Google+

oleh: kak fida ♥Dulce De Leche Marble Cake™

Dulce_de_leche_marble_cake_007

menambah rcp kek marble dgn menggunakan dulce de leche rcp yang dikongsi bersama oleh beldandy....akak sertakan juga 1 lagi cara untuk membuat dulce de leche... :)


Created on : 25-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

  • 1 cawan mentega/majerin (akak guna 1 buku mentega)
  • 1/3 cawan padat gula perang
  • 1 cawan dulce de leche
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 1/2 sk baking powder* (*ayak bersama)
  • 4 biji telur besar - dipukul ringan
  • 100 g coklat masakan - cair

Cara-cara

  1. Pukul mentega/majerin dengan gula hingga kembang lalu masukkan esen vanilla dan terus pukul.
  2. Dulce_de_leche_marble_cake_001
    Tuang dulce de leche sambil adunan dipukul terus hingga rata.
  3. Perlahankan mixer dan masukkan campuran tepung sedikit2 dan akhir sekali masukkan telur sambil dipukul lagi hingga sebati.
  4. Dulce_de_leche_marble_cake_003
    Adunan dibahagi dua dan bubuh coklat cair pd 1 bahagian adunan.
  5. Dulce_de_leche_marble_cake_004
    Marblekan adunan di dalam loyang yang digris dan dialas dasarnya.
  6. Dulce_de_leche_marble_cake_005
    Bakar pd suhu 170C selama 45 min - 1 jam atau hingga masak.
  7. Cara DULCE DE LECHE yang dibakar dlm oven :-
  8. Dulce_de_leche_marble_cake_010
    Tuang susu manis ke dalam mangkuk tahan panas dan alas dengan loyang yang lebih besar.
  9. Dulce_de_leche_marble_cake_012
    Tutup mangkuk yang berisi susu dengan aluminium foil rapat2. Bakar cara water bath selama 1 1/2 - 2 jam dengan menuang air panas ke dalam loyang yang besar tadi hingga paras 1/2 mangkuk berisi susu.
  10. Pastikan air panas ditambah lagi sekiranya hampir kering.
  11. Dulce_de_leche_marble_cake_014
    Kacau dulce de leche hingga rata dan sejukkan.
  12. ***Cara2 mengadun kek boleh dibuat seperti kek marble biasa...pukul mentega dgn gula dulu baru masukkan telur juga esen diikuti dgn DDL dan akhir sekali masukkan tepung seterusnya dibahagi 2 untuk memarblekan adunan... :)








Laporan Masakan Bergambar (9)

Img_1903
25-03-2011
ampun kak fida sayang...nuni tinggal sorg2 skrg.tp pasal tgh gian DDL ni kan, buat jugak separuh adunan.xde loyang kecik, guna aje acuan tart.dptla 8 biji.sebelum masuk oven pon dh terbau2 caramel tu.bila dh masak...gebu, moist, sedap,ape lg nk ckp..mmg best la!!
Laporan oleh: nuni

nuni...1/2 adunn dpt 8 ketoi mkn sorang2 pon dh bnyk tuu...heee...mekaseh krane dh mncube... :)

P1030567
27-03-2011
wat nom ptg td,ujn lak tu,mkn pns2,sdp nye kak,akak llu sblh pon ucu x prasan,.
Laporan oleh: Mariani(KT)

mekaseh Ucu krane dh mncube...hahaaa...cmne nk prasan akak lalu...akak lawo sgt kai kebaya...ucu eksen tk tengok...jeless...ekhehee...wakakaahhh...ketawe golek2 nih....hahahaaaa.... :D

104_0286
29-03-2011
dah buat DLL, kene abeskan cecepat. coklat xde sy guna pes keladi je. layer x jadik lagi...x cun cm cikgu punya...taste x tau camana, belum rasa lagi... :) tq k. fida
Laporan oleh: CheqSueCommot

mesti ade kelainn dr segi rase yer...mekaseh CheqSue krane dh mncube... :)

Kek_marble_1
03-04-2011
pas kemas dpur td, trus wat kek ni.. x sabar punya kes la ni.. sedap.. TQ kak fida
Laporan oleh: nurizatti

mekaseh nurizatti krane dh pon mencube..mmng menjadik dn nmpk cantek kek tuuu...mekaseh jugak krane mengundang akak ke blog nuri yg yer... :)

050420112474
05-04-2011
kak fida, kek belum buat tp dcl dah siap... guna method akak, pakai oven jer. Tp lama gak saya bakar dlm 3 jam utk dptkan color gelap camni. NNti dah buat kek saya post lg yea. Tima kasih
Laporan oleh: suhailee76

mekaseh suhailee krane dh mncube..menjadik cantek DDL tuu..mmng klau bkr DDL lebih lame akan lebih gelap tapi rasenye ttp tk akan pahit atau hangus...slmt mncube kek marble pulak yer... :)

Maraledulce
13-04-2011
salam kakfida...lama tak bertegur di alam maya...hehhehe...saya jarang membaking...tapi sebab teringin nak rasa kek marble ni terus buat...tambah2 nak cuba buat DDL cara akak ni..senang dan mudah..kek pun best...tapi saya nye belangss tu tak berapa nak cantik lagi..kalau akak nak tau ni la 1 time menjadik belangnye...hahhaha...thanks kak..
Laporan oleh: quinnie

w'salam Q...waaa..lame tk dgr kabar Q hrp2 Q sihat hndknye...amiinn...nmpk mnjadik jugak d belngs tuu..klau kude blng dh kene sondol kak fida nih..hihiii....mekaseh Q krane mncube yer... :)

02062011969
03-06-2011
salam kak fida...dah lama akak buat DDL...tapi baru semalam dpt buat kek marble DDL ni...hehe.. mekasih kak fida.. :)
Laporan oleh: kh267tm

w'salam kaklong...waaaa....mcm kude blng ler...cntek...mekaseh kaklong krane mncube... :)

Sdc12384
06-06-2011
kak fida..dah lama wat bru nak upload gambar..=)
Laporan oleh: chiq aein

tk kesah ler chiq aein brape lame pon asalkn akak dpt lihat hasil keknye...heee....mekaseh yer krane dh mncube.. :)

16092011441
16-09-2011
ambik masa jugala nak wt lapisan tu sbb xteror lg kan.DLL rebus dlm rice cooker tp xsmpai 3jam sbb ada membe panggil open house plak.anyway inilah hasilnya..sedap.t.kasih pada k.fida dan beldandy..
Laporan oleh: izzaiff

dh siap pon..menjadik cntik jugak blng2 marble tu wlaupon mengambil mase..klau sering mmbuat mesti terror jugak 1 hari nnti....mekaseh yer izzaiff krane sudi mncube... :)


Komen (80)

25-03-2011, DatinLulu komen :

as salam...wah2 dh keluar kek mggunakn DDLeche ni...nasib baik x Leceh cara2 nk watnye, mudah & ringkas aje...tq kak fida...heheee


25-03-2011, norlieU8 komen :

k.fida..berapa suhu nak masak DDL tu? menawan sungguh kek DDL marble cake


25-03-2011, marryanne komen :

...dah kata dah ...dapat ke Fida pandai aje dibagaikan benda tu....terima kasih Fida dan rakan kongsi Beldandy......anyway mmg nampak meyelerakan kek tu....akan dicuba.......


25-03-2011, lolieja komen :

kak fida, suhu utk bakar DDL nih brape eh???


25-03-2011, beldandy komen :

kak fida, tgk resepi pun tau kek ni moist kan? dan rasa chocolatey tu lebih terasa kan? hmmm menarik ni ..harus di cuba. TQ kak.


25-03-2011, suhailee76 komen :

tq kak fida, ari tu tnya pendpt hubby nak buat ddl pakai slow cooker/kukus. dia x setuju. nie ada method yg lebih selamat, dah bole try nie...


25-03-2011, pisces^amie komen :

tq akak.. mmg tertunggu2 cara lain bt DDL ni.. susu kat umah ni ade yg dah buke je.. leh ler try jab g...


25-03-2011, beldandy komen :

bagus kak fida letak pic cara nak buat style bakar. BTW, Bel pun dah letak beberapa cara lain nak buatnya. TQ


25-03-2011, kak fida komen :

w'salam Datin...mmng mudh dn ringkas nk wat, seperti kek biase2 jugak cume yg ini glamer ckit psl si DDL tuuu...heee...slmt mencube Datin...tq... :)


25-03-2011, kak fida komen :

norlieU8...suhu utk membakar DDL tu 200C tapi akak bkr dgn suhu 180C dn lebihkn sikit masenye...norlie ,slalu kite dgr ayat 'yg hitam itu menawan..ini ayat baru 'yg belang2 itu menawan'...ekheheee... :D


25-03-2011, kak fida komen :

marryanne.... tk ler pndai mane...cume care2 utk wat DDL ni pon prnh disebut2 oleh sorang guru yg pernh ajar msk...jadi akak branikn diri mncube dn kongsi brsame...slmt mencube rcp ni yer...tq... :)


25-03-2011, kak fida komen :

lolieja...suhu sebenar 200C tapi akak bkr dgn suhu 180C...atau lolieja boleh ikut kepanasn oven masing2...boleh dilihat perubahan warna DDL setelah 1 1/2 jm atau ketika hendak menambah air pns ke dlm loyang (step 10)...slmt mencube yer.. :)


25-03-2011, kak fida komen :

suhaillee79....mmng klau tk biase merebus tin kite akan trbayang tin tu akan meletop atau perkare2 yg tk diingini brlaku...heee...tapi ade satu lagi care yg lebih mudah yg akak pernah cube...oleh krane DDL ni sama seperti karamel,akak tuang susu dlm periuk/non stick pan dn msk atas api perlahan...tapi tu lah kena lh sentiase mengacau susu tu supaya dasarnye tk hangus hingga berubah warna menjadi karamel...slmt mencube yer...tq... :)


25-03-2011, kak fida komen :

pisces^amie...slmt mencube DDL ni yer...kenelh cube keknye jugak...heheee... :)


25-03-2011, kak fida komen :

beldandy...mmng kek ni rasa chocolatey sbb guna cooking choc dn lebih moist klau dimkn keesokkn hari...sbb com tkde msaalh jadi bolehlh akak sertakn contoh gmbr2 skali...stakt utk dikongsi brsame...jadi sang susu manis nih bolehlh direbus, dibkr atau dimasak...heee...mekaseh jugak Bel krane mengglamerkan sang susu manis nih seperti di dapur Bel...slmt mncube marble kek ni yer....heee... :)


25-03-2011, beldandy komen :

hahahha..kak fida, normally kek yang guna brown sugar akan moist compare to sugar caster biasa. pastu telur pun byk gun kan? so blh taula dia mmg moist :) nnt bel try buat n bg report kat sini.


25-03-2011, kh267tm komen :

kak fida ni pandai btul la corak2kan marble ni..mcm2 paten...teruja akak...heheh


25-03-2011, kak fida komen :

btol tu Bel...brown sugar klau dlm adunn kek,kek akan moist tapi klau dlm kukis,kukis akan jadi chewy...tapi klau telur 4 bijik dlm adunn kek ni kire tk ler bnyk tk mcm kite buat kek lapis...mintk ampon pakai telur bnykkkk...heheee....skali lagi slmt menerai yer Bel...mekaseh.... :)


25-03-2011, kak fida komen :

kh267tm...biase jer care nk memarblekn adunn tu...cume ditompokkan antare 1 same lain...tu yg jadi marble tuh... kh267tm boleh lh cube yer...mekaseh... :)


25-03-2011, eddarling_biz@ymail.com komen :

asslmkum...fida....aka minat sgt dng fida ni...ada blog x? klau ada bg la link dia...nk g mnziarah...smbil intai2 resepi fida yg best2 tu...hehehe


25-03-2011, kh267tm komen :

thanks fida...akak pernah juga cuba kek marble srikaya kukus fida...sedap...tapi tu la nk wat marble mcm fida buat tk dpt...heheh...ye lah mana nk sama ngan mahaguru kan.kan..kan.. :D


25-03-2011, kakbesah komen :

kak fida..!.. canteek nyeer!.. sedaaapnyeer!.. teringinnyer.. ( ngah tenung kek tu ngn renungan makrifat ni...)


25-03-2011, lurvlyn80 komen :

kak ajar cara2 mcmne nk marble kan bole tk...slalu wat tk jdi.....sedey btol


26-03-2011, beldandy komen :

kak fida ni org singapore rupanya. thn lepas bel skit punya sibuk cari org isngapore yg pandai buat kek tau! adala nak order sst. boleh ke kak fida? hmmm bel lupa, bel ada satu resepi caramel kek from rose levy tu...rasanya mmg sedap tapi rasa bel kalau guna DDL ni lagi mengancam. Kalau bel buat lagi bel akan post juga kat sini.


26-03-2011, kak fida komen :

w'salam eddarling....ma'af ler akak tkde blog...kt MyR inilh yg ade rcp2 yg akak sumbang...rajin2 n slalu2lh bukak MyR yer leh intai dr dapur kak fida...heee.... :)


26-03-2011, kak fida komen :

kh267tm...mekaseh krane dh mencube rcp marble srikaya kukus yer...rcp tu boleh jugak dilapiskn klau tk reti nk mmarblekn...akak ni biase2 jer dlm bidng masakn cume bnyk kumpul rcp2 sejak nkdare lagi...jgn ler panggil akak mahaguru...panggillh mahagurubeso....ekheheeee....lawak jer tuuu...peace.. :D


26-03-2011, kak fida komen :

kakbesahhh!!! nnti klau dh tenung lame2....cube citer ngan akak yer ape yg kakbesah dh nmpk dlmnye...ekhehehee... :D


26-03-2011, kak fida komen :

lurvlyn80...mulakan dgn 3 sudu adunan plain dn bubuh ditengah2 loyang dn tompokkan 3 sudu besar adunan choc diatas adunan plain tadi sambil ditekan2 perlahan2 (2 sb sekiranye mncube 1/2 adunan),ulang melapis hingga adunan plain dn choc. tinggal separuh kemudian bubuh adunan 1 sudu besar berselang-seli hingga habis...hrp lurvlyn phm dn dpt mncube yer...slmt mncube...mekaseh... :)


26-03-2011, kak fida komen :

beldandy..alahaiiii awak ponnn...dh pndai wat kuih,kek segale tkyah ler nk order2..heee....lekas2 postkn rcp2 yg disebut tuuu....akak pon nk try jugak slagi tk abes DDL nih...heheee... :)


26-03-2011, nuni komen :

hihih...td ada meeting kt skola, sempat bawak kek tu 4 biji.kongsi2 ngn kawan2, diorg siap mintak resepi lg.huhuh...sape2 yg ade lg resepi DDL ni, kongsi2 la ye.ada separuh lg dlm ice box.


26-03-2011, kak fida komen :

ooohh..cikgu nuni ler nii....heee....rcp tu leh ler kongsi same2 mcm kite kongsi ilmu kt skola jugak..heheeee...tadi akak ade buat puding roti kremer rcp rosaliza gune DDL....tkde keje nk ngabesknnye...heheee... :)


27-03-2011, nuni komen :

ah, haah..baru terperasan resepi kak rosaliza ni..selalu nuni malas nk buat sbb kene pakai byk telur.resepi mcm 3 biji telur ke..bleh try ni...


27-03-2011, kak fida komen :

nuni ...bnyk rcp2 yg menggunakan susu manis leh tuko ngan DDL ni...psstt2..bingka susu pon tk bnyk guna telo,2 biji jer..leh jengok dapur kak fida..promote ler pulok...heheeee...slmt mncube yer cikgu...mekaseh... :)


27-03-2011, nuni komen :

OMG!!! canteknya kek kak mariani(KT).xleh jadi ni..lenkali kene wat dlm acuan bulat mcm tu jugak la. seronok jamu mata kt dapur kak fida.hihih...dlm byk2 resepi, tertarik betol nk wat cheese straw.nanti nuni upload cni kalo dh wat.


27-03-2011, D'Dapur Suria komen :

salam.. minta izin copy resepi ni ye.. nk try jugak nti.. kalu jadi elok nk buat jual..boleh ke?? terima kasih...


27-03-2011, Isyah komen :

Assalamualaikum fida...saya nk tanya sukatan cawan untuk tepung, gula & ddl berapa gram agaknya? Jika menggunakan cawan adakah menggunakan cawan yg sama untuk semua sukatan.?


28-03-2011, kak fida komen :

hai CGnuni...smpai terplanjat tengok Ucu wat kek marble tuuu...heheee....haaa...cpt2 CGnuni wat lagi biyo Ucu pulak yg trplanjat smpai panjat tembok!!...heheeee... :D


28-03-2011, kak fida komen :

w'salam D'Dapur Suria...akak izinkan klau nk copy rcp...klau wat mnjadi dn nk wat bisnes...bolehhh...akak do'akan semoge brjaye dlm bsinesnye...tapi 25% utk akak yer...ekheheee....lawak jer tuuu... :D...slmt mencube yer...mekaseh... :)


28-03-2011, kak fida komen :

wa'alaikumsalam Isyah..sukatan utk tepung=240g..gula=65g (tapi akak kurangkan sikit)...utk DDL=280g...akak guna cawan metrik utk menyukat bahan2 lebih memudahkan...contoh cawan metrik ada di glossary..slmt mencube yer...mekaseh... :)


29-03-2011, shanim2010 komen :

salam kak fida... mesti sedap marble cake ni...nak try wat ni... saya dah buat puding roti marble resepi dari hana6877 menggunakan dulce de leche... hmmm.... memang sedap... tqvm pada tuan punye resepi....


29-03-2011, T-cherHas komen :

Salam.....K. fida,glemer sungguh resepi DDl marble cake ni, ingatkan apa DDL tu....baru tahu, rupa susu pekat yg dimasak water bath,......Has ingat apa le,ingatkan kena cari kat kedai kek....maklum le baru nak berjinak-jinak ....buah cempedak di luar pagar.....nasib baiklah k.fida upload gambar nak buat DDL tu. Insyaallah....ada masa nanti Has cubalah buat DDL marbe kek ni. Tq,tq...


30-03-2011, tasriffyra komen :

kak,maknenye saya kena pakai susu FN 1 tin sume nye tu kee nk wat DDL tu....tq


31-03-2011, kak fida komen :

w'salam shanim2010...mmng sdp kek ni,moist dn lembut..klau maseh ade DDL boleh ler cube yer...slmt mncube...tq... :)


31-03-2011, kak fida komen :

w'salam T-cherHas...klau nk tengok DDL yg mula2 diglamerkan disini http://www.myresipi.com/top/detail/13651 oleh beldandy...contoh yg akak tunjuk adelah slh 1 lagi care utk membuat DDL...slmt mencube yer...mekaseh... :)


31-03-2011, kak fida komen :

tasriffyra...klau ikut cara beldandy mmng kena guna 1 tin sbb direbus dgn tinnye skali...tapi klau nk wat cara yg kak fida beri boleh sukat dulu susu yg digunakan utk di jadikan DDL(klau nk wat kek marble ni ler) tapi dh alang2 rebus/bakar,masak skali 1 atau 2 tin susu tu...bile DDL dh siap,mmcm benda kite boleh buat...tk akan membazir lebihan DDL tuuu...slmt mncube...tq.. :)


02-04-2011, nurizatti komen :

kak fida... x sabar nk try resepi kt fida ni. Pas2 nk tempek kt blog saya.. bleh kn kak fida??? Nnt dh cuba sya antar laporan k..


02-04-2011, kak fida komen :

nurizatti...slmt mncube yer...boleh..silakan...nnti bleh jmpot akak k blog nurizatti yer...ok,akak tunggu lporn drp nurizatti...heee....mekaseh... :)


02-04-2011, surighani komen :

tgk resepi akak ni rasa nak wat gak tpkan mcmana akak memarblekn kek 2 eeik,blh tlg ajr cara2nya x?saya pernah memarblekn kek tp x cantik mcm kek akak la...


03-04-2011, nurizatti komen :

kak fida... dh antar laporan dh.. tp x update lg kt blog.. tp lau nk sggah kt blog sya yg bru blajar ni. sudi2kn la ye... http://bakery2embroidery.blogspot.com/jgn lupa tggalkn jejak kak fida ye..  


03-04-2011, lurvlyn80 komen :

trima kaseh kak fida...=)....kak org spore eh...kte pon...heheheheh


03-04-2011, lurvlyn80 komen :

kak nk tanyer lau mixer rosak leh ke guna yg kocak telur tu???pernah jgak guna tapi kek bantat plak..mungkin sbb tk terlalu kembang sgt agaknyer bila dipukul....kak bole bantu??


03-04-2011, kak fida komen :

surighani...akak tk dpt nk tunjuk care2 memarblekn kek ni sbb masaalah sikit klau nk upload gmbr bnyk2...surighani boleh ler tumpang2 tengok kt blog nurizatti yer..akak dh tengok dh...care2nye same jer...slmt mncube yer... :)


03-04-2011, kak fida komen :

nurizatti...mekaseh skali lagi krane dh mncube...nk mintk ma'af jugak sbb memandai2 suro surighani ke blog nuri tanpa izin utk meliht care2 memarblekn kek...sbb harus jwb komen surighani dulu baru komen nuri...secare tk langsung dpt membantu surighani...mekaseh yer...heee... :)


03-04-2011, kak fida komen :

lurvlyn80....yer kite skmpong lerr....heee....klau nk gune pemukul telur/hand whisk perlu tenage lebih sikit sbb perlu mase yg lame utk mengembangkn adunan dr step hinnga step 3...klau sanggup tk jadi masaalah tapi pastikan adunan kembang...insyaallah kek tk akan bentat....heee....slmt mencube yer...tq... :)


03-04-2011, nurizatti komen :

Kak fida : sama2 kasih. Lagi pn ilmu kena kongsi kn.. sharing is caring.. hehehe..


03-04-2011, nurizatti komen :

Kak fida : sama2 kasih. Lagi pn ilmu kena kongsi kn.. sharing is caring.. hehehe..


04-04-2011, lurvlyn80 komen :

thank you kak fida...=)


04-04-2011, kak fida komen :

nurizatti..btol3... :D :D


12-04-2011, qkc9898@yahoo.com komen :

salam...nak tanya dulce de leche tu apa??? beli kat mane ya???


12-04-2011, kak fida komen :

w'salam qkc9898....dulce de leche ni manisan susu karamel...diperbuat drp susu manis yg direbus bersama tin skali atau dibakar seperti dlm contoh cara2 ke 7 hingga 11,tkde dijual mane2, kena buat sndiri atau boleh lihat cara2 yg tlh dikongsi oleh beldandy di sini http://www.myresipi.com/top/detail/13651


14-04-2011, qkc9898@yahoo.com komen :

klu kte bakar dlm acuan kek blh jugak kan? lg satu...kena tunggu dulce de leche nie sejuk dulu br kte campur dlm adunan kek td ke???


14-04-2011, kak fida komen :

qkc9898...boleh bakar dlm acuan kek tapi pastikan acuan tu dibubuh dlm loyang besar berisi air ketika membakar kaedah water bath...btl tu DDL biar sejuk dulu sebelom dicmpor dlm adunan kek..slmt mncube...tq.. :)


15-04-2011, qkc9898@yahoo.com komen :

tuk dptkan 1 cawan DDL tu kena guna brp tin susu manis???


15-04-2011, kak fida komen :

qkc9898...utk 1 cwn DDL tu tk sampai 1 tin...slmt mncube... :)


19-04-2011, qkc9898@yahoo.com komen :

DDL nie blh disimpan lama x???


19-04-2011, kak fida komen :

qkc9898....DDL ni mmng boleh thn lame klau disimpan dlm peti sejuk... :)


06-05-2011, sweety78 komen :

salam kak fida, nk tanya gula perang tu ape yek???same ngan soft brown sugar tu ker...tertarik sangat nk wat kek ni...


06-05-2011, kak fida komen :

w'salam sweety78...btol tu, gula perang ialah soft brown sugar...slmt mncube yer...mekaseh... :)


07-05-2011, sweety78 komen :

maceh kak fida..nti kalo kite da buat kite antar report yer...


19-05-2011, chiq aein komen :

kak fida,nak tnye skit..telur di pukul ringan tu mcm mana ye?pukul gan sudu je ke,cam nak wat telur dadar tu ek..satu lg..klu DDL tu kite simpan dlm peti ais,masa nak guna wt kek kna kluar kan dr peti ais lama ke dlu atau blh d guna kan trus msa sejuk tu?


19-05-2011, chiq aein komen :

mana kak fida ni...huhu..ingat nak wt esk..slagi p'soalan xt'jwb jd xconfidnt nak wat...tlg aein kak fidaaaa....


19-05-2011, kak fida komen :

chiq aein...ma'af ler akak sbok sikit nih...btol tu telo setakat dikocok lepas/pukul ringan dgn garfu jer...utk DDL yg disimpan dlm peti sjuk,kluarkn awal2 biar dlm suhu bilik..klau nk mule sesuatu mesti dh rncng..mase tu dh boleh kluarkn dulu DDL tu...heheee...slmt mncube yer...mekaseh... :)


22-05-2011, chiq aein komen :

kak fida..aein dah wt smlm kek ni..hehe..lawa la kak fida..sdap,cuma keras skit..tp pe2 pun tQ ye b'kgsi resepi yg sdp ni..=)


26-05-2011, kak fida komen :

chiq aein...Alhamdulillah dh pon mncube...kek tk akan keras klau adunan dipukul kembang,lebih2 lagi ade baking powder dlm adunan dn jugak bhn cecair...kena pastikn jugak baking powder blom luput tarikh penggunaannye...ppon mekaseh yer krane dh mncube...:)


03-06-2011, Ezzah53 komen :

salam kak fida,brape sukatan yg akak guna utk buat ddl tu? nak sgt cuba tapi takut lak tak jadik..hehe


04-06-2011, kak fida komen :

w'salam Ezzah53....akak gune 1 tin utk buat ddl tu tapi hanye perlu 1 cwn ddl utk adunan kek di atas tu...kenalh brani utk mencube klau tk, tk ler merase ddl tu...slmt mencube yer...mekaseh... :)


16-09-2011, izzaiff komen :

k.fida..kta sukat susu 1cwn then bakar akan dpt ddl 1 cwn gak ke?tq..nk try wt kek ni..nampak menarik n sedap..yummy


16-09-2011, kak fida komen :

izzaiff..klau boleh lebihkn sikit sblom mmbkr sbb bhn cecair ni setelh dibkr biase akan mnjadi kurang...klau trlebih setelah dibkr,maseh boleh digunekn dlm rcp yg lain...slmt mncube yer... :)


17-10-2013, alleya_84 komen :

salam..kak fida..sy ingin mencuba resepi ni..nmpk mcm sedap..tp sy takut kecewa la..huhu..coz sy ni klu buat kek slalu bentat..untuk yg resepi kak fida ni..blh x sekira nya saya guna self raising flour?..so x guna tepung gandum n baking powder..


02-12-2013, kak fida komen :

salam alleya_84..ma'af akak trlps pndng komen anda...boleh saja klau nk guna tpg naik sndiri dlm rcp ini... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu