Google+

oleh: sarinahamis Kek marble keju (kukus)

Dsc02522

cuba2 menjadi


Created on : 09-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sarinahamis




Bahan-bahan ( 1 biji )

  • *5 keping slice chees
  • *1/2 cawan susu cair
  • 1 cawan gula kasar
  • 1 cawan marjerin
  • 2 cawan tepung kek
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1 penutup esen vanilla
  • 3 biji telur

Cara-cara

  1. panaskan bahan yg bertanda* hingga keju cair dan padamkan api,biarkan suam.masukkan gula kasar kacau sampai gula hancur. pukul telur dengan marjerin dan masukkan ke dalam bancuhan keju tadi,..masukkan tepung sedikit2 kacau sampai sebati,masukkan esen vanilla,..bahagi kpd 2 bahagian,..1 letak serbuk koko. tuangkan berselang seli ke dalam loyang yg telah di gris dgn marjerin,..lorekkan menggunakan hujung garpu supaya jadi corak marble,..da siap boleh kukus selama 45 minit hingga 1 jam atau hingga masak,...

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (10)

Dsc02516
09-03-2011
ini rupa sebelum dikukus.
Laporan oleh: sarinahamis
Dsc02225
10-03-2011
salam sarina, Alhamdulillah jadi.senang je mmbuatnya..sedap,lemak berkrim.ngn sorokkan dulu..utk minum ptg & hb yg brpuasa.msti dia suka..hikhik.. tq 4 d resipi..
Laporan oleh: kakbesah
Dsc01739
14-03-2011
Inilah hasilnya..mmg sedap tp agak kering sket..apepun,hepi dpt cuba..thanks sarina
Laporan oleh: Eja3260
Img_3802
15-03-2011
sedap kek marble ni br 1st time buat..pasni nk buat lg...
Laporan oleh: adia
Img0364a11405
05-05-2011
kek menjadik walau pn bru 1st time buat. kite guna tpg naik sendiri (blue key) & 1 buku buttercup & 3/4 cwn susu cair...emmm cedap...tq 4 sharing the resepi...
Laporan oleh: sweety78
A69ece74
26-06-2011
1st time cuba..buat utk ari jd anak td...so far anak2 n hubby suke...sy kurgkan gula..tks for the recipe..
Laporan oleh: irma75
Photo0859_1_
09-07-2011
mekasih ye bg resipi yg mudah dan ringkas..sedap sgt2 wlupun sy x guna cheese n tepung kek..hehe..nnt nak buat guna cheese pulak lah..mst lg terangkatkan??huhu..
Laporan oleh: dfamaira
Dscn3805
28-09-2011
lagi best... sedappp... trima kasih sarinahamis kerana berkongsi resapi.
Laporan oleh: minah81
12102011_kek_marble_keju__kukus_
12-10-2011
Salam.. 1st trial, alhamdulillah sedap sgt.. 10Q krn berkongsi resepi yg mudah sgt ni ;)
Laporan oleh: eza_zura
Marble_cheese_cake
18-12-2011
Thanks Puan empunya resepi..baru buat semalam untuk bday hubby ari ni...Senyum lebar cik hubby..Sedap sangat...Tq..
Laporan oleh: Lacy Izham


Komen (30)

09-03-2011, kakbesah komen :

salam sarinahamis, mudah yer cara buatnya.. bahan2 pn ada kt rumah.. insyaallah akk nk buat.. akk salin respi dulu lah yer..


09-03-2011, efajinan komen :

sarinah..tpg kek tu tpg naik sndiri ke...tpg gndm biasa xleh guna ke


09-03-2011, cik comey komen :

tgk bahan & cara mudah jer...kena try nih


09-03-2011, sarinahamis komen :

kak besah,..mmg mudah sgt cara nk buatnya,..copy cara buat kek cok kukus..klau akk da buat hantarlah laporan yer,..ina tau kak besah rajin masak n pasti menjadi punya... efajinan,...sarina ni x pandai nk sukat serbuk penaik,so guna yg da ready punya,..klau nk guna tpg gandum kena + baking powder 1 sedu kecil kot,..cubalah... cik comey,..try n see..


09-03-2011, norliesa komen :

nmpk mcm best...18.3.2011 ni besday ank yg sulung..teringin nk buat ni..selalu buat kek coklat kukus je....nkbakar..oven xde...huhuhu


09-03-2011, Eja3260 komen :

Sarina,slice cheese ape brand ye..x pndaila nk cari


09-03-2011, intan'irz komen :

klu bakar ok x?


09-03-2011, nieya komen :

nk cuba buat weekend ni


09-03-2011, cupi komen :

Hari minngu ni mesti cuba sbb kukus pulak x pernah buat bakar ada la. . Bila dah masak kek ni beratnya agak2 berapa ya


10-03-2011, sarinahamis komen :

norliesa...happy birthday buat anaknya yer,..buatlah gerenti diorg suker... Eja,sarina guna brand mother's choice..apa2 brand pun boleh... intan..cubalah,..boleh jer rasanya,cuma kering lah sikit,... nieya...selamat berhujung minggu.. cupi..berat x timbanglah plak,..tapi klau ikut ukuran loyang diameter yg 8 inc klau x silap...


10-03-2011, sarinahamis komen :

wkumsalam kak besah,..cantiknya...tahniah kak terima kasih kerana dah mencuba resepi ni,semoga bertambah bahagia sekeluarga.


11-03-2011, nany athan komen :

senangnyer...mesti sedap..


11-03-2011, sarinahamis komen :

senang,.mmg senang sesuai utk yg baru belajar mcm saya ni la,..terus menjadi,..sedap terasa keju n coklat nya,..cubalah nany,..


11-03-2011, faris faezal komen :

emmmm...will try


14-03-2011, mama_thaqif komen :

klu sy nk guna cream cheese blh x? :)


14-03-2011, oleole komen :

Maaf bertanya, majerin ngan telur nak pukul sampai kembang ke http://www.oleole2u.blogspot.com/


16-03-2011, kay730601 komen :

gula tu campur sekali ngan cheese ngan susu cair ke?


17-03-2011, sarinahamis komen :

asalamualaikum semua...@>oleole,..marjerin ngan telur d pukul x perlu smpai kembang,..bg sebati pukul ngan hand mix jer,...@> kay,..gula dimasukkan selepas cheese da cair dalam susu tu,..gula kasar jer ,kacau smpai gula hancur dan biarkan sejuk sekejap ahak2 suam2 kuku gitu,...harap jawapan dapat membantu,..terima kasih kepada yg telah mencuba,..


17-03-2011, sarinahamis komen :

salam mama,..sorry terlepas pandang plak,..klau nk guna cream cheese boleh juga,..saya x tau plak brp sukatannya,.agak2 1/4 pun cukup kot rasa kejunya,..terpulanglah klau nk lebih rasa keju,..lebihkanlah sukatannya,..*(^_^)*....


18-04-2011, sweety78 komen :

salam sarina... lau guna tepung naik sendiri blh tak?? nak cuba ni nampak cam senang jer...


29-04-2011, ar87 komen :

dah try wat td......kek ni memg sedapppppppp sgt2.....hehehe


02-05-2011, liah_baz@yahoo.com komen :

leh tak kalau pkai slice cheese tpi guna butter?nmpak memang best


10-05-2011, mak79 komen :

alhamdulillah...saya dh try buat semalam...menjadi...serbuk koko x de saya gantikan dgn pewarna hijau...ok gak...trima kasih pada yag share resepi ni...


28-09-2011, minah81 komen :

mudah dan senang dalam kecoh2 lam dapur pun xsedar kek dah siap.. trima kasih ye..


29-09-2011, ateeqah komen :

nak tanya, kek nampak kering @ basah


30-09-2011, bungan komen :

Nak try buat tis weeken. tapi nak tau 1) nak guna cheese yg mana satu yer? 2) Tepung kek tu guna tepung naik sendiri tu ke?


12-10-2011, chikadakbiru komen :

bungan >> sy tlg jwb boleh.. hiihih..keju slices...yg kite buh dlm burger atau sandwich tuh...tepung kek dgn tepung naik sendiri itu..sama aja..name je berbeza...hope dpt membantu.


09-11-2011, alimah mohd yusof komen :

nmpk menarik kek to..nak cuba buat ler. buat 2 kali tp x jd...


17-11-2011, sha0603 komen :

salam sarina. sy dah cuba kek ni. guna tpg gandum + 1sk b.powder.masa panas lembut. bila dah sejuk keras la...ank kata tak rasa cam kek keju pun...rasa mcm kek marble biasa je....alahai.....frust la jgk.....


29-11-2011, sarinahamis komen :

salam semua kawan2,..maaflah,da lama x check laman ni,..boleh on9 dgn saya kat fb ikut nama saya,..klau guna tepung gandum,..kena ayak bersama baking powder 1 1/2 sdt yer,..klau kurang memang kek akan keras,..slice cheese boleh di lebihkan utk lebih rasa kejunya,..klau guna tepung kek lebih mudah,..x kira lah jenama apa pun,..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd