Google+

oleh: Nurul77 Nasi goreng ikan bilis

Ng1

Nasi goreng yang paling senang dan sedap. Ibu saya selalu buat. Dan anak2 saya paling suka makan.


Created on : 28-02-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Nurul77




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 3- 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji cili merah (hidup)
  • Lebih kurang segenggam ikan bilis
  • 4 mangkuk kecil nasi (dalam 4 orang makan)
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Ng2
    Tumbuk bawang merah, bawang putih, dan cili hingga lumat dengan lesung batu.
  2. Ng3
    Kemudian, masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi dalam lesung yang sama. Jangan terlalu hancur.
  3. Ng4
    panaskan kuali
  4. Ng5
    masukkan minyak masak
  5. Ng6
    Masukkan bahan- bahan yang telah ditumbuk dan tumis hingga garing.
  6. Ng7
    Masukkan telur
  7. Ng8
    Tambahkan garam secukup rasa
  8. Ng9
    Masukkan nasi
  9. N10
    Gaulkan nasi hingga semua ramuan sebati
  10. Ng11
    DAh siap, boleh lah terus dimakan atau boleh la anak2 bawa bekal ke sekolah








Laporan Masakan Bergambar (3)

P1050624
04-10-2012
slm..wat sarpn..tp sya punye lbh bnyk nsi dari ikn blis..hehe.tq bg idea...
Laporan oleh: Mariani(KT)
121006_nasi_goreng_ikan_bilis
06-10-2012
bfast pg ni. tp sy ltk kicap manis. simple & sdap. thx :)
Laporan oleh: moonbug
Dsc02481
18-10-2012
bekfes pagi nie...sedap..tq nurul :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (4)

28-02-2011, bubuk komen :

best la,siap ada pic lagi..nanti blh try ni..


16-03-2011, nur izzati komen :

sng n cpt..simple jew bhn2 nye..


12-10-2011, azzua komen :

Sangat berbal0i..user click URL anda,duit terus ke akaun anda..J0m daftar percuma di sini.. http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=azzua Sy cuma ingin berk0ngsi kejayaan dgn anda..kita tak tahu kewangan kita mcm mn di masa akan datang..s0,try dulu baru tahu..sy jamin anda tak akan kecewa..


02-11-2012, PUTERINURVINA komen :

Terima kasih... membantu sangat bagi saya yg baru nak belaar masak ni =) share la resepi yang simple2 lagi ye...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu