Google+

oleh: junjs11 Ikan bakar

Picture_1190

if not mistaken, resepi dr kak liza ni...


Created on : 27-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 3-4 org makan )

  • 1 ekor ikan (bawal/merah)
  • 1 serai-diketuk
  • daun limau purut-dihiris
  • air asam jawa
  • daun pisang dan aluminium foil
  • bahan2 kisar:-
  • @5 cili merah
  • @5 cili kering
  • @5 cili api
  • @5 biji bawang merah
  • @3 ulas bawang putih
  • @3 batang serai
  • @garam

Cara-cara

  1. panaskan minyak. tumis bahan2 kisar hingga wangi dan naik minyak. masukkan serai, garam dan air asam.
  2. letakkan daun pisang diatas aluminium foil. letak separuh sambal, kemudian letak ikan dan tutup dengan baki sambal tadi. tutup daun pisang dan foil.
  3. bakar dengan api kecil hingga ikan masak pada kedua2 bahagian.
  4. hidangkan dengan air asam atau cili berkicap.

Tag

ikan

Laporan Masakan Bergambar (7)

Ikan_bakar
15-04-2008
Dah 2x buat. Pertama guna ikan cencaru, tadi guna ikan selayang je. Tak cukup2 anak2 berebut. Sambalnya cukup sedap!!!
Laporan oleh: rossitamz
10012009477
12-01-2009
buat pakai ikan kembung, sedap sekejap aje licin
Laporan oleh: baya74
Image147
14-04-2009
ikan ketika sdg d bkr...buat utk buka puasa, dpd ikn bakar, jd ikan kukus, sbb lma sgt nk tggu dia t'bakar, d sbb kan dh nk buka puasa, ati buka gak la sekor, isi dh msk, cuma dia x garing lg...hehe...xsbr ek.tq share resepi ni ek
Laporan oleh: ati_hayat
Salmonnnn
09-08-2009
memang sedap! :D thanks for this recipe ok..tapi saya guna ikan salmon. sini ikan salmon je senang dpt hihi
Laporan oleh: sudutembaga
Ikan_bakar_1
18-08-2009
Kalau ada dau limau purut lagi sedap! as letak belacan sket! power!! thanks kak jun dan kak liza juga..
Laporan oleh: as75
Smallbubbly_s_picture048
21-01-2010
jamu 2 keluarga South Africa untuk makan malam, derang cakap sedap! :) terima kasihh
Laporan oleh: nurkhalisa
Dsc02777
27-07-2011
memang sedapp ikan bakar ni...mas guna ikan talapia...sedapp hingga menjilat jari...maceh junjs11
Laporan oleh: mass80


Komen (12)

27-03-2007, zyrex komen :

sedapnye k.jun.... mkn pulak dgn nasi panas2 gerenti terangkat punyalah.


27-03-2007, Ayu61279 komen :

ni lauk lunch eh kak? ke dinner mlm td? hehehehe...


28-03-2007, junjs11 komen :

mmg sodap...hikks....aah, lauk dinner..


03-08-2007, lisanishanth komen :

kalau ikan ni disteam macam ala ala portoguse fish,.. jadi tak? sini tak dpt nak barbeque ikan,,..


13-08-2007, fynas komen :

dah cuba resipi nie...tp tersalah buat.tak tumis bahan2 kisar.trus stimkan jer.tapi rasa sedap gak...


21-08-2007, lisanishanth komen :

dalam minggu lepas dah 2 kali buat ikan ni,.. sedap sangat,.. aroma dia wangi,.. i pakai king fish, dipotong dadu dadu,..semua suka,.. bahan kisar tu i masak lebih sikit untuk seekor ikan,.. lagi byk lagi best,... thank you for the recipe!


30-01-2009, zure_iman komen :

CNY ari tu adik sya buat resepi ni kat kmpg. sedap sgt. Ni nak cuba wat siri lah.. Sure sedap jugak.


06-07-2009, lilysharizet komen :

sabtu lps try buat resipi ni...sedap... guna ikan kerapu fresh beli kat kuala selangor... mmg best tp sayang ter"over cooked"... tq 4 the recipe!


08-09-2009, hudazi komen :

mmmm resipi ni memang sedap....saya selalu masak resipi ni. kawan dr ganu yg ajarkan....tapi kalau tambah belacan ...peh..memang power.... try la.......


17-11-2010, sara arniza komen :

ohh...simple aje resepinya....tgk pun dah mcm tak sbar nak mencubanya...


07-08-2011, 761002085252 komen :

sedapnye nanti I nak try masak emmm x sabar nak rasa....tq sebab kasi resepi....


29-11-2011, iyak afifah komen :

i nak try juga.... nampak sedap lah..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd