Google+

oleh: kakbesah ikan pari asam pedas lada hitam

Dsc02425

baru2 kawin dulu.. dpt respi dari mjlah lama.. dh jd kbiasaan plk asal msk asam pedas ikn pari,buh lada hitam.arwah mak mertua pn gemar sgt..


Created on : 21-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakbesah




Bahan-bahan ( seisi keluarga )

  • 1 kg ikn pari (2 potongan memanjang) - dipotong2
  • 30 tangkai cili kering, 7 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih, 2 cm halia - dikisar
  • 1 @ 2 btg serai - diketuk
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam(nk guna baru tumbuk,baru sdp..)
  • 1 sudu asam jawa extra @ secawan air asam jawa pekat
  • garam, gula secukup rasa
  • siapa suka blh la buh daun kesum setangkai dua..tp akk x bubuh coz ank x suka
  • 3 biji tomato- dibelah 4 & bendi jnis kecil2 ( xpayah potong)

Cara-cara

  1. panaskan 2 senduk minyak, tumis bahan2 kisar & serai hingga pecah minyak. pastu masukkan serbuk lada hitam.kacau rata hingga naik aroma.
  2. masukkan semangkuk air, biar mendidih 2,3 minit. masukkan air asam jawa & ikan. biar hingga ikan masak. last skali masukkan tomato & bendi. biar mendidih seminit lalu matikan api.
  3. sesuai dimkn ngn nasi putih, roti canai dll.. hehe..

Tag

Lauk

Laporan Masakan Bergambar (3)

Dscn5526_1_
06-06-2012
kli ni msk asm pds cara Kak Besah, buh lada hitam....ok gak rasenya...tpi 1 lg flavour, Ieta gna ikn mrh sbb tu yg ada kat esbok..tq kak tuk variasi sam pds ni
Laporan oleh: ietabeepee

hmm, sdpnye guna ikn merah.. ieta, lada hitam tu sgt sesuai utk ikn pari coz dpt kurangkn bau & lendir ikn tu.. tp, kalo sape suka pds, bleh je guna ikn lain..hehe. tq ieta utk lpurannye..

P1050576
14-06-2012
slm kak...sdp..seger gitu.telbh lda itam la pulak...pehh,menyengat...guna asm kpg..mls nk koto2 kn tgn...bsuh trus plung msuk kat periuk....
Laporan oleh: Mariani(KT)

slm ucu, aduss, akk pon dh x amal msk asam pds boh lada itam ni skarang, dh x thn perut & lidah.. huhu. ucu maseh steady mkn pdas yer.. bleh je kalo nk guna asam kping, dua2 pon asam kn. yg x bleh asam katok..hee.. tq ucu utk lpurannye..

Dsc02166
02-10-2012
kB , asam pedas kb sama ngn mak zila,mmg ya pon sebiji hihi....nasib baik mak zila dok sama klu tk mesti riiiidu kt dia.....mmg best!! pehh..menyengat tu2 yg sedap...psst...ni pon dok betapa gak kihkih...caayag cikit muahah! ;-)
Laporan oleh: k.zila66

eleh..ni musti zila nk kate akk dh tua.. dkat2 sebaye ngn mak tu..huhu. tp, memang best kn zila bila buh lada itam, mcm ngam sgt ngn kulit ikn pari yg kenyal2 lembut tu..peh! adeh!..abis pipi kb kne sambal.. nah! kb muah zila plak..jgn mrah..baru lps mkn smbl tmpoyak & petai td, x smpt bros gg.. kekeke.. (tq 4 d repot yer..)



Komen (6)

21-03-2011, rahel komen :

mmmm.....nyum...nyum...minta cikit asam pedas ikan pari tu,nak kuah lebih cikit ye kak besah..suka sangat ngan asam pedas.


21-03-2011, rahel komen :

oh iye k..pertama kali dengar roti canai cicah ngan asam pds,selalunya cicah ngan kuah kari kan kak besah...nanti kita akan cube jg mkn roti canai ngan kuah asam pedas.


22-03-2011, kakbesah komen :

rahel.. idea tu akk tengok kt 'nasi lemak kopi o'.. di 1 warung yg sgt popular di Johor, jual roti canai cicah asam pedas ikan.. ramai pengunjungnya..


22-03-2011, quinnie komen :

salam kak besah...memang sedap kalau makan asam pedas nih...tapi saya paling suka yg style melaka....memang sedap kalau makan ikan asam pedas melaka cicah ngan roti canai...kalau lempeng ngan cekodok kelapa pun sodapp!!! hehhehe


23-03-2011, kakbesah komen :

salam quinnie, samalah kita..akk pn blh mkn apa saja ngn asam pds. kalo ikn jnis lain memang akk msk stail melaka.. hirup kuah dia.. best kan..


19-05-2011, minanas komen :

saya tak berapa pandai klau masak ikan pari...kali ni nak cuba versi kak besah, boleh yek...he..he.tq.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd