Google+

oleh: DatinLulu ╰☆╮Puding Strawberi Tutti Frutti®

Imga0718

puding campuran fruit cocktail...cubalah :)


Created on : 12-04-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi DatinLulu




Bahan-bahan ( 8-10 org pun boleh... )

  • 50gm agar2 brtali - cuci/tos
  • 1.8 liter air
  • 2 cawan gula
  • 1 tin besar fruit cocktail - tos/asingkn syrup nye
  • *1 tin susu cair @ susu sejat
  • *1 cawan susu brperisa strawberi
  • *strawberi paste
  • *1/4 sudu teh garam halus
  • *syrup yg d asingkn
  • bhn * d satukn

Cara-cara

  1. Masak agar2 brsama 1.8 liter air hingga hncur, masukkn gula...biar mndidih & gula hancur, tapis ke periuk lain (x nk tapis pun x pe)
  2. Masukkn bahan brtanda * yg d satukn, cukup sekali didih aje...tutup api & masukkn fruit cocktail
  3. Tuangkn puding kedlm loyang @ acuan yg trlebih dulu d basah dgn sedikit air (utk mudahkn proses keluar)
  4. Apabila 1/2 beku bleh masukkn dlm esbox dulu, 1@2 jam selepas tu sedia utk d hidangkn
  5. Selamat mncuba...mudah aje... :)

Laporan Masakan Bergambar (4)

Imga0776
12-04-2011
cubalah puding strawberi TUTTI FRUTTI...1,2,3&4...sapa cepat dia dapat :)
Laporan oleh: DatinLulu
Sdc11568
15-04-2011
jenggggg je jennggggg.....nah cikgu..ank murid persembahkn pd gurunye..emm tap buah2anye tgelamm le plakk kt bwhnye tuu..tu pasaii cover sikit ngan btg biskut stwbery..kebetulan ade le plakk..ank2 kemain cuke....katenyee "fuuhhyooo mumy powerrrr" kihkhihkih..kelako betuii tgk gelagat bbdk niee...anywy tq datin......sedapp!!!!
Laporan oleh: tasriffyra

TQ, wah3x...lgi mngancam dr yg sy wat, dh makin kreatif..U, sbb ada btg biskut tu..wlaupun buahnye x de, bkn mummy power aje..tpi supermummy&yummy lgi :D

Sdc11553
15-04-2011
yg nie tadi bg kt neber smpena umah dia mlm tadi ade wat kdri doa selamat....licinnnn datin....kembang kucupplaa saya dbuatnyee...tap yg nie xleh le taruk biskut..coz kang ade yg ramai bdk2 nangiz nk bskt tuu nantie..ihihih..apepun cayalaa..sodapp bangattt bukkk!!!!! :}
Laporan oleh: tasriffyra

TQ, Alhamdulillah...sejuk ati sy mndengarnye, cam tu lah kita dgn jiran2..ya, bkn hanya tau brgossip aje..kena gak tlg-mnolong, pa pun U bagus lah.. wlaupun bnyk soklan.. :)

Sam_0214
21-04-2011
salam datin lulu...saye dh try dah buat puding nie n alhamdulillah menjadi..hehehehe..so blehla saye g kursus ngan aman skali..coz ank n hubby saye ader juga mknan utk dikudap d rumah..anyway thanx yer Datin..ngan resepi Datin.=)
Laporan oleh: Isteri bekerja

TQ, puan...sudi gak mncuba respi ni, puding U wat ni mngancam abis...ank n hubby U, gerenti x kluar umah... :)



Komen (44)

12-04-2011, noor satinah komen :

alahai cunnya puding ni,pink kaler...sedap mkn cuaca panas2 ni kan datin,...esok kna beli bhn2nya la...nk wt gak,huhu


12-04-2011, tasriffyra komen :

nakkkkkkkkkkkkkkkkkkk datin................yumm yum yummmmm..edapppnyeeee..sibaik xpgnt..ihihihih


12-04-2011, tasriffyra komen :

datin nk tanye...asing syrup tu ape ye..tq


12-04-2011, tasriffyra komen :

1 lg datin,stwbery paste tu camne plakk..serbuk kee...masa bila plak kena taruk....emm kalo saya xpakai stwbery paste,ade kesan x coz air susu stwbery tu kan da de..thankz again datin....... :)


13-04-2011, tasriffyra komen :

k...now saya da phm da..insyallah arinie saya watlaa...akan diumumkan pd datin nantie yee...tq...xsbo nk tunggu hasilnye nantie..doa2kanla menjadi...... :)


13-04-2011, kakbesah komen :

canteeknyeeer.. Datin, heran kakbesah... pudingtu sendeng tp fruits bleh x menggelongsor kebawah ya.. o..akk tau.. camera yg disendengkan yer.. (almklum la Datin, akk ni kuno skit..hehe)


13-04-2011, rahel komen :

saya nak ambik je fruit kat puding tu...nyaman lalu kat tekak...


13-04-2011, DatinLulu komen :

noor satinah: TQ, panas2 ni mmg sesuai mkn puding, apa2 jenis puding pun bleh...k, slamat mncuba... :)


13-04-2011, DatinLulu komen :

tasriffyra: TQ, sy dh edit lain...kasi u faham ckit, tpi kena letak gak strawberi paste tu...baru ada rasa, sbb susu brperisa tu, x ckup mngancam bau & warne nye...@ u cari strawberry flavour-drink base(ltak dlm 2 sudu besar)


13-04-2011, DatinLulu komen :

akak: btul tu...camera d sendengkn, sapa ckap akak kuno...akak lbih pro...kn akak yg rasa garam & gula dulu dr sy... :)


13-04-2011, DatinLulu komen :

rahel: silakn...klau dpat lee... :)


13-04-2011, nana cute komen :

ish3 cntkye datin bt agr2..blhla sy try cb nnti


13-04-2011, DatinLulu komen :

nana cute: TQ, cuba lah..biasa aje, u pun bleh wat cam ni, cuma kena make up ckit.. :)


13-04-2011, adab komen :

Cantik..Datin minat pink yer. Lembut n cool warna ni. Macam datin..InsyaAllah nanti saya cuba.


13-04-2011, DatinLulu komen :

adab: TQ, tpi pink bkn warna yg sy minat..cuma nk nmpak ceria kt cni aje, sy suka black & white..bleh tafsirkn x ? :)


13-04-2011, tasriffyra komen :

uwwaakkkkk....saya xjadi watla datin coz mcari strwbery paste tu,xdapek2 lg.... xdela jual kt area2 kedai sini..... stwbery paste tu sama ngan ala2 yg mcm vanilla flavor (dlm botol) ke datin?? maapla datin,saya nie mmg le kureng aripp sikit


13-04-2011, DatinLulu komen :

tasriffyra: strawberi paste yg sy guna brand nona dlm botol plastik (botolnye pendek, tpi montel) ada trtera strawberi emulco 2 in 1..perasa & pewarna. cuba klik kt glossary d atas tu, ada kt page 12 :)


14-04-2011, adab komen :

Salam datin, saya bukan pandai menafsir warna kegemaran tetapi melalui tulisan dan kata-kata boleh menunjukkan bagaimana peribadi seseorang. Jika datin izinkan, saya boleh share kat sini.. tapi jika tak, saya email jer kat datin.


14-04-2011, DatinLulu komen :

adab: TQ, u bleh email kt sy...tu pun klau x menyusahkn... :)


14-04-2011, adab komen :

tak menyusahkan..sat lagi. InsyaAllah lepas selesai mengaji saya email. Nanti kalau datin dapat email dari adab, rabiahadawiah@yahoo.com itulah email dari saya.


14-04-2011, adab komen :

Sebelum tu, kalau kena alhamdulillah, kalau tak kena tu maafkanlah yer..


14-04-2011, DatinLulu komen :

adab: TQ, Alhamdulillah...sy dh trima email dr u...mmg kena pd diri sy...itu lah diri sy sebenarnya & sy terima seadanya...positif & negetif tetap ada :)


14-04-2011, tasriffyra komen :

saya da dpt da strwbery emulco tap brand kijang le plak....hiihih....insyallah,esk nk trylaa....rasenye sume brg2 da complete......ape2hal nantie saya roger kt datin yee.....


14-04-2011, DatinLulu komen :

tasriffyra: ha...elok sangat la tu...brand kijang lgi, esok bleh la wat awai2 ckit -speed tu biar sepantas kijang gitewww, jgn lupa masuk MYR awai ckit...ada tayangan amal+perdana pgi esok :D


14-04-2011, tasriffyra komen :

wadduhh waddduhhh...tayangan amal???!! kok gitu??!!! harus di on esk nie..... = suke suke sukeee


15-04-2011, tasriffyra komen :

siap udahhh puding niee.....edapp la cikguu..verie2 d nizee...tap datin saya nk tanye sikitlaa..ape beza yg stwbery emulco nie ngan perisa stwbery yg biase tuu...i mean yg dlm btl brand star tu..tq...


15-04-2011, adab komen :

tasriffyra: salam perkenalan..amboi..puding kamu mengancam..tapi buah takde ..ada batang pokok jer..kamu tenggelamkan semua ke buah-buahan tu? tinggallah sikit kat dahan tu. baru naik seri muka..tergamak kamu..Datin: nak bagi berapa markah kat anak murid ni..Saya punya nantilah..barang2 tak dapat cari kat sini..nanti cuti, nak balik kg kat semenanjung nak borong semua brg2 buat kuih.


15-04-2011, adab komen :

Betul le datin, tafsiran saya tu kena..alhamdulillah. Saya pun suka hitam, tapi warna kegemaran saya lebih kepada warna pastel macam warna tanah dan hijau. Karektor saya mmm biarlah rahsia!! Cuma yang hitam tu betul ada pada saya macm datin..Cuma saya tak gemar putih..


15-04-2011, DatinLulu komen :

tasriffyra: bezanya...strawberi emulco ni dari pati buah + pewarna = lbih mngancam bau original gitew, perisa strawberi biasa dlm botol u sebut tu..cuma esen aje @ bau aje tpi x de rasa. dh faham...sy x nk sebut brand tu, tkut kena saman sbb x support@suggest jenama diaorang :D


15-04-2011, adab komen :

Saya rasa datin mesti tak sampai hati nak bagi markah kat tasriffya ni..sebab datin ada sifat2 tutttt..opps rahsia.Datin ni baik orangnya..takpe ye datin ni puji hadis kepada hadis (sesama manusia) tak salah kan, asalkan niat kita segala puji-pujian adalah hak dan milik Allah yang agung...Subhanallah.


15-04-2011, DatinLulu komen :

adab: TQ, sbb u bg komen dulu kt ank murid yg bnyk soklan ni, tpi sy suka dia...sbb dia jujur, lurus & x pndai menipu...cam puding tu, lngsung dia x tinggal ckit utk make over (dia ikut apa yg sy tulis kt respi aje). Tpi kreatif gak sbb ada btg biskut tu, bila u blik semennjung & bleh sy tau kg u kt mana? :)


15-04-2011, adab komen :

Nampak gaya nyer raya nanti kot..tengok schedule hubby. kalau ada kursus kat semenanjung saya ikut. Sik berani kamek diam sorang2 sitok. Bulan 5 hingga 7 memang semester break tp, hubby ada project paper.. Anak murid takde tapi kena pergi office gak. Maksud saya hubby..saya ni anytime boleh balik..fulltime housewife..dah 3 tahun. rupa-rupanya memang best jadi fulltime housewife ni...byk benda boleh buat kan..


15-04-2011, adab komen :

Boleh, rumah sendiri kat rawang , kg. saya kat Kuala Kubu Bharu, Selangor. Hubby plak Terengganu.. Pernah pergi tak tempat2 tu?


15-04-2011, adab komen :

betul tu, biasanya orang selalu bertanya, dia tak sesat jalan sebab dia ikut panduan dan arahan yang tepat, tak pandang kiri dan kanan. matlamat nya hanya satu iaitu sampai arah tujuannya. Macam tulah yang saya dapat tafsirkan..


15-04-2011, DatinLulu komen :

adab: TQ, prnah...ada gak saudara mara kt selangor.


15-04-2011, adab komen :

sebenarnya, sambil bagi komen ni, saya tengah bakar kek pisang untuk percubaan ke 3.. Syukur Alhamdulillah..akhirnya setelah dapat tunjuk ajar dan arahan Datin, saya berjaya..tapi belum lagi boleh dapat gred A. Datin terbest..nanti saya share kat laporan..InsyaAllah.


16-04-2011, tasriffyra komen :

waakkkakaka...suke suke sukee...salam pknalan kt adab....geli atie saya baca adab & datin sok sek sok sek....saya nie dahla suke gelak,btmbh2 gelak lg dbuatnyee...yela adab,pasai tu ark sy cover sikit ngan biskut tu,coz sume buah2an da tgelam lemas nun dbwh sana...sibaik xkena marah ngan cikgu diatas niee..hhihihi...


16-04-2011, tasriffyra komen :

datin,agak2nye bape markah nk bg kt ank murid yg suke btanye nie yee..xpe2,wpun sikit,saya xkisah nyee...bila2 nantie leh improvekn diri..kihkhih...anywy tq la datin coz sy da phm da pasal esen & emulco tuu... :)


16-04-2011, DatinLulu komen :

tasriffyra: sy pun x tau nk bgi brape mrkah kt u...u kira & amik la brape yg u nk, bleh...kepala ada fening ckit, sbb bnyak mkn pulut :D


18-04-2011, adab komen :

Salam perkenalan Tasriffya..Semoga anda menjadi anak murid yang berjaya! "Cikgu Nak Lihat Kamu Terbang Setingi-Tingginya" Matlamat kita nak jadi isteri cedik dan solehah..InsyaAllah..Betul tak Datin?


18-04-2011, tasriffyra komen :

kihkihkihkih.....suke suke suke...stuju stuju stuju......


18-04-2011, tasriffyra komen :

adab- tau x,1stime saya wat cepi datin nie = kek pisang beraroma...perghh..1stime wat,mmg terus menjadi...pastu dlm waktu tdekat tu gak,wat lg tap masukn sikit koko..emmm pun sedap gak tap kaler xchantekla (pd saya coz xnmp kelapa kering tu)..apepun,cepi2 cikgu mmg mantap + power & xkan kiciwa la try.....sejak dr tu,anggapla saya sbg peminat suke suke suke ngan datin nie...wakakakakaka (xpe ke datin?? hrp2 xle mare yee)


19-04-2011, DatinLulu komen :

tasriffyra: U bkn sja peminat suke3x sy aja, sy pun dh trlebih suke kt U... :)


25-04-2011, khairunnisaizzati komen :

woooowwww mesti cuba!!!!! :D


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd