Google+

oleh: siti nur kek karamel

Dsc01278

ambik resepi dr myr...terima kasih tuan empunya resepi, first buat terus jadi sedap,lembut n habis suma dingap hehhe


Created on : 10-04-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi siti nur




Bahan-bahan ( 4 )

  • bahan A 2 sudu gula utk dibuat gula hanggus bahan B 1 cawan susu cair 70 grm gula castor 1 sudu esen vanila 3 bji kuning telur bahan c 3 bj kuning telur 70 gram gula castor 135 ml air 45ml minyak msk 140 gram tepung gandum 1 sudu baking powder
  • bahan D 6 bj putih telur,70gram gula castor,1 sudu cream tartar

Cara-cara

  1. bahan A-dibuat gula hanggus biar sejuk bahan B buat karamel campur suma bahan gaul utk pecahkan kuning telur.jgn pukul nanti karamel x cantik. bahan c campur suma bahan pukul sampai kembang n putih -ketepikan bahan D(marigue) masuk suma bahan pukul sampai kembang sehingga bertanduk dan tak tumpah bila diterbalikkan. campur bahan D dan C kaup balikkan sahaja..bahagikan kepada 2 bahagian colourkan ikot suka... tuang karamel dlm loyang pehtu lapiskan adunan kek tadi keatas karamel..jgn risau adunan x akan bercampur ngan karamel kerana adunan ini ringgan sangt....bakar secara double boiling..160c selama 40 minit.selamat mencuba,,,
  2. Klik untuk isi cara-cara di sini









Laporan Masakan Bergambar (13)

Kek_puding_karamel
22-04-2011
amik resepi dr KR..sama je ngan resepi awk..mmg sedap..gebuzzzz..mkn ms sejuk2 lg sdp..huhu..tak rugi try..
Laporan oleh: saida_wati

siapa yg blom baik cepat mmg sedap dan gebu

Photo0003
31-05-2011
1st time try...selama nie tgk adik buat jek....sib baik jadik...hehehe...nanti nak try wat lagik
Laporan oleh: shazafia

tahniah keran mencuba senang ja kan sedappp

160720111042
05-08-2011
tq 4 de resipi...sye tabur koktail...kasi rase sdikit masam
Laporan oleh: ellisya91
Img_4602
10-10-2011
resepi puan munira baharom yang sangat sedapppp
Laporan oleh: nuni
Kekisd
11-10-2011
tengok nuni tayang kek karamel..kita pun nak tayang jugak kat sini...hehhehe..resepi puan munira jugak..:)
Laporan oleh: quinnie
Img_4967
13-11-2011
buat lagi...memang best kek ni....
Laporan oleh: nuni
Dsc02591
21-11-2011
percubaan kali pertama.. not bad.. hehe..
Laporan oleh: my1981
Pb040518
21-11-2011
sangat puas hati resep ni...tq
Laporan oleh: cheq da
Dsc00927
24-11-2011
mmg sedap rugi klu xbuat tp klu buat berdebar2 jadinya
Laporan oleh: iedaoshin
Dsc03987
02-12-2011
my version,bberdebar-debar tunggu hasilnya...
Laporan oleh: lily_moha
121220111108
13-12-2011
ini hasil buat semalam ye, kiranya 3 kali buat baru lah dapt gebu...mule2 dulu silap tgk resepi..bantat jadi nye, second time terkurang telur keras lah pulak..yang ni Alhamdulillah..tima kasih pada tuan empunya resepi..
Laporan oleh: baking sokmo
Copy_of_dscf5142
12-01-2012
salam...alhamdulillah cubaan pertama menjadi. anak2 suka:) tq empunya resepi
Laporan oleh: nafwabest
196094_10150937139692753_1702040184_n
25-06-2012
alhamdulillah first time buat terus menjadi & memang sedap!
Laporan oleh: ainezar

Komen (44)

10-04-2011, myzun komen :

Kek ni memang sedap sesangat dah pernah buat sebelum ni..siapa yang belum cuba patut buat...mesti meletops..


10-04-2011, asina komen :

bleh cuba tapi mana bahan-bahannya


10-04-2011, acik asma komen :

nk cube...tp xtau..nape tak kongsi bgth bahan2..


10-04-2011, myzun komen :

Aah..la saya ingat saya je tak dapat tgk resepi dia..saya dapat resepi ni dari kawan lain..cuma nak kongsi yang kek ni memang sedap..cik siti mana resepinya..


10-04-2011, Qaseh yatie komen :

Nmpk sdp..teringin nk bt..p takde resepi...


10-04-2011, siti nur komen :

ok saya dh masukkan resepi dan cara2nya...senang ja nk buat..mula2 nk kongsi x brp pandai nk mula dr mana hehhe saya budak baru belajar


11-04-2011, kakbesah komen :

Siti nur.. tahniah coz brjaya meng upload respi di sini.. jgn risa..mula2.. memang cmtu.. lama2 expet la.. hm, nmpk cantik kek tu.. pandai awk buat..tahniah...


11-04-2011, fie idris komen :

nape xde pn resepinye?


11-04-2011, siti nur komen :

terima kasih kak besah..ini pun saya belajar dr myr..mmg seronok bila mencuba ja menjadi...suma habis dingap...gebu sungguh..hehe puji sendiri


13-04-2011, quinnie komen :

siti...saya nak tanya....bahan A dgn B tu nanti di campur jadik karamel ke?kek karamel ni nanti ada gula cair ke kat bawah dia? ke dia membeku/ melekat kat kat kek?


13-04-2011, blackforest sunquick komen :

sesapa yg da mahir uat jd meringue tu tlong bg tips jp...kek sy ari niey brtukar jd apam yg bntat c0z meringue x jd,pukul smmpai 1 jam x jdk ugk meringue..


13-04-2011, nuni komen :

blackforest, sy nk terang pjg2 pon susah.tp sy ada letak skit2 tips dlm blog.bleh tengok ye. http://nuwairaniismail.blogspot.com/2011/04/slice-cheese-cake-yang-tinggi.html


13-04-2011, nuni komen :

ini pula tips2 drp kak ida 1001 resepi.sy dh mintak izin tuan punye blog utk share link. http://1001resepi.blogspot.com/2011/04/bakingmy-teacher.html


14-04-2011, siti nur komen :

bahan A dibuat gula hanggus dibiar sejuk gula akan megeras...karamel dituang atas gula td..bila kita bakar gula td automatik cair..jadi kek kita kt karamel tu akan basah2 air gula la ckit


14-04-2011, siti nur komen :

maringue ni bila buat jgn sesekali ada kuning telur dan setitik air pun.kalau ada mmg x jadi merigue kalau berjam pun pukul..hehhehe


18-04-2011, rinmin komen :

lg satu meringue ni kena suhu bilik..x leh pakai telo dr pt ais..yg sy tahu la...


18-04-2011, nuni komen :

rinmin.itu mmg betol.kene keluarkan telor awal2 kalo nk wat meringue.


22-04-2011, mummy triz comel komen :

nmpak sedap je nk try gak ehh...


06-05-2011, Mdm ZuEE komen :

Salam..sy lom try lg kek ni tp akn try jgak nnti,sy nk tnye ni..nk melapis kek spy jd mcm pelangi tu cmne yek..pas tu nk bkr guna double boiler tu cmne?sy bk resepi yg bakar guna double boiler dan automatik sy akn jd lmah klo tgok double boiler tu sbb sy xtahu..heee..sy pun bru jgak nk bljr berjinak2 nkmbuat kek untuk ank2..


06-05-2011, siti nur komen :

senang ja double boiling tu 1 loyang utk kek dan 1 loyang yg besar sikit dr td utk bubuh air kiranya mcm bakar kek sambil mengukus la...ini untuk mengelak gula karamel menjadi hanggus,utk buat lapis bubuh satu senduk selang seli colour sampai habis nanti kek automatik menjadi lapis2kerana aduana ini lembut sangat....


11-05-2011, maria78 komen :

nk try la...senang giler care2nyer tu...kikiki..


12-05-2011, chiq aein komen :

aein pernah wt kek ni..rasa mmg sdp..bos siap tempah lg..hehehe..tp yg kek yg aein wt jd merekah kat atas..masa bakar naik tinggi,bila sejuk turun skit..tp rasa ttp sdp..rupe je xbrape cantik..ade sape2 yg blh bagi nasihat x cmne nak wt kek tu jd xmrekah?


14-05-2011, Acu 5559 komen :

kek merekah sbb suhu oven panas sgt.. try turunkn suhu..klu biasa 180 C.. turun ke 140 - 160.. InsyaAllah x merekah.. lg satu.. double boil tu kena betul caranyer...


16-05-2011, chiq aein komen :

trima ksih acu..double boil tu cara yg betulnye cmne ye?..aein just msuk kan air dlm dulang pembakar agak2 samp stengah loyang kek.


17-05-2011, Acu 5559 komen :

masa acu mula2 buat dulu..mmg jd cam tu.. klu nk kek naik cantik tp x merekah.. aein cuba guna loyang yg besar dr loyang kek mcm yg siti nur ckp kt atas tu.. klu kek guna loyang 8".. guna loyang 10" tuk double boil..dulang pembakar yg aein guna tu rendah..so suhu tinggi dikeliling kek..tu yg buat kek jd gunung berapi...


15-07-2011, suriza komen :

sy dh try wat kek ni, tp frust sgt. Kek sy x msak kat bahagian tgah. Nape ye???? Rasanye dh ikut step yg btul. Blh tlg bg tips x????


26-07-2011, nomiey komen :

KUKUS TK BLH KE


13-08-2011, zamarulasmida komen :

dah cuba kek karamel ni sedap.. tq kat tuan punye resipi.... cuma lau buat lain kali nak buat keknya nipis je... karamelnya tebal skit...apa2 pun byk2 tima kasih... kek ku jadiiiiiiii... horey


27-08-2011, n0rz4n4 komen :

saye ada try buat kek ni..bile terbalik karamel menjadi tp ada air gula. so karamel tu nampak berair xnampak padat. kena lap air gula tu sbb byk sgt. ada sape2 yg blh bgtau mane silapnya?


02-09-2011, ibudanish komen :

buat gula hangus tu kena ltk air x? Tak jd keras ke gula hangus tu klu x ltk air..penah mkn kek ni ms ry..tp ble mntak resipi org tu x bg lak..susah btul klu kedekut resipi ni..sori emo lak..sy tringin btul nk buat kek ni..


07-09-2011, kakmuni2005@yahoo.com komen :

kek ni senang nak di buat tak remeh macam kek keladi


14-09-2011, innie71 komen :

gud sharing..thanks


05-10-2011, MissPink komen :

baru je try, menarik n sedap sgt!!


13-11-2011, nadey komen :

huhuhu...bru cuba wat kek ni ptg tadi tp nmpaknya first trial nie xmenjadi.. sedih tp still leh makan.. nk kena figure out ape mslhnya...


15-11-2011, azimaham komen :

saya dah buat...mmg sedap...hubby yang tak suka kek pun puji...alhamdulillah...tapi karamel saya berair...kenapa yek..nanti nak cuba lagi


18-11-2011, helicase84 komen :

buat untuk 2nd time.step dr awl hngga bake dh ok.cuma masa nak trbalikkn tu de mslh sket..hasilnye...hancusss bahagian atas tu. bt rse kek tu mmg lmbut la.huhu...btw kne terbalikkn masa panas2 or dh sejuk? 1st time buat rupa x cntik coz salah bake.sye terbuat kukus la plak.rse cm apam sket.


02-12-2011, lily_moha komen :

tolong jawabkan yer cekgu.... kena tunggu 10 minit baru terbalikkan, kalu x nanti karamel tuh pecah...


13-12-2011, baking sokmo komen :

kepada semua yg dh biasa buat karamel dan dah biasa buat kek chiffon, teknik yg digunakan sama saje..so..masing2 silalah cuba resepi siti nur ni ye...sy bakar kek ni guna api bawah sahaja, suhu sama mcm kat resepi..amik mase dlm 1 jam..untuk masak..


14-12-2011, qasehselasih komen :

mne nk beli cream tartar...huhu


15-12-2011, nuni komen :

qasehselasih : cream of tartar tu ada dijual di kedai runcit. kalau setakat giant, tesco tu memang ada. bentuknya serbuk warna putih halus. kalau nak senang, boleh pergi beli di kedai yg jual bahan bakery. konfem ada kat situ.


15-12-2011, nuni komen :

ibudanish : sy buat gula hangus tak letak air pon sebab memang keras. caranya, saya bubuh aje 2 sudu besar gula dalam loyang, kemudian pasang api slow. kirenye masak gula direct dari dalam loyang. kacau slow2 gula hingga cair dan warna bertukar perang. ratakan dalam loyang, tutup api. biarkan sejuk dulu baru boleh tuang adunan karamel. harap dapat membantu.


15-12-2011, nuni komen :

n0rz4n4 : sy buat kek ni pon memang basak sikit bahagian tepinya. org kata tunggu 10 minit lebih kurang gitu, pastu terus terbalikkan. jangan tunggu sejuk betol baru terbalikkan kek. nanti lagi banyak air yang meresap keluar.


17-12-2011, qasehselasih komen :

tq ea nuni da jmpe dahhh..heeee


03-10-2012, wanmaziah komen :

sy dah buat kek ni...sedap...terima kasih utk resepi ini..tapi kenapa karamel saya lembik sikit, bila dah potong x cantik mcm dlm gmbr atas...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd