Your MyResipi.com has been updated. To get started with new version of MyResipi.com, Reset Your Account Password using Forget Password
If you face any problem, please contact us at support@myresipi.com

Resepi Kuih Kundas

 Submitted By On 26 March, 2007
Category: 
Cuisine: 
Preparation time: 
Servings: 
0 Persons
Description

Resipi bonda yang simple tp enak dimakan di waktu pagi atau petang...

Ingredients
  • 110ml air
  • 225g tepung gandum
  • 120-150g gula halus (dlm kurang dr 2/3 cwn gitu) - resipi ni tak sensitif sukatan, so jgn riso guna sukatan tepat sgt...
  • 1 sdk soda bikarbonat
  • Minyak untuk menggoreng
Instructions
  1. Gaul rata ke semua tepung, bikar dan gula. Kemudian, tuangkan air dan dgn menggunakan tangan aje, kacau semua bahan td dengan air tu. Tak payah uli lama2, smpai semua dah jd cam gambar ni, kire ok dah. Biar skjap, dalam > 30min (leh tutup dgn cling film, xyah pun xper janji jgn lalat dtg dah lerr…). Adunan ni tahan hingga semalaman (kalau nk mkn srpn esok paginye tu, mlm leh bancuh & simpan).

    kundas1.jpg
  2. Alas tangan dgn tepung sket (agar tak melekat), ambil sket adunan, dlm sebesar bola ping-pong (saiz ikut suka tp jgn tebal sgt), then leperkan guna rolling pin (board utk meleper tu pun kene diletak tepung sket je). Buat ler smpai abih (spt dlm gambar).

    kundas2.jpg
  3. Panaskn minyak. Dgn api sederhana kecil, masuk satu persatu. Bila satu side dah menggelembung, baru balikkan (flip to the other side). Dia garing sekejap je, tu yg api kene kecil kalau tak dalam x masak. Rupa kuih kundas dah siap digoreng (sblm goreng saya potong dua sbb beso benor hehe…). Siap dihidang!

    kundas3.jpg
Tags 
Related RecipesSee All
Recipes You May LikeSee All