Google+

oleh: alma Bubur sum-sum

Sumsum_ready

Menu klasik yg sesuai dimakan waktu petang (atau pun masa demam sbb mulut rasa pahit masa demamkan... tp sum-sum ni ada rasa lemak sket, masin sket, & manis sirapnye :) )


Created on : 23-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi alma




Bahan-bahan ( 2-4 orang )

  • Untuk bubur: 120g tepung beras
  • 525ml santan
  • ½ sdk garam
  • Untuk sirap gula: 1-2 cawan gula
  • 1 cawan air
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

  1. Sumsum1
    Untuk bubur: Letak semua bahan dalam saucepan, better kalau ada non-stick one. Dgn api sederhana kecil, kacau adunan tu sampai masak - ia membeku. Kalo xsilap saya dalam xsampai 7 minit…Kemudian letak dlm bekas. Lepas letak tu, rata2kn sket atehnye tu supaya nmpk cantik sket. Ni rupa sum-sum yg dah dimasak.
  2. Sumsum2
    Untuk sirap gula: Sgt mudah sbb caranya sama dgn nk buat gula hangus tu iaitu mula2 hanguskan sedikit gula, bila dah memekat tmbh air, bila mendidih then tmbh baki gula & daun pandan. Kacau sampai betul2 gula dah cair tp sirap gula tu keperangan dan likat. Siap! Ni sirap gulanye.
  3. Then, utk serving, potong kecik2 sum-sum tu then tuang sket sirap gula atehnya…jd ler bubur sum-sum.









Laporan Masakan Bergambar (8)

Som-som
12-06-2007
keras sikit la...lain kali nk buat lagi....
Laporan oleh: syahmi

keras? try tmabh santan sket. yg saya pny tu ok dah lembut...lain brand tpg beras kot hehe

Bubur_sum_sum
16-12-2007
nice & easy!! .::(^o^)::.
Laporan oleh: Witra
Image008
15-04-2009
1st try, tp nya, dgn konfiden, igt tepung beras ada kat rmh, skali tpung pulut yg ada, d sbb kan mls nk kuar lg, belasah je pakai tepung pulut, jd je...ALHAMDULILLAH, mujurlah xde sebarang kejadian yg x diingini.hehehe. ati guna gula melaka, suka baunya bila d cmpurkan daun pandan
Laporan oleh: ati_hayat
P1010390
21-11-2009
mknn utk org yg x slera mkn nasi....('-')....
Laporan oleh: Mariani(KT)
Sumsum_ready_1_
21-10-2011
kalau kat terengganu kuih ni di panggil koleh.di mkn dgn serunding ikan.biasanya di jdkan sarapan pg @ minum ptg.
Laporan oleh: lee_2r
21022012711
21-02-2012
cepat dan sedap...first time buat...trus jadi kegemaran
Laporan oleh: fashidah
21022012711
21-02-2012
cepat dan sedap...first time buat...trus jadi kegemaran
Laporan oleh: fashidah
Bubur_sum_sum_myr
09-01-2014
Laporan tertangguh.. buat pada 18 Dec lepas.. he.. he.. he.. Pertama kali makan bubur sum-sum bersama air gula hangus.. memang sedap! Saya lebihkan santan kerana suka sum-sum yang lembut.. MIL pun suka.. terima kasih Alma!
Laporan oleh: LynnSham

Komen (36)

24-03-2007, budakcilik komen :

dah lama cari resepi nie. thanks alma


24-03-2007, umi_e komen :

teringat masa kecik2 dulu sebab tiap bualn puasa arwah mak umie akan buat bubur sum2 ni cuma arwah mak umie guna sirap ros... ermmmm makan sejuk2 bestnya!


24-03-2007, NanaSham komen :

btul tu umi_e mkn sejuk2 memang sedap terkenang semasa lalu pasti nana akan mencuba nya INSHAK ALLAH


24-03-2007, akak noor komen :

dah lama tak buka ruangan ni..........sibuk sangat......bubur sum-sum.......waah ni masakan org jawa....kalau dulu masakan ni di buat selepas sehari kenduri kahwin...iaitu hari gotong-royong cuci perkakas.... lani semangat tu dah tak ada lagi....lani semuanya tangkap kontrek.....tapi bubur ni memang sedap


24-03-2007, dila81 komen :

betul tu akak noor,kalau org2 jawa mmg slalu wat bubur sum-sum ni masa gotong royong selepas kenduri kahwin.Tapi kat tmpt saya masakan ni still ada smpi sekarang tau...dah macam satu tradisi.


25-03-2007, sayang79 komen :

wah bubur sum sum lah dah lama tk buat...nak buat lah nanti..


26-03-2007, fymein komen :

ermm...enaknyer!! dulu mak selalu buat tapi air gula biasa jerk yg takder warna tuh...jadi sampai skang tak pandai nak buat air gula hangus tuh...mkn ngan air gula biasa pun sedap kan? janji disejukkan dulu...


26-03-2007, alma komen :

**budakcilik, welcome. ** k e, alma demam ari tu, terliur nk mkn sum-sum mak tp kne masak sdiri lerr hehe ** akak noor & dila, alma xtau lak ni resipi org jawa, tau masak & makan jer hahaha ** FYI, biasa alma masak xder sukatan2 ni tp nk nyahut sahutan lily aritu, so, try2 ler wat ni, hrp2 u all wat ok :)


26-03-2007, alma komen :

oo ye ke fymein? alma xpenah lak makan dgn air gula biasa tu. alaa gula hangus mmg amat sng watnye, ikut je cara2 yg alma tulih tu...


10-04-2007, manja7272 komen :

kalau sum sum berlauk tu mcm mana plk ye?


10-04-2007, alma komen :

manja, alma xpenah makan sum-sum berlauk, biasa yg manis gini je...kut2 ada kwn2 MyResipi yg tau...share le resipi dgn manja...


10-04-2007, manja7272 komen :

hmmm....sesape yg ade resipi sum2 berlauk share la kat sini....


12-04-2007, makan-makan komen :

Alma ... kalu santan tu tuko ngan susu cair bleh ? Berapa lak sukatan nyer ..?


12-04-2007, alma komen :

ayo pa ayo ma, alma xpenah meng-enhance-kn lg resipi bubur sum2 ni tp by right, leh jer tukar guna susu cair. sukatan?...yg alma wat tu santan dr 3/4biji kelapa so cmpr air dptkn 525ml santan..so makan2 leh agak2 le. sum2 ni kalo xlemak x perghh la rasenye.


13-04-2007, makan-makan komen :

Timer kacih Alma. Balik keje ari ni nak try coz esok ibu mertua nak dtg. Kalu jadi pehhhh..... bangga nyer .. lg lak klau dpt pujian...... Waaa...... tp x luper ler kat Alma..kan!kan!kan!


19-04-2007, gee82 komen :

dah lama cari resepi ni..br jumpa..thanks..kwn2, ada sesiapa yang tau atau pernah dengar KUEH PENGENAN TALAM tak? my hubby suka sgt, tp i x tau nak buat..ni kueh org phg klu x silaplah...sesiapa yg tau blh kongsi resepi...


21-11-2007, ibumiqail komen :

bolehker kalau tak letak santan?


30-11-2007, sofinar komen :

nak cuba resepi ni dah lama tak makan.


11-02-2008, mamigebu komen :

haha.. teringat ms knduri kawen abg, ajak kwn2 dtg, ms tuh org tgh dok sibuk mkn bubur sum2 nih, kwn2 yg dtg mulenye ingat ianya dbuat dr tulang sum2 lembu, so depa dok geli nk mkn, tp bila try pehhh siap minta bungkus lagi...huhu tak malu sungguh depa nih...:-P


22-04-2008, mummyahmed komen :

baru td ckp pasal bubur sum sum.. nanti nk try... mak saya guna air gula campur dgn daun limau purut.. sedapppp


09-08-2008, zila66 komen :

baru wat tadi sedap lemak berkrim....lama x mkn.m'kasih byk2...


13-08-2008, azlina1175 komen :

Alma..saya dah duba buat tp knp lembik yer.. jgn kata nak potong nak sudu pun tak boleh.. thanks anyway


13-08-2008, zila66 komen :

wat lg...x nk mkn nasi(demam) mkn bubur sum2 lajuu jer...tq alma....


21-10-2008, humaira' komen :

kalo gula tuh guna gula melaka je bole tak?


24-03-2009, angah_nany komen :

bubur sum sum nie memang jadi kebiasaan org jawa..ennak kok..biasanya buat lepas gotong royong buat kerja kenduri kawin..masak ramai2 dan diagih-agihkan kepada jiran yg sama buat kerja kenduri kawin..kira macam untuk pulihkan badan dari keletihan buat kerja berat..sedap sgt


24-03-2009, suzzlyn komen :

isyh...sedapnya...lama x makan bubur sum sum...fav ni... mmg sedap tau...saya selalu simpan dalam peti ais...makan sejuk2... best wooo...


24-03-2009, suzzlyn komen :

salam alma, bleh bagi sukatan dlam cawan tak? tq


02-04-2009, azatiesayang komen :

ASKM Alma..sy punya cara msk bubur sum2 ni lain sikit,belajar ngan mertua.Slps kacau bubur sum2 atas dapur,sy kukus adunan yg tlh di kacau td....kejap je sbb sy suka mkn sum2 yg mcm kenyal2 sikit,lembut n panas2.Dh sejuk keras sikit la.Mkn pulak ngan air gula merah/air gula melaka.sedappppppppppppppp


22-08-2009, sue_eru komen :

salam kak alma... bubur sum-sum ni mmg masakan org jawa..tringt ms kecik2 dlu ble lepas kenduri kt rmh arwah atuk, this is must have menu yg ad lps kenduri... mak sy gune gula merah dan gula melaka/gula kabung utk kuah..rsnye lg enak jika dbandingkan juz gune gula hangus saja...n utk bubur tu, slalunye xdwat terlalu pekat n ketul2...wat mcm lembik2 sket lg sedap cz kedua2 bahan tu akn sebati...


01-03-2011, Dieda komen :

sedap je nampaknya.....saya tak pernah rasa sebelum ini.....yang pasti saya akan cuba masak dan rasa bubur sum-sum ini.


23-05-2011, shida remy komen :

nak buatkan utk ayh la.dia mesti suka


02-08-2011, izz_azwana komen :

bru lepas tya kt mak cane nk buat kuih ni..sy paggil kueh sabun..mak kalau buat dia suka bubuh pewarna hijau..sejukkan buh dalm bekas kecik2...cantik je...mmg sedap..balik ni nak buat


16-09-2011, kornia komen :

ng sedap..........


29-12-2011, adieq nanie komen :

alahi bubur sum-sum...ari 2 ada pesan mak bwt tp mak lupe kot...nak watsendri x tau..ni dah ada resepi.bleh cube wat sendri....


29-12-2011, adieq nanie komen :

alahi bubur sum-sum...ari 2 ada pesan mak bwt tp mak lupe kot...nak watsendri x tau..ni dah ada resepi.bleh cube wat sendri....


10-01-2012, chenta_ell komen :

Teringin nak cuba resepi nih...sbb ini salah satu makanan kegemaran saya...sblm ni ingatkan cara nak buatnyer susah sgt...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd