Google+

oleh: yani Blueberry jam muffin

Jammuffin

Boleh ganti dgn apa saja jem kegemaran


Created on : 22-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 12 biji- small size )

  • 70g butter-suhu bilik
  • 60g gula
  • 1 biji telur-suhu bilik
  • 2-3 titik esen vanila
  • 4 sudu besar susu segar
  • 100g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • blueberry jem secukupnya.

Cara-cara

  1. Pukul butter sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula pukul sehingga putih.
  2. Masukkan pula telur dan kacau. Diikuti dgn esen vanila dan susu segar. Pukul sehingga sebati.
  3. Ayakkan tepung + baking powder ke dalam no.2. Kacau dengan spatula.
  4. Blueberryjammuffin1
    Isikan 1/2 bekas muffin dengan adunan tadi. Kemudian isikan 1/2 sudu jem. Masukkan 1 sudu besar lagi adunan muffin.
  5. Blueberryjammuffin
    Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 25 minit.
  6. Note: blueberry jam yg i guna tu buat sendiri ikut resipi strawberry jam. Kalau guna jem yg siap dibeli tu mungkin lebih manis.. so perlu kurangkan sedikit gula dalam adunan muffin.

Laporan Masakan Bergambar (16)

000_0372
24-03-2007
Sedap resipi muffin nih! I takde jem so i letak krim jagung ngan walnut(nak habiskan stok)..tQ Yani
Laporan oleh: junn

sedap juga tu letak krim jagung

Muffin
03-04-2007
paling simple, sedap & semudah 123 tq yani ...
Laporan oleh: inaz

dan semudah 123 juga utk ngap!

Img_0321
27-04-2007
jeng jeng jeng kali nie buat muffin barulah menjadi tapi dpt 6 ketul je sbb muffin cup besar heheheh. TQ yani senang & simple
Laporan oleh: Noreen

ur welcome

Mblery
28-04-2007
sekejap masak sekejap dah habis.. ni kene buat lagi..ummmph
Laporan oleh: princessharyati

seronokkan kalau cepat habis.. rajinlah nak masak kan..

17052007_005_1
18-05-2007
guna papercup medium size.. dapatla dlm 7 biji.. kak zara guna strawberry jem.. nyumm~
Laporan oleh: zara_klate

buat sikit senang nak abih.. :)

Blueberryjam_muffin
22-05-2007
taste lovely..
Laporan oleh: s_shamen

wah.. cun tu..

Img_1959
30-07-2007
tukar ke strawberry
Laporan oleh: Noreen

masuk strawberry tu sebiji2 ke?.. mesti lagi sedap tu..

P1030366_copy
09-08-2007
k.nis pun buat yg nih pakai stoberi lebih dari noreen *curi dr dapo noreen* ahak ahak, buat lebih dr 5 kali youu..
Laporan oleh: NisaMPB

saya pulak nak pi curi kat dapur knis.. ahak ahak ..;)

P8101521
14-08-2007
ni lg best...MIL ckp sedap...mlm tu juga habis dimakan oleh my BIL tq kak yani....
Laporan oleh: rozee21

Hari muffin serumah ke ni .. ehehe

P1000612
30-04-2008
sedap lah kak yani..sebenarnya dah lama buat tp tak de masa nak tepek..mmg besh.
Laporan oleh: enas_eryna
Pict0174
25-07-2008
saya da try resepi nie...ok jugak sedap mcm resepi lain2..timer kasih yer kak yani..sedap..sebanarnya da lama wat tapi baru nk upload gambo nye,,TQ
Laporan oleh: rosshi
Img_3154
25-11-2008
breakfast pagi tadi..sekali hadap jer dah licin..TQ yani..
Laporan oleh: zana08
30
04-01-2009
Gebu & lemak butter tu mmg sedap banget! TQ Yani.
Laporan oleh: AlongRoz
Image058fg
25-03-2009
senang, sedap...tq yani
Laporan oleh: junjs11
Sdc12990
28-02-2010
Yum yum..................... Nak bagi kat mak mertua
Laporan oleh: Nurul77
P1177030
07-04-2012
enak.. nyum2
Laporan oleh: AMir MUs


Komen (25)

22-03-2007, princessharyati komen :

gebunya muffin ni mesti lembut.. cantik..


22-03-2007, Ayu61279 komen :

aaddeehhh...k.yani ni ada je idea dia.klu ayu dok dgn akak,sure b'tmbh montel le gamaknya


22-03-2007, yani komen :

ayu.. anak2 akak makan banyak tapi tak montel pun.. tapi maknya hahah..


22-03-2007, ida2181 komen :

suka sgt tgk pic resepi yani. nampak menyelerakan sungguh...minat nak wat roti dan muffin...


22-03-2007, zara_klate komen :

guano nie.. kak zara tengok yani tak montel pun.. =)


22-03-2007, sitiazma komen :

Yani-sedapnya..........!!! Takde muffin tin tu-boleh tak guna paper cup jer?


23-03-2007, yani komen :

@kak zara.. >>memang dah makin montel dan bertambah2 montel ni... tu yg nak minta petua dr kak zara.. nak juga jd cun melecun mace kak zara tu.. guano nok buat nih.. :( @sitiazma.. >>kalau guna paper cup yg keras sikit tu tak payah guna muffin tin..


23-03-2007, zara_klate komen :

petua kak zara senang je yani.. kalo nampak makanan sedap.. jangan dok kelih pun.. baru lah tak makan.. hehehe..


23-03-2007, sayang79 komen :

hehehehe...macam tu melelih aja lah airliur kak zara...


23-03-2007, sayang79 komen :

kak zara tk nak carik ke paper cup macam gitu cute kan....


23-03-2007, zara_klate komen :

a'ahla sayang.nak buat camno. paper cup yg cute tu nak cari jugak.tapikan sayang paper cup yg hari tu belum pakai lagi pun, masih ada dlm gerobok kat dapur. hehehe..


23-03-2007, mrsdayat komen :

nak tnye..buat muffin ni pakai mixer ke??psl penah bace kalo wat muffin gaul2 gitu jek.takut tak naik.tp tgk ni gebuss jek..eheheh..lagi..kalo tak bakar..tp kukus..agak2 jadik tak ek


23-03-2007, mrsdayat komen :

kak yani..(akak ker??)..ade tak resipi vanilla muffin ala2 kenny rogers tu..kalo ader..syer le..:)


23-03-2007, yani komen :

mrsdayat, kuantiti bahan2 utk resipi ni sikit .. so saya tak guna mixer.. cukup dgn guna wisk je. Kalau kukus, saya tak pasti jadi ke tak, mungkin jadi tapi saya tak pernah try(kes malas nak keluarkan periuk kukus..hahah).. resipi vanilla muffin ala2 kenny rogers tu.. sorry ye.. saya ni masuk kenny rogers pun tak pernah.. so tak tahulah rupa cam mana, rasanya pula cam mana..


24-03-2007, hosniah komen :

nak tanya?cara no.1 pukul telur ke pukul gula sampai putih..confuse


26-03-2007, yani komen :

hosniah.. sorry, tersilap tulis.. i dah edit.. yg sebenarnya letak gula..


28-03-2007, ratnamurniwati komen :

muffin cup tu cute laaaaa...


28-03-2007, yani komen :

sebab cute tu la i beli.. wpun mahal :p


08-05-2007, are3646 komen :

sedap...lain kali boleh buat lg!!!!


14-09-2007, car.ter.bean komen :

boleh tanya skit....gula tak yah letak ke??kalau guna cup yg conrflakes madu tu dapat brape banyak???agak2 brape cost utk satu adunan...TQ


30-05-2008, harissa komen :

Salam perkenalan kak yani .. saya org baru di sini..dah try buat dua kali, sedaplah..tq kak yani..tak ada jem tp blueberry filling ja. nanti saya upload gambarnya.


25-03-2009, zasyah komen :

salam yani, nak tanya 1. kt nihon ni pakai butter brand apa? 2.breadmaker tu= homebakery ke, =mixer...? tolong jawap eh.. onegaishimasu...


27-07-2009, cikliz komen :

yani nak tanya..muffin ni bakar api atas bawah kan. kalau masuk kan 2 tray sekali (atas bawah)leh ke..sekata tak masaknya. atau pas 10 minit tukarkan tray atas ke bawah, tray bawah ke atas.


04-03-2010, ieda71 komen :

smlm dah cuba buat....waktu bakar cantik menggelembung...lepas tu dia turun..kenapa eek..? guna strawberry jam...manis sgt kena kurangkan gula...nak tanya yani kek ni mmg jenis yg padat ke atau jenis yg gebu..?


25-04-2014, yasi_la92 komen :

salam kak yani..nak taye muffin ni blh thn bape lama ek?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd