Google+

oleh: yani Apple cake

Applecake

kek epal mudah.. sesuai utk minum petang


Created on : 26-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 18x18 cm )

  • 1 biji epal
  • 100g mentega-suhu bilik
  • 80g gula halus + 2 sudu besar gula
  • 2 biji telur
  • 100ml fresh cream/whipping cream
  • 150g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Bersih dan kupas kulit epal. Potong kecil-kecil lebih kurang 3mm. Gaulkan dengan 2 sudu gula. Kemudian masak sehingga epal jadi lembut. Atau boleh juga masuk ke dalam microwave. Panaskan selama 3 minit.
  2. Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula, pukul sehingga putih.
  3. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
  4. Lepas itu, masukkan fresh cream. Kacau sehingga sebati.
  5. Kemudian masukkan tepung yg telah diayak dengan baking powder. Kacau sehingga sebati.
  6. Akhir sekali masukkan epal+air (air yg keluar dr epal). Kacaukan. Lepas tu masukkanlah ke dalam loyang.
  7. Bakar selama 35 minit dengan suhu 180C

Tag

kek epal









Laporan Masakan Bergambar (45)

Img_0313
01-04-2007
Sedaplah Yani senang pulak tu nak buat. TQ
Laporan oleh: Noreen

ur welcome

Kapple
04-04-2007
dah buat 2x, last week ngan apple hijau & kali ni ngan apple merah...bahagian atas merekah sket then kek agak garing...mmg mcm tu ker?TQ ,next time leh cuba lagi
Laporan oleh: rrozie17

mungkin oven rrozie17 terlebih panas.. next time, try kurangkan suhu oven

Kek_apple_yani
04-04-2007
Minggu lepas buat nii...bestlah Yani. Senang!!
Laporan oleh: sitiazma

sitiazma.. resipi ni khas utk awak yg sibuk tu..heheh

Apple_cake
26-08-2007
rasa ok cuma merekah skit,next time kena turunkan suhu :)
Laporan oleh: tulip77

mungkin sebab bakar dlm bekas poundcake kot..

Kek
18-11-2007
dah buat. sedap! letak pewarne oren kasi kaler die terang skit..tq!
Laporan oleh: uruchan

idea yg baik tu..

22-12-07_1009
23-12-2007
tadaaa.. buat kali kedua.. licin jugak.. hehe.. biaselah gmbr xcantik tp sedap..
Laporan oleh: rubyhani

gambar x cantik takpe.. dpt tengok report ni pun dah happy

P1010138
24-12-2007
Hasil dari saya, mgkn over beat, tekstur kek agak berderai..Apa pun sedap..TQ Kak Yani
Laporan oleh: MamaInaz

emm.. naper ye.. mungkin juga kot

Apple_cake
29-12-2007
sy guna apple hijau.. rasanya best, masam2 manis
Laporan oleh: nor_67

oh ye ke.. nanti bolehlah try juga

Copy_of_imgp4073
05-01-2008
ini la dia kek epal saya... sedap!!
Laporan oleh: tuberose78

yumm..yummy..

Picture_1309__small_
08-01-2008
wat semlm..sedap..very soft..tengkiu yani
Laporan oleh: junjs11

tengkiu 2 u 2 :)

005
12-02-2008
Tq Yani. Sedap sangat. Fieza tambah walnut kat dlm adunan tu & tabur kat atas kek. Hb puji sedap. Lain kali blh doublekan adunan.
Laporan oleh: fieza_fwwt

Nampak pun menyelerakanlah..

Dsc00807
01-03-2008
Sedap, tp guna bekas besar so kek jd 1" je tebalnya.best mkn pns2.TQ 4 d'resepi
Laporan oleh: Aziemas

kalau nipis.. potong jd btk stick.. mesti nampak cantik..

Dscn1468
28-06-2008
lega..,menjadi gak kek ni w/pon guna pemukul telur & guna susu segar,tq byk ya tuk resipi ni,sedap.hb pon senang hati mkn.hi ha...
Laporan oleh: ctie_ris

tq jugalah sudi try resipi ni

Apple_cake1_copy
30-06-2008
ain guna self-raising flour.. tak jadi padat mcm yani punye... tp rasa mmg sedap, fikir nak tambah sebiji lg epal next time buat. Terima kasih sharing this recipe, memang sedap sgt.
Laporan oleh: ainulyusri

cantiklah rupa kek tu

Dsc00195
14-07-2008
dah lama buat kek ni, baru nk htr report.. sedap le, suke rase die...
Laporan oleh: ieyra

tima kaseh krn try resipi ni

Imgp4233
15-07-2008
Letak kepingan epal diatas then taburkan gula+serbuk kayu manis.... sedap. Texture kek ni memang mcm muffin eh?
Laporan oleh: skyblue

a'ah.. lebih kurang macam muffin

Dscn1575
22-07-2008
buat lg (2 adunan),guna tpg kek+1sb tpg kastad(bg kuning skt),tabur kismis skt,jgn marah ya :D.tq byk ya
Laporan oleh: ctie_ris

ehehe apa nak marah.. ok lah tu berkongsi idea

Apple_cake
31-07-2008
Guna loyang besar, dah le jadi nipis keknya. Memang sedap makan dimakan masa tengah panas. Anak2 siap curah ngan Hersheys chocolate syrup lagi. Kena buat lagi ni...nak try guna epal hijau pulak.
Laporan oleh: rossitamz

kalau loyang besar kena double resipi kot kan.. kalau nak tebal.. anyway tq k ita.

Apple_cake
01-08-2008
Sedap. Gebu dan kurang manis.
Laporan oleh: hazila

nampak sedap je apple slice kat atas kek tu

Img_1772
01-08-2008
yani..saya dah buat tp applenye kat bwh..knp ye?anyway sedap n keknye pn lembut..tq yani=)
Laporan oleh: zana08

emm.. kenapanye.. sorry tak tahulah..

Apple_kek
02-08-2008
gambar2 laporan kat sini sume cantik dan menggoda..so mummy pun try ler..memang sedap..thanks yani..
Laporan oleh: Mummy7857
Kek_epal
07-08-2008
kali nih lulus ngan cemerlang...hehehe... bakar 170d,30minit jek :)
Laporan oleh: tulip77
Imported_photos_00310
26-08-2008
Sedap......thanks yani
Laporan oleh: ziehelmy
Img_2572
27-08-2008
Smlm thp kejelesan melampaui batas, tgk kek kak zie mlm tu jugak ku berperang kat dapur...ehehe..brgnyer senang sume ada kat umah, tapi dia punyer result mmg best lah kak yani.. giv me 5!!! tq
Laporan oleh: Natto 1
Dsc02498
29-08-2008
Yani... apple cake versi cuppies... sedapnya...
Laporan oleh: Kak Ton

bila hb tengok gambo ni dia kata.. dah lama sy x buat kek ni.. uhuhu memang lama betul lah

Apple_cake
08-09-2008
1st time buat menjadi... sedap, thaks k yani 4 d recipe...
Laporan oleh: iezamel78
Epel
30-11-2008
request org2 yg tgh kelaparan musim sejuk2 nih! sedap! tapi kene up 10minit lg sbb tgh tk msk n merekah ler pullok.. ppon thnx k.yani! ade lebihan apple leh wat lagik...
Laporan oleh: hana6877
Apple_cake__1_
30-11-2008
1st time makan apple cake... sedap! TQ kak yani
Laporan oleh: 14sept
18032009253
17-03-2009
Jadi...but tawar ckit...agaknyer epal kecik sgt n terkurang gula...laen kali nk cuba buat lgi lah
Laporan oleh: norazlynn22
Img_6214
07-05-2009
mudah dan sedapp..thanks akak
Laporan oleh: aishaheer
Kek_epal_2
22-05-2009
Sedap kek ni.. nak buat pun mudah.. buat untuk base kek hari jadi anak
Laporan oleh: juwitajamaludin
Apple_cake
27-05-2009
cmnii rupanyer rase kek epal..sedap n mudah cara buatnyer. lenkali boleh buat lg.tenkiu k.yani
Laporan oleh: sakura>emi
Ca_apple_cake_04092009
07-09-2009
Walopun merekah, tetap best rasanya..hehhee! buat 2 adunan dpt 2 biji kek. utk bonda & mil..thank you k.yani.
Laporan oleh: cinteati
Apple_cake1
17-12-2009
Mr hb suke rasa kek nih..sedap la kak..buat 2 adunan sekaligus..hehe..thanks 4 da recipe :)
Laporan oleh: HaSue
Dsc00588
24-12-2009
dh lama cuba fist time buat menjadi, siap buat 3 aduan sekali, thank k.yani muaaaah
Laporan oleh: ima1005
Dsc00096
02-01-2010
sedap..dah byk kali buat..
Laporan oleh: cikmanis
P1300383
07-02-2010
kek epal ni sedap sangat,mak Kiah suka sangat.Kiah buat kek ni untuk birthday Mak.Kak Yani,TQVM for te superb resepi.
Laporan oleh: kieyah
Dsc01026
21-03-2010
apple cake yang sedap sangat....and sangat senang...akan buat lagi...yummy!
Laporan oleh: marzamworld
Apple_cake
23-07-2010
Yani saya menggunakan apple hijau sebanyak 3 biji. Rasa keknya sangat sedap setelah disimpan semalaman. Cukup rasanya manis dan masam. Terima kasih atas resepi yang mudah ni.
Laporan oleh: maladong
Applecake
25-12-2010
sangat best!!
Laporan oleh: izahdaut
Dscn2668
14-01-2011
alhamdulillah menjadi. hubby pn ckp sedap. lain kali boleh double kn bahan. tq yani =)...
Laporan oleh: intan67
Img_6291
08-04-2011
tq yani....resepi kek ni sedap..anak2 akak suka...
Laporan oleh: sofiah uzair
Dsc04933
12-05-2012
baru buat mlm td..tp tektur die x same mcm yani..maybe sy t'lbih pukul telur..ahaks..tp yg penting..sedap..sy trus wat 2 adunan :P
Laporan oleh: anime5184
Myr_apple_cake
17-07-2012
thx for the great recipe. simple & sedap sgt. atas die letak cinnamon & brown sugar, jd mcm crust. tu yg kaler die gelap tu. thx again!
Laporan oleh: moonbug
Img_0689
21-06-2013
thanx for d resepi...sedap kek ni walaupun x comel macam tuan punya...sekejap je licin :)
Laporan oleh: azmiza_12

Komen (48)

26-03-2007, inaz komen :

bestnya kalo ade blueberry fresh...kat M'sia mahal sesangat..


26-03-2007, miza komen :

kak yani guna epal hijau ke merah ?


26-03-2007, yani komen :

Inaz.. kat sini pun taklah murah.. >> miza, epal merah.


26-03-2007, zaliana komen :

yani..epal tu tak termendap kat bawah kek yer??


26-03-2007, Mat Gebu komen :

yani......beri biru tu mahal sgt....baru2 nie mat pegi Jaya Jusco (Tebrau City)....satu pack (tak ingat berapa gram) harga dia RM16+. Mula2 macam nak beli tapi masa sama mat dah beli strawberry (RM12 satu pack) dan raspberry (Rm14 satu pack). Tapi yg strawberry tu mahal pun mat puas hati sebab bukan je segar tapi manis (diimport dari Korea), selalu beli yg diimport dari arab rasa dia tawar hebey..tapi murah skit. Mesti kek epal yani nie moist kan dan lemak sebab guna krim.....


26-03-2007, alma komen :

mmg pun blueberries ni mahal cik mat, khasiatnyer pun tggi; leh halang cancer, leh stabilkn gula dlm darah..& haa ni yg paling best, leh boost-kan memory :)


27-03-2007, zyrex komen :

kak yani.... menyelerakanlah kena try ni.... yg pasti mesti best betul tak!.


27-03-2007, Noreen komen :

Yani, resepi you nie pakai 80g gula halus + 2 sudu besar gula boleh explain tak sbb tak faham sgt?


27-03-2007, sitiazma komen :

yani-wipping cream/fresh cream tu dlm bentuk cecairlah kan?ke kena pukul sampai kembang dulu?tadi pergi cari kat market-takde pulak ala2 nama freash cream,pening betul la kat german ni :p.So takleh buat kek apple malam ni..


27-03-2007, yani komen :

Noreen, 2 sudu besar gula tu utk letak dalam epal, 80g tu pukul dgn butter.. >>sitiazma, dalam bentuk cecair. Fresh cream tu tak perlu pukul sampai kembang.. just campur je.. kalau takde juga boleh guna fresh milk. >> Zaliana.. epal tu tak mendap ke bawah.


11-06-2007, Aziah komen :

yani....dah buat kek tuh senang jerkkk..n sedap...tq ;)


11-06-2007, adar komen :

kawan2....mane nak cari fresh cream tu yek...tq


11-06-2007, adar komen :

sbb tak biasa buat kek....kurang tahu lak..


11-06-2007, adar komen :

sedapnye...tak sabar nak buat dan rase kek ni....tq yani.


03-07-2007, najah_82 komen :

ni lah first cake dr myresepi yang kte mule2 cube dulu...fuhh menjadi...mak pon puji kata sedap...kalo tak payah gak tu nak dpt pujian..tapi adunan ni dapat skit je la...skali ngadap dah abis....rasenye dah 3 kali wat...nice to try...time kasih kak yani ek..


04-07-2007, yani komen :

eheh.. sonoknya dgr najah... adunan memang sket.. kalau nak banyak kena double ke.. saya selalu buat sket sebab hanya 4 org je dlm family ni.. buat sket senang abih.. lepas tu boleh masak benda lain pulak.. ;)


30-07-2007, ikanpatin komen :

semalam masak tapi dah licin baru teringat nak amik gambar. Thanks.. 1st time buat kek yang jadi. Suami pun puji sedap.. (--,)


25-08-2007, tulip77 komen :

i nk try la resepi nih, sbb nmpk mudah & yg penting adunannya sikit..heheheh


26-08-2007, tulip77 komen :

ok...dah try pg td. sedap sbb kek ni tak manis tp sbb apple tu dah masak ngan gula so balance rasanya. i double adunan nih, tp guna 1 bj apple & 1 bj pear, mmg sedap,lembut & mudah nk buat :)


26-08-2007, tulip77 komen :

yani nk tanya skit & out of topic :) ada beza ke klu subtitute whipping cream ngan fresh milk? & thick cream tu apa? & freah cream yg mana satu? i mmg confius nih....


26-08-2007, yanns4 komen :

kak yani..nk tanye..baking powder ni satu sudu penuh ke kene ratakan?..pastu kalo gune tpng naik sendiri takpeke?..xyah letak baking pwdr la kan??..ermm slalunye kalo resepi2 yg pakai sudu ni kene penuh menggunung ke kene ratakan?..sori ye soklan budak br nk blaja..hehhe..


30-08-2007, najah_82 komen :

ar...wat dah..tp saiz epal kesah tak? sy gune epal besar..kuikuikui...jd terlebih moist lak...pastu bhgn bwh kek melekat..sbb epal terbyk kot..huhu..but nice anyway...sedap...dah 4 kaliwat dah pon..ahaks..thanks kak yani...nanti kite wat laporan ek....


30-08-2007, yani komen :

yanns4.. sorry baru perasan soklan ni.. baking powder tu 1 sudu ratakan.. tp sy guna sudu utk sukatan.. bukan utk kacau tea.. kalau guna tepung naik sendiri dah tak perlu guna baking powder.


30-08-2007, yani komen :

najah.. 4 kali wat.. 4 kali ke jadi macam tu?... mungkin dah terbanyak epal kot.. eheh.. orait.. akanku tunggu laporan dari mu cewahhh...


30-08-2007, yanns4 komen :

owhh okeh2...tq kak yani...sbb slalu konfius bab sudu2 ni...sudu yg mkn nasi tu kan...ekekeke...yeay2..nk try wat pasni..


19-11-2007, nurnikisha komen :

hi yani...kish baru pas bake cake ni td...it was excellent!!thanks a lot...hehe..pas ni nak try buat kek pisang yani lak..ari tu buat banana caramel cake..sedap gilos gaks!!!hehe..looking fwd 4 ur upcoming recipes...bye :)


14-12-2007, tuberose78 komen :

yani, nak masak kek nie mmg tak perlu panaskan oven dulu ekk?? sbb i tgk kalau dlm resepi muffin, kita mmg kene panaskan dulu oven... naper kek ni tak perlu panaskan oven dulu?? musykil & conpius...


18-12-2007, rubyhani komen :

hai dah buat dah tadi senang sgt2. tepung gandum ganti ngan tepung kek. pastu gula halus sy guna gula icing then guna nestle cream yg dlm tin biru utk gantikan fresh cream. best sgt mkn panas2. family semua suka. mak kata mcm kek kat hotel. hehe...cuma adunan ni utk loyang kecik je loyang sy besar jd kekya tebal 1" aje.huhu tp xpe ttp sedap. gmbr x sempat nak amik dah licin. tq yani.


29-12-2007, nor_67 komen :

yani, boleh nor tau mcmna nak buat apple dia tak mendap kat bawah? sbb yg saya buat applenya mendap dan berderai skit. tq yani, resa cake ni sedap dan tak muak sbb sy guna apple hijau


21-01-2008, oven komen :

dah 2 kali buat.1st time pon dah jadik apa lg buat lg ler.bila nmpak epal trus tingat resepi ni.yam3x cedap!!


02-02-2008, mariakl komen :

hai yani, thanx sb bg resepi ni..simple je bahan2 dia tapi sedap.. i dah 3x buat kek ni..memang sedap


18-02-2008, uminaj komen :

i bru try...1st time buat lembik skit le...ms masukkan susutu, nape dia jg berketul2???dia x sebati pun ngan susu & tpg...bila bakar apple tu mendap & lembek bhgn bwah...nape ek???2nd time pun jd ketul2 gak...mmg pukul mentega tu dulu ka???selalunya kta pukul telur & gula dulu kan...orrr i silap????tlog la jawab...sian i, dlm kemusykilan....


31-08-2008, MasDiana komen :

Kek ni moist dan gebu ker?


08-02-2009, honeysnur komen :

k.yani..kalau nk sukat pakai cawan cmane ek sukatannye,,:)


19-05-2009, k.tirah komen :

sya dah bt kek ni mg lps,sdp...honeysnur dlm cwn lbh krg mcm ni 100g mentega= 1 cwn, 80gula=2/3 cwn,150g tpg=11/2 cwn. maaf le yani pandai2 plk ubahsuai dlm sktn cwn. p/s guna cwn yg sama saiz semasa menyukat bhn2nya.


21-05-2009, ainsalsabila komen :

exited nak try la ..


07-09-2009, cinteati komen :

seronok bila buat kek ni.. bau sedap, rasanye lg la sedap..:D tq ya k.yani for sharing resipi..


12-10-2009, santhi_27 komen :

It was fabulous...I did it yesterday..every1 loved the cake..The taste was so smooth..the milky n buttery taste with apple chunks was like heaven..Thanks for sharing the resipi..


18-12-2009, cikmanis komen :

baru cuba ptg tadi.. rasa creamy gitu.. sbb taruk cream kot.. nway.. very nice.. x too sweet.. skali ngap jer..


31-01-2010, asmahamir komen :

teringin sangat nak cuba


04-02-2010, Mrs.Wagnid komen :

nak cuba la..ni nak tnya la k.yani cmna nk beza kek yg telurnya asingkan & x..ade beza ke 2 cara tu..sorila bru nak bljr msk ni.. :p


02-04-2011, murnie7 komen :

akum... saya baru nak cuba resepi ni, tapi x jumpa la fresh cream/ whipping cream. nak cari kt mana yer?


07-04-2011, salwani komen :

assalamualaikum...kak yanie...saya try buat kek ni pagi tadi..keknye lembut...tapi,bahagian atasnye,merekah....kenapa yek...saya guna susu cair menggantikan frers krim...mungkin sebab tu kot?


08-04-2011, anaz1977 komen :

salam murnie7, sya tlg jawabkan ok. whipping cream bole dpt kat kedai jual barang kek or supermarket bahagian sejuk. dekat2 dgn keju, buter dn yg sewaktu dgnnye. kat glossary ada gambr whipping cream ni. 1 kotak kecik rm5-rm6 lbh. kat giant ada rasanye.


09-04-2011, murnie7 komen :

wslm anaz1977. tq bg info.. puas saya cari kat bahagian tepung n kek, rupanye kat bahagian lain duduknya. dah tgk dah rupa whipping cream kat glosary ni... x terpikir nak search kat ctu.. tq again..


16-07-2011, kathyazfar komen :

dah try buat kek ni~ sedap & senang nak buat~ tq yani~ sy mintak izin share resepi ni kat blog sy ye~ tq~


21-06-2012, jue64 komen :

sedap & mudah kek epal yani ni.. sy wat pada 15 jun ari tu.. pasti akan wat lagi..tkasih yani sudi kongsi resepi..


17-07-2012, moonbug komen :

mmg sedap n simple.. saya x guna cream pun. replaced dgn susu sejat je. alhamdulillah jd.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd