Google+

oleh: kakbesah durian goreng kakbesah

Dsc02813

mak sedara hb dtg dri kampung bawa durian dgn banyaknya... jazakillah cik Wan, kami sgt berbesar hati, bdk2 seronok sangat.moga2 Allah mmbalas budibaik cikWan & fmly tu..insyaallah..


Created on : 13-04-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakbesah




Bahan-bahan ( sepinggan )

  • 10 ulas durian
  • 7 sudu makan mumbung tepung gandum
  • 1 sudu makan mumbung tepung beras
  • 1 sudu makan mumbung gula pasir
  • 1 biji telur besar
  • 1 sudu teh rata garam
  • minyak utk menggoreng terendam

Cara-cara

  1. dlm mangkuk pukul telur dgn garfu hingga berbuih, campurkan secawan air serta bahan2 lain kecuali durian. kacau sebati hingga menjadi batter yg pekat (pekat skit dr batter goreng pisang)
  2. panaskan minyak, bila telah panas, masukkan semua durian dlm batter, cedok satu persatu durian dgn sudu besar & masukkan kedlm minyak. pastikan seluruh ulas durian tu tertutup ngn tepung.goreng hingga masak.
  3. Dsc02808
    bolehlah dihidangkan.. ha..yg ni kena tunggu sejuk baru bleh mkn, kalau x.. bleh mlecur lidah..hehe..

Tag

kuih








Laporan Masakan Bergambar (9)

Photo0106
14-04-2011
kak besah, dah buat tgh hari ni... sedap sgt...rasa durian..hehehe...
Laporan oleh: rohaya1710

wah.. lunch dgn durian goreng hrini ya rohaya.. durian naik hrga la lps ni nmpak gayanya.. mana x nya.. masing2 nk buat durian goreng..kihkih.. tq rohaya,sudi menerai..

Durian_goreng
14-04-2011
salam kakbesah...lebihan durian wat talam,dpt jugak mengeteh ptg ngan durian goreng,sdp mkn pns2 nih..nyumm...mekaseh kakbesah... :)
Laporan oleh: kak fida

salaml kak fida.. syoknyer.. minum ptg ngn goreng durian yer.. hm, nmpak tebal jer isi durian tu.. mekaseh kak fida.. (ngh buat survey respi kuih bakar/bingka durian ni..hehe)

Dsc01045
11-07-2011
adik epo ckp dia bli duian grg sdp katanya,sebelum ucu ngences tepaksa la selongkar dapo akak,emm mmg sdp.tpgnya pon rngop jer.skli hadap abis licin.kurangen lo kak..
Laporan oleh: Mariani(KT)

haha..ucu, buat durian goreng ni kena tunggu ada durian banyak.. coz bila mkn x bleh brenti.. pelagi kalo mkn beramai2.. x dan sejuk..hehe.. tq ucu..

Image0632
22-04-2012
akak...hari ni hari nganto laporan hehehe....dah lama buatnye....x sabo nak tgu musim deroyan akan dtg nih...1st time buat cenggini...best...tq kak...
Laporan oleh: zsrina

org perak pior nganto laporan iye..hihihi.. ate, sedap ghopenye deroyan goreng tu, kome kate.. nengok gambo pon udh meleleh ayo. bkn ayo lio.. tp ayo mate.. hibe bebeno.. udah lame teman x pekene deroyan goreng..huhu.. tq rina krna menerai..

Durian_goreng
26-04-2012
salam.. ~hapusknlah airmata MU..~ saat kau tatap durian goreng KU,, tahun lepas daku x dpt join resP MU,, sbb kesihatan trganggu & x mnentu,, tahun ini giliran ku rasmi dulu,, dh tntu nk mkn smpai naik jemu,, ;D
Laporan oleh: DatinLulu

salam Z, ~selamat berbahagia..ku ucapkn kpd mu..kudoakan kau brbahagia..disamping durian goreng mu..~ hihi.. nk ciket Z.. x baik tau mkn tnjuk2 tp x bagi kwn.. huhu.. tq Z, akhirnye kau terai jua..

Durian_goreng_2
26-04-2012
jgn ada prasangka & bkn niat ku nk mngada,, inilh bukti dr ku yg nyata,, kesedapnnya x trucap dgn kata-kata,, smpat lgi ku beri resP mu pd pnjaja,, mulanya trnganga mulut & trbeliak biji mata depa,, pastu no geleng2 & angguk2 nk cuba,, OK lah kita stop dulu crita,, sbb diri ku dh high temperature,, kihkihkihhh.. trimakasihhh ;D
Laporan oleh: DatinLulu

~brputar2 mmberikan kata2, hanya linangan air mata yg mengalir, pd bayangan diangin lalu, mmbisikkn kata rindu duriaan..~ huwaaa...nk 'kucing tido' tu.. huhuhu..

Photo0482
02-06-2012
wehhh sedapnyer kak mkn dorian goreng ni.pestime dlm hidup mkn dorian goreng ni.mmg marbeles la.mekasih ye kak berkongsi ilmu.
Laporan oleh: zaminna

sdp ye zamina..Alhamdulillah. bkn ape, kekadang tu durian x banyak mane, org yg nk mknnye plak ramai, so bila dicelup batter yg tebal & digoreng, puasla skit mknnye tu..heheh.. tq zamina krane menerai..

Dsc01138
19-06-2012
salam kakbesah, wat num ptg, zila curi2,sorok cikit wat rspi ni.pestime mkn camni..sedaplh...lagipon muai dn puas mkn..mekasih kongsi cepi yg best :)
Laporan oleh: k.zila66

salam zila, Alhamdulillah..dpt merasa goreng durian. akk kalo buat tnggu stok durian bnyak.. atau kalo ada org kg bg, buat tmpoyak sdh, buat lempok sdh.. pstu bleh la goreng banyak2..hee.. tq zila sudi try..

Foto1150e001
29-06-2012
assalamualaikum kak b.. best la durian grg ni.. tgok la kak xde isi nipis bebenor.. bgus jga idea akak ni.. apa pn trma ksh ye kak.
Laporan oleh: Norriyah

alaikumussalam nor, Alhamdulillah.. dpt mkn durian goreng.. ya nor, kalo isi nipis memang jenuh nk kaut isinya utk buat cucoq @ kuih, so yg paling sesuai goreng ngn tpung la kn, at least tpung tu dpt gak jangkitan aroma drian nipis tu..hee. tq 4 trying nor..


Komen (40)

13-04-2011, yongnani komen :

oooo akk... x tahu plak leh goreng cam tu jgk ye, cam grg cempedak... selalu tgk mak wat cekodok je... gd idea la kak, kalo x hbs durian t leh grg lak...:D


13-04-2011, quinnie komen :

salam...selamat pagi kak...pertama kali tau durian leh goreng cam gini....selalu buat goreng cempedak je...hehhehe...kategori berangin gak nih...kekkeke


13-04-2011, rahel komen :

selamat pagi kakbesah...ni kira sarapan pagi la kan...hehehe...harum je durian goreng tu,klu sy nak wat cam tu...satu taman terhidu bau durian..he3.


13-04-2011, kakbesah komen :

yong nani, laaa..x tau..isy3x..mana bleh x tau.. tp.. akk pon dulu x tau..huhu..(sdangkn bpk akk ada 25 btg pkok durian-rugi dulu x goreng) akk tau pn slps brkahwin ngn hb.. p/s; nak tau kisah benar- stelah mak akk meninggal & bpk kahwin lain, semua pkok durian x mahu berbuah lg.. smpai skarang.. x tau pe sbb nya. wallahuaklam..huhu..


13-04-2011, kakbesah komen :

~slamat pagi sayang..~ (ala2 norkumalasari gitu..) quinnie; awk lg x patut... org Perak x tau deghian bleh digoreng..kihkih.. quinnie, sdp punye psal.. hangin tolak tepi.. mlm nnti sndiri tanggung..huhu..(spare je la air rebusan halia..)


13-04-2011, kakbesah komen :

selamat pagi rahel.. kira2 camtula.. buat 3 adunan.. sedap, asyek ulang alik buka tdung saji jer.. asal kedapur, ngap sebiji.. hehe..


13-04-2011, zsrina komen :

k.besah oiiii...teman ni org peghak jati haram tau deroyan bleh goreng gini hehehe...baguih jugak kasi tempek kat sini...bleh le teman cuba bila ada deroyan terpijak. Kak ngape letak gula pasior kat dlm batter ek kan ke deroyan udah terlebih gule :)...dap nye...baru plan sabtu ni nak p makan deroyan kat tepi jln hehehe


13-04-2011, mamascorpio komen :

Assalam, resepi yg unik.. tak pernah dengar lagi durian digoreng mcm cempedak.. tapi untuk org mcm saya dan en somi nih.. takdan durian tur dicelup dlm tepung, dah abis kena ngap dah.. hehehe


13-04-2011, noor satinah komen :

sedap ni..tp kt PD durian still mahal lg,tggu murah sikit leh beli byk2..goreng plak kan kak besah....penah mkn ni org jual kt tepi jln kt bt katil melaka...nnti dh leh buat sndiri lak,,tq kak 4 da resepi..


13-04-2011, DatinLulu komen :

as salam akak: huisshh...mlompat sy nmpak durian goreng akak ni...(demam pun makin baik), tpi klau pekena durian goreng ni pula...mau nye x kluar suara & masud wad gamak nye...apa pun kena tunggu btul2 sihat baru bleh wat, cayaaalah...akak ni :)


13-04-2011, yongnani komen :

betul akk... saya mmg x tahu walaupun org perak. pssst...akk, rupe2nye pokok durian pon pndai merajuk jgk ye...


13-04-2011, atuffyang10 komen :

assalam k.besah.. lama dah cari rsp ni...tk penah makn pun durian goreng,,tp selalu la dgar kekawan dok cerita kesedapan durian goreng yg diorng mkn kat newyork hotel... rsp ni sya simpn dulu sampai jumpa buah doyan...huhu... t,kasih kak


13-04-2011, kakbesah komen :

hehehe.. sorry xbleh benti gelak... zsrina, dlm batter bubuh skit gula je tu, spaya adunan rasa lemak2 skit, coz tepung salut ni agk kental seakan adunan cekodok pisang, pastu nk salut tebal plk pd durian tu.. maklumla.. durian kn mahal.. nk bagi muai salut tebal skit..hehe.. -1sudu mumbung gula tu skit je dibanding ngn mumbung tepung kan..


13-04-2011, zsrina komen :

k.besah ni meriah dgn buah2...deroyan mangga deroyan hehehe...sy tau tepung tebal tu sbb kat kg mak sy suka salut cempedak ngan tepung yg tebal...baru kurang skit rasa manis cempedak tuh...


13-04-2011, kakbesah komen :

alaikumussalam mamascorpio, kitorang pn sama..slalu x smpat nk goreng pun bila bli durian,ank2 hantu durian semua. tp yg ni memang banyak.. jd dpt la buat. smalm buat kuah/serawa durian seperiuk, mkn ngn serabai & roti.Alhamdulillah..syukur la ada sedara yg baik hati bagi..


13-04-2011, kakbesah komen :

oh.. ada org jual yer durian goreng ni.. mesti mahal agknya.. noor satinah, kadang tu kn bila beli durian, dpt yg ulasnya kecik2 & isinya nipis, so yg sesuai ialah digoreng..baru puas sikit mkn..hehe


13-04-2011, miela88 komen :

salam..peliknye dgr durian goreng..bese2 dgr bubur durian or serawa durian je..tp nmpk cm besh je..nk try uat jgk tp mslah nye lau beli drian xdan nk goreng..da abis dlo..mklumla sye n en hbby antu durian..


13-04-2011, kakbesah komen :

a'salam Datin, sorry yer, Datin x bleh mkn durian buat masa ni, sbb panas.. tunggu dh kebah betol2 dulu.. oh ya, sapa nk sjukkan badan lps mkn durian, minum la air barli..


13-04-2011, kakbesah komen :

yongnani.. tu la.. dh masuk 14 thn adik bradik akak yg piatus tu x dpt mkn durian. masa arwah mak masih hidup, tiap pagi fulus masuk, mak jual pd peraih.. cucu2 tlong kutip, mak pd cucu2 tolong mkn sepuas2nya..huhu.. nk buat cmana dh xde rezki..huhu..


13-04-2011, kakbesah komen :

w'salam atuffyang.. sila tampal respi ni di dinding yer..hehe


13-04-2011, kakbesah komen :

miela88.. kalau mcm tu.. kenalah tunggu larut mlm baru bli durian, hb akk slalu buat cmtu, tokey tu bg murah sbb nk balik.. hehe..


13-04-2011, kakbesah komen :

zsarina, samalah akk pun cmtu, kalo cempedak suka salut tepung tebal. lgipun x serap minyak..


13-04-2011, DatinLulu komen :

akak: ari ni 1 MYR dok bau deroyan...jeles sy...:(


13-04-2011, karambit komen :

kulit durian goreng pulak,,,,,,,,


13-04-2011, kakbesah komen :

Datin: shekali-shekala...hehe..


14-04-2011, rohaya1710 komen :

as-salam kak besah....memang nye x pernah lg tau resepi durian goreng ni...menarik & tertarik ni....kebetulan plak ada durian dlm fridge lebihan semalam....harus buat hari ni...dah siap nanti sy hantar laporan ek..


14-04-2011, kakbesah komen :

w'salam rohaya, cepat2 buat.. & jd org 1'st hntar lapuran.. coz peserta prtama mnghntar lpuran akn memenangi hadiah istimewa...>>>> penginapan 3hr 2 mlm berserta mkn minum percuma di rumah sendiri.<<<<


14-04-2011, kak fida komen :

sebbaik kak fida tk jadi org yg 1st anto laporn...ekheheee.... :D...psstt2...kakbesah mmng sdp durian goreng ni..slalu akak gune tpg goreng pisang jerrr.... :)


16-04-2011, tasriffyra komen :

pg tadi turun bentong semata2 cari durian..dptla 6 bekas besar isi2 durian tuu..hmm jengg jee jenggg esok leh wat doryan goreng niee..yahhhoooo


17-04-2011, kakbesah komen :

psstt2..kak fida, durian kt rmh kita dh hbis kne goreng.. pe kata esok kita terjah rmh tasriffyra plk.. ada 6 bekas tu.. jengg jee jenggg... tasriffyra.! kami dtang..!


20-04-2011, tasriffyra komen :

lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....... hihiihih.... kak besah,maapla saya belum ksmptn lg nk wat nie,hajat dihati mmg nk wt tap ade je halnye laa time ptg...doryan yg nk goreng tu mmg saya da asingkn siap2...tap tu la,xbksmptn lg nie...insyallah,esk kalo jadi,konpem saya tepek pict kt sinie........


20-04-2011, kak fida komen :

uih..kakbesah..lintang pukang tasriffyra lari gare2 durian goreng...huhuuuu...tk smpt kite nk trjah...hahaaa.... :D


21-04-2011, kakbesah komen :

kihkihkih...hai..korangni.. buat kakbesah gelak smpai guling2..kkekeke..


27-04-2011, maria.zek komen :

kak besah, bru tau durian boleh wat goreng..nampak mengancam ni..


17-05-2011, abeza624 komen :

kak...macam mana 1 sudu makan mumbung tu???? 1 sudu makan tu = 1 sudu besarkan...... yang mumbung tu maksud dia macam mana tu......


17-05-2011, kakbesah komen :

oh, ada maria.zek rupanya.. maaf baru skarang prasan.. yer..memang sedap.. x caya cubala.. hehe..


17-05-2011, kakbesah komen :

abeza, mumbung tu maksudnya, bila kita sudukan tepung tu nampak membukit tepung dlm sudu tu. dgn kata lain, bila kita sudukan tepung atau gula, yg lebih2 tentu akn jatuh kan, so yg tinggal dlm sudu tu dh tentu mumbung/membukit.. jika 1 sudu penuh, ia setakat membukit sikit je, macam belakang sudu tu.1 sudu makan tu mcm sudu yg kita gunakan utk mkn nasi di kedai..(kt rmh guna tangan)..hehe


01-06-2011, abeza624 komen :

ooooo...gitu rupenyaaa....senang cikit ambo wat kijo.....suka wehhh...la...ada cikgu...baik....gini...gak....wakakaaaa......tqqqqqqqqq....kak besah


19-07-2011, icaland komen :

kak besah.. durian kan dah manis.. kalau tak letak gula sedap tak agaknye ye?


30-09-2011, kakbesah komen :

icaland, sorry, akk x prasan komen awak. kalau x nak bubuh gula dlm adunan tepung tu pun ok. tp kalau bubuh lg sedap & lemak, kita bleh salut tepung dgn tebalnya.. kpd abeza624..,sama2 kaseh..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu