Google+

oleh: ida Ayam Pandan

Dsc02260

resepi sendiri


Created on : 24-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ida




Bahan-bahan ( bergantung pd berapa ketul ayam )

  • Ayam
  • Air pandan(blender daun pandan ambik airnya)
  • Bwg putih(ditumbuk)
  • Halia(ditumbuk)
  • Serbuk cili
  • Serbuk ketumbar
  • Serbuk jintan manis
  • Serbuk jintan putih
  • Sdkt gula
  • Sdkt garam

Cara-cara

  1. Perap ayam dgn bahan2 tersebut..lagi lama2 lagi sedap
  2. Goreng hingga garing

Tag

ayam

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (4)

Ayam_pandan
28-03-2008
Buat dinner malam tadi. Tak pandai nak ikat daun pandan, main balut je.
Laporan oleh: hazila
A1
06-02-2009
memang sedap masak ayam camni.....
Laporan oleh: yap ah loy
Sdc10164
27-12-2010
ayam pandan yg sedappp..mmm yummy
Laporan oleh: sarena
Photo0497
21-10-2012
sedap,tak pandai sangt simpul daun pandan tu...he
Laporan oleh: misspid


Komen (21)

24-03-2007, princessharyati komen :

sedapnya ayam pandan..


24-03-2007, Mat Gebu komen :

macam resipi ala2 Thai......tapi mereka bungkus daging ayam tu dalam daun pandan macam "kueh chang".


24-03-2007, princessharyati komen :

cik mat.. kueh chang tu amenda yek boleh saya tahu?


24-03-2007, enam putera komen :

Sori mencelah...kueh chang tu pulut yg dibungkus dlm daun buluh, seakan2 ketupat palas, cuma chang lebih besar, pulut tu direndam dulu dgn abu chang (tu pasal namanya kueh chang), abu ni warna putih sebuku yg org wat rendam sotong kering tu, dlm pulut tu pulak biasanya depa bubuh inti cam ayam ker, daging ker, udang atau kekacang. Family saya suka yg ada udang, kami pandai makan sebab ayah dr keturunan cina, tp buatnya tak reti, mak yg expert. Sekarang mak dan ayah dah takder, tak merasalah lagi.....betul ker keterangan saya tu mat?


24-03-2007, Mat Gebu komen :

Betul......tu pu3, kalau nak tau macam mana rupa kueh chang...boleh rujuk resipi "skyblue"...dia ada tunjuk cara nak buat keh chang tu...


24-03-2007, princessharyati komen :

ooo thanks a lot my friends


24-03-2007, yana komen :

patutnya memang gitu la mat caranya. bungkus cam wat ketupat daun palas pun xpe. kalau nak goreng xleh guna api besar...slalu wat ni...memang sedap.


25-03-2007, enam putera komen :

Yana selalu buat ya, boleh kongsi resepi x? tunjuklah cara step by step...didahului ngan ucapan tima kasih. Kalu nak isi udang camna nak masak udang tu dulu, rasanya cam manis2 sket...takder rasa pedas langsung.


25-03-2007, irwan komen :

pandainya, nampak sedap jugak


26-03-2007, fymein komen :

ida,nak tanya..gambo ayam kat atas tuh mcm diikat dwg daun padan,betul ker?


26-03-2007, fymein komen :

lagi satu nak tanya,air pandan tuh guna byk mana ek? lagi byk lagi sedap ker?


26-03-2007, ida komen :

aah..saya ikat dgn daun pandan..konon nmpk cantik skit..hehe..air pandan tu kalo lagi byk lagi sedap le...wangi jer bau dia..cubala ye..


28-03-2007, mimiyus komen :

sorry ye, nak share sikit pengalaman, bonda saya selalu masak ayam pandan ni tapi dia gaul dgn sedikit rempah kari adabi, yang lain2 bahan tu semua sama....alamak rasa dia lagi tambah sedap......


17-05-2007, zulhaslina komen :

ayam tu kalau nak taruk semua serbuk diatas tu macam kite taruk kunyit tu ke @ lebih kurang satu sudu teh saja. Sebab saya buat terlebih serbuk. Boleh bagi contoh tak?


27-12-2010, sarena komen :

sedap sgt...


03-03-2011, jsj komen :

nk try lah..


17-03-2011, cariresepi@yahoo.com komen :

saya pernah buat ayam pandan ni tapi saya hentam jer ayam tu saya perap ngan sos cili,cuka ,gula garam aji ckit n serbuk kari n then saya balut ngan daun pandan dan gorengkan sehingga wangi...hasilnya ramai yang memuji sedap....


14-06-2011, mallisa7 komen :

mcm best je..kena try ni..


24-06-2011, ainnalollipop komen :

ayam pandan ni mkanan tradisi baba n nyonya.


28-07-2011, sujamang komen :

besnya,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,yum,,,cuba la


31-07-2011, norzie96 komen :

Dah buat ptg tadi.... Anak kt ok Cuma Klau manis lg Sedap. Hb kt nice


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd