Google+

oleh: DatinLulu ╰☆╮Roti Pizza®

Imga0342

bleh buat bila2 masa...sy utamakn pd doh sja, inti @ isinye...ikut kreativiti sndiri :)


Created on : 20-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi DatinLulu




Bahan-bahan ( loyang 4 segi, 12 x 12 inci )

  • Bhn A :500gm tepung roti @ tepung gandum pun bleh
  • 100gm gula
  • 1 sudu teh (rata) garam halus
  • 25gm susu tepung
  • 10gm yis kering
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh bread improver - fungsi (cepatkn proses pngembangan doh) *x letak pun ok
  • 1 sudu teh bread softener - fungsi (mndapat tekstur roti yg lmbut cam kt kedai) *x letak pun ok
  • Bhn B : 250ml air
  • Bhn C : 50gm marjerin + 50gm shortening
  • ~ klau x ada shortening, guna marjerin sja 100gm~
  • Inti @ isi/topping: Ayam/daging/sosej, tomato puree, sos tomato/cili, bawang besar, tomato/nenas cincang, cheese dll (ikut kreativiti)
  • ~ klau mnggunakn water roux(ibu roti) buatan sndiri kt cni http://www.myresipi.com/top/detail/11441 - letak 100 - 120gm utk 500gm tpg, air kena kurangkn sbb doh akn lmbut/lmbik bila mnggunakn water roux - hrp mklum :) ~

Cara-cara

  1. Satukan bahan A & masukkn B, gaul sebati/mesra
  2. Campurkn bahan C, uli hingga mndapat doh yg licin & lembut...(x lekat d tgn)
  3. Masukkn dlm loyang 4 segi, 12 x 12 inci yg dsapu marjerin trlebih dulu @ bahagikn doh ikut saiz yg d sukai
  4. Biarkn doh naik & + - 30mnt - 1 jam, bleh letak bahan inti...
  5. Bakar 180' C (oven dpanaskn trlebih dulu)...hingga masak
  6. Boleh dpotong & sedia dhidangkn @ ngappp...hihiii...
  7. Selamat mncuba...








Laporan Masakan Bergambar (4)

_image__812_
01-04-2011
Datin,mpersembhkn,roti pizaku!hihi..buh syur cmpur dgn sosej,itu je yg ada.sje wat rpa mcm kat kdai,biar ank tau blh wat sndr sbnrnya!hihi..tq mak datin..
Laporan oleh: Ain86

Ain86, tq...krana sudi mncuba & rajin2 la intai respi yg lain2 tu :)

_image__814_
01-04-2011
Tak puas ati tgk gmbr td xcntk mcm dtin pnya,ain tmbah mayo dgn sos cili lg,br cntik skt..lg sodap cm2!hihi
Laporan oleh: Ain86

rajin nye Ain ni...ada apa pd rupa, klau mkn x de rasa...tq ain...

104_0798
07-05-2011
cuba resepi datin pulak... inti guna apa yang ada...campak2 je lah... tapi saya nye adunan ni termanis sket.... tapi okeh je makan laju je... tq datin (p/s : mengapa membisu saja, adakah masih terluka....?)
Laporan oleh: CheqSueCommot

TQ, adikku CheqSue... Hati ini .... Hancurnya tidak terpandang pada lahirnya, Lukanya tidak tersembuh oleh bait indahnya kata, Darahnya tidak henti mengalir oleh ikhlasnya senyuman, Hanya amat memerlukan luangan masa, Untuk ia tenang bersama kenangan, Untuk ia bisa menerima sakitnya sebuah kenyataan, Untuk ia rela menerima sebuah ketentuan... :)

Dsc05245
29-06-2012
sedap..baru2 nak belajar buat tq kak
Laporan oleh: shahani kaf

Alhamdulillah.. wlaupun baru mncuba, tpi nmpak cantikkk.. klau slalu buat nnti dh bleh amik tmpahan.. trimakasih hani sbb sudi mncuba brsama laporan jga :))


Komen (24)

20-03-2011, hayati.azahari@ymail.com komen :

Saya dh cuba resepi ni. memang senang,bwk gi opis lagi.Sedap.Dia punya topping isi je apa2 yg kita nk taruh.kalau nk sedap mewah2kan isinya.kalah pizzahut kt luar tu.Jumat byk!TQ Datin.


20-03-2011, perh sodap komen :

byk btul resepi awk...


21-03-2011, DatinLulu komen :

hayati azahari: trimaksih atas komen tu, ya, topping bleh dpelbagaikn ikut tekak kite...yg pnting jimat & sesuai utk family yg besar...


21-03-2011, DatinLulu komen :

perh sodap: alhamdulillah...apa yg baik tu harus dkongsi...


21-03-2011, ckin84 komen :

kalau xde susu tepung, leh ganti dgn susu segar x...


21-03-2011, DatinLulu komen :

ckin84: bleh juga, tpi kurangkn sukatan air...contoh susu 150ml, air tinggal 100ml aje...pndai2 la adjust ckit...


21-03-2011, ckin84 komen :

ok..terima kasih yer...


30-03-2011, hantukapan komen :

sedap2 .


04-04-2011, adab komen :

Alhamdulillah, sabtu lepas dah try Roti Piza. Sedapnye..first time buat dah jadi. Suami pun kata sedap. Terimakasih Datin share resepi ni. Sekarang tengah buat Bingka labu pulak. Dalam oven lagi. 20 minit lagi masak kot...


04-04-2011, DatinLulu komen :

adab: tq, tntu sronok dpt pujian dr suami kn? Wah2 tunggu bingka pula, nnti antar pic kt laporan...tringin sy nk tgk:)


06-04-2011, DatinVanilla~ komen :

Wah... tgk pn dh mengancam.. Datin, bpe lama nk bakar ye.. igt nk buat.bb4 ayik beli je.guna api ats bwh ke...


07-04-2011, DatinLulu komen :

DatinVanilla: bakar lbih kurang 20 minit & sy guna api bawah sja (brgntung pd oven msing2)


07-04-2011, liena non komen :

salam datin...sy nk tnya, shortening tu gaul skali kan?


07-04-2011, DatinLulu komen :

liena non: ya, shortening + marjerin=bhn C, slamat mncuba...TQ :)


15-04-2011, mim71 komen :

wajib cuba nie... ni peberet anak sy c aiman x kisah tu.. mesti happening...


16-04-2011, DatinLulu komen :

mim71: wah! u ni mesti sorang yg rajin masak ye, cuba lah jika ada kelapangan..tpi, sy beli gak klau prmintaan d buat secara mengejut :D


16-04-2011, mim71 komen :

siape lah saye jika d bandingkan ngan DatinLulu... tapi MYR sudah mengubah idup saye.. hehehehe...


16-04-2011, DatinLulu komen :

mim71: sy & U sama aje, x de apa yg prlu dbndingkn & MYR gak bnyak mengubah idup sy :)


11-05-2011, baru_belajar komen :

panaskan oven terlebih dahulu untuk apa ya? n berapa lama tuk panaskannyer maaf yer sb sy baru belajar :D


12-05-2011, DatinLulu komen :

baru_belajar: utk prsediaan mmbakar roti & kek, oven prlu d panaskn 15-20 minit trlebih dulu supaya proses pngembangan brjalan lncar. Kek @ roti akan bantat & struktur nya x smpurna jika x cukup panas. TQ, sbb ada kemahuan utk belajar & brtanya :)


01-11-2011, haryati hassan komen :

saya nk tnya bhn2 cm bread improver n bread softner ni nk cr di mana yer datin..cm kt giant ada ke bhn ni...kalu x letak 2 bhn ni roti pizza ttp lembut ke?n 1 lg yis ni terus je campur camtu je ke...@kena bancuh dgn air suam@bagaimana?saya x pernah guna yis lg...ni br nk try..harap datin bg panduan utk saya...tq


01-11-2011, DatinLulu komen :

haryati: bhn2 ni mudah dapat d pasaraya/supermarket & jga kedai bakery, biasa sy guna jenama nona(40gm). Klau x letak pun x apa @ bleh guna water roux/ibu roti buatan sendiri, kt cni http://www.myresipi.com/top/detail/11441.. yis x prlu bancuh dgn air, cuma satukn dgn tpg & smua bhn A.. trimakasih sbb ada keinginan utk mncuba :)


24-12-2011, cayangmamaliz komen :

salam kak haryati bread improver n bread sofner ade kat kedai khas yang menjual alatan uat kek nie member saya cakap coz 2 hari lepas baru tanya nanti saya pun nak g beli gak kalu kat giant ke jusco tak berapa pasti


28-12-2011, DatinLulu komen :

cayangmamaliz.. trimakasih untuk info d atas, ya.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu