Google+

oleh: F&N Puding Jagung

0219_162758

Lain sedikit daripada resipi sebelum ini.


Created on : 04-07-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi F&N




Bahan-bahan ( sefamily )

  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan jagung manis
  • 3/4 cawan gula
  • 3 cawan air
  • 1 1/2 cawan susu cair

Cara-cara

  1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
  2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
  3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.

Laporan Masakan Bergambar (82)

Picture008-1
16-02-2007
berjaya...happy nya...hiks
Laporan oleh: gohmimie
Img_0569
29-08-2007
pertama kali buat terus jadi..sedap pulak tu...lagi happy cepat habis...hee..
Laporan oleh: peekaboo
Puding_jagung
30-08-2007
simple & senang nk buat
Laporan oleh: tulip77
Fscn0672
16-09-2007
Memang besh...mak mertua & family kat kg sume suka..guna jagung susu sebiji2, beli kat tepi jln k.pilah...rebus sekejap..guna santan & tambah sikit garam..kalau mkn..crunchy sb biji jagung seketul2 :-D
Laporan oleh: irni2211
Pc260231
26-12-2007
lembik xley potong!!! wawawawa.. da 2 kali wat x jadi.. geramnye.. tapi resepi ni memang sedap betol..walau lembik akn ku makan hingga ke akhirnye.. thankzx 4 d resepi!!!
Laporan oleh: adiezx
Puding_jagung
14-03-2008
Sedap.
Laporan oleh: hazila
Image528-001
15-03-2008
selalu penah buat puding ni tp kali ni ikut recipe f&n ok gak ler i wat sedang2 x trlalu manis, makan sejuk2 best..
Laporan oleh: aa_iezah
Puding_20jagung
25-06-2008
nie sye punye .. wat gne resipi nie la tp modified cket letak kismis .. nyum2 .. thanx ek ntuk resipi nie ...
Laporan oleh: ainsalsabila
Dsc00522
20-08-2008
senang juga buat puding jagung dan buat sendiri
Laporan oleh: haiza hailam
Jagung
12-09-2008
sedap tapi lembik kat bawah
Laporan oleh: masak&makan
Img_2386
09-10-2008
try buat dan menjadi elok.banyak dah makan hasilnye sbb buat jualan tuk bazaar ramadhan.sebelum ni rase mcm susah je nak buat puding jagung...terima kasih krn resipinye...
Laporan oleh: sofieza
Puding_jagung
24-11-2008
memang sedap..jadi.hehhe..memang betul..kena tgu bebetul pekat n kilat..memang sedappp
Laporan oleh: arera
Pb260738
01-12-2008
puding yg kalo abis jer mesti wat lg sampai jemu laaaa...apa2 yg terrrrr beeessstttt antara puding jagung yg saya penah mkn...tq3x
Laporan oleh: waheedeana
Imgp6810
01-12-2008
mmg marvelous la resepi nih!! sedap... dapat 2 bekas. satu bawak opis, member siap mintak resepi lagik.. hehehe... tengkiu F&N!
Laporan oleh: tuberose78
Dsc00685
29-12-2008
ni kali kedua buat.. lum sempat keras dah letakdalam pinggan.. tak sabar nak makan.. hehe..
Laporan oleh: azilairam
Puding_jagung
07-01-2009
tak dan nk amek gmbo yg dh potong...anak2 tak sabo nk makan...sedap..manis sdg elok..TQ ya
Laporan oleh: Aziemas
Kuihku4
18-02-2009
Try buat petang tadi.. Tak sempat keras lagi... Rasa sedap dan manis2 buah gitu.. TQ F&N..
Laporan oleh: sunz7300
Puding
03-04-2009
senang, mudah sedap.. anak2 suka sangat ..mcm nak baut lagi je... mak & adik2 makan pun tak cukup.
Laporan oleh: Teratai Desa
Crop_puding_jagung
03-04-2009
lembik skit tp boleh potong gak....sedap tp manis skit. pasni nak kurangkan gula. sya guna santan instead of susu cair...blemak. Thanks.
Laporan oleh: lisafiq
Puding_jagung
06-04-2009
Ye..ye..ye cubaan pertama menjadi..sedaaapppp. kejap ja licin. Kena buat lagi nie…tq for the resepi..
Laporan oleh: bdadarey
Img_4262b
07-04-2009
baru ni sempat amik gambar..dah byk kali try..sedap & mudah disediakan..tq f&n
Laporan oleh: zurinkz
Dsc02144__400_x_300_
17-06-2009
thanks bg resepi..senang buat dn sedap.Air tu sy kurangkn kpd 2 cwn jer..x ler lembik pudingnyer..cantik terletak dn senang dipotong.
Laporan oleh: jumazz
Dsc00283
22-06-2009
lupa nk letak gambar. This is perfect recipe. Sedap di makan even masa panas tu! menyudu anak2 Bel. Thanks for the recipe yah! love it!
Laporan oleh: beldandy
Pict0431
08-08-2009
kelainan nya: sy guna tepung kastard berwarna hijau dan jagung manis satu tin dan jagung berkerim setengah tin. Sejukkan dalam fridge makan sebagai "cold dessert"
Laporan oleh: Rim
Kueh
27-08-2009
salam F&N ni first post and first try resipi kat cni...hari dapat dua kali surprise.. :).satu masa berbuka tadi org rumah buatkan puding jagung.thanks for the respi.Sedap.. :).2nd surprise....my wife buat beli kek sambut besday...x igt pon sbab sebok keje....seronotnye ari nih.dapt mkn puding jagung n celebrate birthday. :) nanti nak buat banyak2 pulak.leh ajak memember makan.huhuhu bukan org pompuan je suka masak. ;)
Laporan oleh: tazzpan
Pdg_jgung
09-11-2009
tq 4 the recipes..
Laporan oleh: sakura>emi
Puding
06-12-2009
yay..yay! sedap..thanks for the recipe
Laporan oleh: squenzy
P1170421
17-01-2010
Memang puji la Puding Jagung ni...dah 2 kali buat, ni pun dah nak abis baru sempat amik gmbr..TQ for sharing.
Laporan oleh: mamamyza
Dsc01106
05-02-2010
1st time buat...lemak berkrim disukai ramai..hehe
Laporan oleh: Dya Insyirah
Puding_jagung
15-03-2010
sdp tp terlembik la.......:(
Laporan oleh: chenta
Puding_jagung
03-04-2010
sedap! cuba sekali terus jadi. boleh buat lagi3.Thanks
Laporan oleh: khazura
Dsc01276
04-04-2010
seDap! terima kasih sbb sudi koNgsi iDEa..hehehe
Laporan oleh: liza_290184
Dscn0768
14-04-2010
sblm ni, dah byk kali try bt puding jagung ni (resepi lain) tp xpnah menjadi.ble skali try yg ni trus jd...epinya..rs enak dan lembut.TQ
Laporan oleh: ryda2811
Dsc00244
26-04-2010
baru try semalam, menjadi sedap..
Laporan oleh: azue
Dsc_1271
29-05-2010
~anto lagi..ptg td try wat puding jagung nih..yummy!! sedap sgt..but lmbik skit kot..1st time try wt trus jadik..puas ati lar..thx for sharing this recipe..
Laporan oleh: ayangmama
Pict0028
09-06-2010
1st time buat n amat puas hati.Sedap sesgt, samapi x cukup.Mmg sohih kena wat lagi. Thaxxx :)
Laporan oleh: almarari
P7120391__800x600_
13-07-2010
taraa.....hello kitty puding..! Tankiu! Sedap!
Laporan oleh: cikgurasidah
Dsc08078
23-09-2010
Bersememeh sikit..hehehe..Menjadi dan sedap...tqvm..^_^
Laporan oleh: sue_ginola
28112010308
28-11-2010
sedap,xsangka boleh buat kuih ni
Laporan oleh: kamal77
03122010322
05-12-2010
buat untuk kali ke2.kuih ni mmg laku,letak dlm peti ais,tup2 dh hbs...hehehe
Laporan oleh: kamal77
Dsc_0018
07-12-2010
menjadi lagi..sedap..ade yg saya letakkan dlm acuan, dan ade yg saya kepitkan antara cream crackers..
Laporan oleh: idash868
P1020862
13-12-2010
saya dah try buat semlm, sangat senang, sukatan cawan tu saya sukat pakai tin jagung tuh, air saya hanya guna 1 tin sahaja supaya tak lembik, hasilnya husband kata sedap :-) .. thanks for the recipe!
Laporan oleh: julita_jones
Img_0376
29-01-2011
baru keluar periuk terus posing =)
Laporan oleh: tun_telani
Image063
30-01-2011
Taraa..... 1st time cuba... ni lah puding jagung sy. sedap sangt. my bf pun suka. ni yg buat pg td tp dh hbs. so, ptg td buat lagi. laku sangat... thanks F&N 4 da great resipe... aramaiti
Laporan oleh: liana painkiller
Img_3345
02-02-2011
hemmm...nyumm..nyumm...sedap..thanks F&N
Laporan oleh: awin afrina
Puding_jagung
02-02-2011
Dah berpuluh kali buat...sentiasa jadi..best..
Laporan oleh: kakngahcun1
1st_corn_pudding
12-02-2011
Superb!~
Laporan oleh: sunSuria11
Puding_jagung
27-02-2011
memang best!mama and family semua suka.thank you!!
Laporan oleh: nurulaufa98
Puding_jagung
09-03-2011
my 1st try....tq 4 d'recipe...=)
Laporan oleh: ditz4911
Img_0343
20-03-2011
terima kasih di atas resipinya..sedap
Laporan oleh: mama kastam tioman
Puding_jagung
25-03-2011
sedap sangat puding jagung ni..Tq F&N
Laporan oleh: Lina_pg
200549_10150132939073850_728518849_6522806_6412392_n
30-03-2011
Menjadi...:),tima kasih untuk resepi nie...mudah utk disediakan..:)
Laporan oleh: hazwaniroy
15032011
02-04-2011
sedap puding ni,tp sorry le gambo x molek guna kamera biasa je..apa pun tqvm F&N..
Laporan oleh: surighani
Pj
15-04-2011
untuk yg keberapa kali entah..selalu buat sebab resepi senang sgt
Laporan oleh: adrianie
Img_5797
21-04-2011
Dah siap buat dan sedap,kurang manis,sesuai dengan selera saya..mula2 risau takut terlembik,rupa2nya kena kacau lama sikit sampai betul2 pekat,lenguh jugak tangan,tapi menjadi,Alhamdullillah..
Laporan oleh: amiez150
1
08-05-2011
Taraaaa! my puding jagung...sedap sgt! tq ya F&N
Laporan oleh: cik comey
Fp
03-06-2011
Sedap dan 'creamy'.. kena dengan selera saya.. terima kasih F&N!
Laporan oleh: LynnSham
18062011017
18-06-2011
..jeng3... Lma dah x wat puding ni.. mak suke, jd wat la tuk srpn pg td..hehe.. thanx resipinye..
Laporan oleh: dhila_ahmad
21062011503
21-06-2011
lembut sikit..tapi sedap..mgkn kena kurgkan air siki...mekasih F&N...
Laporan oleh: kay730601
Dscn3668
28-06-2011
Alhamdulillah, senang buat resepi ni.. Mmg sedap. Bg kenkawan yg buat tp terlembik, maybe sbb tak kacau lama atas api. Sukatan air 3 cwn tu mmg dah cantik sangat, xperlu kurangkan. Cuma kacau lama sikit atas api yer :)
Laporan oleh: meklin
Dsc01311
23-09-2011
sedap tapi saya punya puding lembik sikit..huhu
Laporan oleh: diladellia
Img_1058a
07-10-2011
tq share resepinya... dah banyak kali buat baru ni nak post kat sini...
Laporan oleh: Kak Rosenah
2011-10-09_07
09-10-2011
sedaplah boleh buat lg...ringkas dan mudah
Laporan oleh: surinah
2011-10-12_07
12-10-2011
yeay!!! 1st time buat puding jagung dan dgn bangganye menjadi wlpn agak lembik tp still leh potong...sdp la,xmanis sgt...tq F&N for sharing!
Laporan oleh: thumbelina
Photo0472
16-10-2011
taraaaa..da siap pun.lengoh gak tgn dik kacau ats dapur..tp hasilnyer...excellent..thanxs f&n..
Laporan oleh: fitri wanida
1313753710615
24-10-2011
Terima kasih kepada penyumbang resipi ini. Saya yang tidak pandai memasak pun boleh membuatnya, memang amat bersyukur dan gembira!
Laporan oleh: teacher_ib
Rsz_290152_2122350971447_1026012330_32041041_5056233_o
27-10-2011
buat masa bulan posa ari tuh...disbbkan tak der bekas cantik so buh dlm bekas plastik jerk...hehehhee...tq for the resipi..
Laporan oleh: lail_mama
20111204_191409
04-12-2011
Baru siap masak n dh masuk dlm fridge. Harap2 jadik..
Laporan oleh: mummygemok
Img_2805
20-12-2011
baru buat malam tadi..kurangkan gula sikit je..pon sedap jugak :)
Laporan oleh: ashypink
Img_2324
06-02-2012
baru siap petang tadi....sedap...syukran kerana berkongsi ilmu..semoga diberkati. AMIN..
Laporan oleh: arrah79
Puding_jagung
03-03-2012
Saya guna santan n tambahkan garam sedikit, sdap smua suka makan..tq atas resepinya.
Laporan oleh: Purple.T
Gambar_sarahnalya_064
07-03-2012
terima kasih kongsi resepi yang mudah camni. da lama cuba tp x sempat nak upload laporan. first time buat, satu family sangat suka. sekejap je dah licin.
Laporan oleh: norlela_saad
Puding_jagung
16-03-2012
10q ... puding jagung menjadi.. minum pulak dengan air kopi
Laporan oleh: suriatysaad
Dsc08706
22-03-2012
dah selalu buat..sukaaa...dgn resepi nih! mekasih ya...
Laporan oleh: k.zila66
Photo__23_
28-03-2012
Senang! Simple! Sedap! nyum nyum! Seven blend jagung bg hancur sket.
Laporan oleh: sevenoctober
18042012550
18-04-2012
Buat untuk sedekah kat surau td. Sedap. Terima kasih atas resepi ni.
Laporan oleh: suaidahn
Photo_1168
11-07-2012
1st time try buat puding jagung & menjadi. xlembik sgt xkeras sgt. ni yg dh dipotong...ada lg yg xdpotong...suami kata blh bt jual....jual dlm perut kami b'2 je la ^_^ tq for this recpe
Laporan oleh: nurul0311
Dsc02161
22-09-2012
sedap n simple,senang nk buat..masa nie buat jamuan raya kekwn anak2 dtg...timekacih byk2..
Laporan oleh: k.zila66
Dsc02163
22-09-2012
nie lak buat dlm acuan kecil2..bukan apa, nnti nk mkn senang ngap jer! hihi..tq F&N
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00148
17-10-2012
baru buat tadi
Laporan oleh: jun75
Life_138
23-09-2013
alhmdulillah..1st time buat..menjadi.
Laporan oleh: mlrjasmine83
Img_6242
12-06-2014
mmg selalu guna resepi ni kalau nak buat puding jagung. gerenti menjadi :-)
Laporan oleh: noormala75


Komen (120)

13-07-2006, lynn komen :

cam kenal je gambar tu :D


13-07-2006, F&N komen :

Keh keh keh..cilok resipi kak lynn :8)


25-07-2006, lynn komen :

tak pe, cuma tuannya je tu guna nama glamer ;)


27-09-2006, fizammar komen :

f&n...susu cair tu;susu segar yg bleh minum terus ke, atau creamer dlm tin atau susu pekat dlm tin utk wat teh tarik tu?pls clarify.tq


29-09-2006, F&N komen :

Creamer dlm tin.


19-10-2006, ummuaiman1 komen :

i dah 2 kali buat puding jagung tapi tak pernah menjadi... tak boleh potong, lembik.. so, jadi bubur jagung lah..


26-10-2006, binxz komen :

alhamdulillah sedap, first time dapat buat sampai menjadik guna resipi ni. thanks :o))


17-11-2006, dagang komen :

Creamer dalam tin tu susu pekat jugak kan...ke ada yang cair sebab dlm resipi susu cair..confiuslah..


17-11-2006, F&N komen :

Kalo kat tin tue dier tulis,evaporated milk.Yang pekat tue,condensed milk.


17-11-2006, dila81 komen :

F&N kalau susu cair tu digantikan dengan santan pun boleh juga kan. sbb saya tak berapa suka susu cair ni...


18-11-2006, F&N komen :

Boleh kot.Lagi berlemak.Mesti sedap.Cuba larr dulu.


22-11-2006, irsha komen :

kalo susu sejat or kat tin tulis carnation susu sejat tu..sama gak ke ngan susu cair...maklumlah i x reti


22-11-2006, F&N komen :

Kalo kat tin ada tulis evaporated milk,susu cair lar tue.(m'jwb soklan ke x nie?)


22-01-2007, perdana komen :

dah buat 3 kali tapi 3 kali lembik tak tau mana silap tapi habis sebab sedap tapi anak makan dgn. sudu la. Teringin nak bawa kat opis tapi lembik lak. Anybody blh tlg?


02-02-2007, aishah5254 komen :

first time buat, nasib baik jadik.. mak i ckp kurang pandan..kalu letak daun pandan lg sedap ker? anyway resepi nie tetap best :)


28-02-2007, mandy komen :

Apa ialah tepung kastad?


28-02-2007, mandy komen :

1 cawan tu berepa gram?


07-06-2007, sobihah komen :

macam2 cara yer org buat puding jagung. kadang2 confius dengan agar-agar jagung sebab saya punya simple.


07-06-2007, yani komen :

sobihan..takyah nak confius dan pening paler fikir pasal agar-agar jagung ni.. walaupun nama resipi sama, tak semestinya bahan yg diguna dan cara-caranya mesti sama. Lain org, lain cara dan sudah tentu lain rasanya..


12-07-2007, najah_82 komen :

cedap woo....2 kali wat tapi tak smpt amik gambo lg...siap buat kasi kawan2 bawa balik kg lagik...


24-08-2007, irni2211 komen :

kalau susu diganti dgn santan...lagi bessshhh & tambah garam secubit utk menambahkan rasa lemak...petua org dulu2


31-08-2007, niksue komen :

kemarin ade jagung rebus tak habis terus buat puding jagung tu bebijilah..... anak2 suka plak buat camni katenyer baru ade rase jagung.....buat pg ptg dah hbs......


16-09-2007, irni2211 komen :

niksue..mmg sedap kalau pki jagung biji...mmg terasa jagungnya...mcm sy buat..mak mentua pn suka..


18-09-2007, akizila komen :

sya dh wat dh..mmg beshh..xsempat n snap gmbr dh abes..:)


30-09-2007, dausz komen :

cawan?? cawan yg camner ekh..?? xreti la... asal x pkai gram jer..


30-09-2007, syahmi komen :

dausz...beli aje measuring cups yg ade jual di pasaran tu...1 set siap ada 1 cup, 1/2 cup , 1/4, cup, 3/4 cup, 1/8 cup pun ade. Ade yg sekali jual dgn measuring spoon lagi...Boleh guna seumur hidup!


21-11-2007, adiezx komen :

bley tanya x?? saya da try wat.. tapi jadi lembik.. kena makan ngan sudu..hhihi..(,") so agak2 kat mana salahnye yerk? pastu jagung manis 2 yang dalam tin ke? n nape warnanye putiy je.. say geram saya tambah kunyit! hahahha


23-12-2007, azyana komen :

tgh mencari resepi ni...nk cube wat ptg ni..tq


01-01-2008, cha komen :

Thanx 4 da resipi..mmg sedap tp lembik..frustnyer..


21-01-2008, Imah13 komen :

baru cuba hari sabtu lepas,balik keje mlm aje terus buat, kebetulan brg2 dah ada tapi baca banyak komen lembik jadi saya kurang air dan lebihkan tpg sikit....jadi tetap jadi....thanks for the simple resepi


28-01-2008, Cik Has komen :

Saya baru wat tadi...... petang, 1st time wat terus menjadi, senang,ringkas.......yg shioknya tak gunakan santan...............warna pun cantik jer.............


11-02-2008, butter_milk komen :

may be sape2 yg buat x keras tuh kurg lma atas api kot....kacau atas api smpai pekat n berkilat.....


11-02-2008, ct_a komen :

so easy..nanti,boleh cuba kalau ada masa


19-02-2008, mamafaie komen :

pertama kali buat dan menjadi... tp guna santan kotak dan jagung tin je... cantikkk dan sedapppp tak terkata...asyik mengunyah...tq bagi resepi mudah ni..


26-02-2008, LyDia_DeLia komen :

Lydia baru lepas buat puding..lydia gantikan susu cair kepada susu pekat 1/2 tin..sedappp..lemak cukup..cuma manis skit..kalau makan sejuk2 takde la rasa manis sgt..anyway, tq ye kasi resepi..1st time buat pon dah menjadi..kekekeke..


13-04-2008, dala komen :

mak saya dah buat puding jagung.rasanya sedap tu.kalo makan panas sedap tak


13-04-2008, dala komen :

puding jagung


14-07-2008, afaza komen :

sy penah buat puding jagung dulu, ikut resepi buku. Br first time buat tp ada hati nak hidang untuk open house, tapi keras gila... Last2 jd hiasan peti sejuk je la. Nak try resepi ni la pulak sbb ramai yang komen kata lembik.


22-08-2008, nina2s komen :

Susah ke guna cawan? Nina lagi suka resepi guna cawan, senang nak sukat. Bila mula likat, buang daun pandan & kacau sampai 'terasa' mengacaunya (macam kacau adunan kek bahkan likat sikit lagi). Insya Allah tak lembik.


22-08-2008, chubby_lla komen :

First time saye buat ikut resepi ni n tambah sedikit santan untuk rasa lemak sikit alhamdulillah menjadi n husband terus jatuh cinta n siap suruh buat lagi klu blh dia nak suruh saye buat untuk menjual, thanks.


25-08-2008, ctmalek komen :

1st time buat,..alhamdulillah menjadi dan mmg best sesangat,...hubby ckp dah boleh b'niaga dah,..hehehehe,.. tqvvm F&N


15-09-2008, tz_suey komen :

laki suey memang suka sgt puding ni... kalau bulan puasa mesti ada xbleh xda.....thank


16-11-2008, cikguku komen :

Alhamdulillah , 1st time cuba resepi dah menjadi . Sedap dan simple ... seisi keluarga sy suka . Tks F&N...


23-11-2008, arera komen :

tgh sejukkan puding jagung.jap lg sy bg laporan.nak2 jadi lerrr..hehhe


04-12-2008, Minahkg komen :

salam...confius...jagung tu nak guna jagung cream ke atau jagung yang sebijik-sebijik...


05-12-2008, shafura88 komen :

xsabar nk cube ni..doakn kjayaan


19-12-2008, azilairam komen :

dah cube.. blm sempat sejuk dah tingal sebekas je.. huhu..


16-01-2009, ziela1971 komen :

dah wat 2 kali. guna jagung tanam sendiri. sedap sangat.


26-01-2009, zam757 komen :

sedap cam biasa je! tapi xde umph.


06-03-2009, iza1906 komen :

dah cuba..emm memang sedap sgt..dah 2x wat..setiap kali wat 1hari jer dah habis..thanks kongsi resepi


01-04-2009, Teratai Desa komen :

first time buat dah jadi ... sedap pulak tu. tak sabar nak suruh hubby & anak2 rasa. TQ for the recipe. Dah lama cari resepi ni..


28-04-2009, aida_adeysha komen :

mekasih pada yg bg resipi nih, saya dh buat tapi lembik gak ckit, maybe da btolnye yg ckp kurg lama ats api, saya lak baru nk blajar, main blasah2 jer...agak dh likat2 tu, berkilat ckit2 dh agkt... agaknya da x likat smpai mcm kita nk buat bingka tepung jawi tu baru leh agkt isi dlm bekas....???


03-05-2009, aida_adeysha komen :

hehe....dh jadik pon, akhirnya... thanx pd pmberi resipi nih... dh 3x wat,ciap bwk g opis lg...thanx again!!!!


04-05-2009, aleeya qistina komen :

blum try lg...tgk mcm senang jer... mmg nak try pun tngah cri2 resepi puding ni..tgk yg mana paling best...


12-05-2009, mrs.ilah komen :

thanks for the recipe..nampak sedap dan senang..nanti nak cuba


30-05-2009, cekmeksu komen :

mmg sedap la... dah 2 kali sya try... mmg ckup lemak berkrim...tQ F&N!!


22-06-2009, beldandy komen :

Perfect Recipe! sangat sedap even makan panas (time blum keras). Thanks for the recipe yah!


28-08-2009, redapple komen :

Ini kali pertama saya buat puding ni. Happy sangat bila menjadi.Sedap pula tu... Best betullah ada website cam ni,boleh cuba masak macam-macam resepi.


28-09-2009, kak'yan komen :

hi pagi, i dah trypun,semalam ada open house, jadi tapi terlembek sikit,resa sedap amat-amat,tolong saya apa sebab jadi terlembek?


30-09-2009, onewanie komen :

bestnye saya tengah keje....duk cari resepi nak buat open house....tq byak saya dapat


26-12-2009, bainda7 komen :

Alhamdulillah jadi..!! berjaya...wife ngidam puding jagung, nak cari susah...last2 buat sndri...tima kasih F&N..satu bekas, wife blasah sorang jerk...hehehehe


30-12-2009, habibj9 komen :

resepi ni ringkas n mudah,hasilnye mmg sedap.sesapa yg ada asas memasak,mesti menjadik punye,sesapa yang baru cuba2 nk masuk dapor(susu pon tak kenal,cawan pon tak tahu...jgn maree)..hehe, kena la cuba bnyk kali,lama2 menjadi le..practice make perfect kata omputeh.


16-01-2010, mamamyza komen :

mmg mudah dan sedap...puas hati. TQ


17-01-2010, barzun komen :

nice..dah buat byk kali n tiap kali mesti jadi..tq


26-04-2010, orkid78 komen :

puding jagung ni memang sedap. Dah buat banyak kali.. siap ada orang tempah lagi... hari masa buat utk birthday anak buah..ramai yang minta resepi.. saya guna santan dalam kotak dari susu.. rasa lemak berkrim gitu. thanks for the recipe.


09-08-2010, lavender.violet komen :

puding ni memang sedap... heheh first time try rini trus jd.. hehee raye ni ley buatlg laa..


16-08-2010, sofia saad komen :

fuh.. sedap 2... wlu pun first time uat.. menjdi... hehehe.. gempak...


04-09-2010, azrienas komen :

arini 3rd time buat sebab mlm ni nak berbuka umah ipar ramai2....1st time buat aritu lupa nak ambik gamba sbb lepas bebuka semua makan smpi habis. hehehe...2nd time buat utk suami je, so x habis sbb dia je makan sorg. lain kali kene buat loyang kecik je kalau suami sorg je nk mkn. anyway, komen diorg is mmg sedap. nnt post gamba yg i buat 3rd time ni. mlm ni tggu komen ipar2 lak. :-)


30-11-2010, okinawa komen :

kenapa sy punya puding lembik sgt?dah berjam dlm freezer tak keras jgk?mana silap ye?


05-12-2010, idash868 komen :

nak try yg ni plak..soon..


17-12-2010, Roszlyeena komen :

1st time buat terus jadi..sedap..tp sy ubah cikit..susu cair pkai 1cwn..1/2cwn susu pekat (tp sy buh lebih cikit)..gula 1/2 cwn TQ F&N


18-12-2010, erma_nayoo komen :

salam sume.. sy baru je try wat puding jagung ni.. sye mmg tak pandai masak langsung.. tapi alhamdulillah la jd gak akhirnye sye wat puding ni.. mmg excited sgt2.. tapi puding tu lembik sikit.. kena makan ngan sudu.. ape2pun mmg sedap..buat kawan2.. harap dapat berikan tunjuk ajar tuk saye ye.. my resepi panduan tuk sye blaja masak.. tenkiu sume..


27-12-2010, missdilla komen :

~~ serius sedap..smlm da bt..arini bt lg..laku sungguh...hehehe..ibu ngan abah puji...cukup rase...thanks...


07-01-2011, aizuraazahar komen :

salam... sy bru try wat puding nie smlm.. sedap.. tp lembik sikit r.. npe yer??? ader sesape leh tlg bgtau??


14-01-2011, irdina senior komen :

cuba aizura tambah agar-agar.masak agar-agar dulu and than letaklah semua yg lain-lain tu.mesti cantik dan tak lembik


03-02-2011, akin komen :

mlm td buat...cz ari nie mk mertua dtg,1st time buat puding jagung nie..jd sgt..potong pun elok je xnmpak pun lembik....sya boh air 2cwn je...susu cair 1 cwn...msk smpai btol2 likat..kacau puding tu smpai kira balik2 kn puding tu..xleh jatuh..melekat kat senduk..baru sya matikan api...huhu.. :) tq for resepi yerk...


03-02-2011, mas75 komen :

salam..nk tanya,jagung tu guna cream atau yg berbiji2..tlg sapa yg blh jawabkan ..


05-02-2011, akin komen :

meh sya jawab kan tuk mas75..mner2 pun bleh..klo berbiji tu bila mkn terasa de jagung ye bila gigt...sdap skit..de rase manis2 jagung..klo cream tu still de rase jagung la tp bila gigt mcm gigit puding kosong je la :)...so pilih la yg mner suke ("')


06-03-2011, kayct komen :

dh buat ari jumaat baru ng... jd tp lembik sket.... sedap.... ramai yg puji... abis licin... nk try kurangkan air sket...tq 4 resepi...:)


18-03-2011, AudraMaria komen :

Smlm baru buat sendiri puding jagung nie..mmg sedap!!! Terbaik woo.. Tak sempat snap gambar dh licin..hehe. Biasa suruh kakak bt @ beli je, skrg dh tau resipi yg mudah ni kalau teringin bleh buat sendiri. Tqvm F&N! =)


28-03-2011, emzeq'lina komen :

yang nampak berkilat2 tu tambah agar2 ek....cantik jer rupanya...baru ptg nie nak try buat...


28-03-2011, hariyanilatip komen :

besa sy buat puding jagung buh agar2...tp,yg ni xperlu buh agar2 erk.takut x keras ler..huhuhu.papepun nk try jugak..tgk diorg wat cm best n mnjd jer...


31-03-2011, mrs akbar nizam komen :

smlm g kafe opis,tnmpk puding jagung.try search kat pakcik google then click laa kat page nie.salin resepi n balik keje tros buat..1st time buat,menjadi!...huhuhu..thanx F&N.resepi ni sgt sedap.xsabo nk buat lg jumaat ni untk suami yg berada d kl...hehehe..tQ


18-04-2011, shayna komen :

Meh sini saya tlg jawab untuk yang musykil2 kat atas nun.harap membantu: 1. Susu cair=ssu sejat=evaporated milk - carnation ada, IDEAL ada (cth) 2. Yang tak biasa guna 'cawan' punya sukatan ni..boleh ambik tin susu atau tin jagung buat 'cawan'...CONFIRM sama jadik. 3. tepung custard, try guna Birds of Custard tu....lupa plak exact name dia, packing dia bright deep blue+yellow tu.nanti colour puding cantik & rasa lbh sedap 4. bila masak atas api..kacau adunan sampai likat. nak tau dah ke belum, ambik satu cawan air, titiskan tepung tu kat dalam air..kalau masuk seketul elok, masak! kalau bercampur dgn air..belum masak. 5. api mestilah kecil sahaja ye para sahabat :) 6. Jagung tu beli lah yang berbiji, tapi berkrim...sedapppp :) 7. Gula ikut suka sendiri...sukatan yang lain2, ikutlah resepi F&N dengan diiringi tip2 saya di atas..insyaallah...takde dah yang lembik la, yang tak kuning lah.. Selamat Mencuba ye pada yang berminat..boleh jual wooo :p TQ.


19-04-2011, seriena476 komen :

saya dh cuba buat ikut resipi nie.. 1st time cuba menjadik.. senang sungguh.. mula2 ingat susah.. thanks to F&N.. and thank u to My Resipi website..


19-04-2011, qkc9898@yahoo.com komen :

salam F&N....jagung tu dihancurkan dulu or biar jer berbiji2???


22-04-2011, true_niea komen :

da try wat.. sgt2 sedap.. habis dlm mase shari saja... esok nak wat lg....


22-04-2011, ramlahktrg82 komen :

dah byk kali buat...skali buat elok...skali buat lembik pulak...buat lagi elok...buat lg lembik pulak...heran betul..tnya kawan...katanya mybe lembik sbb xcukup masak...so kena try lg dan kacau lebih lama....


24-04-2011, nuriman najwa komen :

sedap nyer puding jagung... da 2kali wat... member2 kat tmpt keje pon suke mkn....


02-05-2011, cik lijah komen :

sy baru try buat..ALHAMDULILLAH..menjadik..trima kasih..


17-05-2011, nuhasmi komen :

saya pun baru try...lastly menjadi... tq f&N


31-05-2011, nafsahsabahan komen :

ank2 suke... dah buat 40 kali dah...


02-06-2011, suhailii komen :

saya baru2 cuba buat puding,tak sangka menjadi,suami beri sokonggan n galakan so hari2 ada aje new resepi yg saya buat.hari ni puding jagung,sungguh sedap,anak2 pun suke.thank you


07-07-2011, shakirahzais komen :

saya bru pas wat puding ni..simple n sgt sedap...masa masak bau wangi semerbak...lum tuang dlm bekas lg saya dah makan..hiihii..sukatan yg diberikan mmg dah elok...tuk elak puding lembik,msak lame skit atas api kecil...tq f&n bg resepi...


22-07-2011, farahney komen :

Berjaya buat, sangat sedap dan sangat senang nak buat! tak lembik sangat pun, kalau tak nak lembik mmg kena kacau sampai likat dan berkilat. Saya tukar susu cair kepada sekotak kecil santan (sbb susu cair lupa na beli). Terima kasih f&n kasi resipi :)


27-07-2011, dniez komen :

dah cuba buat semalam. sdap tp lembik. mungkin tak cukup likat. nt nk cuba buat lagi.. anyway tq utk resepi yg sedap dan senang di buat ni..


02-08-2011, eilas komen :

saya suka puding nie..1st time try buat semalam tok berbuka..selalu pantang g bazar mesti nak beli..sekarang dah leh buat sendiri..thanks ya F&N for da recipi:-)


13-08-2011, shabiza komen :

TQ F&N. sy 1st time buat buat puding n menjadi plak. best rasanya. mula susah hati nak buat bile suami suruh buat puding. tapi nasib ada resipi ni.trima kasih utk resipi ni.


18-08-2011, lail_mama komen :

dh lama nk buat puding nih...1st time try wat ngan kawan tuk buka puasa...jadi lak...saya wat 2 versi...satu jagung blend,satu lg jagung tak blend...tima kasih tuk resepi..


01-09-2011, HajarAzlan komen :

tq..sblm nih tahu mkn jek... rupanya senang sangat nak buat...suami pasti suka......


02-09-2011, suhailla komen :

resepi ni mmg best.. 1st time buat trus jadi.. eheheheh tp su kurangkan sikit gula sbb nak mkn ngan kuah( susu cair + coktail) syok nyer..


03-10-2011, shakirahzais komen :

saya dah cuba byk kali..sgt sedap..saya letak jgung 1 tin.terasa jagung..saya guna jagung manis berkrim...kwn2 siap mintak resepi...bwk gi tempat keje jap je habis..tq f&n..


16-10-2011, nafwabest komen :

salam...jagung manis tu jagung dalam tin ke? perlu diblend tak?


19-10-2011, rahmahratuwi komen :

Terima kasih F&N for the recipe.. Saya adjust sikit recepi ni. saya buat dua layar. Lapisan bawah, saya gunakan resepi Puteri salat (yg lapisan hijau) dah masak, saya lapis pulak dgn Puding Jagung awak... tak sampai sejam, puding ni habis. Cuma saya tak tau mcm mana nak upload gambar dia. Tapi cuba lah.. Guarantee SEDAP... Untuk pegi kerja, saya buat dlm mangkuk kecil2 tahan panas. Senang kawan2 nak makan.


20-10-2011, fazryana komen :

TQ so much for the recipe F&N. Jadii :) sukatan semua ok. and the mist important ...sgt sedap !


21-10-2011, Adeila komen :

first time buat...menjadikkkkk...sonoknya...thanks ye F&N for the recipe...


10-11-2011, lilyfarid komen :

Dulu pernah mkn kt umah kwn.sedap tp nk mnta rsepi malu. Skrg dah jmpa. Thanks f&n n sy msti cube.


03-12-2011, inasyakilla komen :

punya la bnyk komen kt sni.dh lama cari baru berjumpa.huhhuu.baru ade itenet tu yg baru jumpa tu.sedp2 memg sedp puding ni.tq pde yg bg resepi ni.puding kegemaran ank2


16-03-2012, Ismi ana komen :

Menjadi jg sy buat..senang,cepat Dan mudah...sedap!!!


16-03-2012, Ismi ana komen :

Menjadi jg sy buat..senang,cepat Dan mudah...sedap!!!


16-03-2012, Ismi ana komen :

Menjadi jg sy buat..senang,cepat Dan mudah...sedap!!!


26-04-2012, themukal komen :

kepada sesiapa yang nak mencari JAGUNG SEGAR/ FRESH SWEET CORN bole la cari kat: SuperCorn area KUALA LUMPUR http://www.facebook.com/tropicaseeds


13-06-2012, niknorrizan komen :

Tadi buat utk anak2 & suami, x sangka menjadi jugak puding ni, anak2 & suami ckp sedap, jiran pun suka, siap mintak resepi lagi tu.... tq utk tuan empunya resepi.... best...


17-06-2012, bungamatahari komen :

salam..sy dah bt puding ni tp nape jd lembik erk..kna makan dgn sudu..x keras pn..


17-06-2012, nurhidayah89 komen :

saya da cuba... jadi.. sedap jugak


27-06-2012, eira.delila komen :

sy dah cb tp lmbut...kn:kurangkan air kot..


01-08-2012, ejad komen :

jadi...horreeyy..!!


07-09-2012, umieaina komen :

saya dah 3 kali buat...memang menjadi..anak2 suka sangat, tq for the recipe


05-03-2013, princess flower komen :

Menarik...Saya minta resepi nie ye....Thanks sbb sudi berkongsi di sini...


27-05-2013, leesan komen :

saya dah cuba.. mmg sedap.tq for sharing. tapi saya x da susu cair & substitute ke susu condense 2 sudu besar. anak2 dan suami pun suka... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd