Google+

oleh: beldandy Oreo Cheese cupcakes

Tumblr_li4axw3uqw1qa2xsmo1_400

Adapted from Martha Stewart. Sedap di makan sejuk.


Created on : 25-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi beldandy




Bahan-bahan ( 30 bj )

  • 42 ketul biskut oreo. Asingkan 30 biji dan lebihnya di cincang. Sukahati nak big chunk atau samll chunk.
  • 500g cream cheese
  • 1 cup gula caster
  • 1 tsp vanilla
  • 4 biji telur, suhu bilik di pukul sedikit
  • 1 cup sour cream. Boleh ganti dgn yogurt kalau takde.
  • Sedikit garam

Cara-cara

  1. Panaskan oven ke suhu 155C. Susunkan papercup dan masukkan seketul biskut oreo ke dalam setiap papercup.
  2. Pukul cream cheese sampai dia lembut. perlahan-lahan masukkan gula. pukul sebati. masukkan vanilla.
  3. Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil memukul. scrap tepi bowl jika perlu. Kemudian masukkan sour cream dan garam. Pukul sebati.
  4. Masukkan biskut oreo yang dah di cincang tadi dan gaul rata.
  5. Seterusnya, isikan papercup berisi biskut oreo tadu dgn adunan. Bakar selama 22-28 minit. Lepas bakar sejukkan at least 4 jam (lebih bagus semalaman).

Tag

kek dessert









Laporan Masakan Bergambar (2)

Oreo_cheesecake
27-08-2011
ni gambarnya.. :) thanks bel for the recipe :)
Laporan oleh: bellereoz

wahhh cantik cuppies bellereoz! tahniah dah berjaya!

Oreo_cheese
12-11-2011
hee..sy pegi blend oreo tu..lain warnanya tp still sedap :D
Laporan oleh: yayah303

yang penting sedap kan?


Komen (29)

25-03-2011, Nurul77 komen :

Best nih! X pernah terpikir nak wat cheese cupcake... thank u thank u


25-03-2011, yongnani komen :

waaaa....sedapnya...gmbr pun menggoda diriku ini...huhuhu....


25-03-2011, chejan komen :

ermm yummy, oreo tu nak dicincang skali ngan creamnyer ker?


25-03-2011, beldandy komen :

Chejan, bel cincang aje dgn krimnya. kat sini ada few flavour kan? so blh guna yg berlainan flavour.


25-03-2011, SITISARKAWI komen :

yUMMy....sedapnyer.....nak try buat la...TQ


25-03-2011, chejan komen :

ok bel, thks for the info..


25-03-2011, kak fida komen :

hai bel..mmng sdp cheesecake ni...rcp lebih kurang mcm Oreo Mini Cheesecake yg ade kt dapur akak...cume gmbr jer kurng mengncm...heee... :)


25-03-2011, beldandy komen :

owhh akak leatk mini ya..patutla td search tak jumpa. Bel tak nak letak resepi yang sama hehehe sorry.


25-03-2011, cahayer komen :

nak trylah...


25-03-2011, zaraiesya komen :

ermm sedapnyer...bel,ni nk pkai paper cup yg size m tu ker....


25-03-2011, nazhahmad komen :

dear..kalo xmo bakar pun bleh kn...


25-03-2011, Gynaelenna komen :

hi bel..i nak try buat la malam ni..nampak mcm sedap jer..


25-03-2011, T-cherHas komen :

Macam sedap je.....nak kena cuba ni, anak2 pun memang suka masakan berkeju.


25-03-2011, zaleayalea@yahoo.com.my komen :

1 cup bersamaan berapa gram ye beldandy....TQ


25-03-2011, idahakim komen :

sedapnyer....boleh la cuba ni..anak2 semua suka ..


25-03-2011, emyl komen :

nk cba gak...i minat cheese....thanks


25-03-2011, fionabee komen :

hmm yummy


26-03-2011, beldandy komen :

zaraiesya, M la kut :) agak2 muat biskut oreo tu.


26-03-2011, beldandy komen :

zaleayalea, 1 cup gula = 191.6g, 1 cup sour cream = 220g


27-03-2011, ct_miera komen :

cheese apa yg diguna eh? kalau kita nak g beli kat pasaraya kna beli yg jnis mcm mana untuk buat oreo cheese ni??


27-03-2011, Gynaelenna komen :

i dah buat tapi kenapa lembik sikit bel?,kena masuk freezer baru sedap..


28-03-2011, PinRiezal komen :

mmg sedap!!tapi sori tak sempat letak gambar ..tadi petang ada buat potluck so belum sempat apa apa..dah habis..


29-03-2011, beldandy komen :

Gynaelenna, mmg HARUS masuk fridge dulu before makan. :)


29-03-2011, beldandy komen :

ct_miera, guna creamcheese. ramai yg suka philadelphia brand. Ada yg kata tatura punya rasa cam kelembuan skit :P


30-03-2011, hantukapan komen :

wow . SUDAHH HUNGRY dibuatnya


14-04-2011, mama_alia komen :

hi, gune plain yogurt boleh ek.. plain yogurt tu sm seperti yogurt berperidsa tu ke? ada byk jenis..bleh gune yg bertulis "plain", baru belajar nk buat..:)


15-04-2011, beldandy komen :

Boleh aje yogurt tu. kadang2 bel nak sgt makan cheesecake tapi yogurt anak je ada dlm fridge so bantai je la..ok juga..tak effect sgt flavour dia :P


27-08-2011, bellereoz komen :

baru buat td... :) sedap~ tak sempat nak sejukkan.dah ngap 1 cup..hehehe....sy suka mkn panas2...


29-03-2012, akiss komen :

Dh try wat smlm...n my hsband puji sedap...xsempat nk sejukkn die dh mkn dlu 2 bijik...heheheheh...thnx 4 resepi...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd