Google+

oleh: zie_z Penkek Gebu

P1011794

Terima kasih kepada Pn. Norahizayatun kerana sudi berkongsi resepi; boleh dimakan dgn madu atau apa saja manisan yg anda suka


Created on : 15-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zie_z




Bahan-bahan ( 10 - 15 biji )

  • 1 cwn tepung
  • 1 cwn susu segar
  • secubit serbuk soda bikarbonat
  • 2 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar gula
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Gaulkan semua bahan kering
  2. Masukkan telur dan susu segar ke dalam bahan kering, gaul sebati
  3. Rehatkan adunan/ batter selama 30 minit
  4. Goreng atas 'pan'/ kuali tanpa minyak









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (18)

15-03-2011, emmawithu@blogspot.com komen :

tengah tunggu cara memasak......


15-03-2011, emmawithu@blogspot.com komen :

tepung gandum? boleh try nih supaya anak2 nak breakfast!


15-03-2011, munaz sue komen :

cm sedap kn...mkn dgn honey sure marvelleeeesss...hihi tq..


15-03-2011, sarinahamis komen :

nampak menyelerakan,..suami n anak2 mmg suka penkek,..selalau buat manis/ pun letak inti dalam,..bagus gak bahan2nya kurang gula,..


15-03-2011, mynat komen :

salam..tumpang tanya..mana nak cari/beli maple syrup utk pan cake?


15-03-2011, mynat komen :

salam..tumpang tanya..mana nak cari/beli maple syrup utk pan cake?


15-03-2011, snooras76 komen :

waaa...nampak sedap dan gebu, nak tryle...selama ni beli yang siap tinggal bancuh je....anak2 msti suka


17-03-2011, zie_z komen :

Emma, i goreng atas non stick pan. Ambik se1/2 senduk tuang atas pan, tunggu sampai tepung tu berlubang2 (mcm apam balik), dah nampak a bit garing, terbalikkan. Angkat bila u agak2 yg belah bawah tu warna keperang2an.


17-03-2011, zie_z komen :

Mynat, yg saya guna ni sebenarnya jem strawbery yg dicairkan sedikit...tapi pernah terjumpa maple syrup di carefour alamanda.


18-03-2011, mynat komen :

tq dear..


18-03-2011, amira5885 komen :

sya nk try la..sdapnyer..


31-05-2011, mama_fieyna komen :

x sabar rasanya nk buat penkek ni..untuk simanjaku....esok mama buat ye cayang..


28-07-2011, Virus komen :

dh lama dpt resipi ni tp blm pernah terai.xpe bln pose ni nk try


11-08-2011, ibu waina komen :

dah try dah,lebih dari 4x kot buat utk berbuka & sahur..hubby sukaaaa sgt2...tq utk kongsi resepi yg amat2 simple nih tapi SEDAP... :)


18-08-2011, atiatiqa komen :

salam,,nk tnye cket,, klau susu segar tu bley tak tukar ngan susu cair??


26-11-2011, shanie2603 komen :

Saya dah cuba..Dan memang sedappp!!


17-01-2012, kamdar komen :

la... simple rupenye resipi dia yer?


24-05-2012, sukida komen :

tak sabar nak cuba leh buat sarapan sblm gie sekolah...mcm senag nak buat , npknya kena buat cepat nie


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd