Google+

oleh: zairiasrul kek gula hangus / kek sarang semut

Untitled

resepi dari jiran...now dah amik tempahan...


Created on : 11-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zairiasrul




Bahan-bahan ( utk loyang 9X9X3 )

  • 2 cawan air
  • 2 cawan gula
  • 2 sudu besar marjerin
  • 1 cawan susu pekat
  • 6 biji telur - saiz B
  • 2 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 sudu besar soda bikarbonat- diayak
  • vanila essen

Cara-cara

  1. hanguskan gula dan air- sejukan
  2. pukul mentega dan susu pekat hingga sebati
  3. masukan telur sebiji demi sebiji
  4. masukan tepung gandum dan soda bikarbonat
  5. masukan vanila essen
  6. akhir skali msukan gula yg telah dihanguskan kacau hingga sebati
  7. utk mndapatkan kek yg gebu.. perap adunan selama 1 jam atau lebih...
  8. bkar dlm oven 150 drjah celcius selama 30-45 minit
  9. boleh dihidangkan

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (5)

P3224232__copy_
06-04-2011
Resepi awak sama dgn resepi kwn saya cuma sukatan telur & marjerin jer berbeza. Apapun kek ni mmg sedap. Terima Kasih ya share resepi :)
Laporan oleh: mrs_noor

yeke...awk pnya marjerin sukatan brapa.... tp ni kos murah...n x brapa kolestrol...thanks sbb mencuba....gebu...=)

Kek_gula_hangus3
13-07-2011
kenapa lekuk di tengah?adakah sebab saya turunkan suhu oven?
Laporan oleh: dheqchik

iya...x pun awk buka oven lama sgt..temp dia x stabil....thanks kerana mncuba...tp nmpk sedap....

Kek_gula_hangus_2
13-07-2011
lubang2 dia tak banyak..cara perap tu kene tutup ke loyang atau biar terbuka je?
Laporan oleh: dheqchik

kira x bersarang ke... perap brapa lama.? sya normally sejam tu paling kurang la... tp sya tgk cntik je....thanks sbb sudi mncuba...=)

18102011384
11-11-2011
salam, rcp ni mmg sedap,mudah & mjd....dh 2 kali buat kek ni...semua org suka...thks :)
Laporan oleh: syalina
Img_4801
07-12-2013
resepi yg berbaloi utk acara keramian
Laporan oleh: noormala75

Komen (40)

11-03-2011, nany athan komen :

nak tanya kek nie boleh tak klu di kukus?kat umah tak ada avonlah..hihihi...


11-03-2011, silasham komen :

aah..... boleh kukus tak sbb xde oven. ataupun boleh guna microeave x?


15-03-2011, zairiasrul komen :

nany: kukus pun boleh..tp makesure jgn bg msuk air..


15-03-2011, zairiasrul komen :

silasham: microwave x boleh la syg... sbb kek ni klau kita kcau time dia tgh bkar or kukus dia akan bantat...so msa tgh bakar tu..tgk pada minit ke 30...if x msak ttp blk..biar dalam 10-15 minit...kompom msti msak...=)


18-03-2011, atiey11 komen :

brp sebiji u jual kek ni.


22-03-2011, zairiasrul komen :

atiey: sya ambil rm25.00 sebiji... tp x de deco apa2 la...yg pic tu sbb sepupu btunang...so sya letak bunga skali...


28-03-2011, rozita_sabtu@yahoo.com.my komen :

nak tnye..hanguskan gula n air or hanguskan gula dulu,bru msukkan air..keliru la..


01-04-2011, mar_anis komen :

k.zai...anis dh try bt kek ni dgn cra akk,mmg mnjadi...gebu dan lembut sgt,fmly suke....skali bt je dh mnjadi...hehehe


04-04-2011, zairiasrul komen :

rozita: hanguskan gula dahulu...bru letak air....slalunya sya hanguskan gula api besar dlm 2minit...bru wrna dia sekata klau buat byk tempahan..


04-04-2011, zairiasrul komen :

anis: mucho grasias sbb mencuba... tu yg best kan if skali je buat dah jadi....boleh buat jual kan...cost pun murah je...rsanya kek ni x berminyak sbb guna 2 sudu marjerin je...


06-04-2011, Inzhan komen :

kalau tak perap x pa ke? apa beza dia yang di perap dan x d perap?


06-04-2011, zairiasrul komen :

inzhan: klau x perap x jadi kek tu mcm sarang semut bila potong... lagi lama perap lagi cantik....klau x perap jd mcm bingka...=)


06-04-2011, Syazwani Samiran komen :

*gula yg tlh dhanguskan* nak tanye nti air gula tu dimasak smpai jdi 2 cwn gak ke kite masak smpai mendidih je?


09-04-2011, zairiasrul komen :

syazwani: smpai mendidih je... smpai x de ketul2 gula...=)


18-04-2011, mrs_noor komen :

Zairiasrul, resepi kwn saya, sukatan marjerin 4 sudu dan telur 8 biji. Tapi rasanya sama. Awak punya lebih jimat :)..hehehe


18-04-2011, zairiasrul komen :

mrs_noor: haah...walaupun 2 sudu je marjerin tp x melekat n x berminyak...sedang2 je...


27-04-2011, izzah79 komen :

kalau nak kukus brp lama?


05-05-2011, zairiasrul komen :

45 minit hingga 1 jam...tp klau rsa was2,cucuk kek dgn lidi..klau still ada kek yg melekat kat lidi tu kira x msk lagi la..


12-05-2011, adikyatt komen :

lepas peram tu perlu ke d kacau sebelum masuk ke dlm oven atau terus masuk kan je...........


20-05-2011, zairiasrul komen :

adikyatt:slalu sya kcau...tp lagi 5 minit nak msuk oven...


02-06-2011, Intan76 komen :

Kalau ganti soda bikarbonat dgn baking powder boleh tak?


03-06-2011, zairiasrul komen :

intan: x boleh...fungsi dia lain....


07-06-2011, akmiena komen :

zairiasrul: 2 sudu besar soda bikarbonat- diayak guna sudu teh @ tablespoon


15-06-2011, zairiasrul komen :

akmiena: di ayak bersama tepung gandum...


28-06-2011, akmiena komen :

zairiasrul: maksud saya sudu tu besar mn.


30-06-2011, zairiasrul komen :

akmiena: sudu besar


04-07-2011, ummi_haziq komen :

sy cube kukus..sometimes mjadik..sometimes tk..bile tk tu die mcm terbantut tau..nape yerk..pukul telo tu tk le lme or else eh


14-07-2011, zairiasrul komen :

sbb tu la sya suka bakar...mybe time kukus tu msuk air dlm loyang...so dia terbantut ..


19-07-2011, dheqchik komen :

lupa nak ucap terima kasih pada anda...heheheh terim akasih kong si resepi sayaa akan cuba sampai nampak kek tu cantik!


03-08-2011, zairiasrul komen :

dheqchik: tenkui la sbb cuba...petua dia lagi lama perap lagi cntik dia naik nnt..=)


15-08-2011, azlinams komen :

Mmg terbaekk..skali cuba da jd.Thanks sbb kongsi resepi.Nnti na buat lg tp na kurangkan manis, mcm mana ye kurangkan gula @ susu


16-08-2011, princess flower komen :

Hai..nampak menarik resepi nie..saya minta resepi nie ye...thanks sbb sudi berkongsi disini...


18-08-2011, zairiasrul komen :

azlinams: kurangkan gula...sbb sya pnah cuba kurangkan susu tp kek sya jd kering...


18-08-2011, zairiasrul komen :

princess flower: sila la...semoga berjaya ye...hntar la laporan..=)


23-09-2011, juesyara komen :

salam nak tanya 1 cawan bersamaan ngan berapa gram n 1 sdb adakah saman dengan sudu kita bancuh air 2. terima kasih


03-10-2011, zairiasrul komen :

juesyara: hmmm bab gram tu sya x pasti la..nnt klau sya buat lagi sya update ye...maaf la klau x membantu.. yup sudu yg kita bncuh air tu..


03-10-2011, norazanesha komen :

kak, nak tanya sikit kalau bakar guna oven tu guna api atas bawah ke, bawah saje? tq..


05-10-2011, Zurisha komen :

apa beza microwave ngan oven 2..??bknnya bnda yg sama erkkk..??hehehehe


21-11-2011, roslimie komen :

mak seh......nang nyaman kek ktk.....


07-02-2012, zairiasrul komen :

norazanesha: slalu sya baka guna api bwh dulu...bila rsa nk msk sya guna atas bawah selama 5 minit ja..jgn lebih nnt hangit plak atas tu.. zurisha: ada beza...slalu kek ni msak dlm oven..utk sya microwave ni utk pnaskan lauk..yg lain sya x tahu la plak..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu