Google+

oleh: umieSyerkhan cheese cake (kukus)

No picture

Masakan sabah, masa buat 30minit/1jam ikut kemahiran senidiri, Resipe dari mak..so midified sikit2 ikut selera sendiri


Created on : 02-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umieSyerkhan




Bahan-bahan ( seisi keluarga )

  • 2 cawan biskut marie ( diblend sampai hancur dan tapis)
  • 1 cawan gula icing
  • 1sdt baking powder
  • 4 biji telur gred A
  • 1 cawan butter (guna butter churn)
  • 1sdt esen vanila
  • 1/2 cawan susu pekat manis (+ susu cair ikut rasa)
  • untuk filling~ 1. Cream cheese Philadelphia 250g
  • 2. 1 tin kecil susu pekat manis
  • 3. 1/2 cawan gula icing
  • 4. 1 biji telur
  • 5. 1stb lemon jus
  • (mix semua bahan filling) rasa ikut citarasa masing2..
  • cheder kraf utk toping (digarut)

Cara-cara

  1. 1. mixer butter dengan gula icing hingga kembang, masukan telur 1 persatu,susu pekat,susu cair,baking powder,esen vanila..
  2. 2. bila semuanya sudah sebati,masukan sedikit demi sedikit biskut marie..putar lagi dalam kelajuan sederhana..pastikn adunan tidak terlalu keras atau lembut..
  3. 3. dalam 4/5 sudu besar masukan adunan ke dlm loyang 12x12 dan kukus,,dlm minit kukus rasa atasnya kering sikit layer la cream cheese kat atas..then masukn lg adunan,ulang layer sampai abis adunan..
  4. bila dah abis kukus selama 10-15minit.. sejukan dan lapis la cream cheese kat semua kek,utk toping garut cheeder kraft... sejukn dan sedia d hindang
  5. 33708_1310599224530_1817122876_640602_8205065_n
    selamat mencuba !!

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (4)

03-03-2011, rahel komen :

umieSyerkhan:ni resepi cheese cake kan? tp butter je yg ada,mana cheese dia?


03-03-2011, umieSyerkhan komen :

:0 ya lupa plak simpan,,hihihi thanks rahel.. da update juga :)


04-03-2011, norlieU8 komen :

kek ni kukus selapis demi selapis ke @lapis semua dulu baru di kukus? lagi 1 nk tanya 1 c butter tu agak2 brp "gram"? akak takut terlebih sukat nnt berminyak krn terlebih butter lak


09-03-2011, umieSyerkhan komen :

kak norlieU8~ kek ni sy kukus selapis2 kak,,tp bole jg kukus sekali then nanti potong2 jak baru letak cream chese.. buter nya 250g tu bahagi dua,tp tak mengapa klu terlebih buter sikit..sy tak potong ikut gram..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu