Google+

oleh: hanis Puding roti

Dsc03085

enak dimakan ketika sejuk. sesuai untuk hidangan petang


Created on : 04-07-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hanis




Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 4 keping roti, disapu mentega
  • 450ml susu segar
  • 3 biji telur
  • 25g gula
  • 1 sudu besar tepung kastard

Cara-cara

  1. Potong roti sesuka hati dan susun di dalam loyang.
  2. Panaskan susu di atas api(jangan sampai mendidih).
  3. Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan susu yang telah dipanaskan.
  4. Masukkan tepung kastard dan kacau hingga sebati.
  5. Tuang campuran atas susunan roti. Biarkan selama 15min supaya roti kembang.
  6. Bakar 20-30min pada suhu 180. Kemudian sejukkan.

Laporan Masakan Bergambar (21)

Img_3677
08-03-2008
maceh 4 the recipe..kami wt ngn sedikit modification..overall credit to u
Laporan oleh: sophisticated_muslimah
Puding_roti
04-11-2008
Tima kasih hanis, puding ni memang sedap. First time buat tak tahu 25g gula tu banyak mana sebab tak ada penimbang kat rumah, so letak 1 sudu besar jadi kurang manis, second time buat letak 2 sudu besar penuh gula... mm barulah sedap. Memang kelas dan senang nak buat..
Laporan oleh: Tapai
Dsc02165
09-04-2009
baru cuba tadi, tapi takde susu segar so ganti ngan susu pekat, 1/2 cup, n air 2 cup, xpakai gula. sedap! manis sket la kot..:P
Laporan oleh: nurtilawati
P8130497
13-08-2009
Puding ni memang sedap dan lembut. Suami, ayah dan mak mertua serta anak-anak sedara semuanya suka. Sehingga menjilat sudu... hehehe...
Laporan oleh: alfi
153
18-08-2009
sesuai dimakan dgn topping..tq
Laporan oleh: junjs11
Dscn1972
07-02-2010
inilah hasilnya puding roti sy, g telah dihidangkan bsama sos kastard & buah peach serta ceri merah, thanx ye hanis.. i like..
Laporan oleh: Sariyusa
Dscn1972
07-02-2010
inilah hasilnya puding roti sy, g telah dihidangkan bsama sos kastard & buah peach serta ceri merah, thanx ye hanis.. i like..
Laporan oleh: Sariyusa
Img_8695
10-04-2010
Resipi ini kami guna untuk menyediakan hidangan yang dimasak menggunakan dapur solar..semua kata ianya sedap.Terima kasih banyak-banyak
Laporan oleh: zainy
Abcd0014
05-05-2010
Ermm sedap.. puding roti ni saya kukus sbb kat rumah takder oven nak bakar...saya guna susu tepung...still sedap..
Laporan oleh: Afnida
100_0338
16-08-2010
bertahun makan puding roti yg org buat, puasa kali ni berjaya jugak akhirnya i buat puding roti sendiri. Hidangkan dengan sos kastard. yumyum... sedap.
Laporan oleh: shanim
Image_4297
12-11-2010
saya guna susu cair je, 2 biji telur, & kismis sikit. Pastu sya wat sos jagung - sama je ngn sos vanilla cuma sya tambahkn perisa jagung coz ank suka mkn jagung
Laporan oleh: nurizatti
Puding_roti_with_icecream
22-12-2010
terima kasih utk resepi..1st time buat sendiri.sedap juga bila dimakan bersama aiskrim.
Laporan oleh: hazarith
27052010758
28-12-2010
modified skit...
Laporan oleh: adik1731
Image1884
04-05-2011
emm...sedap walau pun kukus je...cmpur gn sos kastard...best...
Laporan oleh: anna90
Photo0141
15-06-2011
dah test..tks for the resepi...mcm trlbh rase telur..maybe next time kna lebihkn sikit roti...pape pun sudah selamat masuk dlm perut anak2 hehe...kasi meriah sikit dgn colour rice n kismis..
Laporan oleh: irma75
Img_2580
14-07-2011
tq for the resipi..modified sikit letak kelapa kering...
Laporan oleh: mommyneney
Dscn6297ee
09-08-2011
Sedap....TQ...^_^
Laporan oleh: sue_ginola
Puding_roti
23-09-2011
Try.. heheh..alhamdulillah jadik jugak walaupun guna microwave.. sbb x der oven.. so utk microwave, sy cadangkan guna suhu HIGH 8 minit, lepas tu, guna medium utk 3 minit.. just try & error.. heheh Terima kasih utk resepi ni yer.. mmg senang sgt..
Laporan oleh: adirma
Puding_roti
26-12-2011
puding roti ni siap mgu lps tp sy ubah suai ckit..hehe anyway mmg sdp n nk buat lg nanti..tq hanis atas pkongsian resipi ni..
Laporan oleh: masnahalai
Picture_1508_copy
28-09-2012
Tabur ngan coklat cip sblm bakar. Thanks share resepi...
Laporan oleh: ashirah2010
Image
20-11-2013
puding roti baru je kluar dr oven..tq for the recipe..
Laporan oleh: ainnalollipop


Komen (77)

13-07-2006, mieda komen :

yummi!


12-08-2006, syikin komen :

nak cuba..tq.


15-08-2006, siti komen :

Kalau ganti tepung kastard dengan tepung jagung, boleh?


15-08-2006, hanis komen :

boleh juga. cuma warnanya mungkin kurang kuning. kalau nak kuning sikit boleh masukkan pewarna kuning sikit.


02-09-2006, syieqa komen :

tak sabar nak cuba resepi ni


27-09-2006, linda komen :

tgh posa ni mengidam plak puding roti... harus cuba nih...


06-11-2006, salma78 komen :

nak tanya..kalau guna oven mcm kupu2 tu je bleh ke..tempoh bakar tu sama je ke..?? :(


14-11-2006, aniey82 komen :

hanis ader tak resepi bengkang roti...


14-11-2006, perdana komen :

hanis akak dah buat cuma akak taburkan kismis atau ceri tapi kurangkan gula TQ anis sesuai utk minum ptg.


17-01-2007, nizam komen :

macam sedap jer ni yang nak cuba ni..tq


07-08-2007, lynne80 komen :

ish...terliur la pulak time tgh lapo nih! heheh...


15-08-2007, Kitty komen :

sape2 nak try cara ni lg simple : - biskut krim kraker 1 bungkus @ - telur ayam 4 biji @ - Susu cair 1 tin @ (blend bersama bahan bertanda @) - agar2 2 pek masak agar2 dan campur bahan yg tlah diblend atas api yg perlahan sehingga sebati. bahagikan adunan jika nak diwarnakan berlainan dan sejukkan dalam peti ais. lepas tu bleh dah dimakan. senangkan.


15-08-2007, Mami Cheril komen :

kitty,sesetengah orang tak suka resipinya dimasukkan resipi lain...kalau kitty nak masuk resipi lain,jangan letak kat komen..pi wat resipi baru..


17-09-2007, farishaikal komen :

dah cuba semalam,tp tak dpt masukkan gambar sedap cuma rupanya tak menarik


18-09-2007, adwiyyah komen :

dh try buat...mudah,..dan senang,,


23-09-2007, ibumiqail komen :

wokey senang dan sedap pulak...tq


29-10-2007, akakscorpion komen :

bukan nak tunjuk terror tapi nak share resepi bagi lagi sedap cuba tambah cooking coklat, kismis dan badam tabur aje lepas tu buat sos dari susu cair tambah conrflour dan gula kacau atas api bila nak makan puding tuang sos yang dah disejukkan dlm peti ais.


15-11-2007, faradilla komen :

wah..wah....x sabar2 rasanya nak mencuba... tapi kita ada resepi gak... lebih mudah sikit.... cara2nyer.....: rendam beberapa keping roti putih dengan susu cair....sementara tu.. masak agar2 dgn air dan gula...sampai mendidih dan hancur....kemudian tapiskan rebusan agar2 trsebut....dan akhirnya masukkan ke dalam rendaman roti dan susu cair tadi...kacau sikit2 jer...letak dalam bekas dan sejukkan dalam peti sujuk....nyum...nyum....nyum.....bila dah keras...makan la.....selamat mencuba "-) very the simple...huhuhu...


20-11-2007, alennsweet komen :

mcm egg tart la...mesti cuba...yummy


11-12-2007, ashekeyn komen :

faradilla..resepi u xde guna tepung kastard pun..guna agar2 je..die xkeras cam agar2 ke?i pnh wat puding koktel guna agar2 je..die jadi keras laa..i nk yg lembik tp kenyal2 gitu...if guna agr2 leh jadi camtu x?


04-03-2008, ass komen :

hi! Nk tya, ade resepi puding roti yg x pyh bakar x. Kukus jer.. kalu ade tlg kasi


03-08-2008, mielin77 komen :

KALU KUKUS BOLEHKE?


29-08-2008, nisrina komen :

kalu susu tu gnti degn sntan sedap tak?


30-12-2008, kasmia komen :

dah banyak dapat resepi puding roti tp tak sama cam ni. buat jadinya keras.nak cubalah yang ni.


31-12-2008, eda yatim komen :

mcmane nk buat sos puding roti nie yeak..coz kalu mkn ngan sos (cream) lg sedap kan..txs


11-05-2009, tie2103 komen :

Hanis, puding roti ni kalau kukus boleh tak?


18-05-2009, atiedotcom komen :

br pas buat, tggu nk bakar.. xtau rs ape, bau cam sedap.. nnti bukak pose (pose ganti.. hehe) br test..


04-07-2009, ibnumalam komen :

cam senang je,nak buat le puding ni..


07-08-2009, putri-76 komen :

dah byk kali buat puding roti ni...tp bila dah sejuk kejung je.. x pe..nak cuba yg ni pulak..boleh buat masa pose nanti..


11-08-2009, pizan komen :

ini boleh cuba semasa bulan pose nie.Mudah,senang,ringkas dan yang penting kosnya murah.Tima kasih.


25-08-2009, aryna komen :

rasa nak cubala esok ...roti byk lg tue..


27-08-2009, ema123 komen :

hai hanis, biasa kalau saya buat, saya tambahkan sikit esen pisang. puding akan jadi wangi.


01-09-2009, siti dayana komen :

oh nasibku ini first time saya buat puding roti bakar ni tapi x jadilah kenape yek kalau tengok rupa macam da jadi tapi bila nak potong susu tu cair kat dalam terpaksalah makan pakai sudu macam makan dadih.hehe.... kenape jadi mcm tu yek?


31-12-2009, srylea komen :

first time buat puding roti ni, alhamdullilah jadi, saya guna susu cair sb takde susu segar kat umah, tapi gulanya kena kurangkan sb susu cair dah manis


10-01-2010, cik nab komen :

naper puding nampk cair?? sush la nak kerat...


13-01-2010, eena_76 komen :

First time buat pudina roti ni terus jadi , suami dan anak pun suka. kalau nak tambah vanila boleh tak


18-01-2010, blue rose komen :

biar betul eena_76???bukan aper saye slalu cuba resepi lam internet ni tapi banyak yang tipu.tak bagi resepi sebenar.hasil dia tak berapa jadik.kalu eena ckp cam tu saya nak try resepi ni pulak.harap2 jadi la hanis oiii..


07-02-2010, Sariyusa komen :

tengah buat puding roti ni.. pasal ada roti lebih tak makan. cari-cari resepi rasanya ni yang palings senang, tapi alamak.. terlupa sapu butter.. takper, tengok hasilnya nanti


07-02-2010, Sariyusa komen :

wah, dah siap puding rotinya, saya buatkan sos kastardnya sekali (idea akakscorpian), tapi tak blehlah nak tambah badam psl nnt anak sy tak suka mkn badam2 ni..


07-02-2010, Sariyusa komen :

wah, dah siap puding rotinya, saya buatkan sos kastardnya sekali (idea akakscorpian), tapi tak blehlah nak tambah badam psl nnt anak sy tak suka mkn badam2 ni..


07-02-2010, khirul06 komen :

dh buat..mmg sedap,bhan pun x ssah nk cri,stock yg sntiasa ada d dpur leh buat bla2 msa je...thanks pd yg mymbg resepi..


08-05-2010, mom_zeyra komen :

sedap...tp sy x pakai tepung kastard


06-10-2010, harissa komen :

sedap...baru try tadi utk minum ptg...lembut..tapi senang dipotong.. makn dgn sos kastard segera..tq for the recipe


31-10-2010, Qhasih komen :

harissa, nak tanya sos kastard segera tu cam na? ada jual di kedai ye...


12-11-2010, nurizatti komen :

sya gantikan susu segar ngan susu cair & guna 2 bji telur je.. yg len same je.. Pas2 sya sediakn sos jagung, cam sos vanilla tu.. Mmg slalu gk wat puding roti ni. Lg 1, sya kukus coz xde oven la


14-12-2010, geumjandi komen :

kalau kukus... berapa lama yek? sbb xde oven kat umah...


15-12-2010, suhaidalaili komen :

mcm best! msti try. :)


18-12-2010, nurizatti komen :

tlg jwb ye hanis.. geumjandi : x igt la bape lame kukus ari tu.. tp lau nk tau dh msk, cucuk ngn lidi je.. lau lidi kuar bersih, msk la tu.. cuba try 20min dlu.. Lau x msk lg, kukus lg.. hehehe... kite blajar same2


18-12-2010, nurizatti komen :

tlg jwb ye hanis.. geumjandi : x igt la bape lame kukus ari tu.. tp lau nk tau dh msk, cucuk ngn lidi je.. lau lidi kuar bersih, msk la tu.. cuba try 20min dlu.. Lau x msk lg, kukus lg.. hehehe... kite blajar same2


21-12-2010, k.yong komen :

emmm...yummmmyummmm....nmpk sdap sgt...tp lau xmskkan susu blh x???sbb sy xska susu lah....


26-12-2010, kak ras komen :

boleh la saya na cuba..


23-01-2011, gurupendidikankhas komen :

alhamdulillah.. jadi gak wpun oven tenggek ats dpur gas hehe thx


29-01-2011, nadiya7537 komen :

klu gna dpur gas je utk bkar leh x..xda oven la


29-01-2011, cintaseroja komen :

cam senang jer nak buat..biasa guna resepi lain..lembik skit..nk try wat la..tq kongsi resepi..


05-02-2011, fatini sajidah binti mohd puzi komen :

biasenye kn pding roti ni sesuai dimkn wktu ble ya?...


10-02-2011, cik wiwiitt komen :

if guna microwave bole x?


08-03-2011, ziela84 komen :

nak try gak la..


15-03-2011, aloha iman komen :

teringin mencuba...tapi saya tiada oven. kalu kukus boleh ka?


13-04-2011, mama_alia komen :

tgh try recipe ni.. tgh bakar kat dapur... recipe senang.. saya guna bread yg lama, tp saya 'froze' dlm peti...


21-05-2011, ira_ruslan komen :

which one better..bakar or kukus?


05-06-2011, arisa_10 komen :

dah wat...tapi knp dalam dia lembik ek??huhu


07-06-2011, lapor komen :

terliur tengok puding dalam ni..semua nampak sedap.yummyyyy!!!!


10-06-2011, sabreenamatsaad komen :

sedap.... hubby xbleh berhenti makan,....


19-06-2011, irajo90 komen :

dah buat ari tu.. tp mse panas, die naik..ble sejuk..die turun.. dlm die mmg lembik ke.. or kne sejuk kan in fridge..? but still..sedap..


24-06-2011, lylyrama2 komen :

saya kukus sj..nasib la jd..weeeeee...


27-06-2011, syara90 komen :

mcm mane nak wat sos kastard eh?? ade sesape ley tlg x?? =)


11-08-2011, nida83 komen :

mtk maap sy baru nk blaja msk.. rumah sy xde pemukul adunan tu, kalo sy blend telur n gula dlm blender menjadi x ye? teringin nk mncuba


16-08-2011, Vanilla Lazuardi komen :

sos kastard senang je.. susu cair 1tin, tepung kastard 1sb, gula 2sb (ikut suka kalo nak manis tambah lagi), masak atas api sehingga sedikit likat, sejukkan dalan peti ais sebelum dimakan bersama puding roti...cedappp sangat2...


03-10-2011, wanmaziah komen :

saya dah buat resepi ni...sedap dan senang membuatnye...tqvm


03-10-2011, Mr nice guy komen :

huh


03-10-2011, Mr nice guy komen :

huh


03-10-2011, Mr nice guy komen :

huh


06-10-2011, mama noor komen :

klo ganti tepung kastard dgan tepung gandum leh x??


06-10-2011, aweencute komen :

hmm,sy br je lps buat.mmg sedap.tp sy tmbh plak dgn choc chip.so,ade la rase mcm choc skit.sedap gk...


01-11-2011, ctburma komen :

betul kata blue rose.resepi kat internet jarang jumpa yang jujur..kenapa dia org buat macam tu, kita ikut resepi dia betul2, ulang 2 , 3 kali tetap sama


15-12-2011, zihe komen :

dah cuba, sedap..sy tambah roti jd 5 kpg nak hbskn stok...


13-11-2012, wannoorfaizma@yahoo.com komen :

aii nurizatti...klo gne ssu cair kn wape bnyak awk gne lam pmbuatan puding nie..stu tin or sikit je..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd