Google+

oleh: alma Kuih Kundas

Kundas_ready

Resipi bonda yang simple tp enak dimakan di waktu pagi atau petang...


Created on : 26-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi alma




Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 225g tepung gandum
  • 120-150g gula halus (dlm kurang dr 2/3 cwn gitu) - resipi ni tak sensitif sukatan, so jgn riso guna sukatan tepat sgt...
  • 1 sdk soda bikarbonat
  • 110ml air
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Kundas1
    Gaul rata ke semua tepung, bikar dan gula. Kemudian, tuangkan air dan dgn menggunakan tangan aje, kacau semua bahan td dengan air tu. Tak payah uli lama2, smpai semua dah jd cam gambar ni, kire ok dah. Biar skjap, dalam > 30min (leh tutup dgn cling film, xyah pun xper janji jgn lalat dtg dah lerr…). Adunan ni tahan hingga semalaman (kalau nk mkn srpn esok paginye tu, mlm leh bancuh & simpan).
  2. Kundas2
    Alas tangan dgn tepung sket (agar tak melekat), ambil sket adunan, dlm sebesar bola ping-pong (saiz ikut suka tp jgn tebal sgt), then leperkan guna rolling pin (board utk meleper tu pun kene diletak tepung sket je). Buat ler smpai abih (spt dlm gambar).
  3. Kundas3
    Panaskn minyak. Dgn api sederhana kecil, masuk satu persatu. Bila satu side dah menggelembung, baru balikkan (flip to the other side). Dia garing sekejap je, tu yg api kene kecil kalau tak dalam x masak. Rupa kuih kundas dah siap digoreng (sblm goreng saya potong dua sbb beso benor hehe…). Siap dihidang!

Tag

kuih-muih








Laporan Masakan Bergambar (8)

19-04-07_0809
19-04-2007
waaa....xjd la k.alma..x gelembung mcm akak punya..tensionnye..nk buat lg nti..
Laporan oleh: hzasabrina

laa siannye, jgn tension, dugaan le tu, baru skali, jgn mengalah! kuih ni xler rumit mana eh...mmm....jom wat post-mortem!

Pb250003
25-11-2007
ini gambarnya, xjadi
Laporan oleh: hooiyee

adusss...siannya..keras ke gak?

Kuih_kundas
08-03-2008
Thks...menjadi jugak....Actually sambil buat sambil jenguk2 tv smlm. Dah tuang air baru terperasan lahh...salah sukatan. Tambah tepung tambah gula..tak timbang2 lagi. Berserah saje...Alhamdulillah ok.
Laporan oleh: Mama chombi

Alhamdulillah...alma dok riso ramai yg xleh wat pdhal wat kundas ni sng sgt..mm....

Kuih_kundas_alma
13-12-2008
buat sarapan,sedap dimkn begitu saje...garing di luar,lembut di dlm...mmm...mcm si pak tongko jugak tapi rasenye berlainn sikit...tq alma atas resipinye... )
Laporan oleh: kak fida

Welcome kfida...kundas ni set2 org perak cam alma ni tau ler heheh

Qq_029
23-12-2009
inilah hasil cubaan saya..buat minum petang..makan dgn kacang merah yg kebetulan ada lebih masa mak buat kuih pau...thanks alma..my family suke..
Laporan oleh: goldenmanja

welcome! kuih ni bley lg menggelembung, xyah perap pun dh ok :)

003
12-07-2011
pertama kali buat...dan jadik pulak...naik cantik,mengelembong mcm bom,garing di luar lembut di dalam...kalau kat melaka nie kita panggil kuih bantal atau kuih boom...lawannyer dgn kuah kacang.
Laporan oleh: ctfatimahabkarim@yahoo.com
003
12-07-2011
pertama kali buat...dan jadik pulak...naik cantik,mengelembong mcm bom,garing di luar lembut di dalam...kalau kat melaka nie kita panggil kuih bantal atau kuih boom...lawannyer dgn kuah kacang.
Laporan oleh: ctfatimahabkarim@yahoo.com
003
12-07-2011
alhamdulillah jadik...kat melaka org panggil kuih bantal atau kuih boom..lawannyer dgn kuah kacang.
Laporan oleh: ctfatimahabkarim@yahoo.com

Komen (26)

26-03-2007, hzasabrina komen :

mak kita pnggil kuih potas..mmg sedap klu mkn panas2..tp bile dh sejuk mak aiii liat bbenor..


26-03-2007, mazurah komen :

bestnya resepi ni..teringat masa kecik-kecik dulu ..makan kundas tepi sungai perak bersama dengan kuah nya yang rasanya manis-manis pedas


26-03-2007, mazurah komen :

550g gula halus ..betul ke ni....lebih 1/2 kg gula nih


26-03-2007, Rahmawati komen :

ye la mazurah...dulu I makan kat Bagan Datoh, cicah ngan kuah kacang..dah b'kurun2 x mkn kuih ni. Bole cuba ujung mggu ni


26-03-2007, alma komen :

**mazurah, thanks for asking...dh betulkan tu, typo. **haiza, aritu akk wat, xt'pk pun nk share kt cni tp tiba2 je tukar pkran :), kalo xmo liat, jgn wat tebai2, akknyer, sejuk pun bedal abih, xler liat mana ** rahmawati, i mkn kosong gitu jer sbb dia dah manis dah, lenkali leh wat tawar sket & cicah kuah pe2 hehe....


26-03-2007, Mat Gebu komen :

kalau cicah kuah kari pun sodap nieee...lagi satu kalau kita tak leperkan nanti jadi macam kueh "bom" ke?


26-03-2007, alma komen :

kalau xleperkan, xleh jd ler rongga2 tu, sbb masa memasak dlm kuali tu dia akan menggelembung. kalau bulat segedebuk, rasanye cam xleh ler cik mat..ntah..u try ler tgk sbb kalo tebal tu mmg xleh nk makan ler sbb kerasssss + liattttttt


27-03-2007, Noraqim@yahoo.com komen :

Sedap kuih ni nanti boleh buat untuk sarapan pagi


27-03-2007, enam putera komen :

Cik mat, ni kalu kat s'pore dipanggil kueh jeneket ker?tp takder soda bic, cuma potas, masa kecik2 dulu cicah ngan sambal tumis cair... kalu musim dian, cicah ngan gula dian...alamak, menitik plak ayaq liuq....


28-03-2007, mimiyus komen :

boleh tak kita tak letak gula sbb saya rasa nak cicah dgn sambal tumis la, adoiii terliur.....


30-03-2007, alma komen :

mimiyus, yg alma tau le kan, konsep kundas ni manis & xpenah pun cicah pe2...tp, cam yg lain ckp leh cicah tu ini, pe salahnye kan, pelbagaikan cara makan. lain negeri/a lain cara. mimiyus try arr tp takut jd cam ada rasa bitter bikar tu je arr nnt, kut la kan...alma xpenah wat sugar-free pny kundas hehe


19-04-2007, hzasabrina komen :

nape x gelembung cam akak punye ek?agaknye kita kurang letak bicarbonate kot or kita x rolling..tekan2 guna tangan je..ank kita pun sibuk gak nk guna rolling pin so nk cepat b/fast pg tadi tekan2 je pakai tgn..bila dh siap ank kita mkn tp xhbis2..agknye dia dah boring x leh kunyah dia cecah ngn air milo..hehehe..liat agaknye..hbby ckp ni mkn tepung ke tnh liat..uwaa...geramnye x jd..nti nk wat lg la...


20-04-2007, syahmi komen :

syahmi buat pun keras jugak...tak gelembung pun..makan panas2 ok le :( x mau ambil gambar ..maluuuuu...


25-11-2007, hooiyee komen :

xjadi tak gelembung. lepas tu I msk 1 sk double action baking powder ia gelembung sedikit. akan cuba lagi


12-02-2008, saharay komen :

Memang sedap kuih ni, ingat2 saya kena letak serbok potes(tak sure namanya tp mcm baking powder)


17-06-2008, UMMU AIMAN komen :

bile tengok kuih ni tak silap saya macam kuih bantal ,betul tak , tapi dalam isi kuah kacang memang sedap.dan saya pun memang tgh cari resepi ni thank alma


26-07-2008, hernilia_82@yahoo.com komen :

Pertama kali buat tk kembang, so cuba kali kedua letak ibu roti sikit(yis) dan perapkan dlm 15 minit. alhamdulilah menjadi naik mcm bom.


25-08-2008, ungu76 komen :

kuih ni mmg sy suka.tp x prnah buat sndiri.nak kena perap lama x adunan nih?


25-12-2008, alma komen :

*hernilia, xperlu yis sbnarnye sbb fungsi bicarb tu dh le kembung/naikkn kuih ni, tp xper la, at leh naik, cam bom lagi hihihi. *ungu, xyah pun xpe, ni kuih emergency hehe..nk jamu guest dtg mengejut pun leh wat kuih ni.


09-06-2009, tuntejay2k komen :

o0o0o0 ni la kuih kundas.. rupenyer beser makan cume kami panggil jemput2 manis.. sedapnyer kuih nih.. nyum nyum nyum


01-10-2009, gendut komen :

soda bikabonat boleh ke d ganti ngan serbuk ibu roti kering. kan serbuk roti pun boleh menaikan adunan 2


27-03-2010, riaputih@yahoo.com komen :

I dah cuba buat 2 kali minggu lepas... Masa goreng memang naik kembung tapi...bila dah sejuk...liat n keras la pulak.. Mcm mana ye nak bagi lembut? I beli kat kedai..kuihnya lembut je... tak puas hati ni...


19-01-2011, alma komen :

gendut: tak pernah try tp dua2 mmg agen penaik, bikar agen chemical, ibu roti agen biological...mgkn nnt kalo guna ibu roti leh beri bau msm2 tu... riaputih: kundas kalo dh masak takkan jd keras kecuali adunan tu keras, tak lembik sket. cuba pi kat blog saya: http://almaraz97.blogspot.com/2010/08/kuih-kundas.html & see sukatannye dlm cwn...kut2 ok :)


02-03-2011, chik zura komen :

klu x silap sy kitaorg pangge kue ni cucoq kembung


02-03-2011, ctzai komen :

ya la..mcm cucoq kembong. puas cari resepi, baru jumpa. klau cucoq kembung mmg org x mkn dgn inti @ kuah, lg pun dh manis, kata alma pun...klau nk ltk inti pun rasanya blh, apa salahnya..kita yg buat dia..


26-05-2011, fareeda komen :

oooo... kuih kundas dgn cucur kembung samalah ya... suami saya org perak .. asyik sebut cucur kembung.. suruh saya buat... saya ingatkan buat macam cekodok dan dicampur dgn gula dan baking powder.. saya pun buat... suami saya kata rasanya bukan mcm nie... .. nie dah dapat resepinya saya nak trylah.. terimakasih alma..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu