhgian mentega dh cair matikan api dn terus kacau hingga semuanye cair...atau tatai boleh bungkus mentega dlm plastik,ikat dan rebus dlm air mendidih hingga mentega cair...slmt mncube yer....tq... :)


15-04-2011, kakbesah komen :

kak fidaaaa...!..a..a...a.. I love U.. a..a...a....!(ala2 film industan thn 70an tu..kihkih) salam kak fida, x nak ckp apa2.. mmuah..mmuah..mmuah.. & jazakillahukhairan kathiiran.kpd k.fida..


15-04-2011, noor satinah komen :

tq kak fida,dgn resepi buat kek yg blend ni,menyenangkan kami yg baru nk bljr buat kek ni...hehe,


15-04-2011, Noran Mirza komen :

Sesuai utk org yg mcm saya, tkde mixer kt umah. Saya akan try resepi ni esok sbb hubby skrg sibuk pulak plan suruh saya jual kuih. Boleh masukkan resepi ni utk bisnes nanti. Pstu nanti mcm mana nak upload gambar dr Hp Wepcam ek..? Puas dah mcuba tp tak jadi2.. Kepada sesapa yg mahir komputer tu tlglah ajarkan ye.. TQ.


15-04-2011, miko komen :

yeyy...nk cuba cake ni pulak... miko beli blender khas utk buat cake2 ni.. hehehe...tk nak campur dgn blender cili...


15-04-2011, missct komen :

ish..sy klu msuk cni msti cari rsepi akak!lps try yg kek oren blnded ari tu,trs jth cinta ngn rsepi akak :D..ni nmpk plak rsepi kek blnded br..mmg akan cuba!TQ kak..1 lg rsepi sempoi :) :) :)


15-04-2011, qhaleesya komen :

nice!


15-04-2011, fita komen :

k.fida, butter tu blend masa panas2 ke?x sabar nak try ...


15-04-2011, LOLYPOP23 komen :

kak fida.. kat umah loly xde timbang.. butter cair 250g tu dalam brape cawan ek?? sape2 yang taw tlg ctew... tq...


15-04-2011, ahqimielia komen :

cooompen la akak ni...tak tau plak blender ble jadi mixer...kagum....


15-04-2011, rosadia komen :

dah buat...sedap tak sempat nak ambil gambar dah ngap....tq kak fida


15-04-2011, ieka7688 komen :

salam k.fida,wah best lh resepi k.fida ni.snang je nk bt,gna bland je dh blh jd. msti kna try wat ni...


15-04-2011, tatai komen :

sy tlg jwb eh ? 1 buku mentega 250g, betul tak kak fida. sy masa uat oren blended cake pun pakai blender cili - cuci kasi bersih insyaallah ok - buat org yg kurang budget tak payah la.. beli blender baru..


15-04-2011, kak fida komen :

kakbesah..kejap industan kjp omputih kjp arab...heheee....lap u jugak lah...ekheheee... :)


15-04-2011, kak fida komen :

noor satinah...alhamdulillah...ade jugak rcp kek yg hanye perlu menggaulkn bahan2 jadi satu tk perlu mixer atau blender...pon mudh dicube bagi yg baru2 hndk blajar baking...ppon mekaseh krane dh mncube yer...nmpk halus jer kek yg dimarblekn tuuu... :)


15-04-2011, kak fida komen :

Noran Mirza...slmt mncube yer...mudah2n kek ni jugak sesuai dibuat bisness....utk masokkn gmbr, Noran boleh klik 'Faq' kt atas tu dn liht contoh care2 utk upload gmbr...mekaseh yer... :)


15-04-2011, kak fida komen :

miko...amboiii sukenye dieee...heee....slmt mncube yer...mekaseh.. :)


15-04-2011, kak fida komen :

missct...boleh ler cube rcp sempoii ni pulak yer...mekaseh... :)


15-04-2011, kak fida komen :

qhaleesya...tq... :)


15-04-2011, kak fida komen :

fita...mentega cair tu sejukkan dulu sblom dicampor dgn bahan2 lain...slmt mncube yer...tq... :)


15-04-2011, kak fida komen :

LOLYPOP23..mentega tk perlu sukat guna cwn...beli sebuku mentega yg 250g dan cairkan semuanye skali,lebih mudah...slmt mncube yer...tq... :)


15-04-2011, kak fida komen :

ahqimielia...mmng boleh sgt2...bnyk rcp kuih bakar atau bingka yg bahan2nye jugak boleh dikisar aje,tetap mnjadi... :)


15-04-2011, kak fida komen :

rosadia...mekaseh krane mncube...lenkali je ler upload gmbr..itu pon klau mncube lagi... :)


15-04-2011, kak fida komen :

w'salam ieka7688...slmt mncube yer...mmng mudh sgt2... :)


15-04-2011, kak fida komen :

tatai...mekaseh dh tolong jwbkn yer...tk kesah ler klau sape2 yg brkemmpuan utk ade xtra blender,bnyk gunenye...bukn boleh blend bhn2 kuih jer....boleh buat fruit juice,ice blended,ice-cream dll lagi... :)


17-04-2011, anasham12 komen :

tq kak fida bg resepi kek yg mudah:)senang bila nk berkunjung ke rumah org dpt la bawa sesuatu.


17-04-2011, irma75 komen :

as salam kak fida...sy suke tgk n cube resepi kak fida...sbb bhn2nya dan cara2nya senang utk org yg malas cam sy ni hehe...tp nk tnye sikit..tepung naik sndri tu kalo tukar tepung gandum leh x...versi kukus leh wat x agak2nya sbb sy x der oven...sume kek pun sy nk kukus aje hehe...


17-04-2011, kak fida komen :

anasham12..u r welcome...mmng btol tu lebih2 lagi klau sume bhn2 dh sedia ade,tinggal nk bancuh jer... :)


17-04-2011, kak fida komen :

w'salam Irma75...klau nk tukar tpg naik sndiri dgn tpg gandum boleh cume tmbh 1 1/2 sk baking powder...akak tk pernh kukus kek yg dibkr begitu jugak sebaliknye,jadi tk brani nk usulkn nnti tk jadik pulak..seperti blended orange cake tu pon ade rkn MyR yg mulakan dulu mengukusnye dn terbukti sesuai dn mnjadi...agak2, Irma kenalh cube dulu yer klau sanggup...boleh cube dgn 1/2 adunn dulu...heheee..mekaseh..:)


19-04-2011, roxane64 komen :

salaam kak fida, terima kasih sudi berkongsi resipi yg sangat mudah. Saya da cuba, rasa nya sedap tapi agak kering. Kenapa ye? terima kasih


19-04-2011, kak fida komen :

w'salam roxane64...mcm mane kek boleh kering pulak sedangkn dlm bhn2 ade bnyk cecair/bhn basah..yg akak buat mmng btol2 moist...ma'aflh akak tk pasti silapnye dimane...ppon mekaseh roxane krane dh mncube.. :)


20-04-2011, haizzat komen :

Assalam Kak Fida, seronoknya ada lagi resepi kek guna blender. Nie yg tak sabor nak try..kalau ganti mentega cair dgn minyak jagung ok tak? tq..


20-04-2011, kak fida komen :

w'salam haizzat...slmt mncube 1 lagi kek yg mudah ni yer....klau nk gantikn mentega dgn minyak jagung, boleh, kena timbang minyak tu 250g jugak yer..pastu kena tuko name...kek minyak jagung...heheee....slmt mncube yer...mekaseh... :)


21-04-2011, haizzat komen :

A'alah Kak Fida dah jadik kek minyak jagung lak. Since minyak jagung dah ada kat rumah..boleh lah try nanti. Thanks Kak Fida.


21-04-2011, LOLYPOP23 komen :

huhu.. kak fida...loly tgah bakar kek ni.. tapi kek tu naik tggi smpai keluar loyang.. huhu... loly pkai tepung gandum n + bp.. x rase lagi nie.. tp bau cam sodap jew....


21-04-2011, LOLYPOP23 komen :

aduh.. kak fida... x jadi kek nye.. mungkin bahan2 x brape nk betul.. sbb x cukup bhan.. huhu... bantat kek nye... rase ok.. tp bantat..


21-04-2011, kak fida komen :

haizzat...slmt mncube yer...semoge brjaye..mekaseh... :)


21-04-2011, kak fida komen :

LOLYPOP23...akak baru ingat nk jwb komen pertame...xciting jugak dengo kek sampai naik tinggi pastu sampai terkeluar ring pulak....e'eh..tup2...klua komen lagi satu kek bantat ler pulok...huhuuuu,..tk cukup bahan? ape pulak bahan yg tk cukup tu yer??...utk 1 adunan kek ni akak dh catit supaya gune loyang size 8 atau 9 in...atau pastikan adunan kek yg belom msk hanye paras lebih kurang 1/2 loyang sbb kek biasenye akan naik 2 kali ganda bile dibakar.... ppon mekaseh loly krane dh mncube...hrp tk serik utk mncube lagik... :)


22-04-2011, LOLYPOP23 komen :

tu lah.. mmg adunan tu 1/2 loyang... loly x cukup gula.. tmbah susu pekat ckit.. mgkin cbb tu kot.... n lagi satu tepung tu x ayak pun.. cari pengayak x jumpe.... huhu.. next tyme try lagi.. gune method yg btul2 same baru jadi kot...


22-04-2011, kak fida komen :

hai lh loly...agak2nye mk menti dh bwk larik pengayak tpg tu tk..heheee....tkpe len kali klau wat lagi ikut btol2 rcp dn care2 diberi yer...mekaseh skali lagi... :)


23-04-2011, irma75 komen :

as salam kak fida..resepi yg senang ni sy dah wat versi kukus pn..tp kek sy x brp nak naik sgt..mcm padat plk..tp still lembut lg..cume x der bersarang2 sgt mcm sy wat kek oren blender ari tu..agak2 nape ek..sbb sy tukar tepung gandum ker..atau baking powder x ckup..atau sbb sy kukus?...tp x kisah la sbb kek ni pun sedap..sy kurangkn gula..ape2pun tks again kak..


23-04-2011, haizzat komen :

Assalam Kak Fida, saya dah buat kek petang tadi. Alhamduliah, naik gebu dan sedap. Saya guna minyak jagung. Next time try guna butter pulak. Thank Kak Fida very much. Rasa seronok sgt coz' selama nie..dok cari resepi kek butter yg sedap dan simple, alhamdulilah..dah jumpa. Insyallah, minggun depan nak buat utk mak mertua. Sayang Kak Fida!!


24-04-2011, kak fida komen :

w'salam irma75...texture kek ni mmng pdt tapi lembut...nk ikutkn rcp asal mmng guna tpg gandum dn b.powder...oleh krane akak buat penukrn dn kek yg dibkr jadi cantek,tu yg akak share di sini...kek ni tk bersrng mcm kek oren yg dikukus sbb dlm jus oren trkandung acid yg boleh mmberi tindk bls bile bercmpur dgn bhn penaik..ppon mekaseh skali lagi irma krane dh mncube dn kek tu mmng ternyate cantek skali wlpon mungkin tk memuaskn hati irma... :)


24-04-2011, kak fida komen :

w'salam haizzat...mekaseh bnyk2 jugak krane dh pon mncube dn brhasil yer dn mnjadi butter kek yg menepati citerase..slmt mncube lagi utk mk mertua trsyg yer...heee....lap u tooo... :)


25-04-2011, LOLYPOP23 komen :

HI... JUZ NAK SHARE NI KAK FIDA... DATANG LA FESBUK SAYE... BANYAK BAJU BLOUSE CANTIK2... BARU SAMPAI.. KAK FIDA CARI EMAIL NI kat fesbuk adeqmoon@yahoo.com gtau sume rakan2 myr ye... thanks!!


25-04-2011, kak fida komen :

hi LOLYPOP23...klau ade yg mmbace ni leh ler same2 jenguk FB adeqmoon@yahoo.com yer.....klau akak, kene tumpng FB anak ler klau free...mekaseh yer... :)


26-04-2011, irma75 komen :

kak fida..owh testur kek ni mmg padat ye..sy igt sy yg trsalah bhn hehe...tp still lembut..walaupun padat n x brp gebu..skejap aje dah licin..sy wat sabtu ptg..ari ahad mlm dah abis..ish2...buat kek ni mmg berhantu..skli buat..asik nk buat kek aje..smlm sy bru kukus kek alunan kasih plk hehe..kalo de resepi n bhn2 yg snang..sila share ye kak..sy suke cb2 resepi ni...hehe..tks again ye kak...


27-04-2011, haizzat komen :

Assalam Kak Fida, camne nak buat kek marble yek?? Thanks.


27-04-2011, kak fida komen :

w'salam haizzat...adunan yg siap (dlm step 2) dibahagi dua dn slh satu bhgian dibubuh serbuk koko atau choc. emulco/paste kemudaian adunn dimarblekn mcm biase brselang-seli warne ke dlm loyang...slmt mncube yer...mekaseh... :)


27-04-2011, maria.zek komen :

emmmmmmmm sedapnya.. i like..


04-05-2011, syel komen :

haa..ni nak try la resepi ni plak pengsan cik asben saya ari2 makan kek ari tu wat orange blended cake ni nak try blended butter cake plak haha..k.fida nak tanye ape maksud butter yg berkualiti?buttercup&farmcows tu berkualiti dak?hehe..


04-05-2011, snbayah komen :

Kak, if mentega tukar dgn butter, ok x?


04-05-2011, kak fida komen :

maria.zek....haiii..lame menyepiii....heee...mmng sdp dn mudh..klau u like u cube lerrr....heheee.... :)


04-05-2011, kak fida komen :

syel....sebenarnye nk gune mentega jename ape pon boleh ikut kemmpuan...akak boh yg brkualiti sbb mentega adelh bhn utame yg buat kek mentega rase sdp...contoh mentega yg akak sebut adelh mentega cap tong atau golden churn,mentega yg slalu org gune wat kek kukus buah...slmt mncube yer...mekaseh... :)


04-05-2011, kak fida komen :

snbayah...mentega dan butter adelh benda yg same....org melayu ckp mentega....omputih ckp butter.... :)


04-05-2011, kak fida komen :

snbayah..ma'af ler,mungkin snbayah nk maksud tukar dgn majerin ker?boleh tukar dgn majerin tapi dicairkn jugak dn boleh jugak guna minyak msk atau minyak jagung tapi cume kek yg dh siap tk seharum kite menggunekn mentega...slmt mncube yer...mekaseh... :)


09-05-2011, abeza624 komen :

kak susu segar bleh tukar dgn susu cair tak? Nak juga wat resepiniiii ......


10-05-2011, kak fida komen :

abeza624...boleh klau nk gune susu cair,tk jadi masaalah...slmt mncube yer...mekaseh... :)


10-05-2011, abeza624 komen :

ok tq kak....


05-06-2011, sakinah74 komen :

salam kak fida..sy dah buat tp tak jadi bantat la pulak..mmg adunan ni cair skit ka?


06-06-2011, kak fida komen :

w'salam sakinah74...mmng adunan ni cair tapi bukan cair mcm kek gula hangus...tapi kek akan tetap gebu sbb dlm adunn menggunekn tpg naik sndiri...ppon mekaseh yer krane dh mncube... :)


07-06-2011, ibuarif komen :

kek ni mmg moist....padat...sedap...senang je nk buat, yg lamanye tgu masak...tq..


07-06-2011, kak fida komen :

ibuarif...mekaseh yer krane dh mncube...sementare nk tunggu kek msk leh wat mcm2 keje...heeee.... :D


11-06-2011, noraida komen :

salam rindu yang teramat sgt,slm kak ,aida masih tetap jadi peminat akak cuma tak sempat nak beri komen bgk sangat kerja.kak ,aida da bgk kali buat kek blended oren akak sedap sgt.kadang2 buat macam cupcake je.kak doa aida semoga akak selalu maju jaya,amin amin amin


11-06-2011, Lavender Violet komen :

akak kalo kukus boley tk?


14-06-2011, kak fida komen :

salam rindu jugak buat aida...mekaseh3 dn mekaseh jugak krane dh pon mncube rcp yg ade yer...mudh2n aida pon sntiase siht dn ceria2 slalu wlpon skali2 muncul...heee... :)


14-06-2011, kak fida komen :

Lavender Violet...ma'af ler,akak tk pasti sbb akak tk pernah cube jadi tk brani nk syorkan... :)


14-06-2011, kay730601 komen :

Assalam kak fida...kek ni bakar kan bukan kukus..saya bakar...mmg tepung naik sendiri tu masih belum luput tarikh..kalau saya tukar tepung gandum dan baking powder boleh tak...sebab kek blended orange tu guna tpg gndm dan baking powder je..naik elok je...


03-07-2011, siti amira komen :

as salam kak fida....napa kek saya x menjadi ...masa dlm oven elok je dia naik....pas tu kluar je dari oven terus turun.....itu hari wat kek oren menjadi lak.....


04-07-2011, kak fida komen :

w'salam kay,ma'af akak lmbt bls komen...ma'af skali lagi sbb akak tk pasti nk ubah suai rcp kek ni sbb bhn2 dn care2nye dh terlalu mudh utk dibuat bimbang klau diubah2 rcp mudh jadi rumit pulak dn masaalah klau kek tk mnjadi...ma'af skali lagi krane tk dpt bntu..ppon mekaseh skali lagi krane dh pon mncube... :)


04-07-2011, kak fida komen :

w'salam siti amira..mungkin blom cukup mase pembakaran kek tu,kek yg kelihatn naik dlm oven tk semestinye dh cukup masak,mungkin kelihatn naik gebu tapi maseh lembik dlmnye...pastikn kek diperiksa dulu dgn mncucuk lidi ditngh2 kek,apabile keluar bersih brmakne kek dh msk klau tidak kene tmbh mase mmbakar lagi hingga kek benar2 masak ikut kepanasn oven masing2...ppon mekaseh krane dh mncube yer... :)


11-07-2011, Puan Mia komen :

salam k.fida..saya dahcuba wat kek ni. TQ..sgt sedap...my famili sgt suka.. 3 kali dah wat..mula2 wat plain saja.. pastu 2nd time wat marble ngan coklat..pon sedap.. my baby sgt suka.. kuar saja oven..dia separuh dari kek tu dah licin... 3rd time saya wat..saya modified skit resipi akak jadi kek coklat...alhamdullh menjadi n sedap gak mcm butter cake tu.. suka sgt resipi nih..cepat..mudah n sedap..perfect..thanks sgt2..


11-07-2011, kak fida komen :

w'salam Puan Mia..Alhamdulillah...kek yg mudh sntiase mnjadi walau dh dipelbagaikn dn alhamdulillah mnjadi kesukaan Puan Mia sekeluarge...mekaseh yer krane rajen mncube... :)


16-08-2011, syazaqira komen :

kak fida syg, klu guna minyak bape cawan..kt uma saya xde mentega..tp hati ni teringgin nk cuba gak


16-08-2011, kak fida komen :

syazaqira...boleh sukat 1 1/3 cawan minyak atau 25 sudu besar metrik...slmt mncube yer... :)


17-08-2011, jogi komen :

Wah...simple sungguh. Boleh cuba untuk raya... :)


17-08-2011, kak fida komen :

jogi...mmng simple sgt...slmt mncube yer.... :)


11-10-2011, syalina komen :

k.fida, susu segar tu harus sejuk ke? ada beza ke? tukar jd susu cair pun blh ke?


11-10-2011, edaranmh komen :

Assalam Kak Fida...saya nak tanya kek ni bakar guna api atas bawah atau api bawah je. Terima kasih


11-10-2011, kak fida komen :

syalina...dlm rcp dh mmng tulis gune yg sejuk tapi klau tk sejuk pon ok jugak...kebetuln susu segar klau dh dibeli mesti simpn dlm peti ais klau tk cpt msm...klau nk gune susu cair pon boleh...slmt mncube yer... :)


11-10-2011, kak fida komen :

w'salam edaranmh...akak bkr gune api bwh aje...tapi boleh bkr dgn api atas sebentar seperti yg akak sarankn dlm step 6...slmt mncube yer... :)


11-10-2011, syalina komen :

owh...tq kak...tkt ada effect je susu sejuk/xsejuk....nt ada ksempatan nak try rcp akak :) guna susu cair je rasanya sbb tdi dh beli susu cair


14-10-2011, syalina komen :

salam kak, klau letak butter oil blh x?


08-11-2011, zu2011 komen :

salam kak fida, zu baru nak belaja buat kalau sukat guna cawan tu macam mane ye? saiz cawan yang macam mana nak guna ? takut nanti telebih /terkurang sukat..


08-11-2011, kak fida komen :

w'salam syalina..klau nk letak butter oil gntikn esen vanilla mng boleh... :)


08-11-2011, kak fida komen :

w'salam zu2011...akak slalu gune cawan metrik utk setiap suktn yg menggunekn cwn..boleh liht contoh cawan metrik dlm Glossary...slmt mencube yer... :)


11-11-2011, zue2011 komen :

kak fida zu dah cuba tapi keknya tak naik2 tapi still gebu gitu... nak tanya akak bahan yang di blend tu akak masuk satu persatu ke atau terus masukkan sekali gus... kalu satu persatu akak masukkan apa dulu? n sampai berapa lama nak blend tu? zu buat masukkan sekali gus n blend skejap je mungkin sebab tu kek tak naik-naik kot.TQ.


11-11-2011, kak fida komen :

zue2011...bahan2 yg diblend akak masukkan skali gus tk perlu satu-persatu sbb adunan yg diblend bnykkn yg cair jadi blender mudah berputar,blend bahan2 hingga halus dan boleh nmpk perubhnnye bile adunan menjadi kembang 2 kali ganda dalam blender tu baru dituangkn ke dlm mangkuk dan perlahan2 campurkn tepung ke dlmnye...ppon mekaseh yer zue krane sudi mncube,hrp2 tk serik utk mncube lagi... :)


05-12-2011, ctadikadh komen :

NK tye gula dan susu tu blh x bg kiraan dlm gram..cfiuslah nk guna cawan besar mn?resepi cam nudah jer..heheh


05-12-2011, kak fida komen :

ctadikadh...semua sukatan dlm rcp kak fida gune cawan metrik...contoh gmbr ade dlm glossary... :)


07-12-2011, sakura16 komen :

dh buat smlm..dpt dua loyang comey..sedapss!! TQ :-)


14-12-2011, kak fida komen :

sakura16..alhamdulillah...mekaseh krane sudi mncube yer... :)


23-12-2011, MamiAlyaaDamia komen :

Salam k.fida.. sy dah cuba kek ni, mula2 naik dgn cntk nya tp bl dah nak msk kek ni turun ditgh2 nya... Knp ye.. Blh bg tip & tunjuk ajar... Jeles tngk kek kwn2 ln yg gebus tu


23-12-2011, kak fida komen :

MamiAlyaaDamia...klau kek yg turun di tngh bermakne kek tu blom cukup msk,kena tmbh mase membakar lagi...nk membkr kek ni same jugak mcm kek mentega biase cume berbeza pd care2nye aje iaitu bhn2 diblend..ppon mekaseh yer krane dh mncube.. :)


23-12-2011, MamiAlyaaDamia komen :

Tq kfida... Nnt sy akn try lg.... W/pun kek sy x gebus tp kek ni mmg sedap


25-01-2012, Ibu Siti komen :

Assalamualaikum kak fida..telur yg digunakan gred A ke? tq.


25-01-2012, Ibu Siti komen :

Assalamualaikum kak fida..telur yg digunakan gred A ke? tq.


27-01-2012, tasha azry komen :

dah try dah buat cake ni mmg sedap walaupun x letak susu tq for the recipi kak fida ^_^


19-06-2012, ally eifa komen :

salam kak fida, sya baru je nk cuba resepi akak ni....250g mentega tu berapa cawan ek...xde penimbang kek lah


22-06-2012, kak fida komen :

wa"alaikumsalam Ibu Siti, seelok2nye gune telur gred A utk ape je jenis kek utk menghasilkn kek yg gebu... slmt mncube dn ma"af yer sbb akak lmbt bls komen... 


22-06-2012, kak fida komen :

tasha azry, tq jugak krane sudi mncube dn alhamdulillah menepati citerase wlaupon kek tanpa susu  ma'af jugak ye sbb akak lmbt bls komen 


22-06-2012, kak fida komen :

salam ally eifa, utk mentega tk perlu sukat dgn cwn sbb 250g same dgn sebuku/sebungkus mentega yg tersedia jual, dh trcatit di luar bungkusn mntega tu...slmt mncube yer.. :)


06-11-2012, Farisha1106 komen :

Best gak pakai blender kek mmg gebu as posted earlier.smua puji ckp fluffy. Thanks for the tips :)


08-11-2012, kak fida komen :

Farisha1106...mmng mudah kek blended ni dan terbukti gebu seperti dlm gmbr laporan Farisha kt atas tu..mekaseh skali lagi krane sudi mncube yer.. :)


24-02-2013, adindakekanda1524 komen :

Kak, guna gula ising boleh x?


01-03-2013, kak fida komen :

adindakekanda1524..boleh guna gula icing/serbuk... tetapi sukatan cawan dh berbeza sebab 1 cawan gula halus sama dgn 1 3/4 cawan gula icing/serbuk... jadi kenalah pandai sukat gula tu yer...slmt mncube.. :)


20-08-2013, princess flower komen :

As salam...kak fida. Resepi nie menarik. Saya minta resepi nie ye... Terima kasih utk resepi dan segala tips...


01-09-2013, kak fida komen :

w'salam princess flower...silakan...hntrlah laporn sekirenye dh mncube yer... :)


08-02-2014, jlingsy komen :

Assalamu'alaikum, Kak. Kawan saya share resipi ni. Dah buat dua kali, sgt gebu tapi merekah kat atas. Lepas google, baru jumpa sumber resipi yg ori ni. Baru tahu butter tu kena dicairkan dulu. Takpe, saya akan cuba buat lagi. Kak, boleh ajar berapa sukatan serbuk koko jika nak buat kek marble? Resipi ni sgt sedap, jadi saya nak cuba utk kek marble pula. Thank you Kak.


09-02-2014, kak fida komen :

Wa'alaikumsalam jlingsy...slmt mncube lagi yer...boleh guna serbuk koko 3 atau 4 sudu besar utk memarblekn kek ni..utk lebih mudah, koko dilarutkan dgn air atau susu menjadi pes supaya lebih mudah utk mencampurkn koko ke dlm adunan...utk mengelakkan kek merekah..selepas 30min membakar, tutup permukaan loyang dgn aluminium foil...slmt mncube yer...mekaseh.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu