Google+

oleh: junjs11 Asam pedas melaka

Picture_1141

resepi dr mak, tp agak2 je..sbb diorang masak x sukat2..so jun ikut rasa sendiri..heee..


Created on : 19-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 1 family... )

  • 3 keping ikan tenggiri (ikan lain pon boleh)
  • Bahan kisar:-
  • 3 biji bawang merah
  • 10biji cili kering
  • 1/2 in halia
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1/4 sudu teh lada hitam
  • 1/2 in kunyit hidup
  • 2 ulas bawang putih
  • Bahan tumis:-
  • @ 1/2 bawang besar-hiris
  • @ 1/4 sudu teh biji sawi
  • @ 1/4 sudu teh halba
  • @ 2 tangkai daun kari
  • air asam jawa secukupnya
  • air secukupnya
  • 1 biji tomato-potong2
  • 5 biji kacang bendi
  • 1 serai-diketuk
  • 1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya
  • minyak masak
  • garam dan gula jika suka

Cara-cara

  1. panaskan minyak. tumis bahan tumis. masukkan bahan kisar, biar pecah minyak.
  2. masukkan air asam jawa dan air. biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
  3. masukkan garam dan gula, biar hingga masak. hidangkan.








Laporan Masakan Bergambar (33)

Asam_pedas_melaka
25-03-2007
errmmm memang terangkat!!! cuma ada daun kesom frozen dan tomato dalam tin je.... Thanks jun!!!
Laporan oleh: umi_e

ok la tu..at last..mkn gak umi asam pedas..nnti dah balik sini wat lg kaw..hehe

Asam_pedas1
27-03-2007
memang sedap for those yang suka makan asam pedas...slurp!
Laporan oleh: gohmimie

makan ngan nasi panas2..perghh..hehe

100_0752
03-04-2007
memang sedap!..tak letak bendi coz takder stok hehehe. Tq!
Laporan oleh: junn

x per la junn...nama kita kat nak sama..hehehe

Asampedas
05-04-2007
asam pedas ikan pari..ummm yummy..
Laporan oleh: yani
Dsc01077
08-05-2007
sedap dan terangkatlah!!
Laporan oleh: zaliana
Pic_009
19-05-2007
ade beberape bahan yg takde (halba, biji sawi) tp rase still ummph! thanx ye kak jun! =) sy gune ikan salmon and tambah belacan hehhe..
Laporan oleh: yummiez
A
30-05-2007
asammm pedas.. ala dubai...heeeee
Laporan oleh: princessharyati
Img_0894
01-06-2007
Asam pedas ikan parang. Lepas 3 tahun baru dpt makan ialah baru terjumpa ikan parang tu kat UK nie. Thx Jun mmg sedap I dah cuba banyak kali baru sempat tempek gambo
Laporan oleh: Noreen
Asam_pedas
15-07-2007
asam pedas yg simple.. daun kesum, bunga kantan xde.. tuh pon dah sedap!!tq
Laporan oleh: minami133
Asam_pedas_ikan
07-04-2008
Asam pedas sempoi je. Ikut apa yg ada kat dapor. TQ
Laporan oleh: hazila
110620082038
11-07-2008
Baru pas masak lum mkn g.
Laporan oleh: ibu_an
Dsc05111-1
05-08-2008
Syabas, resipi yang hebat! Saya tambah 'tauhu pok' sbb anak suka.
Laporan oleh: chiany2605
04012009459
04-01-2009
buat utk makan tghari ari ni. sedap sgt. ada rasa mcm masak kari.
Laporan oleh: baya74
Asam_pedas_melaka
14-02-2009
Asam Pedas yg betul2 Holiou...sedap sgt.Thxs kak Jun
Laporan oleh: Lina_pg
Imag0040
08-03-2009
bru dpt upload photo..sedaaap baangat
Laporan oleh: rosaliza
Resizesdc10241
15-03-2009
Dah lama buat ni...tapi baru nak hantar laporan. Bukan semua bahan yang saya guna sebab time tu guna apa yang ada kat umah je. Tapi memang sodap......Thanks a lot
Laporan oleh: Ain_Zie
Photo-0003
10-04-2009
askum..ni plak lauk lunch hri ni..dh bnyk kli buat..ni bru igat nk snap gmbar..sdap sngat..lain kli memang akan buat lg..mekasih ye jun..
Laporan oleh: maz-ivory
Crop_ikan_asampdas
01-06-2009
baru buat tadi tuk lunch suami...sedap..terima kasih tuk resipinya..
Laporan oleh: lisafiq
Asam_pedas1
09-09-2009
sedap kak jun.. tq :)
Laporan oleh: sunkist
Image006
13-10-2009
1st time makan asam pedas melaka bila pegi ayer keroh hari tu...terus terpikat.Sedap giler & ku berazam nak cari resepi ni. Akhirnya ketemu jua & ternyata mmg btul2 sedap dan sama rasa asam pedasnya. Tq junjs...
Laporan oleh: mama_nayli
P1010388
21-11-2009
ltak daun kunyit ngan terung jer...tnam sndri lak tu....jimat den...(^-^)
Laporan oleh: Mariani(KT)
Asam_pedas_melaka__1_
13-12-2010
Sedap...Memenuhi citarasa..Thankssss Kak Jun
Laporan oleh: Nenie
Dsc06424
20-07-2011
salam jun, memang best asam pedas nee.. lku g melaka mmg terkenal kt mana2 ada org jual..resepi jun ne lbih kurang sama..org melaka katakn hehee..tq
Laporan oleh: k.zila66
191120111591
09-01-2012
salam jun..asam pedas mmg fav akak...tapi slalu msk asam pedas biasa jer..ni 1st time try asam pedas melaka..mmg sedap..akak suka..tima kasih respi nye jun... :)
Laporan oleh: kh267tm
Foto0471e001
31-03-2012
trma ksh junjs .. sdap asam pedas ni dh byk kali bt.. trma ksh kgsi rspi
Laporan oleh: Norriyah
Img_8475
22-09-2012
sedappp gilelele.. tapi sy taruk cili kering 3 biji je sebab nenek saya x leh makan pedas nnt nangis dia. heheh. tapi ok la. tapi x merah. kuning sket. tp sedapnyeeee!! td da salin resepi tp lepas da rs sedap terus da tah manaketas resepi yg saya salin tadi hehe... panjang gile laporan sebab excited niiii! tQ
Laporan oleh: raflessia07
Img_2161
23-09-2012
yummy!
Laporan oleh: noormala75
Dsc00675
04-10-2012
salam jun,lauk tghari nie..meh, jemput mkn sama2... ;D.. mekasih ya..
Laporan oleh: k.zila66
Asam_pedas_melaka_ikan_tenggiri
11-11-2012
Salam junjs11, terbukti sedapp...tq ya!!
Laporan oleh: kaknita
Dsc_0197
24-04-2013
yummy yummy..menu lunch ari ni..tq 4ur resepi..sedap sgt..
Laporan oleh: puteri_ayahanda
2013-06-18_asam_pedas_melaka___junjs11_02
26-06-2013
Antara resipi yang sempat saya cuba minggu lepas.. sedap sangat! Suami saya puji banyak kali.. terima kasih!
Laporan oleh: LynnSham
2013-06-26_asam_pedas_melaka_kepala_kerapu___junjs11_02
27-06-2013
Buat lagi semalam.. kali ni kepala kerapu pulak.. sedap! Terima kasih junjs11!
Laporan oleh: LynnSham
2013-04-26_21
30-08-2013
tq rcp ni. sdp. cuma xltk halba, biji sawi dgn daun kari sbb xde. tp sdp jgk. hb suka. tq!
Laporan oleh: moonbug

Komen (49)

19-03-2007, hzasabrina komen :

sedapnye k.jun....


19-03-2007, junjs11 komen :

hehe..sedap, sedap.....meh la makan..!


19-03-2007, princessharyati komen :

aduh... boleh kempunan saya di buat ek ju...


20-03-2007, enam putera komen :

Aduiii...kecur air liurku...dahlah hujan2...laparrrr....


20-03-2007, umi_e komen :

ermmmm sedapnya jun... thank you... bila ada ikan umie nak try lah... seapnyaaaaaaaaaa


20-03-2007, riya komen :

hi jun dearie, semalam dah try resepi asam pedas ni..memang best.itu pun i tak cukup bahan2 daun kesum biji sawi helba n daun kari..tq yaa:) hubby i suka sgt..


20-03-2007, hzasabrina komen :

klu nk dtg umh kjun kena inform awal2 la..nti leh kjun msk asam pedas...hehehe...leh kjun...??


20-03-2007, junjs11 komen :

princess..leh la masak ni nnti. sabo enam putera..ade ikan masin, ulam2..nasi panas2..heee, jgn mareeee... khas 4 umi..jgn x try ye.. cepatnyer riya masak...next time leh wat lg.. haiza..bole, bole....no prob, tepon dulu yek...


21-03-2007, put_ri komen :

mcm sedap jek..nanti put_ri nak try la.. ni salah satu favourite put_ri tau..kalau ada resepi best email kat saya ye...


31-03-2007, kelly komen :

yea..yea...jumpe pon resipi nih...nak wat..nak wat...hihihi..thanx..


23-06-2007, syaz komen :

hmmm...mmg sodap pon... mak n ayah pun puji.. thanx 4 d resipi ya..(^_^)


18-03-2008, kakak_90 komen :

assalamualaikum.. kta bru lg kat sini. kata student lg.arap akak sume beri tunjuk ajar ek... td,dh try asam pedas akak. mmg terangkat laa....sedap siot.tp,agak pedas daa...


28-03-2008, akies83 komen :

nak tanya..kt mane nk cari biji sawi tu? kalau tk buh, tkpe ke?


15-05-2008, zeeha_zalee34 komen :

Last weekend ziha cuba resipi ni...memang menjadi. First time cuba...Hubby kata sedap.Selama ni tak perh masak asam pedas.


30-05-2008, layura97 komen :

baru2 ni family saya p melaka..kitaorg adalah beli asam pedas ikan tenggiri 4 lunch..wow..mmg sodap pon..sampe habis kuah2 ny saya hirup.. pedas 2 mmg lh tp iany sodap.. blk umh trs buka my resepi...cari aasam pedas melaka..lpas ni saya nak wat..nmpk gmbr mcm sodap.. ape2 pn i try ..psti terangkat.


24-06-2008, sitiey komen :

suka mkn asam pedas melaka.... tp, belom pernah try buat sendiri... selalu buat asam pedas yg simple tu, yg x perlu tumis!


18-07-2008, ie-ka komen :

btol ker sdap.......... cm nak cobe jer k... ni kne bli brag cpat2 nie.....


06-08-2008, quinnie komen :

tak sangka asam pedas melaka ni lain sikit bahan2 dia..boleh dicuba ni..variasikan asam pedas....


21-08-2008, nora ahmad komen :

junjs11 klu tak guna biji sawi,halba,& daun kari tu blh tak baru nak cuba klu ok I mail u back tq


23-10-2008, AIDA LIZA komen :

saya terpaksa bg 10 star...mmg sedap sgt...Suami saya bertambah2 nasi nya mkn asam pedas melaka ni... ada yg kata tak bubuh halba rasanya akan jadi lain...ye ke?


23-10-2008, AIDA LIZA komen :

Mmg agak pelik bila kena masuk kan jintan manis, jintan putih, lada hitam,daun kari, biji sawi, halba...sbb selalu, saya masak pakai cili & asam jawa je.hehhehe.. Tp agaknya krn bahan2 tu lah rasanya sgt sedap kot...


27-10-2008, sofie sophia yusuf komen :

woo sdp nye,lau cmpur kerisik lgi power..


21-11-2008, dilma_shadi komen :

fuh! klu gmbr pun da kecur air liur, klu mkn ape la perasaannye pulak erk? meletop kebabom!


17-12-2008, nora ahmad komen :

Salam perkenalan Aida dgn msg yg u nyatakan tu mmbuat saya bsemangat utk mencuba asam pedas ini sbb tungu Jun balas tak balas2 sedih anyway thks 4 ur reply saya akan cuba dan btau u apa hasilnya ok tq


24-12-2008, ieza_beledza komen :

LEH TAK GANTI NGAN DAGING IKAN TU???


26-12-2008, edmya komen :

belum cuba lagi tapi byk kali mkn asam pedas melaka. rasanya mcm ada tambah sikit tauchu dan juga tomyam.


30-12-2008, vanilla_rose88 komen :

td saya masak n bagi yg tersyg mkn bukan main berselera dia.dia kata dia paling xsuka mkn ikan gulai tp kali ni saya masak sedap pulak..memang terangkat..thanks kak jun...


14-01-2009, nizz komen :

saya dah cuba lama resepi ni..mmg sedap..kuah pekat..esp if guna ikan kembung yg fresh mmg sdp mkn dgn nasi panas..


20-03-2009, aiminajmi komen :

sy dh buat mgu lps.sy gune ikan kaci.mmg sedap.suami puji.hehehehe


10-04-2009, maz-ivory komen :

npaknya kmera kita ni memang ade msalah..smlm amik gmbar bun pndan..npk wrna ptih bun tu..hri ni asam pdas ni plak npak wrna cerah plak...xnpak mrah...


06-12-2009, amyrah80 komen :

T.q Juns sebab share resepi ni..amy dah buat buat asam pedas ekor lembu...sedappppp....ku hirup kuah hingga titisan terakhir...


09-01-2010, nida_black komen :

bru td wat asam pedas ni.. tp sy tukarkn ikan kpd sotong.. sdp... tq kongsi resepi.. lain kali nk msk ikan pari lak..:)


06-03-2010, jamil_yahaya komen :

selalu gak buat..tpi jintan manis&putih tu x prnah pun msuk..nnti nak cuba lah..klau nak lebih umpp lagi tambahkan sikit rempah kari ikan...fuh..trgkat uu...selama ddk kat melaka 12 thn tiap2 mggu x pernah miss asam pedas hajah mona kat tengkera tuu...fuh mmg topp..apa resepinya haa..skrg dah tggal kenangan...dah x leh mkn lagi dahh..jauh di seberang laut..satu hari pasti akan smpai jgak kat sana.


24-01-2011, hunny bee komen :

mmg lau asam pedas melaka bahannya bnyak cmpai cm2 ka??x pnah asa tpi b"minat nk mkn n wat.kowt3 cdap...


24-01-2011, hunny bee komen :

mcm cdp jew..umrrr...


08-02-2011, ijahsolehah komen :

Halba tu dlm bentuk apa yg digunakan dlm masakan ini, yg serbuk atau biji tu?


15-02-2011, nur izzati komen :

bru pas msak..tp xletk daun kesum..cmne pn stay sdp gk..


11-03-2011, gadysshairah komen :

best sgt2...mak ayah puji abis....hehe ayah siap bg thumbs up lg....ni wat rase rajen nk masak ni hehe


18-04-2011, Ladysirna komen :

saya org johor, mak ajar tak pernah pulak letak jintan dan halba, memang kena try ni, nampak sungguh mengancam dan menggoda asam pedas ni, insyaAllah sy anta laporan nnt ya=)


26-05-2011, ieda mohd salleh komen :

sedap la...ieda dah try memang mengancam....hubby ieda kate sedap...x rugi join kongsi resepi..tq jun tas resepi ni


03-08-2011, ika fadli komen :

sy org trg tp asam pedas melaka ni my favourite..fuhh sedap sgt la rasanya. rugi ooo..klu x cuba. thanks by resepi yg mengancam ni..hehe


23-08-2011, hafizahmahadan komen :

baru nak cuba ni, harap2 jadi


28-03-2012, amalinaidris komen :

mmg superb!! first time try buat asam pedas melaka sbb mmg suka makan....tq jun...


25-06-2012, finaz89 komen :

nk try jap lg...tq.


22-09-2012, raflessia07 komen :

da try sedap gilelelelelleleeleeee


16-02-2013, sara@yahoo.com komen :

x sempat nk tngkp gmbq..sedap sgt..sempoi lah asam pedas melaka nie..mmang best..trma ksih..


25-09-2013, sitizaz komen :

nak tnye, bole tak bgtau anggaran asam jawa tu, n kuantiti garam gula. huaa sy sgt xreti masak. kdg2 termasin. tu takut tu. pls pls anyone help


25-09-2013, moonbug komen :

sitizaz: garam tu letak sikit hujung sudu je dulu, pastu kacau dan rasa. klu xcukup br tmbh tp sikit2 je cubit2 jgn smpai masin. slalu asam pedas ni klu ikan 2-3 keping, kuah stgh pot kecik sy ltk asam jawa besar duit 50 sen. garam 1 sudu kecik, gula tu ikut pedas cili. klu x pdas sgt ltk stgh sudu kecik je. ni anggaran sy je. awk tryla, lama2 nnt dh biasa akan pandai agak sndiri. dont give up ok! :)


25-09-2013, moonbug komen :

sitizaz: oh ye, asam jawa besar duit 50 sen tu bancuh dgn air sikit kan. nnt masa nk ltk, xpyh semua pn xpe. ltk separuh dulu, kacau2 n rasa. nnt dh msuk garam gula klu rasa x cukup masam br tmbh lg air asam jawa tu. lg satu klu nk ltk tomato pn kdg2 dh masam dh so elok ltk air asam tu sikit dulu. awal2 msk kna sentiasa try rasa ye. nnt dh terer xyah dh hehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu