Google+

oleh: julia660 Chicken paper steak

Sos_lada_hitam

Western And so.....instant (1/2 Boleh makan Chicken paper steak)dari juliana Try la buat yee ...nanti bagi komen kat jue..Sebenarnya resipi ni dah pun jue gubah mengikut selera jue...kalau nak ikut dari apa yang jue belajar dari kelas masakan ....nak buat sos ni memanglah rumit...try kay.......insyaalah sedap..u all boleh pakai daging,fish & chip jugak ...resipi ni lah yang berjaya menambat hati suami dan keluarga jue.gambar sory tak ader coz ju baru hari ni register join Myresipi ni


Created on : 23-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi julia660




Bahan-bahan ( 2 org makan )

  • 2 kpg isi ayam(bah Dada yang siap dilapah)
  • sos lada hitam
  • -mayonis
  • -mushroom(ikut selera)
  • -1 sudu teh serbuk lada
  • -minyak masak/jagung
  • -2 sudu butter
  • -4 ulas bawang putih di cincang
  • hiasan
  • -kentang goreng
  • -timun
  • -tomato

Cara-cara

  1. Ayam:- perapkan isi ayam dengan lada hitam ,sos lea &Perrins dan minyak jagung. Biarkan selama 15 minit
  2. Kuah:- Tumiskan bawang puth yg dicincang dengan butter
  3. masukkan mushroom dan biarkan dalam 4 minit
  4. kemudian masukkan lada hitam yang diblend bersama mayonis
  5. untuk menambahkan aroma masukkan sesudu teh sos lea&perrins dan sedikit susu cair
  6. biarkan mendidih dan tuangkan keatas ayam yang siap dibakar
  7. hiaskan steak anda dengan kentang goreng,tomato,timun

Tag

ayam steak









Laporan Masakan Bergambar (3)

Sos_lada_hitam
25-03-2007
sebab ju kata resipi ini menambat hati suami ju so akak pun cepat2 cuba hehehehe memang senang dan sedap!
Laporan oleh: umi_e

tu lah kak.....siapa cuba mesti akan berpuas hati kan....so after this akak tak payah ler risau ..lagipun kos dia pun murah.

Pc020044
27-12-2007
This is 2nd time i try this recipe..my hubby like it ..
Laporan oleh: ct_humairah
Photo316
28-11-2008
mcm makan kat kedai aje...sedap
Laporan oleh: k.cik

Komen (10)

26-03-2007, admin komen :

Julia660, selamat berkongsi resipi di myresipi.com. Utk gambar resipi ni, i letak gambar dr laporan masakan. if u dah ada gambar sendiri nanti boleh delete dan gantikan dgn gambar yg baru.


22-04-2007, zhaikal komen :

nak try dulu ye..br nak cube..sy tak pandai masak tp minat salin resepi hehehe..


09-05-2007, aya07 komen :

saya baru aje tray buat ayam ni. Ok le, anak pun suke. Tapi ngape yek kuahnya tak coklat macam kat dalam gambaq tu.


18-05-2007, mei komen :

apa tu sos lea & Perrins??


14-05-2008, MamaDanda komen :

I pun nak tahu apa tu sos lea & Perrins..? Kalau takde sos tu boleh pakai sos lain tak yg sewaktu dgn nya..?


27-05-2008, ahmadzainor komen :

biaq aku jawab. sos lea & perrins tu sos masam2 sikit, warna mcm kicap cair. ala bebudak jual burger mesti pakai sos ni punya masa goreng daging burger. boleh tengok di gerai burger berdekatan anda. tq.


14-10-2008, ajib712 komen :

Sos Lea & Perrins = sos worcestershire...brand lain ade jugak..macam Maggi,Heinz dan Crystal..tapi yang paling femes si Lea & Perrins coz diorang yang cipta resepinye..cari je kat shelf western sauces kat leading hypermarket,mesti ade.


26-02-2009, yasmin1311 komen :

sos lea&perrins bleh beli kat ner.....selain wat kuah black pepper sos ni...bleh wat ape lg ekkk.......


04-08-2009, Coodeang komen :

Nampaknya masih ada rahsia tersembunyi untuk menjadikan warna sos lebih gelap. Takkan nak masukkan kicap lak. Dah jadi masakan cina. Mungkin kena masak sampai hangus kot? http://masakanbarat.atspace.com/


17-09-2011, nnhani komen :

lau x campur ngan sos lea & perrins tu x pe ke?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu