Google+

oleh: nazuha hafiz char kuey teow 5 minit!

Img_0800

resepi ciptaan suami! tapi akhirnya menjadi resepi kegemaran teman2!!


Created on : 14-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nazuha hafiz




Bahan-bahan ( untuk seorang sekali masak )

  • seulas bawang putih (dilenyek) secamca minyak masak 3-4 ekor udang basah isi kerang (direbus) taugeh (ikut citarasa) suku cawan air 6 sudu sos kicap char kuey teow (seeloknya sos char kuey teow cap otaku) sebiji telur kuey teow segenggam (jgn lebih.utk se
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. Img_0801
    panaskan minya,tumis bawang sehingga naik bau.kemudian masukkan udang tadi goreng sehingga agak masak.kemudian itu masukkan sos char kuey teow mengikut sukatan yg di beri di atas td.selepas itu masukkan air suku cawan dan tunggu sehingga air mendidih dia atas kuali.masukkan pula kerang rebus mengikut sukatan citarasa anda.kemudian masukkan char kuey teow,dan tunggu sebentar sehingga agak kembang.masukkan taugeh dan pecahkan telur.(semasa masukkan telur,api terus dimatikan dan kacau telur itu dengan ramuan yang lain) char kuey teow 5 minit sudah siap untuk menjamu selera anda! perlu diingatkan bahawa sos char kuey teow yg ada dipasaran kebanyakkannya sudah masin jadi garam dan ajinomoto tidak diperlukan sama sekali!
  2. Klik untuk isi cara-cara di sini
  3. Klik untuk isi cara-cara di sini

Tag









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (15)

14-03-2011, liesyaasya komen :

sos char kuey tiow ni nk dpt kat mane ye ??


14-03-2011, eimaxara komen :

mana nak dapatkan sos tu ye? ada jual kat tesco x?


14-03-2011, nazuha hafiz komen :

liesya & eimaxara, actually kalau sos cap otaku tu ada dijual di area kedah saja.tapi ig u go to tesco or giant,ada gak sos char kuey teow brand lain.sama je lebey kurang...so u leh try gak yg other brand tuh..cuma cara masak,u guna cam i wat ni.its very simple.x perlu letak air udang ke,air rebusan kerang ke or kena tumis lada semua tu..


15-03-2011, sitifairose komen :

salam...aduyai...maner resepinyer....wat teman terliur jerk...


15-03-2011, sitifairose komen :

sib baik ader kuar...comp slow da...sori...=)


15-03-2011, sujamang komen :

halal ke,,,,,,,,,,,,,,,ky teow


15-03-2011, mira_95 komen :

macam best je...boleh try hujung minggu ni.....ada jual ye sos char kuey tiaw....


16-03-2011, cik eyda komen :

sos yg jual tue....area kedah ktna yer??


16-03-2011, ibu_safeyya komen :

R&R gurun selalu ada.... n kalu tak silap aritu ada nampak dalam mudah.my, dijual online....


16-03-2011, che'g komen :

baru tadi mak saye tanye mcmane nk guna sos otaku..die beli time ade jual2 kt masjid..muslim product :) i'll try this recipe..


17-03-2011, nazuha hafiz komen :

insyaallah... ianya produk sos halal... slalu ada di area gurun atau alor star. sy slalu bekal balik ke kl 1 kotak sos char kuey teow tu! mmg sedap kalau wat char kuey teow.. kalau nak wat mee goreng or bihun goreng basah/kering pun sgt2 sedap!!


21-04-2011, mona90 komen :

nmpak sedap dan cepat plk 2 ciap...mst api besar kn??


23-07-2011, amalika komen :

boleh bagi resepi cara terperinci buat kuah char kuey teow


05-01-2012, nazuha hafiz komen :

mona: api beso...5 minit je siap tau....


05-01-2012, nazuha hafiz komen :

amalika: sorry,cara buat kuah sy x tahu..tp try sos char kuey teow OTAKU...mmg sedap!!!!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu