Google+

oleh: princessharyati Nasi goreng kerabu

Cimg1743a

Sedap di makan begitu saja..


Created on : 19-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi princessharyati




Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 2 piring nasi
  • 2 keratan ikan masin yg di goreng dan di kisar halus
  • Sengengam ikan bilis digoreng dan dikisar halus
  • 6 biji cili api dikisar halus
  • 2 ulas bawang putih dikisar halus
  • 1 biji bawang merah di mayang
  • 5 btg kacang buncis di potong halus(kcg panjang pun ok)
  • 2 btg serai di potong halus
  • Sedikit daun selloum di potong halus
  • Sedikit daun pudina di potong halus
  • Sedikit bunga kantan (kalu ada, i xguna sb takde)
  • Boleh di tambah ulam lain jika ada
  • Sedikit garam dan ajinamoto

Cara-cara

  1. Panaskan minya masukan bawang putih dan cili api masak sampai kekuningan kemudian masukan semua kacang, serai dan ulaman kacau sehingga 1-2 minit dan masukkan nasi, kacau sehingga sebati.
  2. Akhir sekali masukan bawang merah, ikan bilis dan ikan masin dan rasa nasi itu, kalu kurang garam tambahkan sedikit garam dan ajinamoto.
  3. Cimg1742a
    Sedia untuk disantap bersama. ** kalu nak mkn dgn sambal belacan pun sedop!








Laporan Masakan Bergambar (7)

Picture_294
20-05-2008
tq Yat..sedappp
Laporan oleh: junjs11
Nasi_goreng_kerabu
22-05-2008
penuh dgn ulam, kacang pjg, selom, bunga kantan, kesum, daun limau purut, cili api dan serai.. ummmph best..
Laporan oleh: nor_67
Nasi_goreng_kerabu
11-07-2008
nitik2 air mata masa mkn...terlajak cili...he3x...tp sedap :)
Laporan oleh: tulip77
Sayang_015
02-04-2009
Buat malam tadi.. pergh.. podeh tapi sedap.. anak bujang makan letak kicap...Memang sedap!! tq..
Laporan oleh: lan_ieza
Nkerabu
20-05-2009
sedap la kak yati....tima kasi atas resepi ni....campuran ikan masin + ikan bilis goreng tu menambah selera.....tq..
Laporan oleh: quinnie
Nasikerabu3
29-08-2009
salam princessharyati, ros buat nasi goreng kerabu hari ni, menu berbuka ros..terima kasih ya, ros tambah hirisan daun limau purut dan bahan sayur tu separuh ros tabur je atas nasi bila dah siap digoreng, sedap thanks ya
Laporan oleh: onigiri
Ns
11-06-2011
~ taraaa...ni nasi goreng kerabu LV nyum nyum..tp LV tambahkan kobis n taugeh... sedap.. td ajak kwn-kwn opis datang makan..dorang kate sedap.. hehe tq tuan punye resipi.
Laporan oleh: Lavender Violet

Komen (19)

19-03-2007, noyeen komen :

i penah wat-but couldn`t get da feeling of n. goreng krabu. i put bunga kantan, serai, ikan bilis..myb i ltk byk bunga kantan so the nye prisa so high..hehe..so, i will try again wit ur resipi..


19-03-2007, princessharyati komen :

trylah nanti bg tau rasa ye mcmana kalu sedap add gambar kt sini ye noyeen...


20-03-2007, enam putera komen :

Whow! mmg sedap dan terangkat, cili api tu saya hiris kecil2, bila tergigit...meleleh peluh...


20-03-2007, princessharyati komen :

boleh gak 6 putera lagi power kalu hiris kecil2.. ulam gak tu... tak sabar nk tgk gambar dr awak lak..


20-03-2007, wani komen :

cuba letak daun limau purut yang dihiris halus jugak...gerenti sedap


20-03-2007, princessharyati komen :

nanti i try ok wani..


20-03-2007, sitiazma komen :

sedapnya princess. my favourites ni. Kalau pi restoran kelantan kat KL sure order. Kalau di tambah udang besar, sotong...fuyoo :+p


20-03-2007, princessharyati komen :

betul tu sitiazma nyum.. nyum.. nyum..


22-03-2007, enam putera komen :

Kesian kat princess tunggu gambar dr saya, taktau bila baru dpt tunaikan, saya akan 'terlalu' sibuk terutama pada hujung bulan ni, nak buka blog pun takder masa, tp bila teringat resepi awak yg sempoi2 saya gagah2kan diri jugak, ada lagi tak resepi2 yg mudah tp wow..wow..walla....moga awak sehat selalu dan terus dpt cipta resepi sedap2 utk saya ya...


18-04-2007, dania komen :

mmg best lah resepi ni...wow!!!


30-05-2007, myra_zeera komen :

saya da cube...mmg sedaapppp...dapat pujian la dari mak...


30-05-2007, myra_zeera komen :

saya da cube...mmg sedaapppp...dapat pujian la dari mak...


17-01-2008, shaheera5 komen :

nampak sedap la...lapar di buatnye..esok nak try la utk breakfast..


01-04-2009, ati_hayat komen :

wahh...ada rupanya resepi ni dulu selalu beli masa time bljr suka sbb byk ulam, ada daun limau purut, wangi sgt...lma dh x mkn


20-07-2009, cik09 komen :

sukanya hati berjumpa dengan resepi kegemaran ni. nanti nak try


28-02-2010, jamaliah75 komen :

sedapppp.....


27-01-2011, mek jah komen :

mmg best giler........mesti wat,compom!


16-07-2011, eitabaei komen :

saya buat pagi ni untuk breakfast.. guna bahan yg ada je.. cuma sy tambahkan sedikit perahan limau nipis semasa menumis utk matikan rasa pedas cili padiak secubit gula.. husband kata pedas tp sedap


13-08-2011, ada137 komen :

Salam.. mmg sedap la...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu