Google+

oleh: lydia honey Apam Mekar Wangi

Apam_mekar1

Resepi ni saya dapat dari My Resepi juga cuma saya buat 1/2 adunan sbb makan pun sorang-sorang..


Created on : 12-04-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lydia honey




Bahan-bahan ( 12 biji (medium) bergantung pada saiz.. )

  • 150g tepung gandum
  • 1 biji telur ayam
  • 1/2 cmt vanilla
  • 1/2 cmt ovallate
  • 100g gula pasir-saya tak suka manis sbb tu gula sikit jer..
  • 100ml susu segar
  • perwarna
  • paper cup

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan esen vanilla & ovalatte & terus memukul dengan medium speed hingga sebati.
  3. Masukkan tepung gandum dan susu berselang seli..teruskan memukul hingga benar-benar sebati dan gebu/putih.
  4. Bahagikan adunan kepada beberapa manggkuk dan letaklah warna yang anda gemari, kaup balikkan supaya warna rata..biarkan adunan rehat untuk 10-15 minit.
  5. Sementara menunggu adunan rehat..anda boleh panaskan kukusan. Jangan lupa balut penutup kukusan dengan kain untuk menggelakkan air jatuh atas apam. Semasa prose ni saya masukkan 1 helai daun pandan kat dalam air kukusan tu supaya naik bau wangi sikit..
  6. Masukkan paper cup ke dalam acuan.
  7. Masukkan adunan ke dalam piping beg yang berlainan & paipkan ke dalam paper cup tadi dan kukuslah dengan api yang besar selama 10-15 minit. Insyallah kalau anda gunakan api yg benar dan periuk kukusan anda benar-benar panas kue apam ni akan merekah..
  8. Selamat mencuba..








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (2)

12-04-2011, asiah tajudin komen :

kenapa bahan2 x complete? and x leh click??thanks


13-04-2011, lydia honey komen :

Sori net sangkut- sangkut sebab tu resepi pun sangkut sama..kantoi betul lah..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu