Google+

oleh: mydearhanim Homemade chocolate

P3210312

Saje nak try buat..dpt resepi dr kawan..


Created on : 22-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mydearhanim




Bahan-bahan ( )

  • 1/2 kg Milk chocolate (saya guna jenama Beryls)
  • 200 g Dark chocolate (kalau tak sure tanya tuan kedai)
  • satu sudu chocolate shine ( ade jual kat kedai bakery)

Cara-cara

  1. Cairkan milk chocolate tu guna kaedah double boiler.
  2. Dlm bekas yg lain cairkan plak dark chocolate gune cara yg sama (double boil)
  3. Bila dah sejuk, campurkan kedua2 coklat td, masukkan chocolate shine, Kacau sebati.
  4. Tuang dalam acuan yg disukai..
  5. Sejukkan dlm peti sejuk (ruang beku) selama 4 minit ..jgn lama sangat..nanti susah nak kluar dr acuan.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (1)

Krmc_26
09-09-2011
Saya tak guna milk Choc, dan Choc Shine. Saya cuma guna mango choc utk kepala dia, dan badan dia Dark Choc. Maaf , derhaka banyak ni... :)
Laporan oleh: lyne

bukan derhaka..tu namenye kreatif...hehehe i like!


Komen (29)

22-03-2011, reyna254 komen :

byk jenis cekelat nak pakai ek..


22-03-2011, mydearhanim komen :

byk ke? dua je kan..yg chocolate shine tu lain..


22-03-2011, jmi komen :

Rasa macam sedap, nak cubalah.


22-03-2011, mydearhanim komen :

jmi, memang sedap pun...kalau dah tau buat dah taknak beli cekelat kat kedai tu punnn..hehe..


22-03-2011, noor satinah komen :

yer la,saya nk cuba jga sedap ni,klau suka blh la isi kekacang dlm nye kan..agknya kcg2 tu kna pggang dlu tak?..


22-03-2011, cikmar komen :

hanim, chocolate shine tu mcm mana rupa dia ye...mcm cocoa butter ke


22-03-2011, mydearhanim komen :

noor satinah : Nim pun tak penah letak kacang lg..tapi sbb cekelat ni kite terus makan so better panggang la dulu kacang tu kan?? Cikmar: yg nim beli tu dlm botol..ia sejenis cecair yg pekat, transparent..nak senang tanye je kat tuan kedai tu..fungsinye nak bg cekelat tu berkilat..hehe...


22-03-2011, MamaImans komen :

nampak macam mudah la...mydearhanim, bahan2 ni ada tak jual dkt pasaraya???


22-03-2011, awieza96 komen :

ello...dark choclate 2 xkisah ke jnama apa n choclate shine 2 utk bg cklt bersinar ek...kalu xboh xpe kan


22-03-2011, mydearhanim komen :

mamaImans: kat pasaraya nim tak sure la..sbb nim pun beli kat kedai jual brg buat kek... awieza96 : saya beli yg tak berjenama kat kedai jual brg bakery.tu pun tanya kat tuan kedai..


22-03-2011, kieyza komen :

kalau buat coklat yg berwarna tu mcm mane pulak yer?


22-03-2011, zaahirah komen :

mcm best jer...ble wat kt anak2


23-03-2011, mydearhanim komen :

kieyza: nim tak blaja sampai situ lg...


23-03-2011, trexx fahmi komen :

cm senang jer nk wat.. nnt ay cuba.. tq 4 d resepi mydearhanim..=) kieyza: hurm.. setahu sy lar kalo nk bg berwarna gunakan coklat putih n mix ur fav color..


24-03-2011, mydearhanim komen :

Kieyza: utk cekelat berkaler kena guna cocoa butter mase cairkan dia ( dpt tips dr kawan ) trexxfahmi: cube jgn tak cube!


25-03-2011, lilly komen :

coklat pantangnye air. pastikan masa double boil, air tak masuk dlm coklat. kalo nak kalerkan coklat pulak, kena gunakan pewarna oil base (kena check betoi2 sbb coklat pantangnye air). double boil white choc pastu warnakan ikut suka. ini tips masa saya attend baking class.


25-03-2011, mydearhanim komen :

thanks for the tips lily!


25-03-2011, nor amirah komen :

mcm choclate yg org jual 2 yerk??? bpe lme die thn yer


26-03-2011, kieyza komen :

tq kpd semua yg telah bkongsi ilmu.


29-03-2011, rosdewi komen :

rasa mcm nak cuba plak....nmpk cam sedap...


26-04-2011, ichaisy komen :

huh...memang sedap....kalah coklat cadbury...hehehe...dah boleh wat bisnes dah coklat ni tau...nenek saya yg dh berumur 70lbh pon suke makan coklat nie..


28-04-2011, farrah sham komen :

oo coklat ni gne coklat sedia ada la ea... juz milk coklat + dark coklat = homemade coklat... ingt kn pyh sgt nk wat coklat ni


29-04-2011, mydearhanim komen :

ichaisy dah buat ke? nape tak upload gambar??? nak gak ngk laporan yg bergambar dr kengkawan..hehe..


29-04-2011, mydearhanim komen :

farrah sham: mmg senang..buat la..blh jugak dijadikan bisnes...ngeeee...


09-05-2011, zairiasrul komen :

tringin nak buat...bleh buat untuk hantaran....ada beza ke coklat compound ngan milk chocolate...???


09-05-2011, zairiasrul komen :

klau nak letak kacang/badam or apa2 better beli yg siap panggang... jimat msa n klau buat sndiri tkut jd lemau sbb panggang x cukup rapuh...


05-07-2011, Raznia komen :

Bleh cuba nie...sblum nie pnah gak buat. Tp x msukkn chocolate shine... Xnpak bkilat n susah nk kuarkn dr acuan.


25-07-2011, Akma81 komen :

chocolate shine tu ape fungsi die..saya pernah buat saja2 try sendiri, xjadi sbb x letak chocolate shine..chocolate terlampau manis dan cepat cair drpd yg saya pernh mkn (order dr kwn, tp segan nk mintk resepi.)..nnt boleh la saya try cari chocolate shine..


09-09-2011, maladong komen :

Banyak2 jenama chocolate yang saya guna cuma jenama Berly's sahaja yang menjadi dengan cantiknya walaupun saya tidak mencampurkan dark chocolate dan coklat shine. Jenama ni telah mendapat pengesahan halal dan harganya pun murah. Untuk 1kg cuma berharga RM14.50 di tempat saya. Saya dapat dalam 50 biji coklat yang besar2 dan tebal. Puas makan. Nanti kalau saya buat lagi saya uploadkan gambar ya. Oh lagi satu untuk buat coklat yang berwarna-warni tu boleh beli chocolate yang ada berbagai perisa mengikut warna. Contohnya pink untuk rasa strawberry, hijau untuk kiwi dan pandan dan berbagai-bagai lagi. Selepas chocolate tu keras lorekkan dia dengan garfu dan tuangkan coklat yang berbagai warna dan perisa tu keatasnya dan simpan dalam peti ais. Siap!! Coklat-coklat ni boleh di beli di kedai bakeri. Harap info ni dapat membantu.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu