Google+

oleh: princessharyati Kuih cara berlauk

Cimg1740a

style bakar punya try la


Created on : 21-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi princessharyati




Bahan-bahan ( 10 keping )

  • utk kuih cara
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • Garam / gula
  • Utk inti
  • 6 keping daging di cincang halus( pakai daging cincang siap dah pun boleh)
  • 1/2 biji capsicum
  • 3 biji kacang buncis di potong halus (option kalu tak nak pun tak pe)
  • 1 biji bawang besar di potong dadu
  • 2 sudu serbuk kari daging
  • Sedikit Daun bawang di potong halus
  • Sedikit daun sup di potong halus
  • Garam n ajinamoto

Cara-cara

  1. Utk doh kuih cara campurkan semua tepung, telur, santan, garam dan gula kacau sehingga sebati .. jgn cair sangat.
  2. Utk inti panaskan minyak masukan serbuk kari yang di campur edikit air masak sehingga naik minya masukkan daging dan masak seketika. Selepas itu masukan bawang , capsicum, kacang dan garam. Akhir sekali masukan daun bawang dan sup , masak sehingga kering kuahnya.
  3. Panaskan oven. Sapukan butter di dalam acuan kedian masukan doh kuih cara dan kemudian letak inti di atas nya. Masukan ke dalam oven. Masak 170 C sehingga 15-20 minit . Siap untuk disantap bersama keluarga.
  4. ** boleh di masak macam biasa. i guna oven jek sb takde acuan kuih cara n dapur i used electric no gas. tapi sedap gak sama rasanya mcm kuih cara lain.








Laporan Masakan Bergambar (9)

Kuih_cara
17-09-2007
buat untuk berbuka semalam..sedap.tq Princess
Laporan oleh: zaliana

cantiklah kuih za.. ni baru betul rupa kuihnye..cun

Sdc11066
12-08-2009
kat OZ tak ada jual bekas kuih cara, so kita buat lah dlm bekas muffin. turns out great! thank u princess.
Laporan oleh: zarina8613
Cara_berlauk
18-09-2009
tersalah bancuhan.. hiks! tp tetap ngap gak! akekekeke...
Laporan oleh: 14sept
Photo_23
22-08-2010
Desperate nak makan punya pasal, guna apa yg dpt cari. Taraaa... ini dia kuih cara saya - bentuk shell sbb guna mould madeline... hahaha. cute, senang & sedap sgt. Terima kasih for the recipe!!
Laporan oleh: oneleene
Img_0016
12-06-2011
1st time buat, boleh la utk mkn anak beranak di perantauan, thanks for the recipe
Laporan oleh: rydear
Caraku
03-12-2011
1st time buat..utk jual bazar ramadhan lps,xsangka dpt feedback yg sgt baik...pd yg xpernah try,cuba laa..xsusah sgt..
Laporan oleh: air tangan ambo..
Dsc00181
29-07-2013
sedapp... buat untuk iftar..
Laporan oleh: 123456
Dsc00979
28-09-2013
resepi yang mudah dan lazat
Laporan oleh: 123456
Kuih_cara_berlauk_myr
24-11-2013
Saya guna resipi ini untuk batter dan hanya buat separuh adunan.. sedang elok untuk sekeping kuih cara dalam acuan bahulu pecah 8.. saya bakar atas dapur je.. he.. he.. he.. terima kasih princessharyati..
Laporan oleh: LynnSham

Komen (25)

21-03-2007, dila81 komen :

hehehe....caya lah..buat kuih cara guna cara moden.tak perlu guna dapur arang lagi...


21-03-2007, princessharyati komen :

hehheh... terdesak nak makan tp kt sni mana ada org arab mkn kuih cara...ehheheheh so buat sendirilah..


22-03-2007, Mat Gebu komen :

pu3...boleh buat business kat Dubai tu....


22-03-2007, princessharyati komen :

heheh pandailah cik mat ni.. org sni tak mkn pedas... mkn yoghurt jek


22-03-2007, sayang79 komen :

wah princess sedap nya nampak nanti boleh sayang cuba....


22-03-2007, princessharyati komen :

sayang79.. cubalah mmg sedap..nyum nyum nyum


05-12-2007, emee komen :

mmmm....leh wat kue utk jual ni....dah lama cari resepi ni....


07-12-2007, alyasuraya komen :

nampak cam sedap jer.. tp tak der acuanlah.. acuan dy dpt ket ner yer?


18-12-2007, Lin Saujana komen :

acuan nye cari kat kedai jual barang2 harian. Lama dah nak buat kueh ni, acuan pun dah ada...... bila nampak je resepi ni rasa macam nak cubalah.........memang suka makan kueh ni.


27-06-2008, miszlyn komen :

sya guna inti sardin...kene masaklah dulu sardin tu...sejukkan..pastu barulah buat kueh tu...senang bebenor... sedap pulak tu...


13-09-2008, puterahajar komen :

Saya sangat suka kuih ni. Tak pernah buat sendiri, selalu beli je. Saya oven x ada ( x pandai buat kuih ), kut beli oven, kuih x buat2, kang kena sindir dik encik abang. Ni, nak tanya, kalau saya nak guna loyang biasa dan bakar di atas api dapur gas, macam mana cara yang sesuai?


10-01-2009, LaQuinta komen :

princess, acuan tu pkai acuan ape ye? kat tempat Quinta pun xde la acuan utk kuih cara ni..blhe pkai acuan cupcake x?


02-04-2009, azatiesayang komen :

LaQuinta,pakai acuan yg selalu kita buat bahulu tu....Hrp2 dpt membantu,OK


15-04-2009, yahacer komen :

lauk ni kegemaran sy sekeluarga ni.. suami sy pon suke sgat.. klo buat minum petang cgpm abeh..


27-05-2009, cikguaf komen :

den nak toray ni.... cam sedap aje... senang aje....


12-08-2009, nurinbong komen :

dah lama tringin nak mkn tp tak de acuan tu kat sini..thx for sharing this great idea , esok jgak nak try..guna acuan cupcake n bakar dlm oven..tq princess


12-08-2009, nurinbong komen :

oops.mak mertua saya biasa buat ni utk tempahan, dia tabur bwg goreng kat atas adunan tu bila nak bakar..lagi naik aromanya tu..


10-01-2010, abunzs komen :

blh tak klo bakar guna acuan kuih bakar kemboja?


27-01-2010, aych07 komen :

rasa macam sedap je...nak cubalah tapi sy tak ada pembakar, kalau di kukus boleh tak......


27-01-2011, puteri.salju komen :

sy pon nk cube...thanks for sharing...


14-02-2011, roziahmohamad komen :

boleh saya tau apa itu capsicum?thanks.. nak cuba buat,tp xtau apa bhn ni plak


14-02-2011, ina_lyna komen :

nak tlg jawab..capsicum tu = lada/cili benggala..


19-07-2011, nurul nabilah komen :

nak tnye 1 1/2cawan tepung gandum brape oz ?


10-08-2011, didie_yayana komen :

kene try nihhhh


04-12-2011, air tangan ambo.. komen :

masak pakai dapur gas pn blh..sy masak pakai dapur gas je..;)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu