Google+

oleh: rosmazamri Kerepek pisang

P1110008

saje nak share resepi ni sebab baru petang tadi buat, siap pack nak jual kat sekolah..hehehe...


Created on : 05-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rosmazamri




Bahan-bahan ( )

  • pisang nipah yg dah agak-agak tua(ikut suka la kuantitinya)
  • minyak secukupnya untuk menggoreng
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam dan gula sebagai perasa ( larutkan kedua dalam air suam)

Cara-cara

  1. panaskan minyak
  2. masukkan sedikit serbuk kunyit dalam minyak( untuk naikkan seri kerepek nanti)
  3. P1110004
    bila minyak dah agak panas. sagat pisang yang telah dikupas kulitnya terus dalam minyak supaya tak melekat antara satu sama lain..
  4. masukkan 1 atau 2 sudu air garam + gula tadi
  5. P1110005
    goreng la sampai masak, then angkat dan toskan...boleh la rasa masin manisnyer..kalau tawar tambah lg sukatan gula n garamnya..
  6. P1110010
    selamat mencuba









Laporan Masakan Bergambar (3)

P1110045
09-03-2011
buat 2 sikat dapat sebalang besar....sedap sangat, siap masak dah tinggai setengah balang...anak2 suka sangat...tq ros
Laporan oleh: mrs zam

wah...banyak tu...seronok kan tengok anak2 makan buatan air tangan ibu...

104_0512
20-04-2011
projek dengan budak2 kat skolah. esok nak sira manis. ni buat kerepek masin separuh dah abes...
Laporan oleh: CheqSueCommot

buat ramai2 lagi seronok....nanti boleh jual kat cikgu2 sebungkus RM 2....hehehe...tq kerna mencuba

Dsc02214
21-09-2012
salam ros,saja2 try buat..kebetulan ada pisang tu! yg teruja hi2..sekali adap abis daa.. mekacih..
Laporan oleh: k.zila66

Komen (15)

05-03-2011, kakbesah komen :

rosmazamri.. sdpnye kerepek pisang nipah..lemak rasanya..akk xprnh buat krepek..tp slalu beli.. pisang nipah @ abu yg masak sdp sgt dibuat pengat,cekodok,kek,apam..rebus begitu saja pn sdp.. goreng lg la sedap...


06-03-2011, rosmazamri komen :

betul la kak besah...ni pun tengah search resepi berasaskan pisang.....ada lagi yg tgh masak...kerepek ni sedap dimakan sambil sembang2 petang kat luar rumah...


09-03-2011, haziny jusoh komen :

rosmazamri..thanks kongsi resepi ni....kt blkg rumah saya pisang tgh berbuah..mcm2 jns so nanti nk try buat kerepek pisang ni.....


09-03-2011, nurizatti komen :

dlu slalu buat kepek ni msa kt sndkn.. kt sna pisang murah je.. sejak dok smnjung ni.. bru skali buat...


09-03-2011, nurizatti komen :

dlu slalu buat kepek ni msa kt sndkn.. kt sna pisang murah je.. sejak dok smnjung ni.. bru skali buat...


09-03-2011, Alyna komen :

Kalau nak g0reng pisang.bsma tep0ng..Mcmna?i slalu buat tp tak rangup..bla sdah sejuk.jd lembik lg..


13-03-2011, rosmazamri komen :

selamat mencuba.....kalau buat guna pisang abu ni kerepek nya gebu n rapuh, tp kalau pakai pisang awak ker... keras la sikit


13-03-2011, rosmazamri komen :

Alyna, selalunya saya buat goreng pisang guna tepung beras campur air kapur n garam, insyaallah rangup..


20-04-2011, aza89 komen :

nak lagi wangi.... tumbuk bawang putih campak je dalam minyak panas waktu goreng pisang tu.... mmg sedap...try laaaa....hehehehehehhe


21-04-2011, rosmazamri komen :

tima kasih aza coz share info....


28-06-2011, resipi natasya komen :

hmm.. sye bru umo 14 tawon.. tringen nk rse krpek psang hasel cndry,, nsb bek la ad rsipi yg sesuai,, hehehehe tq rosmazamri


17-08-2011, ida man komen :

semalam try buat.. tapi x jadi.. kerepek jadi lembik bila goreng sekejap, kerepek jadi hitam bila goreng lama.. lepas tu, kerepek berminyak.. macam mana ye nak buat ni?? tlg bantu ida.. dah ikut petua yg rosmazamri bagi


22-09-2011, sweet strawbery komen :

air gula ngan garam tu campur dalam minyak ka?


21-11-2011, rosmazamri komen :

salam ida man....kerepek ni tak boleh guna api kuat sangat.....goreng pisang tu sampai tiada buih.......


21-11-2011, rosmazamri komen :

air gula n garam campur kan dalam mimyak setiap kali goreng kerepek tu.... slmt mencuba....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd