Google+

oleh: T-cherHas Donat Jagung

P1010246

Resepi donat daripada kakak ipar. Donat lembut, lemak dan juicy.Mudah disediakan.........tak perlu canai pun.


Created on : 25-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi T-cherHas




Bahan-bahan ( 30 biji )

  • 1/2 kg tpg gandum
  • 1/2 paket yis mauripan (6 gm)
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 1 cawan air suam
  • 1 sudu besar gula
  • secubit garam
  • 2 sudu besar mentega/marjerin
  • 2 biji kentang direbus dan dilecek.
  • 1/2 tin jagung manis krim(sweet corn cream) Ayam Brand atau apa2 je.

Cara-cara

  1. Rendamkan yis dlm air suam dan susu pekat.Biarkan sebentar hingga yis kembang.
  2. Letakkan tpg gandum dlm dulang/talam besar.Masukkan gula dan garam.Gaulkan.
  3. Masukkan mentega dlm tpg tadi.Gaul sehingga sekata dan menjadi breadcrumbs.
  4. P1010259
    Masukkan ubi kentang , jagung manis dan gaul sekata.
  5. Masukkan bancuhan yis sedikit demi sedikit sambil mengaul dan menguli adunan.
  6. Uli sehingga tidak melekat di tangan dan doh jadi licin.
  7. Ambil sedikit adunan doh,leperkan,tarik ke belakang dan jadikan bulat-bulat kecil. Rehatkan sebentar/biar kembang.
  8. Buat lubang di tengah dgn jari dan jadikan bentuk cincin.
  9. Gorenglah dlm minyak yg telah dipanaskan dgn api perlahan. Guna lidi sate utk membalik dan mengangkat donat.
  10. Salut dgn gula halus atau gula aising setelah donat sejuk.








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (8)

25-03-2011, T-cherHas komen :

Sebenarnya ada beberapa resepi donat dah saya cuba......inilah donat yg paling digemari oleh anak2 dan rakan2 selain donat cream cheese.


25-03-2011, jade amira komen :

slam T-cherHas...ni jade nak tanya sikit,donut ni sama kh mcm dunkin donut?sebab jade nak cari donut cm tu lh....


26-03-2011, zaheehanim komen :

kalu pakai mauripan satu packet 11gms ada masalah x..x muh simpan2...nak kena x tambah sukatan?


26-03-2011, NorOrchid komen :

saya nak tya jagung tu tah yah blender dl ke?


26-03-2011, farahidayu komen :

nak try la.....


26-03-2011, zaheehanim komen :

saya dah buat..alhamdulillah..jadi dan sedap..mula2 risau jugak takut x menjadi..tawakal jer...cuma kan bhn2 ini saya ada tambah sukatan sweet corn cream saya guna 1 tin, mauripan 11gms satu packet dan tepung 1kg. anak2 suka, hubby kata ok..jiran2 dapat merasa..terima kasih.


29-03-2011, T-cherHas komen :

Hi,Jade...K.Has rasa mungkin donat ni tak sama mcam Dunkin donut,tapi cubalah kot2 mana tahu Jade lebih suka berbanding dunkin donat. Zaheehanim....wah baguslah dah cuba resepi ni.betullah tu....kalau nak buat 1kg tpg, double kan je sukatannya. NorOrchid.....kalau nak blend sweet corn tu boleh juga, tapi kalau K. Has lebih suka ada sikit rasa biji2 jagung.Nanti cba ye, then berilah lap.


29-03-2011, T-cherHas komen :

Salam....farahidayu....cubalah, rasa donat ni sangat sedap, K. has yg tak berapa meminati donat pun rasa suka makan donat. Then, kalau dah buat nanti berilah laporan ya.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu