Google+

oleh: sonarhea khan tiramisu french style

28032011768

resepi ini pulak, saya pelajari dari ex bf saya punye mak yang berbangsa perancis. seperti kita semua ketahui,desserts perancis adalah terbaik di seluruh dunia. so selamat mencuba!


Created on : 31-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sonarhea khan




Bahan-bahan ( 5-8 )

  • 4-6 biji kuning telur ( ikut saiz telur)
  • 3/4 cawan gula halus ( tapi pada saya, terlalu manis. saya kurangkan kepada 1/2 cawan)
  • 1 cawan krim nestle
  • 250 gram mascarpone(ini bahan terpenting)
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 sudu besar susu segar
  • kopi hitam tanpa gula
  • biskut ladyfinger( ini biskut jenis saiz jari)
  • serbuk cocoa

Cara-cara

  1. pukul kuning telur dan masukkan gula, susu,krim,mascarpone dan esen vanilla. kacau sebati.
  2. menurut ex bf saya, campuran tadi haruslah dipanaskan dengan api yang kecil untuk 1 minit tapi saya tak lakukan ini sebab campuran itu dah cukup sebati. tapi pada yang nak panaskan, silakan..
  3. rendamkan biskut ladyfinger ke dalam kopi hitam.
  4. terpulang kepada anda untuk gunakan gelas kecil seperti saya ataupun loyang
  5. lapisan pertama haruslah mulakan dengan biskut ladyfinger yang direndam kopi tadi. kemudian lapisan kedua ialah campuran mascarpone. ulang lapisan dan habiskan dengan lapisan mascarpone sebagai lapisan terakhir.
  6. tutup loyang ataupun gelas dan masukkan ke dalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya 4 jam
  7. sebelum hidang, taburkan sedikit serbuk cocoa ke atasnya. enjoy---

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (15)

31-03-2011, anasham12 komen :

krim nestle tu apa ye?mascarpone tu ?x penah dgr:)


31-03-2011, mammaolyn2010 komen :

mascarpone cheese tu cheese yg dorg guna utk wat tiramisu, klu xde ble guna cream cheese biasa, tp klu guna mascarpone cheese ni mmg rs real tiramisu & sgt sedap:)


31-03-2011, sonarhea khan komen :

krim nestle dalam tin. ade di mane2 supermarket..mascarpone tu dia macam cheese dalam container. u tanya je orang kedai tu... kat giant atau carrefour, semue ade!


31-03-2011, rahel komen :

hmmm...dessert kesukaanku....


31-03-2011, mummy_yantty komen :

sonarhea khan.. mana resipinya? tak sabar nak try buat ni...


31-03-2011, mummy_yantty komen :

sorry sonarhea... my mistake... server slow sgtlh... he3


31-03-2011, hazwan hassan komen :

apa itu mascarpone..boleh tlg jelaskn dengan lebih terperinci..terima kasih..


01-04-2011, Susofea komen :

Ala cm ssh jer resepi ni


01-04-2011, Farrahdiana komen :

Teringin sangat nak cuba.. Kalau kita ganti roti lain boleh tak?


01-04-2011, sonarhea khan komen :

mammaolyn2010: terima kasih atas penjelasan yang diberikan. rahel: cuba2lah...u takkan kecewa! mummy_yantty:slow server mmg irritating! hazwan: mascarpone itu sejenis cheese khas untuk membuat tiramisu untuk mendapatkan rasa sebenar tiramisu. kalau anda tak yakin dgn mascarpone, u boleh gunakan cream cheese tapi tak sama beb rasanya! susofea: tak susahlah sayang... gaul semua alam mangkuk, lapiskan dgn biskut rendam kopi.. mane ade susahnye.. tak payah pakai oven lagi! farrah: kalau u nak rasa asli french style, u kena pakai biskut jejari..if u suka ubahsuai, sesuka u lah.. sebab roti pun boleh serap kopi!


02-04-2011, ibu_safeyya komen :

kalau tak panaskan, telur kuning tu mentah lg la ek? hu hu... sorry, tak penah wat tiramisu ni....


08-04-2011, hww2k komen :

tiramisu adalah pencuci mulut tradisional dari Italy. peace!


08-04-2011, sonarhea khan komen :

hww2k: of course tiramisu originated from italy but the french are the cream people so they still make the best desserts.. peace out


23-05-2011, yati74 komen :

tanya sikit je..ladyfinger tu kena rendam dlm kopi so kopi tu kena campur air sikit ke


06-11-2012, nshakirin@ymail.com komen :

Nk tnye,kopi htam tu mcam mne yer...yg serbuk tu ke....teringin nk cbe buat sbb nmpk mcm best jer....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd