Google+

oleh: rahel pau kukus

Dsc00513

pau yg ceria


Created on : 28-02-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rahel




Bahan-bahan ( 20 biji )

  • 500g tepung pau
  • 80g gula kastor
  • 2 sudu teh yist
  • 2 sudu teh Double Action Baking Powder
  • 200ml air suam
  • 3 titik pewarna merah jambu
  • 20 keping kertas cawan
  • 20 biji acuan apam berbentuk mangkuk
  • 80g shortning

Cara-cara

  1. satukan gula,air,yist & pewarna merah jambu dlm cawan,gaul perlahan hingga gula larut.
  2. dalam mangkuk besar,campurkan tepung pau,double action baking powder & shortning.
  3. tuangkan bancuhan yist tadi ke dlm mangkuk berisi tepung secara perlahan sambil di uli.
  4. gaul perlahan hingga tak ada yg melekat kat mangkuk & tangan pun dah tak basah.teruskan menguli selama 15 minit utk mendapatkan pau yg cantik & gebu.
  5. ambil doh,buat bulat2 & timbang,setiap satu 40g.canai doh yg bulat dan letak inti kesukaan anda.
  6. susun dalam kertas cawan,kemudian letak ke dlm acuan apam yg berbentuk mangkuk.biarkan doh mengembang selama 1 jam.jangan lupa tutup doh dalam loyang besar selam proses pengembangan.
  7. didihkan air dlm periuk kukus & kukuslah pau atas api kuat selama 10 minit.
  8. pesan:jgn kukus pau lebih dr 10 minit,segera angkat semua pau dr kukusan bila dah masak supaya tak keriput.betulke bhs ku ini..hehehe.

Tag

kuih-muih

Laporan Masakan Bergambar (9)

Img_1660
01-03-2011
hahah! ni la rupenye...gune BP, ngan butter je...memang betol la akak ckp, xleh kukus lebih drp 10 minit..sy lebih 3 minit, separuh pau sy berkedut.hahah...tp lembut..best! 1st time buat pau
Laporan oleh: nuni

wah wah piwit! nuni,pau tu lg nampak segar.nuni,mcm bejanji pulak kita petang ni,sy pun ada buat pau,guna warna kuning juga.selamat mencuba ye nuni.

Dsc00298
02-03-2011
awal pagi ni sempat buat pau lg buat kwn2,tinggal sebiji yg sempat diselamatkan buat tangkap gambar.
Laporan oleh: rahel
Picture_014
03-03-2011
ni dia pau coklat..selepas kejadian!guna tepung gandum jek..
Laporan oleh: norlieU8

norlieU8,cantik pau tu walaupun guna tpg gandum.nampak gebu.terima kasih krn sudi mencoba resepiku yg tak seberapa ni.

Img_1663
03-03-2011
kak, nuni buat lg..kali ni rajin skit, buat inti sambal bilis dan kentang.tp x letak pewarna dh sebab xde warna lain selain kuning.
Laporan oleh: nuni

nuni,gebu pau tu,warna tak penting,yg penting adalah rasanya.rajin ye...selamat menikmati pau.

Img_2048
08-04-2011
hikhik! sukenye! setelah kaji mengkaji memang ini la resepi pau paling senang! kak, kita xde b.powder (kehabisan stok). x letak yg tu pon tetap gebu dan lembut la...best sgt2! kali ni dh pandai buat inti kari ayam & kentang (amik resepi inti karipap kak besah)
Laporan oleh: nuni

hmmm...Nuni,memang u rajin sangat,sy pun suka buat pau guna resepi yg ini,bab senang kan...terimakasih nuni krn rajin banget mencuba.

P1030760
07-05-2011
ank2 pelik.sllu wat kaler pth jer,xsngka bila ltk kaler len diaorg mkin suka..tq rahel..
Laporan oleh: Mariani(KT)

Amboi Mariani,rajin ye..kira tarikanlah tu warna-warni pau...he3.Makasih ye kerna sudi mencuba..silahkan mencuba lagi.

241120111633_1_
24-11-2011
dr pg td dok ngedap2 resepi pau rahel...akhirnye ptg menjelma...jd jugak..sy letak bp je dabp xde..kaler cemburu g2..ekekeke
Laporan oleh: ct 40mah

waaa..rajinnya buat pau..terima kasih ct 40mah krn sudi mencuba..cantik kaler pau tu..suka2..hehe..

251120111655_1_
25-11-2011
hok kaler pink pulok...
Laporan oleh: ct 40mah

wah..kaler pink lagi...leeembut jer kaler dia kan...tq2 ct 40mah...harap anda suka ngan pau tu..

Dscn1682_1_
04-03-2012
BUat pagi tadi..tepung pau dah habis..so pakai t.gandum + t. h.protein..jadi gak cume bentuknye tak licin ..may be kurang ulu..coz dah tak larat....ap2 memang gebu wpun bentuknye kurang menarik..anak2 pelik kenapa pau warna oren...Kite buh inti kacang merah baki..buat roti..
Laporan oleh: Resepi2011

thanks Resepi2011 kos sudi mencuba,ingatkan pau dah kena goreng..rupa2nya kena bagi kaler oren..hehe..rupa tak penting,yg penting sodap.



Komen (45)

28-02-2011, ainimazlina81 komen :

klu xde double action tu leh x?nk ganti dgn bhn pe?lg 1 nk tanye pau ni leh trus kukus ke?xyah nk biakan dlu adunn naik berganda2 ke?maaf ye,byk sgt tanye..


28-02-2011, whitesnake komen :

dah bubuh yis,bubuh lagi double action rahel!memang la tembam pau ni.. Inti xde?


28-02-2011, rahel komen :

ainimazlina81:klu tak ada double action tak apa,tp adunan kena perap dulu 45 minit,pas tu tumbuk doh utk keluarkn angin,uli 1 minit lg,kmdian canai & letak inti,perap lg 45 minit baru kukus.


28-02-2011, ctzai komen :

menarik juga buat dlm cawan kertas..selalu buat pau mcm2 bentuk. doh ni agak lembut ke? satu lagi....sukatan u shortening berapa? kat bhn2 x ada, kat cara2 ada..


28-02-2011, norlieU8 komen :

salam..ehem sape pun x terperasan shorteningnya xde sukatan! berapa 'g' ye? dlm cara2 ada shotening.


28-02-2011, norlieU8 komen :

boleh mintak pendapat kawan2 d MYR ni, bmana nk bt buat pau frozen.sbb kalau adunan ini boleh dapat 20pcs tentu saya makan x habis sbb akak mkan berdua dgn suami jek..kalau boleh di frozen senanglah boleh di kukus bila teringin nk makan @ mkn time perut lapar waktu mlm2


28-02-2011, rahel komen :

dah ada letak sukatan shortning.


28-02-2011, rahel komen :

whitesnake:letak yist & double action supaya cepat prosesnya.saya bubuh inti peanut butter halus jenama ladys choice.nak jimat masa la konon.


28-02-2011, rahel komen :

ctzai:doh ni lembut & sy dah letak sukatan shortning kat resepi ni.


28-02-2011, kak sml komen :

salam perkenalan rahel akak org baru, wah canteknya kaler pau tu mesti org yg buatnya jembu macam pau tu kan! ni mesti nak try ni nampak menariklah kaler dia.


28-02-2011, okeed komen :

Mak aihh.. terang dan cantik kaler dia.. tunjukla dalam mcm ne.. norlieU8 : kalau nak frozen, kukus je pau tu macam biasa.. dah sejuk simpan dlm fridge. Nak makan, kukus kejap. Lembutla semula..


28-02-2011, rahel komen :

karambit:sy blm cipta lg inti pau ni,buat sementara guna inti segera je. kak sml:thanks kerana berkunjung ke sini.puas tengok pau asyik putih melepak je,jd sy ceriakan dg kaler merah jambu.sila la cuba kak sml pas tu hantar gambar kat sini ye.


28-02-2011, sofya syer liza komen :

ok jg idea rahel tu.sya nk try la ltk pink kale ckit.tp x nk byk2 nti tkut nk mkn sbb cntik sgt kalenya.ha3y


28-02-2011, sofya syer liza komen :

ok jg idea rahel tu.sya nk try la ltk pink kale ckit.tp x nk byk2 nti tkut nk mkn sbb cntik sgt kalenya.ha3y


28-02-2011, ctzai komen :

sy prnh beli pau kaler hijau...inti sekaya. tp kaler merah jambu x prnh jumpa. mmg cun...lps ni blh la try mcm2 kaler pula...


28-02-2011, hamisahs@streamyx.com komen :

mana sy nak cari tepong pau


28-02-2011, nuni komen :

mcm berminat dgn resepi pau ni...dr smlm lg duk selongkar resepi pau..nk tanya la, kalau double acting b.powder diganti dgn baking powder biase bleh x? lagi satu, kalau shortening diganti dgn butter @ marjerin boleh x?


01-03-2011, rahel komen :

hamisahs@streamyx:boleh guna tpg hong kong,tpg istimewa,tpg paling halus.


01-03-2011, rahel komen :

nuni:blh guna BP,tp selepas uli doh kena perap 45 minit kmdian tumbuk doh utk keluar angin,uli sekejap,canai dan intikan,pas tu perap lg 45 minit dan kukus la.


01-03-2011, rahel komen :

nuni:boleh guna butter atau marjerin,tp mgkn caler pau tak putih gebu<klu letak pewarna lain critela>.


01-03-2011, rahel komen :

norlieU8:klu tak leh habis simpan dlm peti sejuk,bila nak guna,keluarkan & kukus 8 minit.blh jg buat 1/2 adunan je.


01-03-2011, nuni komen :

huhuh...lenguh gile menguli tepung pau ni...ini pon buat separuh adunan je..kalo jadi, sy upload cni..kalo x jd, sy diam2 jela..heheh


01-03-2011, rahel komen :

nuni:sy tunggu pau tu di tempek kat sini ye..hihihi.


01-03-2011, nuni komen :

lupa nk ckp, sy gune serunding utk buat intinye..best jugak..lenkali letak inti byk2 la..


01-03-2011, mimiamirafezriana komen :

salam nak tanya sikit saya ni baru je blaja buat2 kuih muih ni,tak tau sgt lah..tepung pau tu ada jual ker?yang macam mana ea


01-03-2011, rahel komen :

salam mimiamirafezriana,tpg pau ada dijual kat pasar raya.kotak warna putih brang blue key.


02-03-2011, norlieU8 komen :

akak dah buat pau ni tapi x pandai nak hantar gambar di sini.memang gebu.


02-03-2011, rahel komen :

norlieU8:klik gambar pau,kemudian klik "Tulis Laporan" yg di sebelah kanan gambar pau.


03-03-2011, nuni komen :

seronok plak buat pau ni.. dlu selalu buat donut.tp tgh on diet skrg, buat pau lg sihat, x payah goreng,kandungan gula pon kurang. resepi pon senang je.tenkiu very much


03-03-2011, rahel komen :

terima kasih nuni,klu tgh on diet memang sesuai la dg pau ni,sbb tu la sy guna minyak sayuran dlm resepi pau ni.


15-04-2011, diema_sukeCUBE komen :

saya dah buat...klakar la wane hjau..hihi...tp xlicin atas die...huhih...pape pom..thanks kongsi resipi..hihi...


15-04-2011, rahel komen :

diema_sukeCUBE,tq sebab dah mencoba buat pau,tp mana gambar pau tu...he3.


24-04-2011, zaa suke komen :

sala..sy nie bw nk jinak2kn diri lam bidang masakan nie..sy nk tnye shortening tuh pe nye??


24-04-2011, zaa suke komen :

ehh..slap..sy nk tlis salam sebenanye..


24-04-2011, rahel komen :

Zaa,shortening/lemak sayuran,tq.


27-11-2011, baru_belajar komen :

waaaa.. menariknyer resipi nie.. sy nak cuba la hehe..


28-11-2011, rahel komen :

baru_belajar...mekasih sudi singgah...silahkan dicuba buat pau ye..


02-12-2011, ruslaini komen :

sgt menarik... smua bhn2 yg dsenarai dats dh beli...TAPI lupa nk bli shorterng..dan kt umah ad butter.klu gne msti wrna jd len kn?? klu sy xletak shrtng @ butter boleh x??? dan warna pau 2 akn putih x, klu xbubuh shrtng??? ('',)


03-12-2011, Resepi2011 komen :

Wow mengancam caller dier.. Boleh cuba ni..semua bahan ada cume DA baking powder je yang x da. Kite cuba carilah ..nak tunggu 45 minit lama tu dah tu nak main tumbuk2 lagi...


06-12-2011, rahel komen :

Salam Ruslaini..maaf terlewat jawab,tak bole la klu tak letak shortening sbb tu salah satu bhn utk melembut dan mencantekkan doh,cuba ganti dg butter jer..tq.


06-12-2011, rahel komen :

Resepi2011,klu takde DABP cuba ganti dg baking powder jer..ok gak tu..tq.


14-12-2011, Himilia75@Yahoo.Com komen :

Salam. Saya bole dikatakan hari hari buat pau kukus tapi saya teringin nak buat cara org cina buat yang ada kedut diatas


17-12-2011, rahel komen :

Himilia75,senang je klu nak buat yg ada kedut kat atas..lepas buat bulat2 doh..leperkan..kemudian bagi inti dan tarik semua ujung2 doh hingga menyatu..gunakan ujung jari utk punjutkan..maka terbentuklah kedutan kat atas pau..tq.


15-10-2012, timah.osman komen :

salam.. rahel , shortning tu ape? saya ni baru nk belajar...


15-10-2012, moonbug komen :

timah.osman: tlg jwb ye. shortening tu lemak sayur-sayuran. ada jual kt giant/jusco/kedai bakery. dia mcm marjerin tp warna putih. hrp membantu.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd