Google+

oleh: nazuha hafiz puding koktail

Img_0735

terkenal di johor semasa bulan ramadhan.tapi enak dimakan bila bila masa saja!


Created on : 09-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nazuha hafiz




Bahan-bahan ( 1 paket tepung kastad blue key 3 tin susu cair 1 tin buah buahan dalam tin 1 tin buah peach (di hiris nipis) gula secukup rasa esen ros )

  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. 459
    cara membuat puding kastad: masukkan sepeket tepung kastad dlm periuk yg sederhana besarnya,tambah air 3/4 periuk dan kacau (jgn letak diatas api dulu),selepas adunan tepung dan air sebati,masukkan gula sedikit dan barulah dimasak diatas api sederhana sehingga likat dan masak menjadi warna oren keemasan.angkat,letak didalam bekas dan sejukkan. cara cara membuat kuah puding: masukkan susu cair 3 tin bersama gula (sesedap rasa),kacau diatas api sederhana.masukkan 2 tin air suam biasa utk membuatkan kuah td tidak terlalu pekat.selepas itu masukkan esen ros dan akhir sekali masukkan buah buahan dalam tin dan buah peach.angkat dan sejukkan didalam peti ais. potong puding kastad itu tadi mengikut citarasa anda dan curahkan kuah td bersamanya....and now u can enjoy ur puding~~

Tag

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (4)

09-03-2011, rosmazamri komen :

sedapnyer....kalau letak gambaq sahih meleleh liur ni..


09-03-2011, rahel komen :

iyo..bagila kite tengok gambar puding tu...


10-03-2011, alya.najuwa@yahoo.com.my komen :

mcm sedap jer...ltak la gambar...


14-03-2011, nazuha hafiz komen :

hye rosmazamri,rahel & alya...ni pic nyer..kalau nak lagi grand,uols leh letak longan atau laici mcm dlm gambar.tapi kalau nak simple je letak saja buahan dlm tin tu pun dah ok! jgn lupa,sejukkan baru makan!!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd