Google+

oleh: umi_e Popia basah umie

Popiabasah

Gambar step by step. Resepi olahan sendiri (T&T)


Created on : 29-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( 12 keping )

  • Bahan untuk kulit*
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji putih telor
  • 3/4 cawan air
  • 2 sudu makan cuka
  • secubit garam
  • Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
  • 1/2 biji kobis - diricih halus
  • 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
  • 1 biji sederhana bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu makan udang kering
  • garam secukupnya
  • minyak untuk menumis
  • **Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
  • Bahan untuk sambal***
  • 15 tangkai cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar gula perang
  • 2 sudu besar kicap manis
  • minyak untuk menumis
  • garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
  • *** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.

Cara-cara

  1. Popiahbasah-1
    campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
  2. Popiahbasah-2
    gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
  3. Popiahbasah-3
    ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (contoh seterusnya - lihat gambar)
  4. Popiahbasah-5
    buat dari arah jam
  5. Popiahbasah-6
    mulakan dari tepi dulu
  6. Popiahbasah-7
    kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
  7. Popiahbasah-8
    setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
  8. Popiahbasah-9
    angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
  9. Popiahbasah-10
    ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
  10. Popiahbasah-11
    Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
  11. Popiahbasah-12
    lipat macam biasa dan gulung
  12. Popiahbasah-13
    sedia untuk dimakan :)









Laporan Masakan Bergambar (37)

Resize_of_dscf0788
24-04-2007
1st time buat, menjadi, sedap lg.tq umie
Laporan oleh: joayee

cantiknya jo!!! wahhhh kalau camni boleh buat bisnes popia tau jo...

Dscf0801
16-05-2007
dah byk kali jo buat umi..tq
Laporan oleh: joayee

rajin sungguh jo... kalau dah dapat teknik membuatnya, jadi senang kan jo :)

Popiahbasah
16-05-2007
kulit tebal.. tp inti dia tetap sedap
Laporan oleh: yani

tebal sikit tak apa yani... buat sokmo2 lah yani pastu baru boleh adjust mana2 yang patut ;)

Img_1200
11-06-2007
Fail kulit tak berapa nipis nak kena belajo ngan Umi sebelum balik Msia tapi mmg sedap giler. Thx Umi
Laporan oleh: Noreen

OK je umie tengok... boleh je nak bejar ;) nanti kita buat demo eekkkkk :)

Img_0010
18-09-2007
lebihan inti buat pie tee. try plak buat popia basah umie. Dpt dlm 5 biji jer sbb yg lain tu dame (NG) x pandai lg nak sapu kat kuali. nak cube lg nnt.
Laporan oleh: imanazyan

cuba dan cuba lagi k ;)

1a3
23-09-2007
menduga kesabaran betul.. tapi memang sedap.!!!
Laporan oleh: princessharyati

hehehehe yatt tapi yatt buat tetap menajdi kan...

Dsc03805
26-09-2007
dah buat utk berbuka semalam.. tq for sharing this recipe..suka sgt=)
Laporan oleh: miss_farah

:)

P1170001
18-01-2008
mmg best, tp ada modified skit bhn nya..cuka sy gnti dgn jus lemon..utk smbalnya plak, tmbh skit sos tomato..apa2 pun mmg 5 star resipi ni..trima ksih
Laporan oleh: inid

boleh je nak ubah mana2 ikut selera

Dscn2348
21-01-2008
dah wat smlm.hubby ckp sedap!cuma x lawa dia mcm koyak2 ckit hehehe..thks k e share resepi ni :)
Laporan oleh: checkmate

ein kalau buat lagi sure menjadi ;)

Popia_basah
04-02-2008
Sedap, tapi tak berapa kemas sgt gulungannya. Anyway thanks.
Laporan oleh: hazila

perlu latihan tu :P

Picture
11-06-2008
umi,tak jadilah popia daku.tapi nak kongsi gak gambarnya.kulitnya tebal sgt.dah macam kulit kueh ketayap pulak.ni intinya banyak lagi.cadang esok nak beli tahu.kuah tu ade sikit lagi.isinya tu nak sumbat dalam tahu.
Laporan oleh: sofieza

sebenarnya sekali buat sukar nak terus berpuas hati... cubalah lagi ;)

Popiah
07-09-2008
1st time buat untuk buka semlam. Kat Dubai xde ni. Thanks 4 d recipe!
Laporan oleh: paij188

wahhhhhhh dapatlah lepaskan rindu ya...

Img_4910
15-09-2008
kuah lebih sapu kat atas. mmg sdap! thanks kak umie. =)
Laporan oleh: zatiMJ

lagi banyak kuah lagi sedap kan ;)

Dsc05260
17-09-2008
Senang rupanya buat popia basah. Terimakasih umie_e!!!
Laporan oleh: newbie123

kalau rajin, semuapun senang kan newbie :)

Dsc00576
08-10-2008
baru nak try.. sedap sangat!! kulit popia agak tebal. mungkin kena cairkan sikit adunannya. tqvm.
Laporan oleh: ifaz0212

tebal sebab baru2 - jgn cair nanti susah nak 'canai'

Imgp1711
26-01-2009
1st time cuba, success.. sambal dia saya tambah ikan bilis sket bg perisa.. memang best bila dpt buat buat resipi yg paling saya gemari ini!! lps ni x perlu nak beratur pjg nak dptkn kuih ni bila tiba bulan puasa.. :D
Laporan oleh: 5_Rose

bestnya dah tak payah beratur :p

Popia_basah_umie
31-01-2009
Salam Kak E.. lama dah teringin nak makan..alhamdulillah menepati citarasa kami sekeluarga..sedap sangat..tq 4 sharing!...;)
Laporan oleh: as75

rapi dan cantik je as...

Popiah_basah_2
03-02-2009
Salam Kak E..buat lagi dan lagi.. sedap & semua suke!! tq Kak E..
Laporan oleh: as75

tak lama bolehlah as niaga popia basah sebab kak e tgk cantik je...

Dsc_0126
06-02-2009
tq umie..sedap!!tp ku xreti2 lg nk buat kulit tu biar cantik mcm org lain....hihihii!!!
Laporan oleh: are3646

banyakkan latihan :p

Dsc02446
01-04-2009
X brape nak menjadi lah..huhuhu..agak liat plak kulit dia..nape yek? Tapi hubby kata sambal tu dah menjadi..sodapp. Kena try lg ni...
Laporan oleh: surayu

buat lagilah sampai jadi ok...

Dsc03322
12-05-2009
Yattaa... berjaya gak watt.. tq k umie... sedap sangatt...
Laporan oleh: aymy

best2!

Popia
22-07-2009
sedap saya suka.. itu pun tak buat kulit sendiri pakai rice paper je.. thanks ye
Laporan oleh: juwitajamaludin

bila2 trylah buat kulit sendiri k ;)

Dscn1524
30-08-2009
sedap. time kasih kepada tuan empunya resepi
Laporan oleh: tfsalihah

sama2

P1050459
07-11-2009
first time buat...sedap sgt...berbaloi baloi buat sendiri kak umie..thanks share resepi nih.
Laporan oleh: enas_eryna

memang berbaloi seabb beli sekarang ni dah 50sen sebiji

Image000
15-11-2009
1st time try buat. Agak2 past tak puan punya resipi?
Laporan oleh: put3 ct

put3, nak tau pass ke tak, pi tanya en. hb yang makan tu :p

A_006
05-12-2009
sedap la popia basah ni....thanks kak umi e !!
Laporan oleh: Mummy7857

sama mummy... nanti buat lagi ya :)

Popia2
12-03-2010
slm kak.E! yeahhh kiter dh buat! sedap mcm nk pingsan!! hihihi... tima kasih er kak! nnti leh buat lagi dan lagi... ;)
Laporan oleh: hana6877
Popiabasah
26-05-2010
akhirnye berjaya jugak buat kulit popia sndiri...tq.. :-)
Laporan oleh: manja7272
Dsc07407
04-03-2011
sedappp sangat..maceh umi e...
Laporan oleh: mass80
Foto0858
29-06-2011
mmg sedap.. mule buat kulit xjadi.. adun sekali lagi baru jadi.. hubby n ank2 puas hati.. licin..
Laporan oleh: laila_fitmi
Dscn2655
09-08-2011
Dah lama buat ni... saya ikut resepi & cara2 buat kulit dan sambalnya.. inti ikut selera sndiri
Laporan oleh: zalwa.zidane
Foto0348
06-03-2012
salam trma ksh umi-e popia ni mmg sdap, kna cuba lg sbb kulit x mjdi ada yg tbal n tkoyak.
Laporan oleh: Norriyah
Sam_1609
14-04-2012
dah try 3 kali,,so smkin mahir buat kulit popia,alhalhamdulillah,,buat sndri puas mkn,,tq 4 da recipe!!!
Laporan oleh: sukatry
Dsc00099
21-07-2012
buat semalam .kulit adunan pertama tebal ckit tapi sekelip mata je dah habis buat adunan kedua cepat gak habis .hari ni buat lak ,kulitnya dah siap wah!!! bangganya dah pandai ...10q umi e sudi kongsi resepi
Laporan oleh: jun75
Dsc01551-001
24-07-2012
buat semlam..sedap sangat berbanding yg kat pasar punya.thanks Umie..:) kene buat lagi ni.
Laporan oleh: aisyahsid82
Img_20120729_180619
29-07-2012
salam kak umie....nie popia saya...inti sedap puas mkn slalu bli jerk tp bab guna tgn fail lahh...huhu....
Laporan oleh: kunonit
Dsc02039
22-09-2012
salam umie..Alhamdulilah...menjadi!..puas hati..w'pun tk secantik sgt..10q sudi kongsi rspi..
Laporan oleh: k.zila66

Komen (104)

29-03-2007, umi_e komen :

sorry... umie terpaksa sekalikan cara membuat inti dan sambal sebab kalau tak nanti jadi panjang pulak...


29-03-2007, skyblue komen :

umi_e... nak tanya sikit, apa fungsi cuka? untuk rasa ke texture? saya buat tak pernah letak cuka. thanks in advance.


29-03-2007, joayee komen :

k. umie.. rasa kulit popia tu macam crepes/french pan cake tak?


29-03-2007, dyna komen :

sedappppnye.. tak sabau nak try


29-03-2007, mazurah komen :

asm umi.. nak tanya 1.tak panas ker tangan umi.? 2.perlu terbalikkan tak adunan ni? teringin nak buat ni dari sehari ke sehari tapi masih tak trbuat


29-03-2007, Mat Gebu komen :

umie......rajinnya....kalau kulit popiah yg umie buat nie, kita isi inti dan goreng macam popiah biasa boleh tak?.......


29-03-2007, Mat Gebu komen :

Lupa nak puji umie----------> kagumnyaaa!!!!!......patut lah hubby umie cinta maut terjun kolam kat u umie.....


29-03-2007, alma komen :

**hahaha cik mat, cik matttt...klakor ler...kene lak dlm kolam byk ikan talapia, leh wat pekasam trusss hikhikhik....masakan air tgn isteri mengatasi segalanye! *** k e, tabik2...kene wat copyright tu, secured sket kekeke


29-03-2007, nafisa komen :

teror gak umi_e kita ni boleh la wat berniaga kan abg mat


29-03-2007, nafisa komen :

umi_e kalo umi_e letak tepung ubi sikit lagi senang nak canaikan so tepung tu tak la tebal masa kita canaikan kat kuali panas nanti nampak sedap je popia umi_e ni nyum nyum...


29-03-2007, junjs11 komen :

amboi....kuar plak popiah...aah la umi, x panas k guna tangan j spread adunan tu..kalu jun, x brani eh...mcm sedap j tu..nak kna wat la ni..biasa beli aje..


29-03-2007, umi_e komen :

sky... cuka tu sebenarnya untuk nak buatkan tepung jadi cam elastic... so cam pejal sikit.. senang nak sapu kat atas kuali leper


29-03-2007, umi_e komen :

jo... kukit popia ni tak rasa cam pancake.. nipis je >>> tak tebal langsung tapi tak pecah dan lembut


29-03-2007, umi_e komen :

mazura... tak panaslah sebab kita lenserkan tepung dan pastikan api perlahan lepas dah dapat bentuk bulat kalau nak cepat baru besarkan api... jap je pun buat ni and tak payah terbalikkan pun...


29-03-2007, umi_e komen :

cik mat... puji eekkkk jangan tak puji :P


29-03-2007, umi_e komen :

nafisa.... Thanks!!! umie akan cuba buat cam cadangan nafisa tu...


29-03-2007, umi_e komen :

jun.. alma... try ler... tak panaslah tangan tu :P tak sempat melecur tepung dah habis... kalau 2 cawan tu umie dpt 12 keping cukup2 ;) kalau baru2 try rasanya mau dapat 6 keping je kot sebab asyik rosak je (umie dulu camtu masa baru2 cuba buat)


29-03-2007, nafisa komen :

betul kata umi_e...tak panas pun..jari kita akan dibaluti dengan tepung tu..umi_e teringgin la mi popia umi_e ni...nyum nyum


29-03-2007, nafisa komen :

dulu kan umi_e berkilo2 tau nafisa tolong mak wat kat dapur hehe tapi tu dulu mii..umi_e teringin la nak makan popia umi_e ni cemana miii nafisa teringin...


29-03-2007, umi_e komen :

wowwwwwwwwwww nafisa buat berkilo2!!!! errmmmm memang tererlah kalau camtu... sekarang ni dah tak duduk dengan mak kenalah buat sendiri eekkkkk :D errmmmm nak rasa popia umie meh ler datang rumah :) Insyaallah umie nak try resepi nafisa sebab bila dah try beberapa resepi barulah nanti boleh stick kat satu resepi yang memuaskan je... kannnnnnnnn ;)


30-03-2007, zyrex komen :

sodapnye umi_e..... terliur d buat nye....


30-03-2007, umi_e komen :

zyrex... cubalah... taklah payah mana pun...


30-03-2007, zyrex komen :

mmg kena try ni umi_e..... tp..... bole x kalo tanpa cuka? atau ganti dgn bhn lain ke?


30-03-2007, azzerra komen :

assalamualaikum...sedapnyalah popia tu umie..mcm susah je nakbuat kulit tu :(...dah lama nakmkn popia ni tapi kat sini takdejual. Umi-e expert eh buat popia ni..bravo!!!!!


30-03-2007, umi_e komen :

zyrex... umie tak pernah cuba yang tak gunakan cuka tapi kalau ikut apa yg skyblue komen, dia buat tak gunakan cuka so bolehlah cuba sikit dulu camna... ok... selamat mencuba


30-03-2007, umi_e komen :

azzerra... umie tak expertlah :P umie buat pun masa dah teringin sangat... cubalah buat... nampak je cam susah tapi tak susah sangat sebenarnya sebab kawan umie pernah buat dan now dia enjoy making her own popia tau...


30-03-2007, azzerra komen :

ic.....i kena cuba lah...mmg popia basah ni my fav...lucky i jumpa this site. ada a few resipi yg i dah try mmg jadi..bagus tul.


30-03-2007, azzerra komen :

umie duk kat mana eh?? kalau kat sebelah umah kanke best...leh ngenden umienya masakan...heheheh :P


30-03-2007, umi_e komen :

hehehehehe azzerra... jauhpun kalau nak ngendeng boleh je:P meh ler...


30-03-2007, nafisa komen :

kalo ikut resepi asal mmg kena letak cuka dalam kulit popia tu sebab cuka tu akan membuatkan tepung tu bersarang dan berbau sedap nyum..nyum time kulit tu panas2 cuba cicah ngn kuah kari sedap tau nyum..nyum...umi_e dulu mak nafisa berniaga so sekang dia tak niaga dah..bukan setakat berkilo2 mi tapi berbesen2 setiap hari plak tu kena wat naik jemu di watnya hehe...sekang ni kalo terasa nak makan baru nafisa wat...lapar nya perut bila tgk popia umi_e ni nyum..nyum..


30-03-2007, ALIMAHTUNSADIAH komen :

Askm, zyrex saya pun bukanlah pandai sgt buat kulit popia ni tapi...masa dulu kami gubakan minyak ganti kan cuka . ok juga


30-03-2007, umi_e komen :

nafisa... wahhhhhhhhhh mak nafisa meniaga eekkkkk ni yang best ni!!!! bolehlah nanti umie tuntut ilmu from your mum and meniaga popia eekkkk nafisa cakap kan your mum bila boleh buat appointment hehehehehe :D okkkkkkkkkk


30-03-2007, umi_e komen :

zyrex... tu alimatun dah kasi satu lagi tips... so buat cubalah eekkkkk... kita kat sini kan nak share pengetahuan... thanks alimatunsaadiah!


30-03-2007, mamabebeh komen :

kalu kita guna kulit popia yg ready made tu sedap tak kak umi_e?


30-03-2007, umi_e komen :

mama... umie rasa tak sedap... tapi tak taulah kalau ada orang lain rasa sedap... sebab tu nak makan popia ni kena buat kulit dia dulu...


31-03-2007, zyrex komen :

Askm, Alimatun.....Umi_e...... time kasih bg tips tu & resepi yg menarik nnt bole try lah.... yg pasti mesti terangkat betol x mii...


01-04-2007, yummiez komen :

wah umi_e.. hebatnya! hehehe.. sy br nk tanya boleh tak guna kulit popia yg dh siap tu.. hehe tgk2 dh ade org tanye.. tp betul jugak ek.. kalu buat sendiri musti lg sedap =) okeh2, nnt kalu ade mase insya Allah sy nk try jugak la hehe.. tp nk tnye sket leh tak? umie ni sy rase kat perantauan.. erm btul ke? kalu btul kat mane ek? =) kalu tak btul, sy mintak maaf ye..


01-04-2007, umi_e komen :

cubalah yummiez... mula2 rasa kekok sikit nak sapu tepung tu atas kualia tapi bila dah buat 2-3 keping rasanya gerenti menjadi... a'a -> pm umie dari forum ok :)


04-04-2007, mazurah komen :

umi..mazurah dah cuba buat kulit popiah ni..akhirnya berjaya juga mendapatkan teknik tersebut...masa mula-mula buat tu tak jadi....hubby pakat gelak dah....mazurah buat juga try kat kuali ..kat belakang kuali pun mazurah cuba..sudahnya mazurah guna non-stick...baru menjadi...dapat size kecil jer sebab kuali tu saiznya kecil ..seronok sungguh rasanya..thanks umie


04-04-2007, umi_e komen :

maszurah dah brejaya buat ya.... hurayyyyyyyyyy hehehhehehe memangs eronok kan... TAPI umie lupa nak beritahu supaya guna non-stick pan supaya tak melekat... nampaknya kenalah beli kuali non-stick yang besar ekkk mazurah - mintalah hb belikan ;)


06-04-2007, ann komen :

saya ni bru je masuk sini, terliur tgk popia umie, selalu beli aje. nanti kalu ann buat dan jadi nk kena bgtau umie la....


07-04-2007, umi_e komen :

ann... cubalah sebab mula2 je rasa cam kekok sikit tapi bila dah 2-3 kali sapu tepung tu atas kuali gerenti rasa seronok pulak tau... kalau dah jadi jangan lupa letak dalam laporan boleh share dengan orang lain juga :) selamat mencuba dan berjaya ya ann >>> cam mazurah - seronok je dia ;)


11-04-2007, ema komen :

umi, kuali tu nak letak minyak dulu ke tak payah.. nak cubalah.. nampak sedapje.


12-04-2007, umi_e komen :

ema... kalau kuali non stick tak perlu letak minyak cuma dicadangkan sapu sedikit margerin dengan kitchen towel utk pertma kali.


29-04-2007, ann komen :

umi..ann dah buat.. terkejut hb tngok x sangka wife dia buat kulit popia sendri hahaha


30-04-2007, umi_e komen :

syahbas ann!!!! ermmmmm mesti hb tambah sayang kat ann ;)


16-05-2007, jonhas komen :

A"kum Umi, saya dari KK Sabah, sekali-kali datang KL, saya mesti cari popia basah untuk bawa balik KK. Kadang2 susah hendak cari maka kempunanlah kami semua. Hari ini saya sungguh gembira kerana dapat resipi Umi, tentu sekali saya akan buat sendiri. Thankyou Umi.


16-05-2007, anuarfaizah komen :

salam , dah lamer ikut myresepi tapi baru login geram... kalo tak guna cuka agak2 jadi tak?


16-05-2007, umi_e komen :

jonhas... selamat mencuba... kalau dah berjaya nanti bolehlah bukabiz popia basah di KK pulak ;)


16-05-2007, umi_e komen :

anuarfaizah... kegunaan cuka adalah untuk mendapatkan texture yang 'kenyal' atau 'likat' atau 'ala-ala bergetah' supaya mudah untuk disapukan di atas kuali. Kalau buat tanpa guna cuka mungkin saja boleh >>> kita yang buat dia kan :D hehehehehe so anuarfaizah cuba je ok... pastu jangan lupa kasi laporan tau :) selamat menucba


16-05-2007, yani komen :

belum pass lagi.. kulit dia jadi tebal..


17-05-2007, umi_e komen :

yani... masa sapu kat atas kuali tu sapu nipis2 dulu pastu boleh sapu lagi kat atas kalau nak tebal sikit... ermmmm umie sure yani akan dapat teknik membuatnya nanti...


24-05-2007, Tina Adam komen :

umi...saya na tanya tempat saya takde chuka puteh yang macham selalu...sini ada nya chuka apple atau anggur (apple vinegar or grape vinegar)...bole pakai tak?..terima kaseh..


24-05-2007, umi_e komen :

Tina... umie tak pernah cuba tapi umie cadangkan tina cuba buat sikit... rasanya boleh je sebab vinegar juga cuma base vinegarnya je berbeza... selamat mencuba :)


24-05-2007, umi_e komen :

Tina... umie tak pernah cuba tapi umie cadangkan tina cuba buat sikit... rasanya boleh je sebab vinegar juga cuma base vinegarnya je berbeza... selamat mencuba :)


11-06-2007, saidah komen :

umi-macamne nak buat popia sire gule...ieda


11-06-2007, saidah komen :

umi-macamne nak buat popia sire gule...ieda


20-07-2007, faezahwold komen :

saya dah pernah try buat malangnyer kulit popia selalu melekat dikuali..mcmmaner ye..byk kuali sy gner semua melekat,kalau bubuh minyak tebal pulak kulit nyer.


22-07-2007, raroluq komen :

kalau nak buat kulit popia rangup yg besar dan dipotong 3 tu, dan sos nya camne ye. sama ke resepi kulit nya.


23-08-2007, ummuumair komen :

umi, saya dah cuba. tp agak liat sikit. sukatan tepung n air tu ikut sukatan matrik ke ( 2 cwn tepung n 3/4 cwn air)


16-09-2007, zahra komen :

sy dah buat resipi umi ni....sedap...tq ....menjadi jgk kulit popia ni.


10-11-2007, Noorisa komen :

Nak tanye, kulit popia nie boleh ker kite gune yg dah sedia ade tue? I mean yg di jual kan supermarket?


01-02-2008, poring komen :

cmner nk hubungi umi_e ek??


22-03-2008, resepiazura komen :

Leh bagi resepi popia goreng bersalut sambal tak?


04-06-2008, abiratul komen :

umi saya dah buat dalam popia basah yang sukatan 2cawan tepung gandum sempat ler jadi 12kulit masalahnyer my husband kate tebal sangat nape yer tepung ubi tu saya ada letak dalam 2 sudu makan


18-06-2008, bee_rbs komen :

Alhamdulillah, jenuh dah saya dok cari resepi popia basah ni.. yg ada semuanya tak complete. dah ada ni nak cuba le..tqvm..!!!


21-06-2008, lizaMNoor komen :

saya ada cuba buat guna tgn tp x leh,x lekat kat kuali tpg tu bergerak...camana tu ye?


08-07-2008, rohizat komen :

dah try buat kulit,x jadi ler.tepung gandum cap wau jadi keras semacam jer.x melekat pun kat kuali.ada advise?


22-07-2008, nisaafiq komen :

tak sabar nak try resepi nie, dah lame cari resipi utk buat kulit popia nie, sos die takde ke..


06-09-2008, onezarith komen :

umi!.... knapa saya buat x menjadi yek!...apa masalahnya!...saya dah ikut sukatan yg dberi...bila sapu kat kuali pasti melekat dan x menjadi...api kena guna slow ke atau api kuat...saya frust betul...sebab saya memang suka sngat makan popia basah....kalu kat sabah memang susah nak dapat...da puas saya mencari resipi akhir nya jumpa jga ngan umi...kalu umi dekat ngan saya mau aja rasany kerumah umi...macamana nak contac kak umi.....


24-09-2008, rahanisya komen :

onezarith..api biar kecik jek,kalu x sesuai pakai tgn melekat cube ikut cara sy...sy buat doh tu cair ckit lepas tu sy pkai senduk putarkn tepung tu....cbe la msti jdk pnye


21-11-2008, myrahusna komen :

terasa lapar pulak tengok laporan masakan. kena cuba ni, lama cari resepi ni. tq umie


08-01-2009, az_85 komen :

assalamualaikum.... saye nak sgt belajar buat popia basah nie lepas makan popia basah special kat sebuah restoran kat kota damansara. sedap sgt popia basah kat situ. kalau u all nak try u test la popia dekat sane, and saye rase popia kat sane the best. name restoran tue restoran De' 5 OR De'lima. jalan sepah puteri bape ntah.. tapi betul lepas kuar tol kota damansara. site kanan ade baris kedai.. kat sane la.. saye bgtau nie sbb nak kongsi rase pengemar popia basah sbb mmg best la..kalau nak tempahan mmg ade.. saye penah tempah kat akak buat popia tue..no phone die:0195482260. kalau nak tanye pape..cal la akak nie. akak diana. ok...selamat mencube..


03-02-2009, habibu komen :

salam...baru aje cuba popia ni tadi..tp sungguh mengecewakan sebab tak secantik yang umie buat...di sebabkan peminat popia basah saya beli kuali leper tu kat kedai semalam...tp saya yakin practuce makes perfect...kalau saya cuba lagi buat ..insyaAllah akan lebih cantik kulit popia tersebut....wlbpun kena juga lah dijamu kat hubby petang ni ... balik aje kerje nantiu pasti dia akan tanye project popia basah menjadi ke? hehehe...anyway tq so much...sy akan cuba lagi esok ..


09-03-2009, wani12 komen :

tak rase tak tahu..hahahahaha...............nyam!!!!!!!!!makan sampai sambil tidur...


26-03-2009, cekyah komen :

dulu pernah dcoba...smpai melecur hujung jari....kli ini msti cba rsp umi...dah lama x makan...tgok gambr2 dh meleleh ayak liok....d cni x ada org jual n org cn pun x pernah makan popia basah ni...kalau sy blk kg ( d smnanjung) pasti borong d pasar malam...makan sampai puas


13-05-2009, IdaZuraiDahari komen :

Tak sabar kite nak cuba popia basah ni. Blh dikatakan 3 hari sekali beli popia basah ni. Pasni nak buat sendiri...


01-06-2009, mardiah_23 komen :

dah lama cari resipi ne..thanks... mesti cuba neee.....


03-09-2009, kak fida komen :

buat dahliadahlan...bagi memudahkn...klik rcp di sini jer.... :)


03-09-2009, dahliadahlan komen :

...salam umi_e....dapat resepi ni, syukurr sngt kat "fida" krna tlg bagitau....Thanks umi 4 thr resepi...L.U.


01-10-2009, badangperkasa komen :

resepi POPIAH BASAH ini dipaparkan di http://badangperkasa.blogspot.com


08-10-2009, sweet_ila komen :

salam umie, sy dh wat kulit popia nie, & bg kwn rasa, tp die kata kulitnye tkde rasa cmne ye umie nk kena tmbah ape2 lg ker? nk tye klu sy biarkan doh kulit popia tu lebih dari setengah jam ape jadi dn klu sy dh wat kulit popiah tu leh ke sy simpan utk esoknye....


07-11-2009, ulamraja komen :

sis umie, saya dah bt td first trial byk yg buang sebab tak letak kat kuali...sebab saya letak minyak kot pastu lap balik kuali tue ..pastu dapat ler 4 keping tak sempat gulung pun anak dah ratah makan kulit..pastu bancuh lg dua adunan konon nyer lepas nie jd nyer...tup2 kuali bt hal lak tak melekat lak..byk lak yg buang..last2 dapat ler 12 keping gak....usaha tangga kejayaan..tp sis leh ker saya simpan tuk esk pg..ingat mlm nie bt kulit n sambal dulu ler....


13-12-2009, umi_e komen :

salam kepada semua yang memberi komen di sini. Maaf kerana sudah lama tidak berada di ruangan ini. * kepada yang telah mencuba dan tidak begitu menjadi, sebenarnya kena buat lagi - sekali buat jarang yang terus berpuas-hati. saya sendiripun awal-awal dulu membuatnya berulang kali. Pernah demo pada kawan2 dan mereka juga kena sabar sehingga dapat 'feel' amcam mana nak 'mencanai' kulit popia tu supaya nipis dan licin. ** kulit popia ini boleh disimpan di dalam peti ais dengan syarat disimpan dalam bekas yang tertutup rapi atau dalam plastik dan diguna lagi. *** kalau gunakan kuali non-stick jn ulangi meletak minyak kerana nanti tepung tak lekat (longkah) **** popia basah ni tak sesuai gunakan kulit popia yang dijual (utk popia goreng tu) sebab nanti akan keras dan liat.


14-03-2010, put3 ct komen :

heehe...umi_e..., put3 lum ader hubby la... erm..mcm mn nak contc umi_e personal ehhh


20-03-2010, B.Mawar komen :

terima kasih umie....saya dah cuba buat menjadi, tapi saya buat liat sikit lah,nak kena kurangkan cuka ke?


04-04-2010, hirdasari komen :

salam umie.. saya baru saja join and mmg tengah cari resepi popiah ni.. nak buat utk menantu tersayang yang sedang hamil.. wish me luck..


15-12-2010, zatie_meor komen :

x mkn syur la..tp dmi owg tcyg wt gk la..gnti kn syur dgn ubi kntang ok x???


22-02-2011, mustangina komen :

wahhhhh.....terujenyerrrr dapat resipi ni,of course kene try..mesti best kn.harap2 jd la


17-03-2011, cariresepi@yahoo.com komen :

foward to: 08-01-2009, az_85 komen : assalamualaikum.... saye nak sgt belajar buat popia basah nie lepas makan popia basah special kat sebuah restoran kat kota damansara. sedap sgt popia basah kat situ. kalau u all nak try u test la popia dekat sane, and saye rase popia kat sane the best. name restoran tue restoran De' 5 OR De'lima. jalan sepah puteri bape ntah.. tapi betul lepas kuar tol kota damansara. site kanan ade baris kedai.. kat sane la.. saye bgtau nie sbb nak kongsi rase pengemar popia basah sbb mmg best la..kalau nak tempahan mmg ade.. saye penah tempah kat akak buat popia tue..no phone die:0195482260. kalau nak tanye pape..cal la akak nie. akak diana. ok...selamat mencube.. Assalamualaikum...saya diana yang menjual popia basah seperti yang di ceritakan oleh saudari az_85.untuk pengetahuan anda semua saya tidak lagi berniaga di restoran delima di kota damansara lagi,,tapi saya masih menerima tempahan untuk membuat popia basah.no yang saudari az_85 berikan itu tidak saya gunakan lagi.saya menggunakan no baru iaitu 012- 3013925...tempah sekarang terima kasih.


15-04-2011, cariresepi@yahoo.com komen :

berkat dari advertisement yang az_85 berikan..saya dapat banyak tempahan popia basah untuk ade yang mengikuti kursus menbuat popia basah yang saya jalankan di rumah. kepada sesiapa yang berminat nak menempah popia basah dari saya boleh add ke face book saya diana_lisa83@yahoo.com or boleh call saya di no 012 3013925.


28-04-2011, Tasni komen :

rupa2 nye kena wat sendiri kulit dia... saya dah wat dulu guna kulit popia kat kedai>>takde sapa sudi makan...He he silap teknik..thanks umie...


15-06-2011, ikyn komen :

salam.....umie sya dah cba buat klt ppia tpi x jdi lah kecewa sgt....kulit x nk mlkt kat kuali...bila saya spu doh kt kuali x jd


29-06-2011, laila_fitmi komen :

mlm tadi buat popia ni, mmg sedap n licin..


23-07-2011, rafidahnahak komen :

tadi gi tesco extra plentong semata2 tuk beli popia basah. bw balik, anak n suami suka makan. so cari resepi...ingat nak cuba ms bulan puasa nti. tq umie...


10-08-2011, mrs shahrizal komen :

saya dah wat kak umi..tapi kenapa kulit dia jadi tebal..mcm kulit ketayap........cmana nk dapat kulit yg nipis dan licin


15-08-2011, makciksepet komen :

salam, nak mintak izin share resepi ni ye kak umi...x sabar nak try


15-08-2011, Snur komen :

Salam..try buat semlm n mmg sdp...TQ yerr..


18-09-2011, najzulliana komen :

hari nie try buat tapi tak jadi kulitnye...tebal n tak rata...penat jer berdiri lama2..


29-09-2011, Sepia komen :

Ini kuih kesukaan hubby. Berazam nak cuba buat sampai menjadi dan boleh dinikmati nanti oleh hubby. Insyaallah....


13-10-2011, kakila komen :

wah nmpk sdp n senang gak.mesti kena cuba. dah lama saya cari camna nak buat popia basah ne terutama nak buat kulit popia. tq ye!


14-10-2011, pop an komen :

tq..saya akan cuba untuk buat yang terbaik..sedap nanti bolihlah jemput umi


07-03-2012, sukatry komen :

dah cuba 3 kali,,tp x berkesempatan nk upload gmba,,insyaAllah mlm ni akn diuploadkan,,


23-09-2013, princess flower komen :

As salam... Nmpk sedap resepi nie... Saya minta resepi dan tips... Terima kasih ye...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd