Google+

oleh: junjs11 Mee sup ikan bilis

Picture_1174

rsepi paling senang..sesuai untuk anak2 x mkn pedas..


Created on : 25-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 1 family... )

  • rm1 ikan bilis (lg banyak lg sedap)
  • fish ball, fish cake secukupnya
  • 6 ulas bawang putih-ketuk
  • 3 biji bawang merah-hiris
  • sawi, taugeh,carrot
  • 1 paket mee kuning
  • telur/telur rebus
  • minyak
  • @cili kicap untuk dimakan bersama mee

Cara-cara

  1. masukkan ikan bilis didalam periuk bersama air secukupnya dan rebus hingga mendidih. angkat dan tapiskan, simpan airnya untuk kuah mee.
  2. panaskan minyak, tumis bawang2 hingga naik bau. masukkan fishcake, fish ball. masukkan stok ikan bilis tadi.
  3. masukkan sayur2an. masukkan garam jika perlu dan pecahkan telur jika suka (jun x isi, makan dgn telur rebus)
  4. masukkan mee atau boleh juga dimasukkan kemudian bila nak makan, tp celurkan mee terlebih dahulu.
  5. hidangkan bersama cili kicap (bg mereka yg nak pedas atau yg x suka pedas, leh wat mcm jun, sediakan kicap manis 1/2 mangkuk kecil, titikkan minyak bijan dan makan bersama mee)

Tag

mee sup








Laporan Masakan Bergambar (1)

Sup
24-09-2011
buat utk anak mkn, ok juga sebab selalu guna cara ni buat sup stim boat & tumis sayur bayam.
Laporan oleh: r41494

Komen (12)

25-03-2007, enam putera komen :

eee....ni makanan saya kecik2 dulu cuma bezanya ikan bilis tu mak saya goreng terlebih dulu pastu terus tumis bebawang sekali, dah wangi terus masuk air, takyah tapis2, rasa sup ikan bilis goreng tu tersgtlah menyelerakan, ari2 mkn pun takper, tak caya try lah dulu, sedap sangat woo....alahai junj, anda membuatkan saya teramat rindu kpd bondaku nan tercinta.....


25-03-2007, umi_e komen :

ermmm jun... tetiba je keluar mee sop ikan bilis!!! terliur je:P


26-03-2007, junjs11 komen :

sabo la enam putera...leh gak wat camtu yek..x la mmbazir ikan bilis tu..sian plak...teringatkat bonda u..sowey... hehe umi...jun wat ni time x brape rajin masak..sbb senang n berkhasiat gitu...kakaka....


26-03-2007, Mat Gebu komen :

hmmm sedapnya....ni kalau malam2 lapo pun leh buat janji ada mee (tak de pun buat dulu ikut resipi umie).....kalau ikan bilis mat pasti semua rumah ada, btul tak?...


23-04-2007, lori_terbalik komen :

kalau mee tu tukar dengan bihun sedap tak agak2nye ek.. sbb saya tak suka mee kuning... heheh


23-07-2007, mishah63 komen :

Baru jumpa resepi tak yah pakai daging ayam/ daging....bukan anak2 suka parents juga suka macam I ni, yang tak suka makan pedas tapi husband suka -----boleh buat kicap pedas...........Mesti nak cuba resepi ni...thanks...


02-07-2008, seha90 komen :

wah!!!!!!! cam best la resepi ni.msti nak try ni


10-09-2008, NurKasHa komen :

mak baru buatkan untuk anak kasha semalam...resepi ni mmg sesuai utk budak2 mkn..mak budak pon boleh makan...hehehe


30-08-2009, laraletisha74 komen :

senang dan cepat..nak try utk anak saya yg tak makan pedas!!


17-02-2010, azmira mansor komen :

sedap juga mee ni. kalau saya panggil mee segera kerana masakan nya yang simple.


26-11-2011, emilyana komen :

nmpak cm snang je nk wt mee sup ikn blis ni..... nti emilyana nk try bt la.... tp kn lau jun yg msakkn msti ag best ni......hehehehehehehehe............


26-11-2011, emilyana komen :

emilyana ska sgt mkan mknan yg berkaitan ngan sup ni....xkra cne pn...mmg best sgt la...........


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu